15 Nisan 2018, Pazar 16:22:10

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'dan çarpıcı açıklamalar

2016 yılında yaşanan krizlerin ardından kısa sürede toplanıp 2017'yi yüksek bir kârla bitiren THY, 2018'in ilk üç ayında da tarihinin en başarılı dönemini geçirdi.
  • İlker bey uçuş planlanmaya lütfen göz atın Kazalar geliyorum diyor
  • Kabin memuru maaslari bence de 2164 tl olmalidir.
  • Kabin memuru maaslari 2500-3000 tl’ye cekilmeli. Kokpit maaslari pegasus ve atlas’in altindayken, kabincinin maaslari pegasus ve atlas’in uzerinde olmamali. 7000 tl maas nedir arkadas? Ucagi ucuran pilot mu hostes mi? Nasil dengesizliktir bu? Bu sirketin yuzlerce mudur maasindan ve km maaslarindan cektigi nedir. Nevin colak thy yonetimini iyi kafalamis km maaslarini yuksekten istemis anlasilan. Somuruyorlar
  • Bu kafayla 5000 uçak olsa ne yazar. Hemen herkes huzursuz, mutsuz, aidiyet ve şevki bitmiş halde. Bir şirketi çalışanları ileri götürür yöneticileri değil. Mevkilere, hazmedemeyen, ne oldum delisi, ben yaptım oldu zihniyetindeki bilgiden, vizyondan, vicdandan yoksunlar getirilirse thy kaynayan kazan haline tabii ki gelir.
  • Peki 28haziranda ölen ve yaralanan tgs çalışanlarına naptınız? Ben yaralı kurtuldum bu olaydan siz bizleri thy bünyesine bile almadınız teröristler N.E istiyor bizden diye düşünüceğinize yaralıları ölenlere nasıl manevi destek veririz diye düşünseydiniz.
  • Sn Cumhur başkanımız Dövizle borçlanmayın Altınla borçlanılmasını öneriyor THY Akademi ve Tip eğitiminde Euro ile borçlandırıyor
  • Tgs nin sartlarini maddi ve manevi olarak duzeltin...
  • Yorum yapan tum arkadaşlara. Tek başına kalan bir Aslan bile sirtlanlarla basedemez. Tek başınıza kala kala birbirinizi yiye yiye istisnasız hepiniz ama hepiniz kaybediyorsunuz. Kazanan gruba dahil olduğunu düşünenler dahi kaybediyor ama maalesef bu kisiler sekerle uyutuldugu için farkında değiller. Amerika'da Zenciler yillarca köle olarak çalıştırmanin en güvenilir ve en iyi yolu başlarına Kahya olarak yine bir zenci koymak ile oldu. Burada da siz gorunumlu kisilerle tum haklaeiniz ellerinizden yavas yavas aliniyor. Ve bunu farkedip ses cikaranlara karşı da yine sizi kullanıyorlar. Havacılık ayrı birsey olsa da güzel Ülkemin temel durumu vahim, şu anda toplumu bol Parçala ve yönet olmuş. Şu anda sizlere yapılan şey yani uygulanan yontem elma-armut ya da üzüm her ne işe emin olun bahane. Suni olarak bunlar yaratılır ve birbirinize düşman edilirsiniz. Eminim ki son 3_5 ayda hiç olmaması gereken bir hisle tanıştınız NEFRET. Bunu size daha da asilayacaklar.Akli selim olun. Birlik olup toplu hak telebiniz olur ve BAŞ' lar ayakları kontrol altına alır diye odleri kopuyor. Emin