10 Ağustos 2016, Çarşamba 15:18:09

THY ücretli koltuk uygulamasını resmen duyurdu

Türk Hava Yolları'nın (THY) belirlenen uzun menzilli hatlarda ücretli satışa sunmaya başladığı acil çıkış koltuğu uygulaması, THY tarafından resmen duyuruldu.
  • Zaten uçak fiyatlarına güç yetmiyor. Bir de Allah'ta kormadan koltuk seçme parası ne. Bileti çok çok zorlanarak aldığımız uçağa otobüs parasının yarısı da oturma parası. Bu yaşta, hasta olmasam otobüs ama, mecbur bayan olarak ortaya da koymuşlar, düşüneceğim ne yapacağımı.
  • Şimdi önceden almak istersen acil çıkış parayla anladık. Peki gidipte kontuarda eskisi gibi acil çıkış sitenirse gene parayla mı?
  • Yanlış anlaşılmasın da obezi, topalı, yaşlısı, ingilizce bilmeyeni kısacası acil çıkışa uygun olmayan bir çok insan bu zamana kadar kontuarda bu koltukları talep ediyordu. Kibarca bu koltuklar sizin için uygun değil şeklinde detaylı açıklama yapılsa da yolcu ikna olmuyordu. Şimdiye kadar yer hizmetlerinde çalışan duyarlı arkadaşlar sayesinde genç, ingilizce bilen, fiziksel engeli olmayan yolculara verilen koltuklar bundan sonra parasını veren herkese verilebilecek. Kontuar görevlisinin vicdanı rahat, acil koltuklar doldu diye yalan söylemesine de gerek kalmayacak. Ancak gerçekten acil bir durum olduğunda o bölüm hızlı bir şekilde terk edilebilecek mi? Diyelim 6 koltuk satılacak bir uçuşta 400-500 euro kazanılacak örneğin, peki olası bir acil durumda uçaktaki yüzlerce insan o kapılara yönelecek ve siz bu koltukları parasını veren herkese satarsanız diğer yolcuların da hayatlarını tehlikeye sokmuş olmuyor musunuz? Bence bu koltuklar 1.000 euro'ya bile satılmamalı. Parasıyla daha fazla konfor isteyen business uçsun, ekonomide acil koltukları kadar geniş daha önce farklı boy koltuklar ilave olabilir. Cam kenarınıda satın parayla ki Pegasus yapıyor. herşey satılabilir ama acil çıkış emin değilim. Tamam bir çok şirket artık satmaya başladı acil çıkışları ama ne kadar doğru zaman gösterecek. Umarım hiç bir zaman gerek kalmaz ve o kapılar açılmaz. Kazasız belasız günler herkese.
  • thy 2.ceyrek kar/zarar nedr bilen var mı?
  • millet aç kargoda gider yine o parayı vermez thy!!!
  • THY Pegasus a mi özenmiş :Q ne..
  • THY'nin yakin zamanda A 330-200/300 ucaklarindaki business koltuklari iptal etmesini bekliyorum.
  • Banada ikitane koltuk lazim kilo yuzunden
  • 15 uzun menzilli uçuş demek 15 hafta demek mi oluyor? Bu uygulama 15 hafta geçerlidir diye hiçbir ibare yok. Nerenizden uyduruyorsunuz anlamıyorum.
  • ben kaptan koltugunu satin alabilirmiyium?

Türk Hava Yolları'nın (THY) 5 Ağustos tarihi itibariyle, uzun menzilli bazı hatlarda acil çıkış koltuklarını ücret karşılığında satışa çıkarıldığı medyada yer almıştı.

THY'nin ücretli acil çıkış koltuğu uygulaması başlangıçta 15 uzun menzilli hat için geçerli. Bu hatlar; New York, Houston, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Toronto, Miami, Atlanta, Guangzhou, Hong Kong, Pekin, Şangay, Taipei, Malia ve Tokyo.

Az önce Türk Hava Yolları'ndan yapılan açıklama ile ücretli acil çıkış koltuğu satışı da resmileşmiş oldu.

