26 Nisan 2008, Cumartesi 08:17:44

THY'DEN TERS HAREKET!

Anadolujet ile ekonomik uçuşlara başlaması ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal'ı yönetim kurulu üyeliğine getirmesi sonrası sivil havacılıkta haksız rekabet endişesi yaratan Türk Hava Yolları (THY), şimdi de "ticaret hukuku"na ters düşen bir durumla karşı karşıya kaldı.

Anadolujet ile ekonomik uçuşlara başlaması ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal'ı yönetim kurulu üyeliğine getirmesi sonrası sivil havacılıkta haksız rekabet endişesi yaratan Türk Hava Yolları (THY), şimdi de "ticaret hukuku"na ters düşen bir durumla karşı karşıya kaldı. THY Yönetim Kurulu Başkanvekili Hamdi Topçu'nun, şirketin sponsorluk anlaşması yaptığı Türkiye Futbol Federasyonu'nda Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirilmesinin ticaret hukukunun temel ilkelerinden "sır saklama borcu"na aykırı düştüğü belirtiliyor. Sponsorluk anlaşmaları dahil TFF'nin her türlü mali işlemlerini Genel Kurul adına denetleyecek kurulun başında olan Topçu'nun durumu, tarafsızlık açısından etik kaygıların duyulmasına da neden oldu.
THY'nin özel kanunla kurulan bir anonim şirketi statüsünde olduğu için, kendi kanunları yanında ticaret kanununa tabi olduğunu söyleyen ticaret hukukçusu Prof. Dr. Lerzan Yılmaz, yönetim kurulu üyelerinin ise "sır saklama borcu" ile yükümlü olduğunu söyledi. Prof. Yılmaz, "Topçu'nun durumu, ticaret hukukundaki sır saklama borcu kapsamına giriyor. Kendisinde hem THY'nin bilgileri olacak, hem de diğer tarafta TFF'nin denetçisi olacak. Topçu, THY ile ilgili bilgileri, TFF Denetleme Kurulu'nda kullanırsa, bu sadakat borcuna aykırıdır. Topçu, THY'nin mi, yoksa TFF'nin mi menfaatlerini koruyacak? Ticaret hukukunun temel ilkelerine bağdaşmayan bir durum" dedi. Hukukçu Dr. Bumin Doğrusöz ise şirketler hukuku açısından birbiri ile ilişkili iki farklı kurumda görev almanın, sadakat yükümlükleri açısından çelişkili olduğunu ve etik olarak yanlış olduğunu söyledi.
 
Topçu: İki kurum arasında rekabet yok ki
THY Yönetim Kurulu Başkanvekili Hamdi Topçu ise THY'nin ticari, TFF'nin ise ticari olmayan sportif bir organizasyon olduğunu söyleyerek, "Rekabet olmayan iki kurum arasında, bilgi saklama da söz konusu olmaz. Ayrıca TFF'de kazanç sağlayan bir bölümü denetlemiyoruz. Kurulda tek başına da karar vermeyeceğim, beş kişinin başkanlığını yapacağım" dedi. Topçu, içinde bulunduğu durumun ticaret hukukuna aykırı olduğunu düşünmediğini de belirterek, "Varsa da gereği neyse, yaparım" dedi.

Kaynak: Referans Gazetesi

THY'DEN TERS HAREKET!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000