13 Ekim 2012, Cumartesi 11:25:02

THY UÇAKLARI SURİYE ÜZERİNDE...

Suriye ile yaşanan uçak indirme krizi öncesinde SHGM tarafından ‘Suriye hava sahasında uçmayın’ uyarısına rağmen az önce Atatürk Havalimanı’na inen 4 THY uçağı, Suriye üzerinden geçti.
  • bakiyorumda oturmus ucsun ucsun insallah suriye üzerinden diye beklediniz.ayip diye bisey var...
  • Online radar uygulaması ile tahmini çizilen rotaya yorum getirip, buna haber niteliği kazandırmayı oldukça hatalı olduğunu belirtiyor, toplumu yanlış yönlendirdiğini dile getirmek istiyorum. Ortadoğu bölgesine uçuş gerçekleştirmiş birisi olarak, Mısır hava sahasını kullandığımızı da söylemeden edemeyeceğim. Haberin kaldırılmasını talep ediyorum.
  • SURİYEDE RADAR OLMADIĞINDAN DOLAYI BİLGİSAYAR OTOMATİK ROTA ÇİZMİŞ.THY LÜBNAN VE IRAK ÜZERİNDEN UÇARAK SURİYEYİ BYPASS EDİYOR..
  • FR24 sitesi direk rota çiziyor. Bildiğim kadarıyla orada alıcı radar yok. Onun için geçip gittiği net değil. Yani uçak Irak hava sahasını kullansa da en yakın rotayı yani Suriye'yi gösteriyor.
  • THY Yönt.Krl Bşk olmanın dayanılmaz hafifliğini Sn TOPÇU da görmekteyiz. Yeniden ifade etmekte fayda var, THY uçaklarını Suriye hava sahasının sağından solundan geçmemesi bana göre MUAMMA. Ya Dispeç in TOPÇU ya verdiği bilgiler hatalı ya da başka bir durum var. Ürdün Lübnan G.Kıbrıs hattını kullanması demek yakıt maliyetlerinin 2 katına fırlaması demek, IRAK da FIR hattı zaten yok. Iran FIR hattı üzerinden yolu kat etmesi düşünülebilir fakat bu da gene yakıt maliyetini arttıracaktır. Haber de bir olumsuzluk var gibi düşünüyorum.
  • FR24 programı, kendi radar ağı kapsamı içindeki bir uçak, kapsam dışına çıkıp, bir süre sonra (örneğin 1 saat) başka bir radar kapsamına girerse, otomatik olarak en kısa yoldan iki noktayı birleştiriyor. Bu görüntü de onlardan biri. Uçaklar muhtemelen Irak hava sahasından Türk hava sahasına giriş yapmışlardır.
  • acilen durum açıklığa kavuşturulmalı. Eğer bu rota halen kullanılıyorsa skandala imza atılmış , insanların güvenliği hiçe sayılmış demektir.
  • Ben de FR24'e veri aktaran bir kişi olarak (LTAC), bu haberin hatalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye'nin doğusunda ve Suriye/Irak üzerinde hemen hiç radar MOD-S alıcısı olmadığından, FR24 aktarımı da yapılamıyor. Bu nedenle FR24 uçakların bu bölgedeki rotasını "tahminen" çiziyor. Muhtemelen bu grafiklerde gösterilen uçaklar Irak hava sahasını Türkiye-Suriye-Irak sınırının birleştiği noktaya kadar kat edip, tam birleşim noktasında ve hiç Suriye'ye girmeden Türk Hava Sahasına girmişlerdir.
  • Bizim ucaklari vursalar ne olacak illaki savasa giricez.Herturlu oyun oynandi bir yolcu ucagi vurmamislardi onusa vursunlar diye tahrik ediyoruz.Yolculari ucagi dusunen yok ulkeyi dusunen yokki normal

Suriye ile Türkiye arasında artan gerginlik sonrası Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda Türk havayolu şirketlerinden Suriye hava sahasını kullanmamalarını istemişti.

Bu yasaktan bir kaç saat sonra Türk hava sahasını kullanarak Moskova’dan Şam’a giden Airbus 320 tipi Suriye Havayolları uçağı, Türk F-16 uçakları tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirilmiş, uçakta yapılan aramalarda radar ve telsiz gibi cihazlar bulunmuştu.

Bu olay sonrası Suriye’nin Türk tescilli uçaklara misilleme yapması ihtimaline karşı Türk şirketler önceden uyarıldı, havayolu şirketleri uyarı doğrultusunda Suriye üzerindeki geçiş rotalarını değiştireren İran, Irak ve Mısır üzerinden yeni bir güzergah belirledi.

Ancak bu sabah saatlerinde İstanbul’a inen 4 THY uçağının Suriye hava sahasını kullanması dikkat çekti.

