23 Temmuz 2008, Çarşamba 08:02:25

"THY'de zincirin halkaları kopuyor"

Alt markası AnadoluJet ile ucuz havayolu şirketlerine rakip olan THY, şimdi de kendi yer hizmeti şirketini kurmaya hazırlanıyor. Peki, yer hizmetlerinin en köklü şirketleri bu olaya nasıl bakıyor?
  • sizi tebrik ederim.sendika ağalarının gerçek niyetini yorumunuzda çok ama çok iyi ifade etmişiniz..saygılarımla....
  • Ortakligimiza hayirli ugurlu olsun, yakisir. Dunyanin neresinde olursa yapariz. Bu kendine guvenin ve kuresel rekabette varim demenin ifadesi. Birileri, eski aliskanliklari, hala hizipcilik pesinde. Allah tan yonetim sizin kafanizda degil. Iki gunde CHP ye doner, omru billah iflah olamazdik. Sirket kuresel bir marka oldugunu bundan daha guzel nasil ortaya koyabilir ki? her yerde varim demek ben artik kuresel bir marka ve gucum demek. THY li olanlarin sadece sevinecekleri bir durum. Atilla Bey de sacmalamis yine. Ne alakasi var tek el cok el. O zaman Havas tan hizmet alan her havayolu tehlikede. Sonra dunyanin uctugumuz hangi noktasinda yer isletme var. Hepsinde hizmeti baskasindan almiyor muyuz? insan bir laf soylediginde bi bunlari dusunur di mi ya? Bulmus bir guvenlik kelimesi, ucus deyince insanlarin etkilendikleri en buyuk faktor ya, her konuyu oraya cikariyor. Cikariyor da hic dusunmuyor, dunyada uctugumuz noktalarda baskasindan hizmet aliyoruz. Tabi yaptigimiz handling anlasmalarinda, tum handling firmalarini yer isletmeye baglamayi sart kosmuyorsak.
  • Çetin özbey THY'nin A tipi ruhsat meselesini iyi bilir. fizibiletisini kendisi yapmıştı ve işçiler sendikalı olsa bile diğer havayolları ile karşılıklı sıfır maliyete hizmet alıp/vereceğinden ve atıl sürelerde diğer havayollarına hizmet satacağından Çelebi'den daha ucuza maliyet çıkmıştı. Ancak Çelebi ve Havaş hemen Ankaraya koştular ve ÖİB'ten işi bitirdiler THY'nin 14 milyon dolar sayıp aldığı hatta Antalyadaki bazı havayolları ile sözleşme bile yaptığı A tipi ruhsatı zorla elinden alındı. gerekçe ise komikti ulusal havayolu özelleştirmenin felsefesine aykırı olduğu için A tipi ruhsat alamazdı. Öyle değilmi sayın özbey...
  • Şirket içinde şirket kurmak uçuş emniyetini ihlal edemez.Birisi bu sendik ağasına söylesin lütfen.Tekniğin,yer hizmetlerinin,uçuşun ayrı,ayrı kuralları var.Her şirket kendi içinde bütün olup kendi bransında ulusal ve uluslararsı denetimlere açıktır. Bıraksın bu cahil,cahil konuşmayı yaaaa.Doğruyu söylesin desinki,Bu şirket açılırsa sendikalı olmayacak ve ben aidat alamıyacağım onları sömüremiyeceim derse ok derim.Uçuş emniyetinden ne anlar sendika.İkide bir hvacılığın önemli ve zayıf karnı emniyet güvenlik kelimelerini seçerek yanlış yönlndirme yapmayalım lütfen.
  • Ah!Çetin kardeşim ah! bildiğin gibi bu iş ilk defa 2002'de denenmedi ondan öncesi var ve sen o zaman çizginin öbür tarafında yani THY yanındaydın ve bu işe şiddetle karşı çıktın doğrusu da buydu. Ama bildiğin gibi sermaye aklına bir şey koydumu bizim gibi ülkelerde bunu püskürtmek çok zor.Zaman geldi 2002'ye sen bu defa karşı blokta yani özel teşebbüs tarafındaydın ve THY elindeki A tipi ruhsatın nasıl bir altın değerinde olduğunu anlayıp bir hamle yaptı ama senin de katkılarınla sermaye-siyasetçi ilişkisi yargıyı bile etkileyerek THY bu işte yenik düştü. İş bununla kalmayıp zamanın Özelleştirme İdaresi Başkanı'nın kafasının kopmasına kadar gitti.THY daha yeni 21 istasyondan geri çekilme kararı verip özel sektörle yer hizmetleri için anlaşma yaptı. Ama onların esas niyetlerini anladığınız için keyfiniz kaçtı.Ve şimdi de maliyet diyorsunuz.Sevgili arkadaşım konunun maliyetle ilgisi yok, bu THY'nin diğer kamu değerlerinde olduğu gibi talan edilmesi,yoksa bu günkü yönetim ve iktidarın umurunda değil THY.Bu vesile ile THY yönetim kurulu başkanı C.Karlıtekin'e soralım sürekli tekrarladıkları marka yaratma konusunu:THY'nin yıllardır çalışanı ile yaratıp bu günlere getirdiği ikram,teknik,şimdi yer işletme ve sonra da arkadakileri bölüp parçalayıp yerli yabancı bazılarına devretmek ne zamandan beri yeni marka yaratmak oluyor?.....bırakın bu palavraları kimse yutmuyor.
  • çok biliyosun ulan en büyük gerici sizlersiniz şu sözü internette arat bak bakalım ne çıkıcak ''gelişmek eskiyi yok etmektir''
  • Yapılanlar yavaş yavaş THY nı bitirecek.