olun bu güç ve kontrolü kaybetmemek için herkesi ve herşeyi satabilirler. En acı şeyde yine bunu sizleri ya da aranızda ki hain Zenciler kullanarak yaparlar. Biraz gerçekçi olun. Yalan yalandır. Cahil childir. Haram haramdır. Bu kavramlar babam yaparsa görmem duymam olmayacak. Etik olun doğru olun. Sizler şu anda eziliyor ve somuruluyorsunuz. Hak arama Eskiden alt sınıflardan yani işçi sınıfından başlardi hersey. Şimdi işçi sınıfı din, fazla mesai,açlık, kin,öteki hain, banka kredileri ,çalan bizim inancımız da veee daha onlarca sebeplerden dolayı ölüm uykusundan. Siz ki belli eğitim ve bilinç seviyesini aşmış bir kitlesiniz ama aynaya baktığınızda hicsiniz ve bir sürünun peşine takılıp kendinize güven asiliyorsunuz. Yazık iç dünyanıza donseniz belkide kendinize aciyacaksiniz. Aklın yolu birdir. Bura da ki herkes kazanmak istiyor. Kazanmanın tek yolu beraber kazanma yoluna gitmek. Asılsız yalan ve hile ile söylenen herseye inanıyoruz. Okuyun ve ya direk gidip kaynağına sorun. Sonuç ya herkes birlikte kazanacak ya da herkes kaybedecek. (Zenci örneği ırkçılık değil sadece daha sübjektif örnek olsun diye kullanılan bir kelime yoksa bunu da sizlere anlatamayacaktim)..
  • Pilot kaçışını durdurmadıkca , kokpit basvurusu olmadıkca büyümek hayal. Saw ucakları dökülüyor, bir gün biri düşmez insallah, ucakların da değişme zamanları coktan gecti. Planlamaya el atmalısınız. Pegasus da 4 bacak ucar ama mesaileri daha az. Günde 12-13 saat mesaileri azaltmalısınız.Aynı kokpit kabin aynı ucakla ucmalı, ucak beklemekten ve valiz tasımaktan bitap düştük. Yatılar cok fazla , sosyal hayat bitik. Dinlenme süreleri de artırılmalıdır. Ayrıca 737 üvey evlat muamelesi görmekten cıkmalıdır. Airbus kaptanı da boeing kaptanı da bir olmalıdır. Aynı süre ucuslar ve bacak sayıları dengelenmelidir. Bunları kokpit sayısı azalırken yapmak kolay olmayacak tabiki ama başlangıc için gec değil. 500 ucaktan bahsediliyor ise , rakipleriniz eger dünya devleri olacak ise , dünya markası gibi hareket etmeli ve yarına gore aksiyon alınmalıdır. Emirates gecenlerde kokpit yetersiz oldugundan bazı ucuslarını iptal etti. Onlar da bilir eksik pilot ucusunu diğerine yuklemeyi. Ama rakipleriniz bu sekilde davranırken , low cost gibi davranmak aynı sınıfta yarısmanızı engeller.
  • Birlik olup örgütlü tepki vermezseniz daha çokkkk beklersiniz. Lufthansa, Air France vs elin yabancısı boyuna tepkisini gösteriyor, hakkını arıyor biz ne yapıyoruz? Biat etmeyi bırakın tepkinizi gösterin yok yapamayız derseniz sömürülmeyi kabullenin, kaderinize razı olun.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Sabah Gazetesi'nden Sonat Bahar ve Meltem Fıratlı'nın sorularını yanıtladı.

