16 Mayıs 2013, Perşembe 17:04:23

THY UÇAĞINDA YOLCU RAHATSIZLANDI

Türk Hava Yolları’nın Viyana-İstanbul seferini yapan uçağı İstanbul’a yaklaştığı sırada bir yolcu fenalaşınca uçağın pilotu Atatürk Havalimanı kulesi ile telsiz bağlantısı kurarak ambulans istedi...
  • Bende öyle biliyorum. Hiperventilasyon olan kisiye oksijen verilmez kanda olan oksijen orani zaten yüksek. Bi torbaya nefes aldirilir kisi sakinlestirilir yavas nefes almasi saglanir. Bunu en son Human Performance dersinde ele almistik. Bunu icin de doktor olmak gerekmiyor.
  • Ya doktor atma hiperventilasyonda oksijen verilmez sorun zaten co2 kaybıdır. Genelde korkudan olur panikleyen yolcu sık nefes alır ciğerdeki o2 artar co2 azalır. Böyle bi durumda hastayı sakinleştirirsin akabinde verirsin hasta torbasını yolcuya içine nefes alıp verir. Bunun sebebi de torba içine nefes alışverişi sonucu co2 birikmesi bu sayede ciğerdeki o2 co2 dengesinin tekrar sağlanmasıdır. Bak km dedikleriniz neler biliyor.
  • Arkadaslar ben doktor degilim ama bu durum da arkadasimiz Hyperventilation yasamis olamaz mi. Genelde piskolojik Panik atak dan gelisen cokca rastlanan bir rahatsizlik. Genelde Ucus korkusu olanlarda da gözlenebilir. Kisi nefes alamadigni zaneder ve arka arkaya hizli nefes almaya baslar. Disaridan bakinca o kisinin yeterince nefes alamdigini zanedersiniz oysa tam tersidir. Hperventilasyonu burada anlatmak biraz uzun süreceginden burada noktayi koyuyorum. Saygilarimla !
  • Doktor rumuzu ile yazan arkadaşım gerçekten doktor olduğunuza inanmak istiyorum. Zira nefes almakta güçlük çeken herkese hemen oksijen verilmez. Çok hızlı ve dikkatle hasta muayene edilir. Nefes almasını güçleştiren ihtimaller gözden geçirilir. Misal boğaz yoluna kaçan bir madde mi var yoksa kendi tükürüğü mü ya da başka birşey mi. Bu ve benzeri ihtimaller elendikten sonra elbette oksijen verilir.
  • 1- Boş konuşmlar bu kadar olur,... dr olmayan hele hele uçuş hekimi olmayan ne kadar kişi varsa atıp tutmuş..... hastaya, özellikle nefes alması ile ilgili bir sıkıntı varsa oksijen verilir VERİLMELİDİR, çünkü uçak içi kabin basıncı nedeniyle hipoksik ortam (az/yetersiz oksijen olması durumu) vardır ve oksijen verilesi her şekilde yapılacak en iyi iştir. 2- bir de yok uçuşlar yapılamıyormuş yok bu kadar sefer iptalmiş yok daha yeni part timelar uçuyormuş, uçaklar güvensizmiş vs vs laf laf, işkembe -i kübradan sallamak bu kadar olur...açın www.dhmi.gov.tr sayfasını girin uçuş bilgilerine oradan da İst. Atatürk havalimanını seçin bakın bakalım kaç sefer iptal olmuş ya da tüm uçuşlar zamanında yapılmış mı, bir tane bile sefer yok yapılmayan üstelik hepsi zamanında.... sendikayı ipleyen mi var acaba? Atilay Ayçin varsa külahı alsın önüne de bir düşünsün bakalım bu kepazelik duruma nasıl getirdi çalışanları, insan da biraz olsun utanma sıkılma olur istifa eder gider, ama o utanma kimde??
  • Viyana-İstanbul uçağında rahatsızlanan yolcuya havalimanı sağlık birimi tarafında gerekli müdahalede bulunulmuştur.Her rahatsızlanana kafanıza göre oksijen veremezsiniz, müdahale edemezsiniz uzman olmanız gerekir.Konunun grevle falan da alakası yok.Bilen bilmeyen yorum yapmasın.
  • ......... rumuzu ile yazan sayın katılımcı. Nefes alamayan her insana direkt oksijen vermeye kalkarsanız........ Önce hastanın rahatsızlığını bulmanız lazım. Eh, takdir edersiniz ki bu da biraz uzmanlık ister. Yani her önüne gelenin yapacağı bir iş değildir.
  • Evet kabin amiri de yeni part time memurlardan oluşuyo. 4 günlük memur amir olarak uçuyo gözümle gördüm hahhh
  • ucakta doktor olmak zordur, bazen müdahale bile etmek istemezler, risk alip ederseniz de sorumluluğu ile basbasa kalirsiniz...
  • Evet yok hepsi Grevde uçanlar deneyimsiz ve yeni alınan 1.2 aylık uçucular.

