17 Mart 2009, Salı 11:19:21

"THY'DE İÇ BARIŞ SAĞLANMALI"

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan, Uluslararası Havaalanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi (IAAE) ve Akşam Gazetesi Havacılık yazarı Tolga Turgut’u konuk etti.
  • Tolga bey sayesinde havacılığı daha da sevmeye başladım. Akşamki program gayet keyifli idi havacılığın bilinmeyen yönlerini öğrenme fırsatı sağladığı için teşekkür ederiz.
  • Çok güzel bir söyleşi olmuş. Aslında her bir başlık için ayrı yorum yapmak gerek. Havacılığın evrensel boyutlarda yapılması gerek.Doğru. Aksi zaten eşyanın tabiatına aykırı olur. Entellektüel sermaye yatırımı, sadece havacılık sektörü için degil tüm sektörler için elzem. Yapmamış olanlar zaten sürekli kaybediyor. Krizde değer kaybetmeyen tek ticari varlık diyebiliriz. SHGM'nin yurt dışı gezileri çok önemli de, kimler, hangi lisanla, hangi toplantıya katılacaklar, neyi inceleyecekler. ICAO hukuk çalışmalarına birinci haftadan sonra hukukçu elemanı geri gönderip, yerine teknik elemanı çağırarak ve lisan bilmeden ne elde edilecek. Önce entelektüel sermayeyi alıp, onunla da diğer aşamaları gerçekleştireceksiniz. Saygılar, Yasar Ozturk
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Her hafta Pazartesi günlerine damgasını vuran Sefa İnan’la Kara Kutu dün akşam havacılık camiasının yakından tanıdığı bir ismi olan Tolga Turgut’u ağırladı.

Halen Uluslararası Havaalanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi (IAAE) olan ve bundan önceki dönemlerde TAV İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörlüğü ile Sabiha Gökçen Havalimanı Pazarlama Direktörlüğü görevlerinde de bulunan Turgut, Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın sorularına içtenlikle cevap verdi.

Kara Kutu - Tolga Turgut“THY ARTIK GÜVENLİĞE YATIRIM YAPMALI”

İlk olarak Türk Hava Yolları uçağının Amsterdam’da kırıma uğramasıyla ilgili konuşan Turgut, “Kazaların birçok nedeni vardır. Hiçbir zaman tek bir nedene bağlı olmaz. Köşe yazımda da yazmıştım ama yeniden burada da belirtmek isterim. Tüm Türk halkının başı sağ olsun ve büyük geçmiş olsun” dedi.

Kazaların bundan sonra da olmaya devam edeceğini ancak önemli olanın, “muhtemel kazaları minimuma indirmek” olduğunu belirten Tolga Turgut, “Türk Hava Yolları bundan sonra daha çok uçuş emniyetine yatırım yapmalı.  THY bugüne kadar pazarlamayı çok iyi bir şekilde yaptı. Ama kimse uçarken 4 ya da 5 yıldızlı olduğunuza bakmıyor. Bu kaza çok taze o yüzden uçuş emniyetini ön planda tutmak önemli” şeklinde konuştu.

Türk Hava Yolları Yönetimi’nin kaza sonra krizi iyi yönetemediği iddialarını da yanıtlayan Turgut, “THY Yönetimi, krizi bundan sona daha iyi yönetmeli. Ben bunu nereden biliyorum. Çünkü olayın havalimanı ayağından geliyorum. Olay olduğunda maalesef havalimanında herhangi bir üst düzey yönetici yoktu. Kısaca söylemek gerekirse; yönetim krizi daha iyi yönetebilirdi” ifadelerini kullandı.

”HAVACILIĞI EVRENSEL YAPMALISINIZ”

Sefa İnan’ın “Türk Sivil Havacılığı’na dışardan baktığınızda nasıl görüyorsunuz?” sorusuna “Kimse bu işi annesinin karnında öğrenmiyor” diyerek yanıt veren Tolga Turgut, sözlerine şöyle devam etti:

“Kimse havacılığı annesinin karnında öğrenmiyor. Ama eğer bu işi yapacaksanız evrensel boyutlarda yapmalısınız. Türk Sivil Havacılığı’nda entelektüel sermayeye yatırım yapılması gerekiyor. Onun dışında SHGM’nin yurtdışı gezileri çok önemli.”

