19 Ekim 2008, Pazar 06:33:21

THY'den havayolu siparişi

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bugünkü yazısında Türk Hava Yolları'nın yeni atakla yeni bir şirket kurduğundan bahsetmiş. İşte Turgut'un yazısı...
  • Insanin kendi calistigi sirketle gurur duymasi bazilarimiza yagcilik gibi gelmis. THY nin en buyuk handigapi da bu zaten. Basarisi ile mutlu olamayan personelleri.Call Centre dan cikarilan isci diye bi sey yok. Insallah Yonetim Kurulumuzdan, onlar icin de bir cozum bekliyoruz. Ozellesmesi YK nin takdiri ama calisma arkadaslarimizin sokakta kalmalarini istemiyoruz. Ancak, bu durum dunya daki krizden kaynaklanmiyor. Bu ikisini karistiran uyanik arkadaslara ben de uyuma diyorum. Elma ile armut toplanmaz. Sirketi ile gurur duyan birisiyim. Basarida katkisi olan herkese mutesekkirim. YK mizla da gurur duyuyorum. Ucak ta bir vida sikan arkadasimla da,chek in yapan arkadasimla da. Arkadaslari ve amirleri ile mutlu olamayan, mutlu olacagi bir ortam icin cabalasin. Belki, sikayet etmesinden daha fazla bi sey katmis olur da kendisiyle de gurur duyariz. Herkese cok selamlar.
  • sakı işçi cıkarımından haberi olmayan tek sensin galiba call center diyim uyuma diyim
  • Yurt içi uçuşlarında özel uçak şirketleri yokken THY çoğu yolcunun veremiyeceği fiyatla bilet satıyordu. Özel sirketlerin rakebeti sonucu bilet fiyatları çoğu yolcunun verebileceği bir düzeye indi. THY amacı ne? Bu özel şirketleri batırarak rakabeti ortadan kaldırmak mı?
  • Doldur saakiii..içelim.Vıcık vıcık yağ damlıyor yorumundan.
  • Cok mutluyuz. Bu sirket hepimizin sayesinde bu kadar guzel. Tum havayollari isci cikarirken biz bir degil iki havayolu sirketi siparis veriyoruz. Yonetim Kurulumuzla da gurur duyuyoruz. Insallah Avrupa nin bir numarasi oldugumuz gunleri gormek te nasip olur.

THY Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde 50 adet dar ve 25 adet geniş gövdeli uçak alım ihalesi yapacağını açıkladı. Şu anda ülkemizde 35 adetten fazla uçağa sahip başka hiçbir havayolu olmadığından, THY’nin bir anlamda yeni bir havayolu siparişi vermekte olduğunu da düşünebiliriz.

Dünyanın önde gelen sektörel uzmanları, başarılı yönetim ve konjonktürel nedenlerle THY’nin son birkaç yılda yakaladığı büyüme ve kârlılığı ayakta alkışlıyorlar. Alt şirketi Anadolujet’te uçan 6 adet Boeing 737-400 dahil olmak üzere THY’nin bugün itibarıyla filosunda toplam 113 uçağı mevcut. Verilecek yeni siparişlerin teslimatını takiben 170-200 uçaklık dev bir filoya sahip olacağını, böyle bir filo yapısının Avrupa’da uçak sayısı açısından THY’yi kesinlikle ilk beş havayolu arasına taşıyabileceğini söylemek mümkün.

Yayılmaktaki ekonomik kriz sebebiyle şu ana kadar dünya genelinde 20’nin üzerinde havayolu batmış, birçoğu ise hisselerini satmaktayken, finansal pozisyonunun güçlü olması Boeing ve Airbus ile masaya oturduğunda THY’yi kuvvetli kılacak, önemli bir pazarlık gücü oluşturacaktır. Pazarlık sırasında hiç şüphesiz ki siparişlerin teslim tarihleri çok önemli bir rol oynayacaktır. Hatırlayacaksınız, son yıllarda gerek Airbus gerekse Boeing’in yeni modellerinin teslimatlarında ciddi gecikmeler, ertelemeler yaşandı. Hatta bu nedenle sipariş veren bazı havayolları iş planlarında son dakika değişiklikleri yapmak zorunda kalıyorlar.

