20 Şubat 2012, Pazartesi 11:50:52

THY'DE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!

AirportHaber Başyazarı Sefa İnan, bu hafta rekor zarar açıklayan Türk Hava Yolları'yla ilgili akıllara gelmeyen bir konuyu kaleme aldı...
  • THY BU ZARARI 2 SENE İÇİN GÖSTERMELİK 2014 YILINDA TARİHİ KAR AÇIKLAMALARI GELECEKTİR.BUNDAN DOLAYI HİÇ AĞLAMAYALIM ZARARDAYIZ DİYE ŞİRKETİ AVRUPANIN EN İYİ HAVA YOLU YAPAN İŞÇİ VE MEMURLARA HAK ETTİKLERİ GİBİ BİR ZAM YAPALIM...YÜZDE 15 DEN AŞAGISI KURTARMAZ...YÜZDE 3 ZAMMI SİZ SEVGİLİ YÖNETİCİLERİNİZE VERİN...EZİLEN İŞÇİ VE MEMURA DÜZGÜN ZAM YAPIN...
  • Benide şasırttın ya.Yazıyı bir daha oku dolar kelimesi bile yok.
  • % 72 ile zarar etmek mümkün değil % hesaplıyamıyorlardır
  • 600 Milyon dolar = 1 trilyon TL zaten?
  • Ya THY'nin %49,12 si kamu diğeri ortaklarının. THY hissesi olan vatandaşlara veya büyük yatırımcılara bir sorun bakalım. Onlarda sizin gini Vatan-Millet mi diyecek. Burada THY nin zarralarını normal gören vatandaşlar THY nin tümünü kamu sanıyor olsa gerek. Yoksa bu saçmalıkları yazmazlardı.
  • Doluluk oraninin daha ddüsük olmasi acikcasi beni ilgilendirmiyor. Cünkü rakam dogruysa bile %72 doluluk cok düsük ve bunu yeni hatlar actik diyerek aciklayamazsiniz.
  • adalet bir gün bir şekilde tecelli eder sıkmayın canınızı , kim susacak belli olmaz, dimi. Birileri karalarcasına yazı yazsın diğeri napıyorsun dediği zaman , ömür boyu sus densin, SİZ SUSACAKSINIZ HEMŞERİM ağzından çıkan lafı tartarak sarfet.
  • Şimdi THY 1 milyar zarar eder,ama ulaşılabilirliliği arttırdığı için ülkenin ihracaatı 10 milyar artarsa bir ayağı KAMU olan THY nin zarar ettiğini söylemek çokda doğru olmaz,ha yinede keşke bu zararıda etmese,ama 2009 dan buyana her sene yakıt maliyetinde gerçekleşen ortalama %30 artışa mukavemet zor iş.mesela maliyet düşürmek için içhatlarda frekans düşürse bu seferde çıkar ''bu nedir,seferler neden iptal'' diye eleştri gelir.
  • Tamam belki THY zarar ediyor,ama Türkiye kazanıyor,örneğin,geçen yıl başlayan ve artan IRAK bölgesi uçuşlarından sonra,ırak a yapılan ihracat 2.2 milyar dolar artmış,afrika ülkelerinde de aynı durum sözkonusu,bir yerden kazanmak için bir yerden kaybedersiniz.kaldıki THY nin zarar ettiği bu dönem,kurulduğundan beri en hızlı büyüdüğü dönemdir.Zararın ana nedeni büyüme odaklı yatırımdır.
  • Ya adam yazı yazmış.Oku eleştir. Şurada yanlışssın de.Burada yanlışşsın de. Yada ömür boyu sus...
2011 yılını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile 1 milyar 7 milyon lira zararla kapattığını açıklayan bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları, eleştirilerin hedef noktası haline gelmişti. 

Doluluk oranının da yüzde 72 olarak belirlendiği THY'nin açıkladığı rekor zarar, yatırıcımlarını adeta şoke etmişti. Sefa İnan bu noktada çok çarpıcı bir tespitte bulundu.
Türk Hava Yolları'nın 2011 yılı için açıkladığı 1 milyarlık zararın aslında doğru rakam olmadığını ifade eden deneyimli yazar İnan, yanıltıcı gerçekleri köşesinden okuyucularına aktardı.  Açıklanan rakamların hesaplanışında ve belirlenmesinde farklı unsurların olduğunu kaleme alan İnan Başyazar, sistemdeki değişik unsurları köşesinden duyurdu.
 
