12 Eylül 2015, Cumartesi 10:41:09

THY'den uçak finansmanı açıklaması

Türk Hava Yolları'nın Eylül, Ekim ve Kasım 2015’te teslim alması planlanan üç adet yeni Airbus 321-200 tipi uçağı dünyanın ilk JPY döviz cinsi EETC ihracı ile finanse edildi.
  • Hepinize tek tek helal olsun la. Risk yonetim merkezine is basvurusunda bulunun ya da finansa... Yoksa buralarda uzuuun uzun yorum(!)lar yaparak kendinizi heba etmeyin üzülüyoruz :(
  • THYkendisine kiracı mı oluyor.Biz çalışacagız japonlar mı kazanacak.
  • EETC finansman yöntemi, bir tür menkulkıymetleştirme (securitisation) işlemidir. Bu yöntemle THY, alınmasını finanse etmekte olduğu uçakları teminat olarak kullanarak menkul kıymeti çıkarmaktadır ve menkul kıymetini banka olmayan yatırımcılara satmaktadır. EETC'nin THY için en önemli avantajı, finansman maliyetinin uçak temininde kullanılan diğer yöntemlere göre daha düşük olmasıdır. Dünya'da EETC yöntemini kullanabilen A.B.D. merkezli olmayan hava yollarının sayısı sınırlıdır. THY bu yöntemi kullanan hava yolları arasında ikinci en yüksek kredi değerlendirmesini alan hava yolu şirketidir. Dolayısıyla, THY açısından oldukça başarılı bir işlem olduğunu söylenebilir. Tebrik ederiz ve başarıların devamını dileriz.
  • Tk nin kendine ait sade 3-5 ucagi var, digerleri leasing, ustelik arada aracilar var, hemde sahis, kimlerin kimleriyse deli paralar kazaniyorlar
  • Bunu herkes yapiyor bu kadar buyutecek ne var. Birileri habire kendi reklami pesinde. Duyanda digerleri yapamiyor bu modeli ilk thy uyguladi sanir. Herkesin yaptigini yaptiniz tebrikler, iyi basardiniz.
  • Artik 747-8 ler de Gelsin!
  • Haberi okuyup anlayamadım kardeş durumumuz yoktu
  • Bildiğin ipotek değil mi bu yaw
  • Kaç paraya alınmış bu uçak ?
  • Normalde biz imf 5 milyar usd birc vermis bir devletiz kendimiz neden almiyoruzki, ilginc? Yoksaaa ekonomide hayaller bitti gercekler mi basladi!!!

Türk Hava Yolları'nın Eylül, Ekim ve Kasım 2015’te teslim alması planlanan üç adet yeni Airbus 321-200 tipi uçağı dünyanın ilk JPY döviz cinsi EETC ihracı ile finanse edildi. Toplamda üç dilimden oluşan EETC ihracı JPY 11,9 milyar (yaklaşık USD 99,3 milyon) finansman temin edildi. EETC yapısına ek olarak Japon Vergi Kalkanlı finansman yönteminin de katkısı ile uçak fiyatının %100’ünün finansmanı sağlandı.

EETC ihracı özellikle A.B.D.’li havayollarının yoğun olarak kullandığı bir finansman yapısı. Bu yapıda, finanse edilen uçaklar teminat olarak gösteriliyor. Böylelikle tahvilin kredi notu iyileştirilmekte ve daha düşük faiz oranları ile finansman sağlanabiliyor. Bu yılın Mart ayında A.B.D. piyasalarında gerçekleştirilen EETC ihracı ile THY, üç adet Boeing 777-300ER tipi uçağı finanse etmiş idi. Japon sermaye piyasalarında gerçekleştirilen bu ihraç ile 2015 yılında ikinci kez sermaye piyasası yatırımcılarına ulaşılmış olup halihazırda THY (Kiracı sıfatıyla), uçak finansmanlarında kullanılmakta olan bir çok finansman yapısına ek olarak derin bir piyasa olan sermaye piyasalarına da başarılı şekilde erişerek gelecek finansman ihtiyaçları için de maksimum çeşitlendirme sağladı.

