19 Kasım 2013, Salı 16:48:09

THY'DEN ALKOL TESTİ AÇIKLAMASI

Bugün bazı basın organlarında Türk Hava Yolları (THY) uçucu personeline alkol ve madde kontrolünü uygulaması yapılacağı yönündeki haberler üzerine THY’den resmi açıklama geldi.
  • Yalancının işiniz gücünüz dalavere yönetime grlenler yani şuandeki yönetimdekilerin kargoile ilgisi olmayanlar var yok kargp müdürü yok kargo başkanı ha bide yalakaları varbunların
  • e ne var ki bunda airfrance'da ve bir çok şirkette yapılıyor zaten.
  • Kalp aransın. Cepler şişkin oldukça, kalpsiz çalışıyorlar
  • aşırı ve yoğun uçuşlar nedeniyle greve çıkan personele "zaten garsondan başka bişey değilsiniz aldığınız para çok bile" diyen insanların şimdi "can güvenliğimizi emanet ediyoruz tabiiki her türlü kontrol yapılmalı" demesi çok ironik!
  • Icmesinler kardesim
  • Kesinlikle çok gerekli bir uygulama.Ki bunu tüm gelişmiş dünya ülkeleri de yıllardan bu yana yapmaktadırlar.Olması gerekende budur.Gazeteler ilk yayımladıklarında haberi,insanlar tk nın yolculara bu uygulamayı yapacağını düşündüler başlıklara bakıp.Ama tabii ki öyle birşey söz konusu değil.Olamaz da!
  • asmterdam merağını zaten 1 kişi başlattı ondan sonra nissan gibi halkalı gibi yayıldı neyin kafasındasın sen? herkes mecbur mu oraya tatile gitmeye ben gitmedim gitmeyen çok emin ol...orası zaten tatil yeri değil...phukete de öyle yaptınız bir zamanlar neyse şimdi yeri ve zamanı değil...biyolog oldunuz başımıza herşeyi bilmeseniz olmaz 5 senelik facebook kültürüyle...biz 92 den beri giriyoruz internet e...izin ver bilelim...
  • bugüne kadar kelle koltukta uçmuşuz demek ki? bu astronotların çoğunda alkol zafiyeti vardı taaa tel örğü içinde yaşadıkları dönemden beri...
  • ALKOL KONTROLLERININ, SADECE MAIN BASE' DE CALISANLARA VEYA BURADAN OLAN UCUSLARIN PERSONELINE DEGIL RANDOM OLARAK DESTINATIONLARDA CALISANLARA VE DESTINATIONLARDAN OLAN UCUSLARIN PERSONELINE DE YAPILMASI GEREKIR.
  • Kural gereği uçuş saatinden 12 saat önce alkol kullanımının bırakılması gerekiyor kitapta öyle yazıyor..Şimdi 12 saat önce kesildiyse bir insanın vücudunda hiç mi alkol kalmaz.Kuralda detayda yok az veya çok içmişte olabilir 12 saat önce kesildi mi kesildi eee ne olacak?

AirportHaber’in 13 Şubat 2013 tarihinde “THY’DE ‘ÇEVİRME’ VAR” başlığıyla duyurduğu haberi bugün bazı basın organlarında yeni bir uygulamaymış gibi göstererek yayınlanması üzerine Türk Hava Yolları konuya ilişkin bir açıklama yayınladı.

THY’den yapılan açıklamada, uygulamanın 2 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren Alkol ve Psikoaktif Madde Kontrolü Prosedürüne göre operasyonel emniyet açısından kritik görevlerde çalışan personele 2013 yılının Şubat ayından itibaren yapıldığı belirtildi.

İŞTE THY TARAFINDAN YAPILAN O AÇIKLAMA:

"Türk Hava Yolları A.O’da, 02.03.2012 tarihinde yürürlüğe giren Alkol ve Psikoaktif Madde Kontrolü Prosedürüne göre operasyonel emniyet açısından kritik görevlerde çalışan personele alkol ve madde testleri yapılmaktadır. Testlerin uygulamasına 2013 Şubat ayında başlanmıştır. Operasyonel emniyet açısından kritik görevler, uluslararası havacılık organizasyonlarınca tanımlanmış olup sadece pilot ve kabin memuru ile sınırlı değildir; dispeçer, load master, operatör, teknisyen, harekat koordinatörü, başkontrolör, harekat koordinatörü, uçak emniyet görevlisi, uçak güvenlik görevlisi de bu tanım kapsamında yer almaktadır.

Bir yıl içinde kapsamdaki personelin %10-25’ine (her grubun %10-25’ine olacak şekilde) test uygulanması planlanmıştır. Test uygulanacak personelin seçimi için Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Başkanlığımız tarafından, rastlantısal seçim sağlayan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program test yapılacak personeli rastlantısal olarak belirlemekte ve test yapılmadan hemen önce ilgili kişilere bildirmektedir. Alkol için nefes testi, madde için tükürük veya idrar testi yapılmaktadır. Saç testi ancak bağımlılık veya kötüye kullanımdan şüphelenilen vakalarda uygulanacaktır.