Havacılık sektörünün büyük yatırımlar gerektirdiğini ifade eden Turgut, “Sektör büyük yatırımlar gerektiriyor. O yüzden alt yapıya mutlaka büyük bir önem verilmesi gerekiyor. İnsanlar bu işi yapıyorlarsa lisanlarına kesinlikle hakim olmalılar. Havacılıkta olayları anlama ve değerlendirme çok önemlidir” dedi.

Kara Kutu - Tolga Turgut

İHALELERDEN KAZANILAN PARALAR

Kara Kutu programını hazırlayıp sunan İnan’ın “Bu havalimanları özelleştiriliyor. Milyar dolarlar kazanılıyor. Bu kaynaklardan ne kadar geri dönüş oluyor?” sorusu üzerine Akşam Gazetesi Havacılık yazarı Tolga Turgut, “Son 14-15 yılda Türkiye’de havalimanı yatırımlığı çok büyük gelişme gösterdi. İlk olarak Yap-İşlet-Devret (YİD) şeklinde başlayan yatırımlar zamanla İşlet-Devret modeline dönüştü. Bu ihalelerden yaklaşık olarak 11-12 milyar dolar civarında bir gelir elde edildi. Elde edilen bu gelirlerden, başta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi olmak üzere buna benzer kurumlara kaynak aktarımı yapılmalı. Bu, gelişme için çok önemli... Bunu daha önce kendi köşemde de 2-3 kez gündeme getirmiştim. Şuan için yüzde 5-10 gibi rakamları bırakın yüzde 1 gibi bir pay bile aktarılsa çok iyi işler yapılabilir. Umarım elde edilen bu gelirler Sivil Havacılık Fonu adı altında toplanarak Türk Sivil Havacılığı’nın gelişimi için kullanılır” şeklinde yanıt verdi.

LOW COST CARRIER

İnsanların 40-50 liraya bilet alıp uçtuğu halde 1-2 saatlik rötarlarda havalimanında bir şeyler yemek istediğinde neredeyse uçak biletine ödediği para kadar harcama yaptığını belirten Airport TV Yönetim Kurulu Sefa İnan’ın “Bu yolcular için ayrı bir terminal yapılamaz mı? Ya da farklı yollar denenemez mi?” şeklindeki sorusuna yanıt veren Turgut, “İşte bahsettiğim evrensel havacılık buydu. Sonuçta havalimanları bir şehir, zengini de var fakiri de... Tabi burada YİD modelinin de büyük önem taşıdığını belirtmek gerekir ki bu yüzden maliyetleri ucuza getirmek biraz olanaksız gibi. Ancak TAV bu olayı güzel yapıyor. Herkese hitap edebilen yerler açmaya çalışıyor” dedi.

Havalimanlarında ölü saatlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Tolga Turgut, “Uçakta en pahalı koltuk, boş olandır. Havalimanlarında da en pahalı olanı apronu boş durandır. O yüzden havalimanlarında boş vakitleri değerlendirmek gerekir. Örneğin; ilginçtir Salı günleri havalimanlarının ölü günleridir. Personel sayısı aynı olduğu halde saat 14:00 ile 18:00 arasında hareketlilik çok azdır. Bu saatler doldurulabilir. Antalya yavaş yavaş bunu yapmaya başladı” şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Tolga Turgut

TÜRK SİVİL HAVACILIĞI YURTDIŞINDAKİ TRENDDEN ÇOK ETKİLENMEZ

İzleyicilerden gelen “Türk Sivil Havacılığı büyümeye devam eder mi?” şeklindeki bir SMS üzerine Turgut, “Türk Sivil Havacılığı, dünyadaki kötü trendden çok fazla etkilenmeyecektir. Büyüme, çift haneli rakamlarda olmasa bile tek haneli rakamlarla devam edecektir” ifadelerini kullandı.

TAV VE İSG İŞBİRLİĞİ YAPMALI

Türkiye için İstanbul’un çok büyük önem arz ettiğini belirten Tolga Turgut, “Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı İstanbul için çok önemli noktalar. Paris yılda 70 milyon turisti ağırlıyor. İstanbul’da ise bu rakam 10 milyon bile değil. Bu durumda TAV ve İSG’nin iş birliği yapması gerekiyor. Şirketler bir araya gelip İstanbul’u, dolayısıyla Türkiye’yi pazarlamalı” dedi.

