19 Aralık 2008, Cuma 12:36:54

THY'de Airbus-Boeing kapışması

Türk Hava Yolları, filosuna yeni kattıklarıyla birlikte 125 uçağa ulaştı. Şirketin filo yapısı da yeni gelen uçaklarla ilginç bir hal aldı.
  • If it ain't Boeing, I'm not going..thats all
  • diger havayolu firmalari krizden zararsiz cikmaya calisiyor ucak siparisleri yaklastikca ucaklari ucuramiyacaklarini biliyor bu sirada thy devreye giriyoz ve siparis sirasi beklemeden uygun odemeyle ucaklarini alacak kim bilir kelepir a380 bile duser krizi lehine cevirmek bu iste.
  • Bizim ile kedi gibi oynayan Avrupa birliğine yaranacağız diye politika yapmaya gerek yok.Hepimiz biliyoruz ki Havacılık teknolojisinde Amerika bu gün için birinci sırada.Amerikan uçaklarını sağlamlık ve uçuş ömrü ayrıca emniyet açısından diğer uçaklarla karşılaştırmak mümkün değildir.Aynı yaşta bir Amerikan uçağı ile bir diğer uçağı yanyana getirin o zaman gerçekler ortaya çıkar.
  • B 777 yerine bir adet de Airbus A 380'imiz olsa...
  • Tabii ki sağlam ve daha DAYANIKLI olan tercih edilmeli.Eğer işi siyasi boyuta taşıyacak olursak;arabaya v.b. bile binemeyiz!
  • Ben bu kadar iyi duruma gelmiş bir firmanın uçak alımını siyaset boyunduruğu altında yaptırılmamasına çalışılmasını istiyorum. Ne avrupa birliği ne abd müttefikliği hiç biri benim gözümde uçak alımıyla ilgili işler değil. karıştırmamak lazım bu 1. Diğer bir konu sanki bizi avrupa birliğine alacaklarmış gibi Airbus gözümüze güzel gözükmesin, Abd istihbaratına güvenip doğuda verilen şehitler de boeing'in siyasi değerini koyar ortaya. Bu durumda arkadaşlar, adam gibi teklif veren en ucuz ve kolay ödemeli teklifi veren firma alsın ihaleyi, diğeri de avucunu yalasın. Artık 100 küsür uçak siparişi verecek THY'yi müttefiklik ve ab vaatleriyle yönlendirmesin kimse! Bu işi her havacı gibi havacılığı seven sadece yolcu olarak olsa bile uçan insanlar olarak da takip etmeliyiz eminim bu yazıları THY'lilerde siyasetçiler de okuyordur! Ülkenin çıkarlarını sağdan soldan gelecek vaadlere güvenip geri plana itmeyin! Şu an da kozlar bizim elimizde kim verecekmiş böyle sipariş bu dönemde? Firmaların ayakta kalması söz konusu belki de bu durumda biraz da biz konuşalım artık!
  • THY büyük bir filo büyültmesi yaparken AB ve Boeing arasında bir seçim yapacak. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasına karşı çıkan iki ülkeyi: Fransa ve Almaya'yı unutmasın uçak seçimini yaparken.
  • Fransizlar avrupa birligi projesinde engellemelerine devam ettikce daha cok kayip verecekler...

Son dönemde yapılan uçak alımlarıyla birlikte Türk Hava Yolları'nın filosundaki yapı Airport TV Ana Haber tarafından ele alındı.

Airport TV yer alan habere göre; Boeing bir süredir rekabette sayı olarak geride kaldığı Airbus’ı son siparişlerin filoya katılmasıyla yakalamayı başardı.

Boeing firması uzun süredir Türk Hava Yolları filosundaki üstünlüğünü 2004 yılında verilen 36 uçaklık sipariş sonrası Airbus’a kaptırmıştı.

O dönem, THY Amerikan şirketi Boeing'den 737-800 tipi 15 uçak, ana ağırlığını Fransız-Alman ortaklığının oluşturduğu Avrupa’nın uçak şirketi Airbus'tan ise 5 adet A330-200, 12 adet A321-200, 19 adet A320-200 tipi olmak üzere 36 uçak siparişi vermişti.

Siparişlerin zaman içerisinde filoya katılmasıyla, Türk Hava Yolları’nın uçak sayısı artmış, filo içerindeki Airbus-Boeing dengesi de Airbus lehine değişmeye başlamıştı.

Airbus rekabette öne çıkarken Boeing yeniden atağa kalktı. Son dönemde filoya katılan Boeing tipi uçaklarla, Airbus’la Boeing rekabetinde ara kapandı.

Bugün itibariyle Türk Hava Yolları’nda bulunan 125 uçağın 62 tanesi Boeing iken, 63 tanesi Airbus.