"Koltuğunuzu seçin, uçuşa geçin" başlığı ile yapılan açıklamada; ekonomi sınıfında standart koltuk seçiminin ücretsiz olduğu belirtilirken, acil çıkış koltukları için ise 79 Dolar fiyat biçildi. Business sınıfı yolcular ise acil çıkış koltuklarını da ücretsiz seçebilecek.

Koltuk seçimi, değişikliği, acil çıkış koltukları ve iadeler hakkında bilgilerinde yer aldığı uygulama şöyle;

RotaFare/booking classKoltukÜcret
Uzun mesafe*Ekonomi SınıfıKoltuk (standart)Ücretsiz
Uzun mesafe*Ekonomi SınıfıKoltuk (Acil Çıkış Sırası)*79.00 USD
Uzun mesafe*Business SınıfıTüm KoltuklarÜcretsiz


*Satın Alınabilir Parkurlar (Acil Çıkış Sırası): New York, Houston, Los Angeles, Chicago, San Fransisco, Toronto, Miami, Atlanta, Guangzhou, Hong Kong, Pekin, Şangay, Taipei, Manila, Tokyo.

Koltuk seçimi

  • Ücretli koltuk sayısı talep ve zamana bağlı olarak değişiklik gösterir. Ücretli koltuk uygulaması Türk Hava Yolları’nın ana taşıyıcı olduğu tüm uçuşlarda geçerlidir. Ücretli koltuk uygulaması codeshare (ortak) uçuşlarda diğer havayolu şirketleri tarafından gerçekleştirilen uçuşlarda geçerli değildir. Diğer bir ifadeyle, koltuk seçimi Türk Hava Yolları tarafından gerçekleştirilen ve diğer havayolu şirketi tarafından sunulan uçuşlarda geçerli değildir.
  • Ücretli koltuk uygulaması, grup yolcular (9 yolcudan daha fazlasını içeren rezervasyonlar) için yalnızca rezervasyonun doğrudan Türk Hava Yolları Rezervasyon Sistemleri ile yapıldığı yerlerde geçerlidir.
  • Yolcular bilet düzenlenmeden önce koltuk seçimi yapamazlar.
  • Acil çıkış koltuklarını içeren ücretli koltuklar uçuştan 48 saat öncesine kadar satın alınabilir. Uçuştan önceki 48 saat içinde koltuk seçimi sadece alanda yapılabilir


Koltuk değişikliği

  • Eğer yolcu koltuğunu daha düşük ya da yüksek fiyatlı bir koltukla değiştirirse, yeni fiyat yolcu tarafından ödenir ve önceki ödemesi iade edilmez.
  • Emniyet, güvenlik ve operasyonel sebepler nedeniyle uçağa bindikten sonra dahi koltuk seçimi için güvence verilemez. Türk Hava Yolları bu tip durumlarda uygun alternatif seçenekleri sağlar. Sistem yolcuların cam kenarı koltuk, koridor koltuğu ve koltuk aralığı gibi seçimlerini göz önüne alarak yolcu ve yakınlarının olabildiğince bir arada oturmasını sağlar.
  • Yolcu, kendi isteği dışında gerçekleştirilen koltuk değişiminden dolayı memnun kalmadığı seyahat için iade başvurusunda bulunabilir.
  • Yolcular arasında koltuk transferi yapılamaz.


Acil çıkış koltukları

  • Acil çıkış koltukları acil çıkış kapısının yanında ya da arkasındadır.
  • Beklenmedik bir olaydan dolayı tahliye sırasında acil çıkış koltuğunda seyahat eden yolcunun acil çıkış kapısını açmaya yardımcı olması beklenir. Bu sebeple, yolcu yapılı (18 yaş ve üstü) olmalı, sıhhatli olmalı ve Türkçe veya İngilizce yazılı ya da sözlü olarak verilen talimatları anlayabilmelidir. Yolcu istekli olmalı ve acil tahliyeye olabildiği kadar yardımcı olmalıdır. İstenildiğinde acil çıkış koltuklarını isteyen yolcular uygun olduklarını doğrulamalıdır.
  • Türk Hava Yolları, yolcunun acil çıkış koltuğunda oturma gereksinimlerini karşılaması konusunda karar verirken yegane takdir yetkisine sahiptir. Gereksinimleri karşılamayan yolcular alternatif koltuklara tayin edilir. Acil çıkış koltuğu için ödenen ek tutar iade edilmez.
  • Bebek yolcularla seyahat eden yolcular acil çıkış koltuğunda oturamaz.
  • Hareket etmesi kısmi ya da tamamen kısıtlı olan hastalar acil çıkış koltuğunda oturamaz.
  • İkinci emniyet kemeri talep eden fazla kilolu yolcular acil çıkış koltuğunda oturamaz.
  • Adli muamele ve idari davaları olan yolcular ve refakatçileri acil çıkış koltuğunda oturamaz.


