11 Aralık 2010, Cumartesi 08:32:54

THY YABANCI PİLOTU SANAL ALEMDE ARIYOR

Avrupa, küresel ekonomide yaşanan derin krizin en ateşli zamanlarını yaşıyor. İşsizliğin de had safhaya ulaştığı Avrupa’nın uzman pilotları, havacılık şirketlerimizin cazip maaşlarına dayanamayıp Türkiye'ye yönelmeye başladı.
  • İdeal pilot 1 Örgün eğitim üniversite mezunu(mühendislik falan farketmez sadece o demokratik ortamı solumuş olsun yontulmuş olsun yeter)2 Toefl dan 100 ve üzeri alacak düzeyde ingilizce bilgisi(havacılık yayınlarının ve eğitiminin tümü ingilizcedir,ingilizcesi zayıf bir pilotun mutlaka temel bilgisi zayıftır) 3 sağlam bir psikomotor ve çabuk öğrenme yeteneği(Nice mühendisler gördük simülatörde söylenileni yarım saatte anlıyor ve ya çabuk ve doğru karar verme yeteneği yok anticipation sıfır. 4 Öğrenme isteği (biraz daha fazla para kazanmak için bu işe kalkışmayan biri Bunların hiçbiri olmayan pilot olamaz mı olur o zaman torpil ve para gerekir.herkes pilot olur yeterki para torpil ve ya yukarıdaki özelliklerden haber ver!
  • bu memlekette yetişmiş ATPL almış ama yok üniversite bitirmemişsin yok açıköğretim okumuşsun, tip eğitimin yok, uçuş saatin tecrüben yok diye işe alınmayan yüzlerce işsiz pilot dururken, adam gibi ingilizce bilmeyen, bırakın adam gibi üniversiteyi, liseyi parayla bitirmiş adamları işe alın lütfen. Herşey tip eğitimi, uçuş saati değil beyler, uyanın.. Ödeyeceğiniz tazminatlardan değil, boğulacağınız kandan korkun.. benden söylemesi..
  • Efendiler! Bu mesleğin fiyatı THY' nda çok yüksek.Bunu herkes kabul ediyorsa, gereğinin yapılması da doğal olur kanaatindeyim. Ne yapalım; otopilot icat oldu, mertlik bozuldu.
  • olsun bizim süperler gibi insanların hayatına mal olmuyorlar yinede...bizimkilerinde yanlış meydan maceraları ayyuka çıktı...o süper ingilizcelerinide dinliyoruz orta okul bebeleri gibi konuşuyorlar...
  • 5 aralik 2010 tk 1784 sabiha kuleyi ariyor short final kule sasiriyor cunku arkadas aslinda yesilkoye iniyor aldiklari yabancilar bunlar iste. daha oncede 777 de londra atc ingilizce bilmedigi icin!!!!!!!!!!!!! anlamiyor thy nin yabancilari:))))))))))))
  • gectigimiz 3 ayda 3 kuyruk vurmasi 1 motor a340 1motor ve inis takimi 310 hatay a diye kalkip inis takimlarini almadigindan konyaya inen ucak daha sayiyimmi bunlar ne
