16 Eylül 2012, Pazar 16:37:35

THY UÇAKLARI İNEMEDİ

Türk Hava Yolları 'nın ( THY ) İstanbul -Tripoli ve İstanbul -Misrata seferini yapan uçakları, güvenlik gerekçesiyle havaalanlarının kapatılması üzerine Atatürk Havalimanı 'na geri döndü.
  • Soru sorulmaya değer görüldüğüne göre doğru bir tarafa dokunuldu galiba. Zaten orada ki inişe uygun olmayan şartlarda uçağın inişine 1 saat kala meydana gelmiştir herhalde. Bunun kaptana derhal iletilmesi, dakik bir operasyonla geri dönüş kararı verilmesi de üstün başarı gibi gösteriliyor. Kararı kaptanların vermediği, bu yönetimle onlar adına üst makamlar yerine düşünülüp karar verildiği malum. Eee bu da koordine gerektirdiğine ve koordine de (karar verenlerin apollo modülünü aya indirenlerin yöneticileri gibi kontrol merkezinde beklemedikleri için) bir zamana ihtiyaç gerektirdiğinden denmek istendiği gibi bir durum örneğine zor rastlanan bir tesadüf, veya şov olabilir. Ramp işçisinin yırttığı çantanın parasını ödememek için takla atanların 138 yolcunun süresi belli olmayan konaklama giderini göze alıp inişe bir saat kala uçağı geri döndürecek kadar dakik hesaplama yapıp uçağı İstanbula döndùrdüğünü söylemesin. Libyada, meydan ve çevresinde olanlar öngörülemeyen deprem hadisesi değil
  • Toplam uçuş süresi zaten 3 saat ve inişe 1 saat kala geri dönme kararı aldıklarında tekrar Atatürk Havalimanı'na dönecek kadar yakıtlarının olması normal değil midir? Farklı bir deyişle 3 saatlik bir uçuş için 4 saat yetecek kadar yakıt almak gereksiz bir önlem mi?
  • Siz bir gözlük markasını temsil etmeye devam etmeli, veya Decision Making, Risk Management gibi dersler konusunda da biraz kendinizi geliştirmelisiniz.
  • Ktanlar, inememe ihtimalinin hesabını yapıp gidiş-dönüş için yetecek kadar yakıt almışlar demek ki. Yada THY nin dispecher leri bunu kaptanlar yerine akıl etmişte olabilirler tabi. Bu ilave yakıtın ağırlığı nedeni ile oluşacak ilave yakıt harcaması ile hala bu şirketin karlı olduğunu iddia eden varsa, bu şirketin değil, 75 milyonluk Türkiyenin aslında ne kadar büyük olduğunu, bunların böyle göze alınmaması gereken mevcut riskleri göze almalarının bu basit hesapla ortaya koymaya çalıştığım küçük örnekte olduğu gibi binlerce hata yapmalarına rağmen bedeli bu milletin ödediğinin bilinmesi lazım. O biletleri alanlar elbette ya gidecek, yada paralarını geri alacak. Ya bu denemeler için bizim ödediğimiz bedeller bize ödenecek mi? Hey Hamdi bey...
  • BURDA YAPILAN YORUMLARA HASTA OLUYORM YA... YOK BU UÇAKLARI KİM PLANLARMIŞ KAFALARINA GÖRE GÖNDERİRLERMİŞ, UÇAKTA NEDEN FAZLA YAKIT TAŞINIRMIŞ, YOK HER MEYDANIN ALTERNATE MEYDANI VARMIŞ. BU YORUMLAR GERÇEKTEN HAVACILIKTAN BİHABER KİŞİLERİN YAPTIĞI YORUMLAR... ARKADAŞIM BUARALAR GÜVENLİK AÇISINDAN SIKINTILI OLAN YERLER, OPERSAYONU ZOR OLAN YERLER. THY BURAYA BUGÜN UÇMUYORKİ, TARİFELİ SEFERİ MEVCUT. BURAYA GÜNLÜK OLARAK PLANLAMA YAPILIRKEN ELBET MEYDANIN VE ÜLKENİN DURUMU GÖZ ÖNÜNE ALINARAK PLANLAMA YAPILIR. MEYDAN VE FIR NOTAMINA BAKILIR ONA GÖRE UÇAKLAR GÖNDERİLİR. FAKAT HAVALINDIKTAN SONRA HERŞEY OLABİLİR, YANGIN ÇIKABİLİR, BOMBA OLABİLİR ONA NE DİYECESKİNİZ PEKİ. BUGÜNDE İLGİLİ ÜLKE GREV NEDENİYE MEYDANLARINI VE HAVA SAHASINI KAPATMIŞTIR. EZBERE İŞ YAPILMAZ. ELBETTE HER MEYDAN İÇİN BİR ALTERNATE SEÇİMİ OLUR. FAKAT OPERSAYONU DEVAMI, YOLCULARIN DURUMU VS. BUNLAR GÖZ ÖNÜNE ALINIR. ZATEN GİTTİĞİNİZ MEYDANA YİNE O ÜLKENİN ALTERNATE MEYDANIN VERDİYSENİZ O ZAMAN NE OLACAK.. PLS YANİ PLS..
  • Her ucusta alternatif havaalani secilir, bu operasyonun bir parcasidir !
  • bunlar daha iyi günlerin senin globally foss. Asıl kışın göreceksiniz siz rezilliği uçakları kaldıramayınca. Durmak yok torpilli iş bilmez kadro ile rezilliğe ve zarara devam :))
  • Yolculara.
  • Anlamadığım uçak nasıl geri dönüyor kim nasıl planlıyor ? Tek sebebi olabilir o da fazla yakıt alması. Peki fazla yakıtı alma sebebi ne? Bence oraya inememe ihtimaline karşı geri dönecek yakıtı ekstra olarak alması . Peki olasılıklar üzerine uçuş planlayan bir şirket olabilir mi? Kalkın izin alamazsak geri dönersiniz! Mantığa bak ya birde milli havayolumuz olacakyazık...