Uçak teminatının kalitesi ve Türk Hava Yolları’nın kredibilitesi sayesinde, USD EETC’den sonra JPY EETC ihracında da ikinci kez Moody’s Investors Service (“Moody’s”)’den ihracın ilk dilimi için A2 kredi dereceli yatırım yapılabilir kredi notu temin edildi. Bu sayede, finansman maliyetlerinin arttığı ve kaynakların azaldığı bir dönemde Japon kiralayan firmalardan Class A için %1,228 (yıllık) JPY kupon oranı (USD karşılığı yaklaşık yıllık %3,8) ve toplamda yaklaşık %1,5 (yıllık) JPY sabit faiz oranı (USD karşılığı yaklaşık yıllık %4,1) ile 12 yıl vadeli finansman temin edildi. İşlemin ihracında Japonya’nın önde gelen finansal kuruluşlarından ikisi olan Mizuho Securities Co.,Ltd. ve DBJ Securities Co., Ltd. görev aldı.

Mevcut uçak siparişleri dahilinde 2016 yılında yaklaşık USD 3 milyar tutarında finansman ihtiyacı olup THY’nin finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşın alternatif ve düşük maliyetli, rekabetçi ve uzun vadeli finansman kaynaklarına başarıyla ulaşabilme kabiliyeti dikkat çekiyor.
 

THY'den uçak finansmanı açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Memuristan ~ 9 yıl önce
Hepinize tek tek helal olsun la. Risk yonetim merkezine is basvurusunda bulunun ya da finansa... Yoksa buralarda uzuuun uzun yorum(!)lar yaparak kendinizi heba etmeyin üzülüyoruz :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kiracı ~ 9 yıl önce
THYkendisine kiracı mı oluyor.Biz çalışacagız japonlar mı kazanacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EETC nedir? ~ 9 yıl önce
EETC finansman yöntemi, bir tür menkulkıymetleştirme (securitisation) işlemidir. Bu yöntemle THY, alınmasını finanse etmekte olduğu uçakları teminat olarak kullanarak menkul kıymeti çıkarmaktadır ve menkul kıymetini banka olmayan yatırımcılara satmaktadır. EETC'nin THY için en önemli avantajı, finansman maliyetinin uçak temininde kullanılan diğer yöntemlere göre daha düşük olmasıdır. Dünya'da EETC yöntemini kullanabilen A.B.D. merkezli olmayan hava yollarının sayısı sınırlıdır. THY bu yöntemi kullanan hava yolları arasında ikinci en yüksek kredi değerlendirmesini alan hava yolu şirketidir. Dolayısıyla, THY açısından oldukça başarılı bir işlem olduğunu söylenebilir. Tebrik ederiz ve başarıların devamını dileriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ipotek ~ 9 yıl önce
Tk nin kendine ait sade 3-5 ucagi var, digerleri leasing, ustelik arada aracilar var, hemde sahis, kimlerin kimleriyse deli paralar kazaniyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bunu herkes yapiyor bu kadar buyutecek ne var. Birileri habire kendi reklami pesinde. Duyanda digerleri yapamiyor bu modeli ilk thy uyguladi sanir. Herkesin yaptigini yaptiniz tebrikler, iyi basardiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Artik 747-8 ler de Gelsin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düz adam ~ 9 yıl önce
Haberi okuyup anlayamadım kardeş durumumuz yoktu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeni bişey? ~ 9 yıl önce
Bildiğin ipotek değil mi bu yaw

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Karısık işler ~ 9 yıl önce
Kaç paraya alınmış bu uçak ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ilginc ~ 9 yıl önce
Normalde biz imf 5 milyar usd birc vermis bir devletiz kendimiz neden almiyoruzki, ilginc? Yoksaaa ekonomide hayaller bitti gercekler mi basladi!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
61622110 ~ 9 yıl önce
Bukadar aptalca bir yorum ancak bu şekilde yapılabilirdi
Beyinsiz ~ 9 yıl önce
Senin gibi beyinsizlerin girmemesi icin bu uygulamaya yas veya iq sinirlamasi getirilmeli 1.imf ye borc veren merkezi hukumet,merkez bankasi 2.sirketler kasalarindaki sermayeleri eritmeden borçla buyumeleri en sagliklisi ve buyumenin surekliligini saglayan bir stratejidir. 3.devlet yuzde 51 i halka acik olan,dunyanin her tarafindan ortaklari olan bir sirkete neden ucak alsin

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000