Umman’ın başkenti Muscat’tan, Irak’ın Basra kentinden, Hindistan’ın Mumbai ve Kuveyt’in başkenti Kuveyt City’den kalkan THY uçakları peşpeşe Suriye hava sahasından geçerek uçuşlarını gerçekleştirdi.

Uydudan uçaklara ait görüntüleri anlık olarak yayınlayan Flightradar24 adlı internet sitesinde açıkça görülen bu durum AirportHaber’in dikkatinden kaçmadı. 4 uçağa ait görüntülerin yer aldığı fotoğraflarda THY uçaklarının, Suriye hava sahasını kullandıkları görülüyor. Bazı kaynaklar ise bu görüntülerin gerçek rota olmadığını, ilgili siteden kaynaklanan bir yanlış anlaşılma olduğunu öne sürüyor. 

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, SHGM’nin uyarısı sonrası Suriye hava sahasını kullanmadıklarını açıklamış, “ Suriye’nin sağından solundan geçerek uçuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

©AirportHaber.com ÖZEL

THY UÇAKLARI SURİYE ÜZERİNDE...

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

thy kötülensinde... ~ 12 yıl önce
bakiyorumda oturmus ucsun ucsun insallah suriye üzerinden diye beklediniz.ayip diye bisey var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haberin Düzeltilmesi ~ 12 yıl önce
Online radar uygulaması ile tahmini çizilen rotaya yorum getirip, buna haber niteliği kazandırmayı oldukça hatalı olduğunu belirtiyor, toplumu yanlış yönlendirdiğini dile getirmek istiyorum. Ortadoğu bölgesine uçuş gerçekleştirmiş birisi olarak, Mısır hava sahasını kullandığımızı da söylemeden edemeyeceğim. Haberin kaldırılmasını talep ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HATALI ROTA ~ 12 yıl önce
SURİYEDE RADAR OLMADIĞINDAN DOLAYI BİLGİSAYAR OTOMATİK ROTA ÇİZMİŞ.THY LÜBNAN VE IRAK ÜZERİNDEN UÇARAK SURİYEYİ BYPASS EDİYOR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
FR24 sitesi direk rota çiziyor. Bildiğim kadarıyla orada alıcı radar yok. Onun için geçip gittiği net değil. Yani uçak Irak hava sahasını kullansa da en yakın rotayı yani Suriye'yi gösteriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn Topçu Sağ-Sol Kavramını Bilmiyor ~ 12 yıl önce
THY Yönt.Krl Bşk olmanın dayanılmaz hafifliğini Sn TOPÇU da görmekteyiz. Yeniden ifade etmekte fayda var, THY uçaklarını Suriye hava sahasının sağından solundan geçmemesi bana göre MUAMMA. Ya Dispeç in TOPÇU ya verdiği bilgiler hatalı ya da başka bir durum var. Ürdün Lübnan G.Kıbrıs hattını kullanması demek yakıt maliyetlerinin 2 katına fırlaması demek, IRAK da FIR hattı zaten yok. Iran FIR hattı üzerinden yolu kat etmesi düşünülebilir fakat bu da gene yakıt maliyetini arttıracaktır. Haber de bir olumsuzluk var gibi düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlış alarm... ~ 12 yıl önce
FR24 programı, kendi radar ağı kapsamı içindeki bir uçak, kapsam dışına çıkıp, bir süre sonra (örneğin 1 saat) başka bir radar kapsamına girerse, otomatik olarak en kısa yoldan iki noktayı birleştiriyor. Bu görüntü de onlardan biri. Uçaklar muhtemelen Irak hava sahasından Türk hava sahasına giriş yapmışlardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
skandal ~ 12 yıl önce
acilen durum açıklığa kavuşturulmalı. Eğer bu rota halen kullanılıyorsa skandala imza atılmış , insanların güvenliği hiçe sayılmış demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haber hatalı ! ~ 12 yıl önce
Ben de FR24'e veri aktaran bir kişi olarak (LTAC), bu haberin hatalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye'nin doğusunda ve Suriye/Irak üzerinde hemen hiç radar MOD-S alıcısı olmadığından, FR24 aktarımı da yapılamıyor. Bu nedenle FR24 uçakların bu bölgedeki rotasını "tahminen" çiziyor. Muhtemelen bu grafiklerde gösterilen uçaklar Irak hava sahasını Türkiye-Suriye-Irak sınırının birleştiği noktaya kadar kat edip, tam birleşim noktasında ve hiç Suriye'ye girmeden Türk Hava Sahasına girmişlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tehlikeli ~ 12 yıl önce
Bizim ucaklari vursalar ne olacak illaki savasa giricez.Herturlu oyun oynandi bir yolcu ucagi vurmamislardi onusa vursunlar diye tahrik ediyoruz.Yolculari ucagi dusunen yok ulkeyi dusunen yokki normal

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000