Geçtiğimiz hafta Türk Hava Yolları'ndaki örgütlü sendika, Toplu İş Sözleşmesi ve grev konularına da değinen ancak bu hafta yeniden konuyla ilgili bilgiler veren İnan, 'THY'de  grev yapılamaz' dedi.
 
İşte aşadıdaki sorulara yanıt bulacağınız Sefa İnan'ın ezber bozacak köşesi...
 
THY'nin zararı gerçekten 1 milyar mı?

Aslında zarar edilen rakam faklı mı, eğer öyleyse gerçek rakam ne?

Zarar hesaplanması nasıl yapılıyor?

Türk Hava Yolları dikkatleri mi dağıtıyor?

Doluluk oranları belirlendiği gibi yüzde 72 mi?

Uçakların doluluk oranları neye göre hesaplanıyor?

Aslında doluluk oranında rakam büyütülüyor mu?

Yönetim Kurulu ne yapmaya çalışıyor?

THY ile özel şirketler arasındaki kâr-zarar farkı ne anlama geliyor?

Zarar ve doluluk oranı aslında farklıysa, THY neden rakamları yüksek gösteriyor?
 
Geçen hafta THY'nin sendika ile yaşanan süreçleri ve yöneticilerin maaşlarının da yer aldığı köşesinden bilgiler de veren İnan'ın bu yazısı çok ses getirecek...

THY'DE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 12 yıl önce
THY BU ZARARI 2 SENE İÇİN GÖSTERMELİK 2014 YILINDA TARİHİ KAR AÇIKLAMALARI GELECEKTİR.BUNDAN DOLAYI HİÇ AĞLAMAYALIM ZARARDAYIZ DİYE ŞİRKETİ AVRUPANIN EN İYİ HAVA YOLU YAPAN İŞÇİ VE MEMURLARA HAK ETTİKLERİ GİBİ BİR ZAM YAPALIM...YÜZDE 15 DEN AŞAGISI KURTARMAZ...YÜZDE 3 ZAMMI SİZ SEVGİLİ YÖNETİCİLERİNİZE VERİN...EZİLEN İŞÇİ VE MEMURA DÜZGÜN ZAM YAPIN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Benide şasırttın ya.Yazıyı bir daha oku dolar kelimesi bile yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
% 72 ile zarar etmek mümkün değil % hesaplıyamıyorlardır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
600 Milyon dolar = 1 trilyon TL zaten?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ya THY'nin %49,12 si kamu diğeri ortaklarının. THY hissesi olan vatandaşlara veya büyük yatırımcılara bir sorun bakalım. Onlarda sizin gini Vatan-Millet mi diyecek. Burada THY nin zarralarını normal gören vatandaşlar THY nin tümünü kamu sanıyor olsa gerek. Yoksa bu saçmalıkları yazmazlardı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Doluluk oraninin daha ddüsük olmasi acikcasi beni ilgilendirmiyor. Cünkü rakam dogruysa bile %72 doluluk cok düsük ve bunu yeni hatlar actik diyerek aciklayamazsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
adalet bir gün bir şekilde tecelli eder sıkmayın canınızı , kim susacak belli olmaz, dimi. Birileri karalarcasına yazı yazsın diğeri napıyorsun dediği zaman , ömür boyu sus densin, SİZ SUSACAKSINIZ HEMŞERİM ağzından çıkan lafı tartarak sarfet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Şimdi THY 1 milyar zarar eder,ama ulaşılabilirliliği arttırdığı için ülkenin ihracaatı 10 milyar artarsa bir ayağı KAMU olan THY nin zarar ettiğini söylemek çokda doğru olmaz,ha yinede keşke bu zararıda etmese,ama 2009 dan buyana her sene yakıt maliyetinde gerçekleşen ortalama %30 artışa mukavemet zor iş.mesela maliyet düşürmek için içhatlarda frekans düşürse bu seferde çıkar ''bu nedir,seferler neden iptal'' diye eleştri gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Tamam belki THY zarar ediyor,ama Türkiye kazanıyor,örneğin,geçen yıl başlayan ve artan IRAK bölgesi uçuşlarından sonra,ırak a yapılan ihracat 2.2 milyar dolar artmış,afrika ülkelerinde de aynı durum sözkonusu,bir yerden kazanmak için bir yerden kaybedersiniz.kaldıki THY nin zarar ettiği bu dönem,kurulduğundan beri en hızlı büyüdüğü dönemdir.Zararın ana nedeni büyüme odaklı yatırımdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ya adam yazı yazmış.Oku eleştir. Şurada yanlışssın de.Burada yanlışşsın de. Yada ömür boyu sus...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000