Alınan bilgiye göre, Atatürk Havalimanı 'ndan Libya 'nın Trablus kentine gitmek için havalanan THY 'nin 139 yolculu Airbus A320 tipi yolcu uçağına, inişine bir saat kala Trablus hava sahasının güvenlik gerekçesiyle kapandığı bildirildi. Uçak, alana inemeyince İstanbul 'a geri döndü.

Öte yandan THY 'nin TK645 sefer sayılı İstanbul -Misrata seferini yapan 138 yolculu uçağının da hava sahasının kapanmasından dolayı iniş yapamayarak, Atatürk Havalimanı 'na döndüğü belirtildi.

Uçaklarda bulunan yolcuların İstanbul 'daki otellere yerleştirildikleri belirtildi.

THY UÇAKLARI İNEMEDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Pilottan Cevap ~ 12 yıl önce
Soru sorulmaya değer görüldüğüne göre doğru bir tarafa dokunuldu galiba. Zaten orada ki inişe uygun olmayan şartlarda uçağın inişine 1 saat kala meydana gelmiştir herhalde. Bunun kaptana derhal iletilmesi, dakik bir operasyonla geri dönüş kararı verilmesi de üstün başarı gibi gösteriliyor. Kararı kaptanların vermediği, bu yönetimle onlar adına üst makamlar yerine düşünülüp karar verildiği malum. Eee bu da koordine gerektirdiğine ve koordine de (karar verenlerin apollo modülünü aya indirenlerin yöneticileri gibi kontrol merkezinde beklemedikleri için) bir zamana ihtiyaç gerektirdiğinden denmek istendiği gibi bir durum örneğine zor rastlanan bir tesadüf, veya şov olabilir. Ramp işçisinin yırttığı çantanın parasını ödememek için takla atanların 138 yolcunun süresi belli olmayan konaklama giderini göze alıp inişe bir saat kala uçağı geri döndürecek kadar dakik hesaplama yapıp uçağı İstanbula döndùrdüğünü söylemesin. Libyada, meydan ve çevresinde olanlar öngörülemeyen deprem hadisesi değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilota soru ~ 12 yıl önce
Toplam uçuş süresi zaten 3 saat ve inişe 1 saat kala geri dönme kararı aldıklarında tekrar Atatürk Havalimanı'na dönecek kadar yakıtlarının olması normal değil midir? Farklı bir deyişle 3 saatlik bir uçuş için 4 saat yetecek kadar yakıt almak gereksiz bir önlem mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviatora cevap ~ 12 yıl önce
Siz bir gözlük markasını temsil etmeye devam etmeli, veya Decision Making, Risk Management gibi dersler konusunda da biraz kendinizi geliştirmelisiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 12 yıl önce