İlker Aycı'nın Sabah Gazetesi'ndeki söyleşisi;

2016 yılında yaşanan krizlerin ardından kısa sürede toplanıp 2017'yi yüksek bir kârla bitiren THY, 2018'in ilk üç ayında da tarihinin en başarılı dönemini geçirdi. Bu başarıda Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı'nın payı büyük. O, dünyanın dört bir yanında bıkmadan usanmadan ülkemizin, yaşananların üstesinden nasıl birlik olarak geldiğini anlatıyor.

İlker Aycı Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak göreve geleli üç yıl oldu. Bu yıllarda ülkeyle birlikte, THY de zorlu sınavlardan geçti. Ülkemizi derinden etkileyen, dünyadaki imajını sarsmaya yönelik iki büyük terör saldırısı, onun görev alanı Atatürk Havalimanı'nda meydana geldi. 28 Haziran'daki terör saldırısı ve 15 Temmuz darbe girişiminden söz ediyoruz...

Özetle Aycı, bir yöneticinin kariyerinde başına gelebilecek zorlu sınavlarla iki kez karşı karşıya kaldı. Ama o, tüm bu zaman zarfında, ekibiyle birlikte krizin üstesinden gelmeyi başardı, markasını parlatmaya devam etti. Dünyanın dört bir yanında adeta bir Evliya Çelebi gibi gezerek, ülkemizin dimdik ayakta olduğunu, THY markasının giderek büyümeye devam edeceğini anlattı. Ve tüm bu çabalarının sonuçlarını aldı. THY yılın ilk çeyreğinde tarihinde görülmemiş rekor bir yolcu sayısına imza attı.

Türkiye'nin dünyadaki en önemli markası, ülkemizin dünyaya açılan kapısı THY'nin başındaki İlker Aycı'yla üç yılı, yaşadıklarını ve hedeflerini konuşmak üzere THY Genel Müdürlüğü'ne yol aldık.

Hızlı düşünen, bir o kadar da hızlı davranan, enerjisi yüksek biri Aycı. Söyleşi sırasında anlattığı şeylerin heyecanıyla ayağa kalkıp adeta o anı yaşayan, gözlerinin içi parlayan biri. 50 bin kişinin çalıştığı THY'yi bir aile haline getirmeyi başarmış ve o ailenin parçası olmaktan da gurur duyuyor.

- Görev sürenizin üçüncü yılını doldurdunuz. Bu üç yıl epey zorlu ve mücadele doluydu. 28 Haziran Havalimanı saldırısı, 15 Temmuz darbe girişimi... Bir yönetici için çok zor sınavlar değil mi bunlar?

- Krizlerle büyümüş bir neslin evladıyım. Hepimiz öyle değil miyiz? Babam orta düzey bürokrattı, İETT'de çalışıyordu. Ailecek İETT kampındaydık. 12 Eylül'de babamı gelip Avcılar'daki kamptan aldılar. Bir hafta babamdan haber alamadık. Hepimiz korku dolu günler geçirdik. Ben bu Türkiye'den geliyorum. Krizleri görerek ve onların içinden geçerek, bir şekilde hayatta kalarak bu günlere geldim. Şu an beklenmeyeni bekleme çağındayız.

Eski bir sporcu olarak söylüyorum, sporcuların dünyasındaki gibi tavır alırsın. Rakibinle karşılaştığında rakibin ne kadar güçlü ve ne kadar istekli olursa olsun hiçbir zaman "Why me?" (Neden ben?) diye sormazsın. "Try me!" (Dene beni!) dersin. "Dene de gör bakalım"... Ekibinle birlikte o kararlılıkla, o inatla, o istekle, o toparlanma duygusuyla, o pozitiflikle işine sarılırsan, "Hadi arkadaşlar tutuyoruz işin ucundan" dediğinde onu yapacak insanlar etrafında oluyor.

- Siz 28 Haziran saldırısı sırasında neredeydiniz?

- Evdeydim. Haberi alır almaz havalimanına geldim. Kriz yönetmeye alışkın biriyim. O ya da bu şekilde bir saldırı olmasından hep endişe ediyordum. Yolda şu soruyu sordum kendime, "Bu saldırganlar ne istiyor bizden." Cevabı çok açıktı; bize hayat biçimlerimizi değiştirecek biçimde korku salmak, hayatımızı yavaşlatmak, hayat döngümüzü bozmak istiyorlar. Yani bizi durdurmak istiyorlardı. Bizim onlara cevabımız ne olmalı diye düşündüm yol boyunca... Sizden daha cesuruz, toparlanacak gücümüz var, hayat döngümüzü kıramazsınız, hayat biçimlerimizi değiştiremezsiniz, bizi korkutamazsınız mesajını vermeliydik. O cevabı vermenin yolu, havalimanını bir an önce güvenli hale getirip, operasyonu başlatıp, normale dönmekti, bunu başardık.