3. HAVALİMANI PROJESİ

İstanbul’da yapılması planlanan 3. havalimanına şuan için ihtiyaç olmadığını belirten Uluslararası Havaalanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Turgut, “Ben, İstanbul’a 3. havalimanı ihtiyacı yok diye düşünüyorum. Eğer yapılacaksa bile her şeyiyle planlanıp yapılmalı. Çünkü havalimanları yapıldıktan sonra genişlemesi o kadar da kolay olmuyor” dedi.

Turgut ayrıca, 3’üncü havalimanı için ayrıldığı söylenen 500 milyon Euro’luk bütçenin yeterli bir rakam olmadığını söyleyerek, “Eğer 500 milyon Euro’luk bir havalimanı yaparsanız yıllık kapasitesi 6-7 milyon yolcu civarında olur. Bu da dönemsem bir yatırım olmuş olur. Ama 2-3 milyar Euro’luk bir yatırım yaparsanız yıllık 50-60 milyon yolcu kapasiteli devasal bir havalimanı yapabilirsiniz. Bu tür yatırımlar için aceleci davranılmamalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

GAZİPAŞA HAVAALANI

Gazipaşa Havaalanı’nın hava taksi işi için uygun bir meydan olduğunu belirten Turgut, “Bölgesel uçuşlar ve hava taksi için uygun bir meydan” dedi.

“THY, BORSAYI DÜŞÜNEREK HAREKET ETMEMİŞTİR”

İzleyicilerden gelen “THY kazanın ardından yaptığı açıklamalar borsadaki yabancı hissedarlarını düşünerek yapılmış olabilir mi?” şeklindeki bir başka SMS üzerine Turgut, “THY’nin kaza sonrasında yaptığı açıklamaların borsadaki hisselerle alakalı olacağını düşünmüyorum” şeklinde cevap verdi.

“Türk Hava Yolları’nın kaza sonrası mutlaka prestij kaybı olmuştur. Bu sadece THY için değil tüm kaza yapan şirketler için geçerli bir durum” diyen Turgut, “Türk Hava Yolları, kendi içine dönmeli. Personele şirketi pazarlamak gerektir. Şirkette iç barış sağlanmalı. Üst düzey ve orta düzey yöneticiler arasındaki anlaşmazlıklar giderilmeli. Şirket eleştirilere açık olmalı. Herkes asker gibi aynı şeyleri söylememeli” şeklinde konuştu.

Turgut, Türk Hava Yolları’nın zorda kalması durumunda diğer özel havayollarının da zorluklar yaşayacağını belirtti.

Akşam Gazetesi Havacılık Yazarı Tolga Turgut'un konuk olduğu Sefa İnan'la Kara Kutu programının tamamı ilerleyen saatlerde AirportHaber’de olacak...

"THY'DE İÇ BARIŞ SAĞLANMALI"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Tolga bey sayesinde havacılığı daha da sevmeye başladım. Akşamki program gayet keyifli idi havacılığın bilinmeyen yönlerini öğrenme fırsatı sağladığı için teşekkür ederiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Çok güzel bir söyleşi olmuş. Aslında her bir başlık için ayrı yorum yapmak gerek. Havacılığın evrensel boyutlarda yapılması gerek.Doğru. Aksi zaten eşyanın tabiatına aykırı olur. Entellektüel sermaye yatırımı, sadece havacılık sektörü için degil tüm sektörler için elzem. Yapmamış olanlar zaten sürekli kaybediyor. Krizde değer kaybetmeyen tek ticari varlık diyebiliriz. SHGM'nin yurt dışı gezileri çok önemli de, kimler, hangi lisanla, hangi toplantıya katılacaklar, neyi inceleyecekler. ICAO hukuk çalışmalarına birinci haftadan sonra hukukçu elemanı geri gönderip, yerine teknik elemanı çağırarak ve lisan bilmeden ne elde edilecek. Önce entelektüel sermayeyi alıp, onunla da diğer aşamaları gerçekleştireceksiniz. Saygılar, Yasar Ozturk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000