İadeler

  • Türk Hava Yolları, yolcunun acil çıkış koltuğunda oturma gereksinimlerini karşılaması konusunda karar verirken yegane takdir yetkisine sahiptir. Gereksinimleri karşılamayan yolcular alternatif koltuklara tayin edilir. Acil çıkış koltuğu için ödenen ek tutar iade edilmez.
  • Yolcunun ücretli koltuk iptalini gerçekleştirdiği durumlarda (örneğin yolcunun isteği dışında gerçekleştirilen kabin yükseltme işlemi, yolcunun seçtiği koltuk tipinin oturması için uygun olmaması sonucunda) iade işlemi yapılmaz.
  • Yolcu, kendi isteği dışında gerçekleştirilen kabin içi koltuk değişiminden dolayı memnun kalmadığı seyahat için iade başvurusunda bulunabilir.
  • İade için uçuştan sonraki 1 yıl içinde başvuru yapılmalıdır.
  • Eğer yolcu koltuğunu daha düşük ya da yüksek fiyatlı bir koltukla değiştirirse, yeni fiyat yolcu tarafından ödenir ve önceki ödeme iade edilmez.
  • Yolcu, kendi isteği dışında gerçekleştirilen kalkış öncesi koltuk değişiminden dolayı memnun kalmadığı seyahat için çağrı merkezi ve Türk Hava Yolları Satış Ofisleri aracılığıyla iade başvurusunda bulunabilir.
THY ücretli koltuk uygulamasını resmen duyurdu

