30 Mart 2010, Salı 10:55:45

"THY'NİN HIZLI GELİŞMESİ SHGM'Yİ EZDİ"

Sefa İnan’ın sunduğu ve Pazartesi günlerinin vazgeçilmez programı Kara Kutu, dün akşam yine hiç kimsenin konuşmaya cesaret edemeyeceği sorulara cevap aradı.
  • Bilindiği üzere, 26.08.2004 tarihli Yeni şafak gazetesinde Ümit ÇENDEK ile ilgili olarak “Ukrayna heyetinin gözü önünde yumruklaştılar!” Başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Haberde geçen bilgilerin neredeyse tamamı doğru değildir, maalesef iftira nitelikli ve egzecere edilerek yazılmıştır. Doğruluğuna inandığımız Yeni Şafak gazetesinin ve ilgili ve yetkilileri tarafından, haber istenilirse Ulaştırma Bakanlığından yeniden soruşturularak incelenmesi halinde, yazıldığı şekilde olmadığı ortaya çıkartılabilir. Saygılarımızla.
  • İngilizce bilmeden JAA kurslarına katılıp sertifika alan ve gururla (!) odasına asan arkadaşlar arkadaşlar, sizler gerçekten havacı mısınız civacı mısınız? Lütfen sizler yarım yamalak havacı oldunuz bari çocuklarınız olmasın ve en azından bundan sonrası için lütfen doğruları söyleyin de daha iyi şeyler yapalım. Ümit Çendek doğruları söylediğin için sana binlerce teşekkürler.
  • Ortada dogrulari söylemeyen veya gercekleri saptiran birileri var. Umit Cendek gibi biri okullarda solo yaptirilmiyor derken, siz Ayjet mezunu olarak solo yaptiginizi söylüyorsunuz! Bir baskasi da sizin dogru söylemediginizi vurguluyor! Ayjet yönetimi dünkü program sirasinda nerelerdeydiler acaba? Neden programa telefonla katilip Umit Cendek'i yalanlamadilar! Ümit Bey'in Sefa Inan'in sorularina cok kacamak ve yuvarlak cevaplar vermesi, havacilik sisteminin ne kadar bozuk oldugunun bir ifadesi olsa gerek.. En hosuma giden de Inglizce bilmeden JAA kurslarina katilanlarin olmasi! Bu ögrenme merakindan mi yoksa yüksek harcirahlarin ödenmesindenmi??
  • Ey uçuş okulları ticari çıkarlarınızı, kaygılarınızı bir kenara bırakın da şu ülkemizde teorik eğitimlerin en iyi şekilde verilmesi için ortak bir çalışma yapın iyi bir standart oluşturun. Bu çocuklar hepimizin.
  • Hakkını helal etmeyen arkadaş, ismini cismini söylede cümle alem seni tanısın biz de tanıyalım. Ümit Çendek' in de yanlışını herkes duysun. Ümit Çendek'in iyi niyetle oraya çıkıp konuşmasını lütfen takdir edin basit yorumlar yapmayın.
  • Yalan hiç kimse söylemesin hiçbir öğrenciyi yalnız cross-country uçuşlarına göndermiyorlar. Eğer doğruları konuşmak istiyorsanız çıkın Ümit Çendek gibi sizde airport tv de delikanlı gibi konuşun öyle isminizi cisminizi bildirmeden arkadan konuşmayın havacı arkadaşlar.
  • Ümit Çendek kusura bakmasın ama ürkek ceylan yavrusu gibi. Bir çok konuda çekingen davranmış, konuşamamış. Ancak bu çekingen insan, mevzu uçuş okullarına geldiğinde, öğrenci pilotların yalnız uçuş yapmadıklarını ve bunun kesinlikle çok riskli olduğunu söylemiş. Herkes karşısındakini kendisi gibi zannedermiş. Ben bir Ayjet mezunu olarak, her okulun yetiştirmekte olduğu pilota uçağı yalnız başına verdiğini düşünürdüm. Ümit Bey'in konuşmalarından anladım ki bunu her okul yapamıyor... Ayjet'te sadece görev uçuşlarında ve çift motor olan DA42 uçuşlarında hoca ile uçulur. Bunun haricindeki crosscountry uçuşları ve PIC uçuşlar hep tek başına yapılır. Ümit Bey'e tavsiyem, sadece bildiği okulları baz alarak düşüncelerini genele yaymasın.
  • ya günah çıkarmaya yada aç kalmış iş istemeye gelmiş. ama ben sana hakkımı helal etmiyorum ümit çendek ve de etmeyeceğim. bunu da cümle alem biliyor.
  • Bu hizli buyumenin altinda kalacaklar...Durun bekleyin....Alt yapisi olmayan bir ULKE bu buyume karsisinda nasil? mucadele verecek acikcasi merak konusu....hayirlisi bekleyip neticesini gorecegiz...gecen sene emekli ettikleri kisileri tekrar cagirip gorev verirsen ki bu kisilerden iki tanesi haricinde hic biri THY de cabin hizmetlerinde egitim bolumunde gorev yapmamisken...Egitime aldilar...Hayret edilecek bir konu..
  • Hizli buyumenin getirmis oldugu sancilar....daha ne bekliyordunuzki? Turkiyede burokrasi hantaldir ve hantal olmaya ve sekoru geriden takip etmeye devam edecektir.