- Peki 15 Temmuz gecesinde ve sabahında neler yaşandı?

- O geceye dair her şeyi, gerçekleşen bazı operasyonları anlatamam şu an! Ama sabahında Devlet Konukevi'nde Cumhurbaşkanımızın etrafındaydık. Ve orada durumla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Hemen arkadaşlarımla tüm birimleri tek tek dolaştım. Hepsine anlattım: "Arkadaşlar devletimizi, ülkemizi hainlere teslim etmedik. Ortada bir tehdit var ve bu tehdidi tam anlamıyla ortadan kaldırdığımızı söyleyemeyiz. Bu tehdit başka biçimlerde devam edecek. Yeni senaryolar, yeni hamleler gelecek. Hepinize söylüyorum, şimdi birlik zamanı. Şimdi işimizi yapma zamanı. O zaman hep birlikte işimizin başına, uçakları havalandırmaya, yolcularımızı uçurmaya..."

- THY dünyada kıskanılıyor mu? Geldiği nokta göze batıyor mu?

- Hem de çok. Çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bizlerin sorumluluğu ülkenin bu gurur markasının, bu bayrak taşıyıcı rolü olan şirketin sorumluluğu. Aramızda geçen her konuşmamızda arkadaşlarıma tekrar ediyorum. "Biz sadece yolcularımızı ve yüklerimizi taşımıyoruz.

Biz aynı zamanda bu ülkenin medeniyet iddiası ve medeniyet birikimini, medeniyet tasavvuru ve tahayyülünü de taşıyoruz." Ve insanlara bu medeniyetin nasıl bir medeniyet olduğu mesajını da götürüyoruz. Dolayısıyla taşıdığımız şey bu ülkenin bayrağı, bu ülkenin sancağı. Biz de büyük bir gururla, şerefle taşıyoruz. Başka medeniyetlerle, kültürle ülkemiz arasında köprü kuruyoruz. Köprüler kuruldukça ticari ilişkiler artıyor, turizm gelişiyor. Türkiye'nin o ülkelerdeki siyasi ve sosyal algısı değişiyor.

İLK HAFTAMDA UÇAK TEMİZLEDİM

- "Temizlik seviyesini yükseltelim" talimatıyla iş yürümez. Atandığımın ilk haftası beni çok kişi tanımıyordu. Hafif sakal bıraktım, tebdil-i kıyafet, yanıma göreve yeni gelen insan kaynaklarından sorumlu yardımcımı da alarak, temizlik personelinin mesaisine karışıp uçağa temizliğe girdik.

- Nasıl yani?

- Evet. Uçaklardaki temizliğin daha iyi olmasını istiyordum. O personelin nasıl bir hayat yaşadığını, gün geçirdiğini, temizlikle ilgili karşılaştıkları sorunları, onların o işi daha iyi yapabilmesi için nelere ihtiyaç duyulduğunu birebir görmek istiyordum. Çünkü bu tür durumlarda bu işi yöneten arkadaşlar size bir dünyayı anlatır, "Biz bezi şöyle tutarız, dezenfektasyonu şöyle yaparız, şu sürede biter iş." Gündelik pratikte, anlatılan mükemmellikteki teorinin yerinde akıp akmadığını görmek gerekir.

- Personele karışıp, bir mesai geçirmeniz sonradan duyulmuştur. Şaşırdılar mı?