THY'nin yapılacak risk analizi sonucunda, maliyetleri yer hizmetleri şirketlerinden ucuza getirilebilmesi durumunda şirketi kuracağı belirtilirken, sektör temsilcileri ise THY'nin Çelebi ve Havaş'a ciddi bir rakip olacağını ancak bu işi firmalardan daha ucuza yapamayacağını savunuyor.

Çelebi Kurumsal İletişim Koordinatörü Çetin Özbey, "Yer hizmetlerini bizden daha ucuza mal edeceklerse yeni aktöre 'hoş geldin' demeye hazırız" dedi.

Yer hizmetleri konusunda THY, ilk kez 2002 yılında benzer bir girişimde bulunmuştu. Ancak THY yetkililerinin kendileri dışındaki havayolu şirketlerine yer hizmetleri vermek amacıyla yaptığı ihale hüsranla sonuçlanmış, sektörde büyük tartışmaya sebep olmuştu. Çelebi ve Havaş, üçüncü bir şirketin sektöre girmesinden endişe duymuştu ve bu girişim Çelebi AŞ ve Havaş'ın girişimleri sonucu iptal edilmişti. Almış oldukları A Grubu Yer Hizmetleri Ruhsatı ile yeniden başka havayollarına yer hizmeti verme hakkı olan THY, hükümetin tasarruf politikası nedeniyle gerekli olan bin 170 personel kadrosu için izin alamamıştı.
 
Yabancı ortak arıyor

Yıllardır A grubu işletme ruhsatına sahip olan THY, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) yaptığı açıklamada, genel müdürlükçe yer hizmetleri şirketinin kurulması ve faaliyete geçmesine yönelik tüm hazırlıkların yapılarak nihai onay için Yönetim Kurulu'na sunulacağını belirtti.

Öte yandan sektörde THY'nin bu işin maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle kurulacak şirket için yabancı bir ortak arayışında olduğu da konuşuluyor. Ancak sektörün aktörleri bu girişimin gerçekleşmesinin zor olduğu görüşünde. Petrol fiyatları, yavaşlayan ekonomi derken yer hizmetlerinde kar marjlarının giderek azaldığına dikkat çeken Çelebi Kurumsal İletişim Koordinatörü Çetin Özbey, "Hizmet satış fiyatlarındaki düşüş kar marjlarını azaltıyor. Bu hizmetleri bizden daha ucuza mal edeceklerse yeni aktöre 'hoş geldin' demeye hazırız" dedi.