Kara Kutu’nun bu hafta ki konuğu Sivil Havacılık Genel Müdür eski Yardımcısı ve Uçak Mühendisi Ümit Çendek’ti. Çendek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün geçmişteki ve şimdiki durumu, pilot okullarının durumu, uçak bakım ve onarımları hakkında pek çok kişinin konuşmaya cesaret edemeyeceği sorulara içtenlikle yanıt verdi.

Eurosan’dan rüşvet alırken yakalanan Sivil Havacılık eski Genel Müdürü Sermet Ünel döneminde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü çalışanlarını sıkıntıya sokan rüşvet skandalı ve Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Ceylan ile yaptığı tartışmalar konusunda da açıklamalarda bulunan Çendek şunları söyledi:  “ Çalıştığım dönem içinde yaşanan olay sektör içinde birçok kişiyi mağdur etti. Büyük sıkıntılar çekmemize sebep oldu.  Fakat birçok şeyin aynı kalması beni üzen noktalardandı”
 
Çendek, Sivil Havacılık Organizasyonu hakkında açıklamalarına şöyle devam etti: " Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde çalıştığım dönem içerisinde birçok konuda yetersiz olduğumuzun farkındaydım. Fakat büyük bir siyasi güç üzerimizde baskı yaratıyordu. Mesela Türk Hava Yolları’nın hızlı gelişmesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde birçok sorunu da ortaya çıkardı. Bunlardan biride denetçi alımlarıydı. Şu anda dahi Sivil Havacılık konuya vakıf olmayan fakat elinde diploması bulunan yetersiz birçok denetçi ile çalışıyor. Düşünün 20-25 yaşında gencecik çocuklar koskoca şirketlere denetimlere gidiyorlar.  Ellerinde bazı kriterler var ve diyelim pilot bir rakamı 15 yazacağı yerde 18 yazıyor o denetçi bunun 15 olması gerektiğini ima ederken yıllarını kaptan pilotluk yapan kişilere karşı hitap şekli tavırları yanlış anlaşılıyor. Açıklamam gerekirse “25 yaşındaki denetçi 60 yaşındaki kaptan pilot’a sen niye bunu böyle yapmadın” diyebiliyor. Oysa az biraz deneyimi olsa o aradaki farkın çok büyük sıkıntı yaratmayacağını bilir. Buda sektörde bazı eksiklerin olduğunun açık kanıtıdır”

Pilot okulları hakkında da açıklamalarda bulunan Çendek, pilot adaylarının eğitimlere milyarlarca para dökmelerine rağmen başarısız olduklarında ödedikleri paraların heba olduğunu, öğretmen pilotların yetersizliği ve pilot adaylarına güvenilmemesi konusunda birçok konuya açıklık getirdi.

*Uçak Bakımlarını yapan teknik elemanlar yeterlimi?
*Kaza Kırım Komisyonlarında çalışanlar neden siyasi güçten uzak tutulmalı?
*Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yanlış yaptığı zaman kim sen yanlışsın diyebilir?
*En büyük eksiğimiz olan eğitilmiş insan gücü sorunu nasıl çözülür?
*Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü başka hangi konularda eksik?
*Pilot okullarının denetçileri denetlemeyi eksik mi yapıyorlar?

Pazartesi geceleri Sivil Havacılık sektörünü ekrana kilitleyen program Sefa İnan’la Kara Kutu’nun tekrarını bu linkten izleyebilirsiniz.