Ancak 24 ve 25 Aralık tarihlerinde iki adet Boeing 777 tipi uçağın da gelmesiyle üstünlük resmen Boeing’e geçecek.

25 Aralık tarihi itibariyle filoda 64 Boeing, 63 Airbus olmak üzere toplam 127 uçak olacak.

Airbus rekabetinde başarıyı yakalayan Boeing şirketinden yapılan yazılı açıklamada yeni uçaklarla THY'nin 124 uçaklık filosunun yarısının, Boeing 737'lerden oluştuğu, böylece THY'nin, "Avrupa'daki en büyük" 737 filolarından birine sahip olduğu kaydedildi.

THY'nin geçtiğimiz yıllarda biri 26, diğeri 15 adet olmak üzere, iki büyük Boeing 737-800 siparişi verdiği, 8 adetlik opsiyon hakkını da kullanarak siparişlerini toplamda 49'a yükselttiği belirtildi.

Boeing ticari uçaklar Avrupa Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, konuya ilişkin olarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu teslimatla birlikte, THY'nin filosunun yarısının, dünyanın en çok tercih edilen modeli olan 737'lerden oluşması bizim için bir gurur kaynağı. Boeing 737'ler, güvenilirliği ve verimliliğiyle THY'nin büyümesinde önemli rol oynadı. Bu durumun gelecekte de devam edeceğine inanıyoruz."

THY'de Airbus-Boeing kapışması

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

plt ~ 15 yıl önce
If it ain't Boeing, I'm not going..thats all

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mr supheci ~ 15 yıl önce
diger havayolu firmalari krizden zararsiz cikmaya calisiyor ucak siparisleri yaklastikca ucaklari ucuramiyacaklarini biliyor bu sirada thy devreye giriyoz ve siparis sirasi beklemeden uygun odemeyle ucaklarini alacak kim bilir kelepir a380 bile duser krizi lehine cevirmek bu iste.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilen ~ 15 yıl önce
Bizim ile kedi gibi oynayan Avrupa birliğine yaranacağız diye politika yapmaya gerek yok.Hepimiz biliyoruz ki Havacılık teknolojisinde Amerika bu gün için birinci sırada.Amerikan uçaklarını sağlamlık ve uçuş ömrü ayrıca emniyet açısından diğer uçaklarla karşılaştırmak mümkün değildir.Aynı yaşta bir Amerikan uçağı ile bir diğer uçağı yanyana getirin o zaman gerçekler ortaya çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bendeniz ~ 15 yıl önce
B 777 yerine bir adet de Airbus A 380'imiz olsa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
altitutde ~ 15 yıl önce
Tabii ki sağlam ve daha DAYANIKLI olan tercih edilmeli.Eğer işi siyasi boyuta taşıyacak olursak;arabaya v.b. bile binemeyiz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Death Grind ~ 15 yıl önce
Ben bu kadar iyi duruma gelmiş bir firmanın uçak alımını siyaset boyunduruğu altında yaptırılmamasına çalışılmasını istiyorum. Ne avrupa birliği ne abd müttefikliği hiç biri benim gözümde uçak alımıyla ilgili işler değil. karıştırmamak lazım bu 1. Diğer bir konu sanki bizi avrupa birliğine alacaklarmış gibi Airbus gözümüze güzel gözükmesin, Abd istihbaratına güvenip doğuda verilen şehitler de boeing'in siyasi değerini koyar ortaya. Bu durumda arkadaşlar, adam gibi teklif veren en ucuz ve kolay ödemeli teklifi veren firma alsın ihaleyi, diğeri de avucunu yalasın. Artık 100 küsür uçak siparişi verecek THY'yi müttefiklik ve ab vaatleriyle yönlendirmesin kimse! Bu işi her havacı gibi havacılığı seven sadece yolcu olarak olsa bile uçan insanlar olarak da takip etmeliyiz eminim bu yazıları THY'lilerde siyasetçiler de okuyordur! Ülkenin çıkarlarını sağdan soldan gelecek vaadlere güvenip geri plana itmeyin! Şu an da kozlar bizim elimizde kim verecekmiş böyle sipariş bu dönemde? Firmaların ayakta kalması söz konusu belki de bu durumda biraz da biz konuşalım artık!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çağdaş ~ 15 yıl önce
THY büyük bir filo büyültmesi yaparken AB ve Boeing arasında bir seçim yapacak. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasına karşı çıkan iki ülkeyi: Fransa ve Almaya'yı unutmasın uçak seçimini yaparken.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fransizlara ~ 15 yıl önce
Fransizlar avrupa birligi projesinde engellemelerine devam ettikce daha cok kayip verecekler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000