THY'nin henüz nihai kararını vermediğine dikkat çeken Özbey, "Karar risk analizinden sonra verilecek. Ancak kendimize çok güveniyoruz, bizim fiyatlarımızın altında hizmet veremezler" diye konuştu. 50 yıldır yer hizmetlerini sürdürdüklerini, sektörde yaşanan daralmanın giderek hizmet bedellerine yansıdığına da dikkat çeken Özbey, "Düşük maliyetleri havayollarındaki artış, yaşanan global çalkantılar kısaca her şey bu sektörü etkiliyor. Bu noktada risk analizini çok doğru yapmaları gerekiyor. Pazarın dengelerini iyi düşünmek gerekiyor" dedi.
 
Zincirin halkaları kopuyor

THY'nin baştan aşağı bir başkalaşım geçirdiğini, kurulacak yer hizmetleri şirketinin de bu değişimin bir parçası olduğunu kaydeden Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin de şunları söyledi: "THY Genel Müdürlük çatısı altında tekniği, yolcu hizmetleri, yükleme-boşaltma ve bilet satışlarıyla bir bütündü. Şimdi bu hizmetler birbirinden koparılıyor. Yer hizmetleri için ayrı bir şirket kurulması da bu anlayışın devamı. Ancak, zincirleme halkaları birbirinden kopartılarak uçuş emniyeti riske ediliyor. Havacılıkta tek merkezden müdahale etmek çok önemlidir. Hizmet sektöründe tek merkez müdahalesi de hayatidir. Sadece maliyet unsurundan yola çıkıp ayrı ayrı şirketler kurarak hizmet anlayışı oluşturulamaz."
 
'Yapabileceğimiz her işe gireceğiz'

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin bir süre önce yaptığı açıklamada, kurumda yeni stratejilerle bir dönüşüm süreci yaşandığını ve dünyanın neresinde olursa olsun yapılabilecek her işe soyunacaklarını söylemişti. THY'nin 6 yıldır iş planını değiştirdiğini belirten Karlıtekin, "THY uzun bir süredir dönüşüm yaşıyor. Yaptıklarımız bir bulmacanın parçaları gibi. Filoyu yenilemek, uluslararası bir zincire girmek, yeni markalar oluşturmak, ikram, kabin içi eğlendirici hizmetler gibi değişimler yaptık, yapıyoruz. Ürün karışıklığını sona erdirdik. Artık dünyanın neresinde olursa olsun bizim yapabileceğimiz bir iş varsa gidip o işi yaparız ve yapmaya da hazırız" açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Referans

"THY'de zincirin halkaları kopuyor"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