- O gün tesadüfen Başbakanımız havalimanına indi, Atatürk Havalimanı'ndan başka bir yere uçacaktı. Haliyle karşılamam icap ederdi. Ama üzerimde de temizlik kıyafeti var. Postabaşına durumu anlatmak zorunda kaldım, "Müsaade eder misiniz gitmemiz lazım" diye... "Nereye? Gidemezsin" dedi. Açıklamak zorunda kaldım, "Ben senin yeni yönetim kurulu başkanınım." Çocuk koşarak uzaklaştı (gülümsüyor). Çünkü gün boyunca bana "Mehmet Abi, böyle detay temizlik yaparsan uçak rötara girer" diye fırça atmış. Haliyle panikledi.

» RÖPORTAJIN TAMAMI

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'dan çarpıcı açıklamalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (85)

FO ~ 6 yıl önce
İlker bey uçuş planlanmaya lütfen göz atın Kazalar geliyorum diyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oneri ~ 6 yıl önce
Kabin memuru maaslari bence de 2164 tl olmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 6 yıl önce
Kabin memuru maaslari 2500-3000 tl’ye cekilmeli. Kokpit maaslari pegasus ve atlas’in altindayken, kabincinin maaslari pegasus ve atlas’in uzerinde olmamali. 7000 tl maas nedir arkadas? Ucagi ucuran pilot mu hostes mi? Nasil dengesizliktir bu? Bu sirketin yuzlerce mudur maasindan ve km maaslarindan cektigi nedir. Nevin colak thy yonetimini iyi kafalamis km maaslarini yuksekten istemis anlasilan. Somuruyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hadi ordan kokusmus:)) ~ 6 yıl önce
7 dedigin part maasi bebegim:))biraz daha kudur simdi hadi:))
Dilan ~ 6 yıl önce
Gorulen o ki kabin memurlari da kendilerine fazla maas verildiginin bayagi farkinda
Ne desek boş ~ 6 yıl önce
Bu kafayla 5000 uçak olsa ne yazar. Hemen herkes huzursuz, mutsuz, aidiyet ve şevki bitmiş halde. Bir şirketi çalışanları ileri götürür yöneticileri değil. Mevkilere, hazmedemeyen, ne oldum delisi, ben yaptım oldu zihniyetindeki bilgiden, vizyondan, vicdandan yoksunlar getirilirse thy kaynayan kazan haline tabii ki gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Terör mağduru ~ 6 yıl önce
Peki 28haziranda ölen ve yaralanan tgs çalışanlarına naptınız? Ben yaralı kurtuldum bu olaydan siz bizleri thy bünyesine bile almadınız teröristler N.E istiyor bizden diye düşünüceğinize yaralıları ölenlere nasıl manevi destek veririz diye düşünseydiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Altınla borçlanma ~ 6 yıl önce
Sn Cumhur başkanımız Dövizle borçlanmayın Altınla borçlanılmasını öneriyor THY Akademi ve Tip eğitiminde Euro ile borçlandırıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs.... ~ 6 yıl önce
Tgs nin sartlarini maddi ve manevi olarak duzeltin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Editor Yayınla Lutfen ~ 6 yıl önce
Yorum yapan tum arkadaşlara. Tek başına kalan bir Aslan bile sirtlanlarla basedemez. Tek başınıza kala kala birbirinizi yiye yiye istisnasız hepiniz ama hepiniz kaybediyorsunuz. Kazanan gruba dahil olduğunu düşünenler dahi kaybediyor ama maalesef bu kisiler sekerle uyutuldugu için farkında değiller. Amerika'da Zenciler yillarca köle olarak çalıştırmanin en güvenilir ve en iyi yolu başlarına Kahya olarak yine bir zenci koymak ile oldu. Burada da siz gorunumlu kisilerle tum haklaeiniz ellerinizden yavas yavas aliniyor. Ve bunu farkedip ses cikaranlara karşı da yine sizi