18 Mart 2010, Perşembe 08:31:29

THY uçakları yakıt kritiğine girdi!

Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun trafik nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na yönlendirilen THY uçakları yakıt kritiğine girince Atatürk Havalimanı'na yönlendirildi.
  • LTBA neden no alternate uçulabilecek bir meydan değil?
  • Önce sorunu iyi anlamak gerekir. Sorun az yakıt alınması değildir. Açık bir meydanda 1 saatten fazla bekleme olacağı bildiriliyorsa bunda pilotların hiçbir suçu yoktur. Suçluyu başka yerde aramak gerekir. Ayrıca, "sivil havacılık" başlıklı yorumda belirtilen 45 dk.lık yakıt, piston motorlu uçaklar içindir; jet motorlu uçaklarda bu süre 30dk.dır. Hiçbir pilot da gerekli asgari yakıtın altında yakıt alma riskine girmez. Bu olaylarda da bu riske girmedikleri yaptıkları bekleme sürelerinden (diğer bir sitede en az 45'er dk olarak belirtilmekte) açıkça anlaşılmaktadır. Lütfen bilgi sahibi değilseniz, tahminlerle ithamda bulunmayınız. Son bir not: Yakıt milli servettir, hesap sorulacaksa bu israfa neden olanlara sorulmalıdır.
  • Yakıt bonusunu kardeşim, ne isim var ne cisim laf olsun torba dolsun...at gitsin ortaya, ben de yazayım yakıt bonusu değil ama motor yağı bonusu alınıyor...nasıl hadi bakalım çıkarın taşı kuyudan...
  • sende yabanci sirketler gib yedegini ltac yap thy artik.
  • varış + yedek + 45dk. kuralı Ga uçaklar için olup esasen FAA'den gelmedir . Jet motorlu uçaklar için ise ICAO "tavsiyesi" varış + yedek + 30 dk. yedek üzeri bekleme yakıtı şeklindedir ANCAK havayolları JAR OPS (şimdilerde ise EU OPS) kullanırlar . Bu yönetmeliklere göre ise varış + %5 contingency + yedek + yedek üzeri 15dk. hold yakıtı esastır minimum olarak .( Enroute alternate'iniz varsa contingency %3'e düşürülebilir ) . LTBA "No Alternate" uçulmaya müsait olmadığından en az bir yedek ile kalkılan meydanlardandır ve bu meydan da öncelikli olarak LTFJ'dir . Bu durumda da trip ve contingency yakıtı haricinde uçağınızda olacak ek yakıt yani yedek + 15dk. hold yakıtı çok fazla olamaz , minimum diversion değeri çok çabuk gelir ...
  • BEN THY PİLOTUNDAN BONUS ALDIKLARINI DUYDUM EEE PEKİ BU KADAR SORUN VARKEN NEDEN HALA 3 KURUŞUN PEŞİNDE KOŞUYORLAR ACABA
  • Önce bir düzeltme yapayım, kural 45 dk değil 30 dk.dır, AHL ye gelen ilgili uçaklar ise istanbul üzerine geldiklerinde 30 dk ist üzerinde bekleme ve yedek meydana gidiş ve tekrardan 30 dk S.Gökçen üzerinde bekleme yapabilecek şekilde yakıt almışlardır. Ancak yetersiz koordine yüzünden havada zorunlu olarak 60 dakika bekletilmişlerdir. İlave olarak İzmir ve Ankaranın da yedek meydan alınması ile sorun biraz daha azaltılabilecektir. Çünkü sonsuz yakıt alınamaz!!!
  • dün 250 uçak alınacak diye bir açıklama yapıldı. Buna inanırım alınır ama daha bu şartlarda uçaklar inemiyor. Paraşütle atılsın yolcular dropzone yapılsın bitane. böylece inmeden direk ver elini gerisin geriye frankfurt münih londra. Doldur doldur at..
  • thy'de pilotlara yakitla ilgili bir bonus verilmez.
  • Yakıt tasarufundan pilotun iki menfati vardır kendinin ve çocuklarının soludukları havada daha az karbondioksit olacak olması ve şirketinin rekabet gücünün olması ,iflas etme riskinin azalması yani iş kaybetme olasılığın azalmasıdır. Öylede bir kural yok ayrıca.

Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun trafik nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na yönlendirilen Nürnberg-İstanbul seferini yapan Osmaniye ve Cezayir-İstanbul seferini yapan Selçuk isimli Türk Hava Yolları’na (THY) ait iki uçak, yakıtlarının kritiğe girdiğini belirtince Atatürk Havalimanı’na acil iniş yaptı. İniş sırasında itfaiye ekipleri ve ambulanslar da hazır bekletildi.

TK 1506 sefer sayılı Nürnberg-İstanbul seferini yapan TC-JPG kuyruk tescilli Airbus A320 tipi Osmaniye isimli uçak, önceki saat 17.25’te Atatürk Havalimanı’na inmek için izin istedi.

Yedek pistte gidemedi

Yoğun trafik nedeniyle uçak, pilotun yedek meydan olarak seçtiği Sabiha Gökçen Havalimanı’na yönlendirildi. Ancak pilot yakıtı azalınca Atatürk Havalimanı kuleden acil iniş izni istedi. Acil iniş yapan uçak için prosedürler gereği, pist etrafında itfaiye ve ambulanslar hazır bekletildi.
 