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

Hayret ~ 5 yıl önce
Zaten uçak fiyatlarına güç yetmiyor. Bir de Allah'ta kormadan koltuk seçme parası ne. Bileti çok çok zorlanarak aldığımız uçağa otobüs parasının yarısı da oturma parası. Bu yaşta, hasta olmasam otobüs ama, mecbur bayan olarak ortaya da koymuşlar, düşüneceğim ne yapacağımı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serhat ~ 8 yıl önce
Şimdi önceden almak istersen acil çıkış parayla anladık. Peki gidipte kontuarda eskisi gibi acil çıkış sitenirse gene parayla mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayırlısı ~ 8 yıl önce
Yanlış anlaşılmasın da obezi, topalı, yaşlısı, ingilizce bilmeyeni kısacası acil çıkışa uygun olmayan bir çok insan bu zamana kadar kontuarda bu koltukları talep ediyordu. Kibarca bu koltuklar sizin için uygun değil şeklinde detaylı açıklama yapılsa da yolcu ikna olmuyordu. Şimdiye kadar yer hizmetlerinde çalışan duyarlı arkadaşlar sayesinde genç, ingilizce bilen, fiziksel engeli olmayan yolculara verilen koltuklar bundan sonra parasını veren herkese verilebilecek. Kontuar görevlisinin vicdanı rahat, acil koltuklar doldu diye yalan söylemesine de gerek kalmayacak. Ancak gerçekten acil bir durum olduğunda o bölüm hızlı bir şekilde terk edilebilecek mi? Diyelim 6 koltuk satılacak bir uçuşta 400-500 euro kazanılacak örneğin, peki olası bir acil durumda uçaktaki yüzlerce insan o kapılara yönelecek ve siz bu koltukları parasını veren herkese satarsanız diğer yolcuların da hayatlarını tehlikeye sokmuş olmuyor musunuz? Bence bu koltuklar 1.000 euro'ya bile satılmamalı. Parasıyla daha fazla konfor isteyen business uçsun, ekonomide acil koltukları kadar geniş daha önce farklı boy koltuklar ilave olabilir. Cam kenarınıda satın parayla ki Pegasus yapıyor. herşey satılabilir ama acil çıkış emin değilim. Tamam bir çok şirket artık satmaya başladı acil çıkışları ama ne kadar doğru zaman gösterecek. Umarım hiç bir zaman gerek kalmaz ve o kapılar açılmaz. Kazasız belasız günler herkese.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boşver ~ 8 yıl önce
Zaten acil bi durumda yaşama olasılığı çok düşük ayrıca JPE uçağındanda gördüğümüz üzere kabin ekininin yanan motor tarafından kapı açtığınıda düşünecek olursak hayati tehlike aynı. Ha yanlış kapı açışmış ha kapı hiç açılmamış. :D oraya o kapıyı açamayacak kişinin oturma olasılığı daha düşük. Ama bu uygulama güzel bir uygulama değil. Adam fazla para vermiş ikramda ona göre olmalı diğer yolculardan daha çok hakkı olmalı. :))
... ~ 8 yıl önce
JPE'da ekip yangın tarafında kapı açmamış bir yolcu sağ ikinci emg pencereyi açmıştır.
İşini bilen kontuar görevlisi mi? ?? ~ 8 yıl önce
En son uçtuğumda 1 tane 2 yaşında küçük bebekli bir anne, perkinson hastası bir yolcu, Türkçe ve İngilizce bilmeyen 2 Arap ve karnı belli olan hamile bir yolcu vardı. Hepsi de Exit te oturuyordu. Hemde aynı uçuşta. Kabin görevlilerinin bu durumu düzeltmek için sarfettigi çabayı anlatamam ki bir de laf arasında isittikleri hakaretler de cabası. Bunların sebebi kim "işini bilen kontuar gorevlileri! !!!" Bravoooo alkışşşş :))))))))
Hasan Usta ~ 8 yıl önce
Kabin bu durumu raporlamıştır zaten, kim hatalıysa cezasını çekmiştir. Sende ne kadar şanssızmışsın kardeş, ne fantastik bir uçakmış o öyle :)
borsacı ~ 8 yıl önce
thy 2.ceyrek kar/zarar nedr bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kar ~ 8 yıl önce
kar mı:)
zor ~ 8 yıl önce
millet aç kargoda gider yine o parayı vermez thy!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haklılar ~ 8 yıl önce
THY Pegasus a mi özenmiş :Q ne..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A 330 ~ 8 yıl önce
THY'nin yakin zamanda A 330-200/300 ucaklarindaki business koltuklari iptal etmesini bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BC koltuk ~ 8 yıl önce
Neden iptal etmesini bekliyorsun business koltuklari mi alacaksin?
F. ~ 8 yıl önce
Banada ikitane koltuk lazim kilo yuzunden

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F e ~ 8 yıl önce
az ye ablacim yada abicim
D ~ 8 yıl önce
Yemek...Ne alaka? Belki el cantasini koymak icin.
Tk ~ 8 yıl önce
15 uzun menzilli uçuş demek 15 hafta demek mi oluyor? Bu uygulama 15 hafta geçerlidir diye hiçbir ibare yok. Nerenizden uyduruyorsunuz anlamıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
W ~ 8 yıl önce
Geçerli olan destinasyonları saydınız mı?
W'ye ~ 8 yıl önce
Siz sanırım ya okumadan ezbere konuşuyorsunuz ya da okuduğunuzy anlamakla ilgili bir sıkıntınız var. 15 destinasyonda geçerli olduğunu görüyoruz zaten. 15 hafta diye bir ibare yok anlama özürlüsünüz sanırım.
remzu ~ 8 yıl önce
ben kaptan koltugunu satin alabilirmiyium?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B777 ~ 8 yıl önce
Tabiki alabilirsin ama orada ben oturuyorum dikkatli ol
Zor ~ 8 yıl önce
Ona gucun yetmez birader..
77 ci ~ 8 yıl önce
Çok bayatladı bu espri ya hele ki sizin gibi görgülü olarak sayılan kişilerden duymak öğğğğ dedirtiyor.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000