Viyana-İstanbul uçuşunu yapan Türk Hava Yolları’nın TK1890 sefer sayılı uçağında bir yolcu rahatsızlandı. İstanbul Atatürk Havalimanı’na inişe geçen uçağın pilotu bunun üzerine İstanbul Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi ile bağlantıya geçerek uçakta fenalaşan yolcu olduğunu ve uçak altına ambulans istediğini bildirdi.

Pilot kule görevlisine, “Uçak başına ambulans ve tıbbi yardım istiyoruz. Hastamız erkek yaklaşık 35 yaşlarında rahatsızlığı kalp krizine benzemiyor. Uçağımızda doktor yok. Teyit ettiremedik ancak fenalaştığı nefes almakta zorlandığını gördük” dedi.

Uçak indikten sonra rahatsızlanan yolcuya sağlık ekipleri müdahalede bulunduğu öğrenildi.

THY UÇAĞINDA YOLCU RAHATSIZLANDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Hiperventilasyon. ~ 11 yıl önce
Bende öyle biliyorum. Hiperventilasyon olan kisiye oksijen verilmez kanda olan oksijen orani zaten yüksek. Bi torbaya nefes aldirilir kisi sakinlestirilir yavas nefes almasi saglanir. Bunu en son Human Performance dersinde ele almistik. Bunu icin de doktor olmak gerekmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doktor ~ 11 yıl önce
1-human performance dersini size uçuş hekimi mi verdi yoksa uçuş hekimi olmayan biri mi? Hiç bir uçuş hekimi bunu söylemez tabii bazı uçuş hekimliği eğitimi aldığını söyleyip SHGM'nin yaptığı sınavda çakan dr.lar da var onlardan da almış olabilirsiniz.. 2-hiperventilasyonda kandaki O2 artmaz, aşırı ve derin soluma dolayısıyla fazla CO2 atılımı olur o da GÖRECELİ olarak O2 fazla imiş gibi bir durum oluşturur ki aslında oksijen fazla değildir bu durumda hücreler O2 ni almaz ve hücreler ölüme gider bunun için %O2 solutulur ki hücreler ölmesin.. 3- Lütfen ukalalık yapmadan konuyu iyi bilenlerden öğrenin...
doktor? ~ 11 yıl önce
Ya doktor atma hiperventilasyonda oksijen verilmez sorun zaten co2 kaybıdır. Genelde korkudan olur panikleyen yolcu sık nefes alır ciğerdeki o2 artar co2 azalır. Böyle bi durumda hastayı sakinleştirirsin akabinde verirsin hasta torbasını yolcuya içine nefes alıp verir. Bunun sebebi de torba içine nefes alışverişi sonucu co2 birikmesi bu sayede ciğerdeki o2 co2 dengesinin tekrar sağlanmasıdır. Bak km dedikleriniz neler biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doktor ~ 11 yıl önce
uçuş fizyolojisi dersi almadığınız nasıl da belli oluyor...hiperventilasyondaki sorun hipoksiden farklıdır ama ikisi de aynı şekilde tedavi edilir...uçuş fizyolojisi okumadan, öğrenmeden ukalalık yapmayın,öğrenin.....
Hyperventilation ~ 11 yıl önce
Arkadaslar ben doktor degilim ama bu durum da arkadasimiz Hyperventilation yasamis olamaz mi. Genelde piskolojik Panik atak dan gelisen cokca rastlanan bir rahatsizlik. Genelde Ucus korkusu olanlarda da gözlenebilir. Kisi nefes alamadigni zaneder ve arka arkaya hizli nefes almaya baslar. Disaridan bakinca o kisinin yeterince nefes alamdigini zanedersiniz oysa tam tersidir. Hperventilasyonu burada anlatmak biraz uzun süreceginden burada noktayi koyuyorum. Saygilarimla !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doktor ~ 11 yıl önce
uçuş fizyolojisinde; hiperventilasyonda da hipoksi durumunda da oksijen verilir (teorik olarak asıl doğru olan budur), ama uçuş sırasında bunun gerçekten hiperventilasyon olduğuna emin olursak önerimiz hastanın uçakta bulunan kusma torbalarına kendi havasını solutup,solutmaktır ama tıbbi olarak en doğru yapılması gereken şey her iki durumda da oksijen vermektir...