Acil iniş yapan Nurnberg uçağının hemen ardından saat 18.35’te inmesi beklenen Cezayir uçağı da havada yakıtının bitmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

‘Park yerimiz yok’ dendi

Atatürk Havalimanı’ndaki yoğunluk nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na yönlendirilen uçağın pilotu Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan “Park yerimiz yok” cevabı alınca, Atatürk Havalimanı’ndan acil iniş izni istemek zorunda kaldı. THY’nin filosundaki en büyük uçaklardan olan Airbus A340 tipi Selçuk isimli uçak için de yine itfaiye ve ambulanslar hazır tutuldu.

Uçaklar rötar yaptı

Selçuk isimli uçak sorunsuz bir şekilde inişini gerçekleştirirken bu sırada havada iniş bekleyen birçok uçak da rötar yaptı. Uzmanlar uçakların acil durum ilan etmesi nedeniyle inişlerinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ait itfaiyenin eşlik ettiği, bu nedenle THY’ye 15’er bin dolardan 30 bin dolar fatura gönderileceğine dikkat çekti. (Hürriyet)

THY uçakları yakıt kritiğine girdi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 14 yıl önce
LTBA neden no alternate uçulabilecek bir meydan değil?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Önce sorunu iyi anlamak gerekir. Sorun az yakıt alınması değildir. Açık bir meydanda 1 saatten fazla bekleme olacağı bildiriliyorsa bunda pilotların hiçbir suçu yoktur. Suçluyu başka yerde aramak gerekir. Ayrıca, "sivil havacılık" başlıklı yorumda belirtilen 45 dk.lık yakıt, piston motorlu uçaklar içindir; jet motorlu uçaklarda bu süre 30dk.dır. Hiçbir pilot da gerekli asgari yakıtın altında yakıt alma riskine girmez. Bu olaylarda da bu riske girmedikleri yaptıkları bekleme sürelerinden (diğer bir sitede en az 45'er dk olarak belirtilmekte) açıkça anlaşılmaktadır. Lütfen bilgi sahibi değilseniz, tahminlerle ithamda bulunmayınız. Son bir not: Yakıt milli servettir, hesap sorulacaksa bu israfa neden olanlara sorulmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yakıt bonusunu kardeşim, ne isim var ne cisim laf olsun torba dolsun...at gitsin ortaya, ben de yazayım yakıt bonusu değil ama motor yağı bonusu alınıyor...nasıl hadi bakalım çıkarın taşı kuyudan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sende yabanci sirketler gib yedegini ltac yap thy artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
varış + yedek + 45dk. kuralı Ga uçaklar için olup esasen FAA'den gelmedir . Jet motorlu uçaklar için ise ICAO "tavsiyesi" varış + yedek + 30 dk. yedek üzeri bekleme yakıtı şeklindedir ANCAK havayolları JAR OPS (şimdilerde ise EU OPS) kullanırlar . Bu yönetmeliklere göre ise varış + %5 contingency + yedek + yedek üzeri 15dk. hold yakıtı esastır minimum olarak .( Enroute alternate'iniz varsa contingency %3'e düşürülebilir ) . LTBA "No Alternate" uçulmaya müsait olmadığından en az bir yedek ile kalkılan meydanlardandır ve bu meydan da öncelikli olarak LTFJ'dir . Bu durumda da trip ve contingency yakıtı haricinde uçağınızda olacak ek yakıt yani yedek + 15dk. hold yakıtı çok fazla olamaz , minimum diversion değeri çok çabuk gelir ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BEN THY PİLOTUNDAN BONUS ALDIKLARINI DUYDUM EEE PEKİ BU KADAR SORUN VARKEN NEDEN HALA 3 KURUŞUN PEŞİNDE KOŞUYORLAR ACABA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Önce bir düzeltme yapayım, kural 45 dk değil 30 dk.dır, AHL ye gelen ilgili uçaklar ise istanbul üzerine geldiklerinde 30 dk ist üzerinde bekleme ve yedek meydana gidiş ve tekrardan 30 dk S.Gökçen üzerinde bekleme yapabilecek şekilde yakıt almışlardır. Ancak yetersiz koordine yüzünden havada zorunlu olarak 60 dakika bekletilmişlerdir. İlave olarak İzmir ve Ankaranın da yedek meydan alınması ile sorun biraz daha azaltılabilecektir. Çünkü sonsuz yakıt alınamaz!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dün 250 uçak alınacak diye bir açıklama yapıldı. Buna inanırım alınır ama daha bu şartlarda uçaklar inemiyor. Paraşütle atılsın yolcular dropzone yapılsın bitane. böylece inmeden direk ver elini gerisin geriye frankfurt münih londra. Doldur doldur at..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
thy'de pilotlara yakitla ilgili bir bonus verilmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yakıt tasarufundan pilotun iki menfati vardır kendinin ve çocuklarının soludukları havada daha az karbondioksit olacak olması ve şirketinin rekabet gücünün olması ,iflas etme riskinin azalması yani iş kaybetme olasılığın azalmasıdır. Öylede bir kural yok ayrıca.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000