  • Bazı arkadaşlar demiş ki piyasada pilot yok o yüzden yabancı alınıyor. Bazıları demiş ki türk varken yabancı mı alınır. Bu tartışmaların ikisi de yanlış. Ortadaki en büyük sorun çifte standart sorunudur. Her iki pilot da thy de uçmayı eşit derecede hakeder ama gelin thy nin uygulamalarına yakından bakalım. 1)Yabancı pilot için ingilizce yeterlilik sınavı yok. Bunların arasında çinli, rus, fransız, alman ve daha birçok ülkeden pilot var. Ama türklere ingilizce sınavı uygulanıyor. İngilizce sınavı tabi ki uygulanmalı ama her iki tarafa da. 2)Yabancı pilota DLR uygulanmıyor. Türk pilotlara uygulanıyor. Eğer uygulanacaksa ikisine uygulanmayacaksa hiçbirisine şeklinde olmalı. Asıl adaletsizlik buradan kaynaklanıyor.
  • ayjetten sonra thy'de pilot olarak görev yapabilmek için dlr sınavını akabinde thy'de yapılan mülakatları geçen adaylar thy'de göreve başlatıldı mı?bilen arkadaşlarbilgi verirseniz memnun olurum.
  • Atmayalım dostlar. Avrupa'da da Rusya'da da yabancı pilotlar çalışıyor. Bu kadar sallanmaz. Vazgeçin artık bu sevdadan :)
  • Ülkede iş bekleyen yetenekli genç pilotlar varken yabancı pilot istihdamını anlayamıyorum. Rusya'da yabancı pilot çalışamıyor, Yunanistan'da bir Türk'ün başvurusunu bile dikkate almazlar, Avrupa'da çalışmak imkansıza yakın, ama bizde maaşallah bir sürü yabancı pilot var, bunu anlamak gerçekten çok zor...
Geçtiğimiz hafta AirportHaber'inde değindiği "Uçaklar gidiyor, pilotlar geliyor" haberimizin ardından yabancı pilot davası gün geçtikçe büyüyor. Filosundaki uçak sayısını her geçen gün artıran Türk Hava Yolları (THY) da pilot ihtiyacını yurtdışından karşılamaya devam ediyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme kapsamındaki THY’de 25 ayrı ülkeden 126 yabancı kökenli kaptan pilotun görev yaptığını, kurumun artan pilot ihtiyacını karşılamak için yurtdışındaki danışmanlık firmaları aracılığıyla internet üzerinden düzenli olarak ilan verdiğini açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in soru önergesini cevaplandıran Şimşek, kurumda kaptan ve ikinci pilot açığını kapatmak için yurtiçi ve yurtdışından alımların devam ettiğini söyledi. Şimşek’in verdiği bilgiye göre, THY’de halen uçmakta olan ve eğitimleri devam eden 126 yabancı kaptan pilot var. Dünyanın dört bir yanından eleman çalıştıran THY, pilot ihtiyacını daha çok ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya gibi havacılık sektöründe önde gelen ülkelerden karşılıyor. Ancak THY filosunda Yunan, Japon, Moldovalı, Sırp, Slovak ve Romen pilotlar da bulunuyor. Sivil havacılık şirketlerinde çalışanlarla birlikte, Türk havacılık sektöründe 400 yabancı pilot istihdam ediliyor.