Tarama testi sonucu pozitif çıkarsa ve kişi sonuca itiraz ederse ileri doğrulama testi yaptırılmakta ve bu testin sonucu esas alınmaktadır. Doğrulama testi sonuçlanana kadar personelin görevi durdurulmaktadır. Laboratuvar analizinde sonuç teyit edilmişse kişi disiplin kuruluna sevk edilmektedir.

SHGM’nin sağlıkla ilgili yönetmeliklerinde ve tüm uluslararası havacılık kurallarında havacıların ve diğer teknik personelin madde kullanımı yasaklanmış ve alkol kullanımına da sınırlamalar getirilerek görev esnasında kişinin alkol etkisi altında olması engellenmiştir. 

Dünyada bir çok havayolu şirketi benzer uygulamalar yapmaktadır. Prosedürümüzü oluştururken dünyada yapılan uygulamalar incelenmiştir. Özellikle ABD’de uzun yıllardır madde testleri yapılmaktadır. Pozitiflik oranının seneler içinde çok düştüğü görülmektedir;  yani diğer ülkelerdeki oranlara bakarak testlerin caydırıcılık açısından etkin olduğunu söyleyebiliriz.

Alkol ve madde kontrolü prosedürümüzü hazırlarken özellikle ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu)’nun konuyla ilgili dokümanları referans alınmıştır.

Prosedürümüzün amaçları arasında ilgili personeli bilgilendirme ve önleme çalışmaları uygulanması da yer almaktadır. Bu kapsamda bir e-learning eğitim hazırlanmıştır. Eğitimde alkol ve maddenin etkileri ve kendi prosedürümüz anlatılmakta, uçuş emniyeti açısından sakıncalı olan ilaçlar konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.

Tüm test uygulamalarının ve eğitimlerin amacı, uçuş emniyetini en üst düzeyde tutulmasıdır."

THY'DE 'ÇEVİRME' VAR

THY'DEN ALKOL TESTİ AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yalancının işiniz gücünüz dalavere yönetime grlenler yani şuandeki yönetimdekilerin kargoile ilgisi olmayanlar var yok kargp müdürü yok kargo başkanı ha bide yalakaları varbunların

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 10 yıl önce
e ne var ki bunda airfrance'da ve bir çok şirkette yapılıyor zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yönetimde de ~ 10 yıl önce
Kalp aransın. Cepler şişkin oldukça, kalpsiz çalışıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kelle koltukta ~ 10 yıl önce
aşırı ve yoğun uçuşlar nedeniyle greve çıkan personele "zaten garsondan başka bişey değilsiniz aldığınız para çok bile" diyen insanların şimdi "can güvenliğimizi emanet ediyoruz tabiiki her türlü kontrol yapılmalı" demesi çok ironik!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Icmesinler kardesim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bravo! ~ 10 yıl önce
Kesinlikle çok gerekli bir uygulama.Ki bunu tüm gelişmiş dünya ülkeleri de yıllardan bu yana yapmaktadırlar.Olması gerekende budur.Gazeteler ilk yayımladıklarında haberi,insanlar tk nın yolculara bu uygulamayı yapacağını düşündüler başlıklara bakıp.Ama tabii ki öyle birşey söz konusu değil.Olamaz da!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynen.. ~ 10 yıl önce
Getirilen sınırlamalar Amerikan yolcu gemileri ile nerdeyse aynı düzeyde. Farklı bir şey değil yani...
tropez ~ 10 yıl önce
asmterdam merağını zaten 1 kişi başlattı ondan sonra nissan gibi halkalı gibi yayıldı neyin kafasındasın sen? herkes mecbur mu oraya tatile gitmeye ben gitmedim gitmeyen çok emin ol...orası zaten tatil yeri değil...phukete de öyle yaptınız bir zamanlar neyse şimdi yeri ve zamanı değil...biyolog oldunuz başımıza herşeyi bilmeseniz olmaz 5 senelik facebook kültürüyle...biz 92 den beri giriyoruz internet e...izin ver bilelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
scg ~ 10 yıl önce
bugüne kadar kelle koltukta uçmuşuz demek ki? bu astronotların çoğunda alkol zafiyeti vardı taaa tel örğü içinde yaşadıkları dönemden beri...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AYRICA ~ 10 yıl önce
ALKOL KONTROLLERININ, SADECE MAIN BASE' DE CALISANLARA VEYA BURADAN OLAN UCUSLARIN PERSONELINE DEGIL RANDOM OLARAK DESTINATIONLARDA CALISANLARA VE DESTINATIONLARDAN OLAN UCUSLARIN PERSONELINE DE YAPILMASI GEREKIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 10 yıl önce
Kural gereği uçuş saatinden 12 saat önce alkol kullanımının bırakılması gerekiyor kitapta öyle yazıyor..Şimdi 12 saat önce kesildiyse bir insanın vücudunda hiç mi alkol kalmaz.Kuralda detayda yok az veya çok içmişte olabilir 12 saat önce kesildi mi kesildi eee ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000