Acaba ~ 11 yıl önce
Doktor rumuzu ile yazan arkadaşım gerçekten doktor olduğunuza inanmak istiyorum. Zira nefes almakta güçlük çeken herkese hemen oksijen verilmez. Çok hızlı ve dikkatle hasta muayene edilir. Nefes almasını güçleştiren ihtimaller gözden geçirilir. Misal boğaz yoluna kaçan bir madde mi var yoksa kendi tükürüğü mü ya da başka birşey mi. Bu ve benzeri ihtimaller elendikten sonra elbette oksijen verilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doktor ~ 11 yıl önce
evet gerçekten dr.um ve üstelik uçuş hekimiyim ve ilkyardım eğitmeniyim, ben oksijen verilmesi konusunu bu konuda yazanlara cevap olarak verdim, yoksa tabii ki sizin yazdığınız gibi önce hst.nın neden solunum sıkıntısı olduğuna bakılır,solunum yolu açıksa oksijen verilir, burada ilkyardım dersi vermek istemedim ama gerekirse onu da veririm...
doktor ~ 11 yıl önce
1- Boş konuşmlar bu kadar olur,... dr olmayan hele hele uçuş hekimi olmayan ne kadar kişi varsa atıp tutmuş..... hastaya, özellikle nefes alması ile ilgili bir sıkıntı varsa oksijen verilir VERİLMELİDİR, çünkü uçak içi kabin basıncı nedeniyle hipoksik ortam (az/yetersiz oksijen olması durumu) vardır ve oksijen verilesi her şekilde yapılacak en iyi iştir. 2- bir de yok uçuşlar yapılamıyormuş yok bu kadar sefer iptalmiş yok daha yeni part timelar uçuyormuş, uçaklar güvensizmiş vs vs laf laf, işkembe -i kübradan sallamak bu kadar olur...açın www.dhmi.gov.tr sayfasını girin uçuş bilgilerine oradan da İst. Atatürk havalimanını seçin bakın bakalım kaç sefer iptal olmuş ya da tüm uçuşlar zamanında yapılmış mı, bir tane bile sefer yok yapılmayan üstelik hepsi zamanında.... sendikayı ipleyen mi var acaba? Atilay Ayçin varsa külahı alsın önüne de bir düşünsün bakalım bu kepazelik duruma nasıl getirdi çalışanları, insan da biraz olsun utanma sıkılma olur istifa eder gider, ama o utanma kimde??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gereği ~ 11 yıl önce
Viyana-İstanbul uçağında rahatsızlanan yolcuya havalimanı sağlık birimi tarafında gerekli müdahalede bulunulmuştur.Her rahatsızlanana kafanıza göre oksijen veremezsiniz, müdahale edemezsiniz uzman olmanız gerekir.Konunun grevle falan da alakası yok.Bilen bilmeyen yorum yapmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahhh... ~ 11 yıl önce
......... rumuzu ile yazan sayın katılımcı. Nefes alamayan her insana direkt oksijen vermeye kalkarsanız........ Önce hastanın rahatsızlığını bulmanız lazım. Eh, takdir edersiniz ki bu da biraz uzmanlık ister. Yani her önüne gelenin yapacağı bir iş değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 11 yıl önce
Evet kabin amiri de yeni part time memurlardan oluşuyo. 4 günlük memur amir olarak uçuyo gözümle gördüm hahhh

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ucaktadoktor ~ 11 yıl önce
ucakta doktor olmak zordur, bazen müdahale bile etmek istemezler, risk alip ederseniz de sorumluluğu ile basbasa kalirsiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aslı ~ 11 yıl önce
Evet yok hepsi Grevde uçanlar deneyimsiz ve yeni alınan 1.2 aylık uçucular.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000