Şimşek, tüm pilotların uçuşa başlamadan önce çeşitli mesleki kurslara tabi tutulduğunu ve simülatör eğitimi aldığını açıkladı. Buna göre THY bünyesine katılan yabancı pilotlar, teorik eğitimin ardından uçuşlara başlıyor.

THY’de halen bin 800 pilot görev yapıyor. Bunların yüzde 50.8’i Türk Hava Kuvvetleri, yüzde 39.8’i üniversite, yüzde 1’i ise Emniyet Genel Müdürlüğü kökenli. 2010 yılının ocak-ağustos döneminde 45’i kaptan, 74’ü ikinci pilot olmak üzere toplam 119 pilot THY’de işe başladı.

(Para Dergisi)
THY YABANCI PİLOTU SANAL ALEMDE ARIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 13 yıl önce
İdeal pilot 1 Örgün eğitim üniversite mezunu(mühendislik falan farketmez sadece o demokratik ortamı solumuş olsun yontulmuş olsun yeter)2 Toefl dan 100 ve üzeri alacak düzeyde ingilizce bilgisi(havacılık yayınlarının ve eğitiminin tümü ingilizcedir,ingilizcesi zayıf bir pilotun mutlaka temel bilgisi zayıftır) 3 sağlam bir psikomotor ve çabuk öğrenme yeteneği(Nice mühendisler gördük simülatörde söylenileni yarım saatte anlıyor ve ya çabuk ve doğru karar verme yeteneği yok anticipation sıfır. 4 Öğrenme isteği (biraz daha fazla para kazanmak için bu işe kalkışmayan biri Bunların hiçbiri olmayan pilot olamaz mı olur o zaman torpil ve para gerekir.herkes pilot olur yeterki para torpil ve ya yukarıdaki özelliklerden haber ver!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu memlekette yetişmiş ATPL almış ama yok üniversite bitirmemişsin yok açıköğretim okumuşsun, tip eğitimin yok, uçuş saatin tecrüben yok diye işe alınmayan yüzlerce işsiz pilot dururken, adam gibi ingilizce bilmeyen, bırakın adam gibi üniversiteyi, liseyi parayla bitirmiş adamları işe alın lütfen. Herşey tip eğitimi, uçuş saati değil beyler, uyanın.. Ödeyeceğiniz tazminatlardan değil, boğulacağınız kandan korkun.. benden söylemesi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Efendiler! Bu mesleğin fiyatı THY' nda çok yüksek.Bunu herkes kabul ediyorsa, gereğinin yapılması da doğal olur kanaatindeyim. Ne yapalım; otopilot icat oldu, mertlik bozuldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
olsun bizim süperler gibi insanların hayatına mal olmuyorlar yinede...bizimkilerinde yanlış meydan maceraları ayyuka çıktı...o süper ingilizcelerinide dinliyoruz orta okul bebeleri gibi konuşuyorlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
5 aralik 2010 tk 1784 sabiha kuleyi ariyor short final kule sasiriyor cunku arkadas aslinda yesilkoye iniyor aldiklari yabancilar bunlar iste. daha oncede 777 de londra atc ingilizce bilmedigi icin!!!!!!!!!!!!! anlamiyor thy nin yabancilari:))))))))))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
gectigimiz 3 ayda 3 kuyruk vurmasi 1 motor a340 1motor ve inis takimi 310 hatay a diye kalkip inis takimlarini almadigindan konyaya inen ucak daha sayiyimmi bunlar ne

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bazı arkadaşlar demiş ki piyasada pilot yok o yüzden yabancı alınıyor. Bazıları demiş ki türk varken yabancı mı alınır. Bu tartışmaların ikisi de yanlış. Ortadaki en büyük sorun çifte standart sorunudur. Her iki pilot da thy de uçmayı eşit derecede hakeder ama gelin thy nin uygulamalarına yakından bakalım. 1)Yabancı pilot için ingilizce yeterlilik sınavı yok. Bunların arasında çinli, rus, fransız, alman ve daha birçok ülkeden pilot var. Ama türklere ingilizce sınavı uygulanıyor. İngilizce sınavı tabi ki uygulanmalı ama her iki tarafa da. 2)Yabancı pilota DLR uygulanmıyor. Türk pilotlara uygulanıyor. Eğer uygulanacaksa ikisine uygulanmayacaksa hiçbirisine şeklinde olmalı. Asıl adaletsizlik buradan kaynaklanıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ayjetten sonra thy'de pilot olarak görev yapabilmek için dlr sınavını akabinde thy'de yapılan mülakatları geçen adaylar thy'de göreve başlatıldı mı?bilen arkadaşlarbilgi verirseniz memnun olurum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Atmayalım dostlar. Avrupa'da da Rusya'da da yabancı pilotlar çalışıyor. Bu kadar sallanmaz. Vazgeçin artık bu sevdadan :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ülkede iş bekleyen yetenekli genç pilotlar varken yabancı pilot istihdamını anlayamıyorum. Rusya'da yabancı pilot çalışamıyor, Yunanistan'da bir Türk'ün başvurusunu bile dikkate almazlar, Avrupa'da çalışmak imkansıza yakın, ama bizde maaşallah bir sürü yabancı pilot var, bunu anlamak gerçekten çok zor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000