Üst yönetim uçak seçimini yaparken muhakkak her türlü kriteri göz önünde bulunduracak, ancak öncelikle işletme maliyeti açısından en hesaplı olan modeller seçilecektir. Elbette nihai model seçiminde politik nedenler hiçbir zaman başrolde olmamalıdır, fakat Türkiye gibi hem ABD hem de AB ile iyi geçinmek zorunda olan bir ülke için bu hiç de kolay değil. İşte bu noktada hükümet yetkililerinin çok becerikli davranarak model seçimlerinde yönetimi politik baskıdan uzak tutmaları gerekiyor. Zira unutmamak gerekir ki kısmen devlete ait kısmen ise halka açık olan kuruluşun hissedarlarına olumlu veya olumsuz hesap verecek olan sorumlu mevkii THY Yönetim Kurulu’dur.

Siparişleri belirlemek üzere, ABD’li Boeing firmasından geniş gövdeli olarak B777 ve B787, dar gövdeli olarak B737, B738, B739 modelleri için teklif istenirken, Avrupalı Airbus’tan geniş gövdede şu an THY filosunda mevcut olan A330 ile yeni bir model olan A350, dar gövdede ise A319, A320, A321 modelleri için teklif bekleniyor.

Akşam / Tolga Turgut

THY'den havayolu siparişi

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

saki ~ 15 yıl önce
Insanin kendi calistigi sirketle gurur duymasi bazilarimiza yagcilik gibi gelmis. THY nin en buyuk handigapi da bu zaten. Basarisi ile mutlu olamayan personelleri.Call Centre dan cikarilan isci diye bi sey yok. Insallah Yonetim Kurulumuzdan, onlar icin de bir cozum bekliyoruz. Ozellesmesi YK nin takdiri ama calisma arkadaslarimizin sokakta kalmalarini istemiyoruz. Ancak, bu durum dunya daki krizden kaynaklanmiyor. Bu ikisini karistiran uyanik arkadaslara ben de uyuma diyorum. Elma ile armut toplanmaz. Sirketi ile gurur duyan birisiyim. Basarida katkisi olan herkese mutesekkirim. YK mizla da gurur duyuyorum. Ucak ta bir vida sikan arkadasimla da,chek in yapan arkadasimla da. Arkadaslari ve amirleri ile mutlu olamayan, mutlu olacagi bir ortam icin cabalasin. Belki, sikayet etmesinden daha fazla bi sey katmis olur da kendisiyle de gurur duyariz. Herkese cok selamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lowable ~ 15 yıl önce
sakı işçi cıkarımından haberi olmayan tek sensin galiba call center diyim uyuma diyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çağdaş ~ 15 yıl önce
Yurt içi uçuşlarında özel uçak şirketleri yokken THY çoğu yolcunun veremiyeceği fiyatla bilet satıyordu. Özel sirketlerin rakebeti sonucu bilet fiyatları çoğu yolcunun verebileceği bir düzeye indi. THY amacı ne? Bu özel şirketleri batırarak rakabeti ortadan kaldırmak mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ney ~ 15 yıl önce
Doldur saakiii..içelim.Vıcık vıcık yağ damlıyor yorumundan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAKI ~ 15 yıl önce
Cok mutluyuz. Bu sirket hepimizin sayesinde bu kadar guzel. Tum havayollari isci cikarirken biz bir degil iki havayolu sirketi siparis veriyoruz. Yonetim Kurulumuzla da gurur duyuyoruz. Insallah Avrupa nin bir numarasi oldugumuz gunleri gormek te nasip olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000