DAĞOBEL ~ 16 yıl önce
sizi tebrik ederim.sendika ağalarının gerçek niyetini yorumunuzda çok ama çok iyi ifade etmişiniz..saygılarımla....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAKI ~ 16 yıl önce
Ortakligimiza hayirli ugurlu olsun, yakisir. Dunyanin neresinde olursa yapariz. Bu kendine guvenin ve kuresel rekabette varim demenin ifadesi. Birileri, eski aliskanliklari, hala hizipcilik pesinde. Allah tan yonetim sizin kafanizda degil. Iki gunde CHP ye doner, omru billah iflah olamazdik. Sirket kuresel bir marka oldugunu bundan daha guzel nasil ortaya koyabilir ki? her yerde varim demek ben artik kuresel bir marka ve gucum demek. THY li olanlarin sadece sevinecekleri bir durum. Atilla Bey de sacmalamis yine. Ne alakasi var tek el cok el. O zaman Havas tan hizmet alan her havayolu tehlikede. Sonra dunyanin uctugumuz hangi noktasinda yer isletme var. Hepsinde hizmeti baskasindan almiyor muyuz? insan bir laf soylediginde bi bunlari dusunur di mi ya? Bulmus bir guvenlik kelimesi, ucus deyince insanlarin etkilendikleri en buyuk faktor ya, her konuyu oraya cikariyor. Cikariyor da hic dusunmuyor, dunyada uctugumuz noktalarda baskasindan hizmet aliyoruz. Tabi yaptigimiz handling anlasmalarinda, tum handling firmalarini yer isletmeye baglamayi sart kosmuyorsak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Çetin özbey THY'nin A tipi ruhsat meselesini iyi bilir. fizibiletisini kendisi yapmıştı ve işçiler sendikalı olsa bile diğer havayolları ile karşılıklı sıfır maliyete hizmet alıp/vereceğinden ve atıl sürelerde diğer havayollarına hizmet satacağından Çelebi'den daha ucuza maliyet çıkmıştı. Ancak Çelebi ve Havaş hemen Ankaraya koştular ve ÖİB'ten işi bitirdiler THY'nin 14 milyon dolar sayıp aldığı hatta Antalyadaki bazı havayolları ile sözleşme bile yaptığı A tipi ruhsatı zorla elinden alındı. gerekçe ise komikti ulusal havayolu özelleştirmenin felsefesine aykırı olduğu için A tipi ruhsat alamazdı. Öyle değilmi sayın özbey...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
trouble ~ 16 yıl önce
Şirket içinde şirket kurmak uçuş emniyetini ihlal edemez.Birisi bu sendik ağasına söylesin lütfen.Tekniğin,yer hizmetlerinin,uçuşun ayrı,ayrı kuralları var.Her şirket kendi içinde bütün olup kendi bransında ulusal ve uluslararsı denetimlere açıktır. Bıraksın bu cahil,cahil konuşmayı yaaaa.Doğruyu söylesin desinki,Bu şirket açılırsa sendikalı olmayacak ve ben aidat alamıyacağım onları sömüremiyeceim derse ok derim.Uçuş emniyetinden ne anlar sendika.İkide bir hvacılığın önemli ve zayıf karnı emniyet güvenlik kelimelerini seçerek yanlış yönlndirme yapmayalım lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tayyareci Tahir ~ 16 yıl önce
Ah!Çetin kardeşim ah! bildiğin gibi bu iş ilk defa 2002'de denenmedi ondan öncesi var ve sen o zaman çizginin öbür tarafında yani THY yanındaydın ve bu işe şiddetle karşı çıktın doğrusu da buydu. Ama bildiğin gibi sermaye aklına bir şey koydumu bizim gibi ülkelerde bunu püskürtmek çok zor.Zaman geldi 2002'ye sen bu defa karşı blokta yani özel teşebbüs tarafındaydın ve THY elindeki A tipi ruhsatın nasıl bir altın değerinde olduğunu anlayıp bir hamle yaptı ama senin de katkılarınla sermaye-siyasetçi ilişkisi yargıyı bile etkileyerek THY bu işte yenik düştü. İş bununla kalmayıp zamanın Özelleştirme İdaresi Başkanı'nın kafasının kopmasına kadar gitti.THY daha yeni 21 istasyondan geri çekilme kararı verip özel sektörle yer hizmetleri için anlaşma yaptı. Ama onların esas niyetlerini anladığınız için keyfiniz kaçtı.Ve şimdi de maliyet diyorsunuz.Sevgili arkadaşım konunun maliyetle ilgisi yok, bu THY'nin diğer kamu değerlerinde olduğu gibi talan edilmesi,yoksa bu günkü yönetim ve iktidarın umurunda değil THY.Bu vesile ile THY yönetim kurulu başkanı C.Karlıtekin'e soralım sürekli tekrarladıkları marka yaratma konusunu:THY'nin yıllardır çalışanı ile yaratıp bu günlere getirdiği ikram,teknik,şimdi yer işletme ve sonra da arkadakileri bölüp parçalayıp yerli yabancı bazılarına devretmek ne zamandan beri yeni marka yaratmak oluyor?.....bırakın bu palavraları kimse yutmuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
apron köpeği ~ 16 yıl önce
çok biliyosun ulan en büyük gerici sizlersiniz şu sözü internette arat bak bakalım ne çıkıcak ''gelişmek eskiyi yok etmektir''

Yanıtla

Kalan karakter 1000
apron kedisi ~ 16 yıl önce
Yapılanlar yavaş yavaş THY nı bitirecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000