 

"THY'NİN HIZLI GELİŞMESİ SHGM'Yİ EZDİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 14 yıl önce
Bilindiği üzere, 26.08.2004 tarihli Yeni şafak gazetesinde Ümit ÇENDEK ile ilgili olarak “Ukrayna heyetinin gözü önünde yumruklaştılar!” Başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Haberde geçen bilgilerin neredeyse tamamı doğru değildir, maalesef iftira nitelikli ve egzecere edilerek yazılmıştır. Doğruluğuna inandığımız Yeni Şafak gazetesinin ve ilgili ve yetkilileri tarafından, haber istenilirse Ulaştırma Bakanlığından yeniden soruşturularak incelenmesi halinde, yazıldığı şekilde olmadığı ortaya çıkartılabilir. Saygılarımızla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İngilizce bilmeden JAA kurslarına katılıp sertifika alan ve gururla (!) odasına asan arkadaşlar arkadaşlar, sizler gerçekten havacı mısınız civacı mısınız? Lütfen sizler yarım yamalak havacı oldunuz bari çocuklarınız olmasın ve en azından bundan sonrası için lütfen doğruları söyleyin de daha iyi şeyler yapalım. Ümit Çendek doğruları söylediğin için sana binlerce teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ortada dogrulari söylemeyen veya gercekleri saptiran birileri var. Umit Cendek gibi biri okullarda solo yaptirilmiyor derken, siz Ayjet mezunu olarak solo yaptiginizi söylüyorsunuz! Bir baskasi da sizin dogru söylemediginizi vurguluyor! Ayjet yönetimi dünkü program sirasinda nerelerdeydiler acaba? Neden programa telefonla katilip Umit Cendek'i yalanlamadilar! Ümit Bey'in Sefa Inan'in sorularina cok kacamak ve yuvarlak cevaplar vermesi, havacilik sisteminin ne kadar bozuk oldugunun bir ifadesi olsa gerek.. En hosuma giden de Inglizce bilmeden JAA kurslarina katilanlarin olmasi! Bu ögrenme merakindan mi yoksa yüksek harcirahlarin ödenmesindenmi??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ey uçuş okulları ticari çıkarlarınızı, kaygılarınızı bir kenara bırakın da şu ülkemizde teorik eğitimlerin en iyi şekilde verilmesi için ortak bir çalışma yapın iyi bir standart oluşturun. Bu çocuklar hepimizin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hakkını helal etmeyen arkadaş, ismini cismini söylede cümle alem seni tanısın biz de tanıyalım. Ümit Çendek' in de yanlışını herkes duysun. Ümit Çendek'in iyi niyetle oraya çıkıp konuşmasını lütfen takdir edin basit yorumlar yapmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yalan hiç kimse söylemesin hiçbir öğrenciyi yalnız cross-country uçuşlarına göndermiyorlar. Eğer doğruları konuşmak istiyorsanız çıkın Ümit Çendek gibi sizde airport tv de delikanlı gibi konuşun öyle isminizi cisminizi bildirmeden arkadan konuşmayın havacı arkadaşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ümit Çendek kusura bakmasın ama ürkek ceylan yavrusu gibi. Bir çok konuda çekingen davranmış, konuşamamış. Ancak bu çekingen insan, mevzu uçuş okullarına geldiğinde, öğrenci pilotların yalnız uçuş yapmadıklarını ve bunun kesinlikle çok riskli olduğunu söylemiş. Herkes karşısındakini kendisi gibi zannedermiş. Ben bir Ayjet mezunu olarak, her okulun yetiştirmekte olduğu pilota uçağı yalnız başına verdiğini düşünürdüm. Ümit Bey'in konuşmalarından anladım ki bunu her okul yapamıyor... Ayjet'te sadece görev uçuşlarında ve çift motor olan DA42 uçuşlarında hoca ile uçulur. Bunun haricindeki crosscountry uçuşları ve PIC uçuşlar hep tek başına yapılır. Ümit Bey'e tavsiyem, sadece bildiği okulları baz alarak düşüncelerini genele yaymasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ya günah çıkarmaya yada aç kalmış iş istemeye gelmiş. ama ben sana hakkımı helal etmiyorum ümit çendek ve de etmeyeceğim. bunu da cümle alem biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu hizli buyumenin altinda kalacaklar...Durun bekleyin....Alt yapisi olmayan bir ULKE bu buyume karsisinda nasil? mucadele verecek acikcasi merak konusu....hayirlisi bekleyip neticesini gorecegiz...gecen sene emekli ettikleri kisileri tekrar cagirip gorev verirsen ki bu kisilerden iki tanesi haricinde hic biri THY de cabin hizmetlerinde egitim bolumunde gorev yapmamisken...Egitime aldilar...Hayret edilecek bir konu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hizli buyumenin getirmis oldugu sancilar....daha ne bekliyordunuzki? Turkiyede burokrasi hantaldir ve hantal olmaya ve sekoru geriden takip etmeye devam edecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000