kullanıyorlar. Havacılık ayrı birsey olsa da güzel Ülkemin temel durumu vahim, şu anda toplumu bol Parçala ve yönet olmuş. Şu anda sizlere yapılan şey yani uygulanan yontem elma-armut ya da üzüm her ne işe emin olun bahane. Suni olarak bunlar yaratılır ve birbirinize düşman edilirsiniz. Eminim ki son 3_5 ayda hiç olmaması gereken bir hisle tanıştınız NEFRET. Bunu size daha da asilayacaklar.Akli selim olun. Birlik olup toplu hak telebiniz olur ve BAŞ' lar ayakları kontrol altına alır diye odleri kopuyor. Emin olun bu güç ve kontrolü kaybetmemek için herkesi ve herşeyi satabilirler. En acı şeyde yine bunu sizleri ya da aranızda ki hain Zenciler kullanarak yaparlar. Biraz gerçekçi olun. Yalan yalandır. Cahil childir. Haram haramdır. Bu kavramlar babam yaparsa görmem duymam olmayacak. Etik olun doğru olun. Sizler şu anda eziliyor ve somuruluyorsunuz. Hak arama Eskiden alt sınıflardan yani işçi sınıfından başlardi hersey. Şimdi işçi sınıfı din, fazla mesai,açlık, kin,öteki hain, banka kredileri ,çalan bizim inancımız da veee daha onlarca sebeplerden dolayı ölüm uykusundan. Siz ki belli eğitim ve bilinç seviyesini aşmış bir kitlesiniz ama aynaya baktığınızda hicsiniz ve bir sürünun peşine takılıp kendinize güven asiliyorsunuz. Yazık iç dünyanıza donseniz belkide kendinize aciyacaksiniz. Aklın yolu birdir. Bura da ki herkes kazanmak istiyor. Kazanmanın tek yolu beraber kazanma yoluna gitmek. Asılsız yalan ve hile ile söylenen herseye inanıyoruz. Okuyun ve ya direk gidip kaynağına sorun. Sonuç ya herkes birlikte kazanacak ya da herkes kaybedecek. (Zenci örneği ırkçılık değil sadece daha sübjektif örnek olsun diye kullanılan bir kelime yoksa bunu da sizlere anlatamayacaktim)..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rekabet ~ 6 yıl önce
Pilot kaçışını durdurmadıkca , kokpit basvurusu olmadıkca büyümek hayal. Saw ucakları dökülüyor, bir gün biri düşmez insallah, ucakların da değişme zamanları coktan gecti. Planlamaya el atmalısınız. Pegasus da 4 bacak ucar ama mesaileri daha az. Günde 12-13 saat mesaileri azaltmalısınız.Aynı kokpit kabin aynı ucakla ucmalı, ucak beklemekten ve valiz tasımaktan bitap düştük. Yatılar cok fazla , sosyal hayat bitik. Dinlenme süreleri de artırılmalıdır. Ayrıca 737 üvey evlat muamelesi görmekten cıkmalıdır. Airbus kaptanı da boeing kaptanı da bir olmalıdır. Aynı süre ucuslar ve bacak sayıları dengelenmelidir. Bunları kokpit sayısı azalırken yapmak kolay olmayacak tabiki ama başlangıc için gec değil. 500 ucaktan bahsediliyor ise , rakipleriniz eger dünya devleri olacak ise , dünya markası gibi hareket etmeli ve yarına gore aksiyon alınmalıdır. Emirates gecenlerde kokpit yetersiz oldugundan bazı ucuslarını iptal etti. Onlar da bilir eksik pilot ucusunu diğerine yuklemeyi. Ama rakipleriniz bu sekilde davranırken , low cost gibi davranmak aynı sınıfta yarısmanızı engeller.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taşeronlara ~ 6 yıl önce
Birlik olup örgütlü tepki vermezseniz daha çokkkk beklersiniz. Lufthansa, Air France vs elin yabancısı boyuna tepkisini gösteriyor, hakkını arıyor biz ne yapıyoruz? Biat etmeyi bırakın tepkinizi gösterin yok yapamayız derseniz sömürülmeyi kabullenin, kaderinize razı olun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000