Ktanlar, inememe ihtimalinin hesabını yapıp gidiş-dönüş için yetecek kadar yakıt almışlar demek ki. Yada THY nin dispecher leri bunu kaptanlar yerine akıl etmişte olabilirler tabi. Bu ilave yakıtın ağırlığı nedeni ile oluşacak ilave yakıt harcaması ile hala bu şirketin karlı olduğunu iddia eden varsa, bu şirketin değil, 75 milyonluk Türkiyenin aslında ne kadar büyük olduğunu, bunların böyle göze alınmaması gereken mevcut riskleri göze almalarının bu basit hesapla ortaya koymaya çalıştığım küçük örnekte olduğu gibi binlerce hata yapmalarına rağmen bedeli bu milletin ödediğinin bilinmesi lazım. O biletleri alanlar elbette ya gidecek, yada paralarını geri alacak. Ya bu denemeler için bizim ödediğimiz bedeller bize ödenecek mi? Hey Hamdi bey...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aviator ~ 12 yıl önce
BURDA YAPILAN YORUMLARA HASTA OLUYORM YA... YOK BU UÇAKLARI KİM PLANLARMIŞ KAFALARINA GÖRE GÖNDERİRLERMİŞ, UÇAKTA NEDEN FAZLA YAKIT TAŞINIRMIŞ, YOK HER MEYDANIN ALTERNATE MEYDANI VARMIŞ. BU YORUMLAR GERÇEKTEN HAVACILIKTAN BİHABER KİŞİLERİN YAPTIĞI YORUMLAR... ARKADAŞIM BUARALAR GÜVENLİK AÇISINDAN SIKINTILI OLAN YERLER, OPERSAYONU ZOR OLAN YERLER. THY BURAYA BUGÜN UÇMUYORKİ, TARİFELİ SEFERİ MEVCUT. BURAYA GÜNLÜK OLARAK PLANLAMA YAPILIRKEN ELBET MEYDANIN VE ÜLKENİN DURUMU GÖZ ÖNÜNE ALINARAK PLANLAMA YAPILIR. MEYDAN VE FIR NOTAMINA BAKILIR ONA GÖRE UÇAKLAR GÖNDERİLİR. FAKAT HAVALINDIKTAN SONRA HERŞEY OLABİLİR, YANGIN ÇIKABİLİR, BOMBA OLABİLİR ONA NE DİYECESKİNİZ PEKİ. BUGÜNDE İLGİLİ ÜLKE GREV NEDENİYE MEYDANLARINI VE HAVA SAHASINI KAPATMIŞTIR. EZBERE İŞ YAPILMAZ. ELBETTE HER MEYDAN İÇİN BİR ALTERNATE SEÇİMİ OLUR. FAKAT OPERSAYONU DEVAMI, YOLCULARIN DURUMU VS. BUNLAR GÖZ ÖNÜNE ALINIR. ZATEN GİTTİĞİNİZ MEYDANA YİNE O ÜLKENİN ALTERNATE MEYDANIN VERDİYSENİZ O ZAMAN NE OLACAK.. PLS YANİ PLS..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harika operasyon a ~ 12 yıl önce
Her ucusta alternatif havaalani secilir, bu operasyonun bir parcasidir !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GLOBALLY ~ 12 yıl önce
bunlar daha iyi günlerin senin globally foss. Asıl kışın göreceksiniz siz rezilliği uçakları kaldıramayınca. Durmak yok torpilli iş bilmez kadro ile rezilliğe ve zarara devam :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 12 yıl önce
Yolculara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harika operasyon ~ 12 yıl önce
Anlamadığım uçak nasıl geri dönüyor kim nasıl planlıyor ? Tek sebebi olabilir o da fazla yakıt alması. Peki fazla yakıtı alma sebebi ne? Bence oraya inememe ihtimaline karşı geri dönecek yakıtı ekstra olarak alması . Peki olasılıklar üzerine uçuş planlayan bir şirket olabilir mi? Kalkın izin alamazsak geri dönersiniz! Mantığa bak ya birde milli havayolumuz olacakyazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000