24 Kasım 2008, Pazartesi 16:09:15

THY UÇAĞINDA KORKUNÇ OLAY

Türk Havayolları’nın Londra-İstanbul seferini yapmak üzere Londra’dan havalanan Boeing 737-800 tipi uçağında inanılmaz bir olay yaşandı. Akıllara durgunluk veren bu olay kaptan pilotun acemi davranışından dolayı İstanbul’a kadar devam etti.
  • HOSTESLER ACEMİ PİLOTLAR ACEMİ THY KENDİNE GEL Bİ PERSONELİNE BAK
  • packlerin açılmadan kalkmışsa take-off checklistini uygulamamış demektir.Bunu affetmesinler.Ancak yolcular açısından o çok güvenilen oksijen jeneratörlerinin ömrü sadece 15 dk. dır.Ayrıca sistem arızası olup açılmayabilirdi de. pilot kendi oksijen sistemi ile kendini besleyip uçağı 8-10k ft e indirir, herşey düzelir. abartmayın her şeyi
  • YASLI PİLOTLARI EMEKLİ ETMEK EN DOGRUSU ARTIK YAPAMIOLAR DAGLARI BULUT ZANNEDİOLAR SONRADA YÜZLERCE İNSAN ÖLÜYO.
  • insan hayatı bukadar ucuzmu hata yapmış olabilir olamaz yapmıycak hata kaldırmaz bir sürü insan pilot hatasından öldü kim vericek bunun hesabını atlas jet ısparta ucagı pilot hatasından düştü ölen insanlar yok bu iş hata kaldırmaz o kadar parayı neden veriolar o insanların cnnı rske atamassınız hemen yargılıycaksınız cezası neyse cekicek bu hataların affı olmamalı inmesi gerekiosa inecek.
  • Airport Haberi tebrik ederim. THY yi ve sektoru gelistirecek haberlerin devamini istiyoruz. Sektor haberciliginin bu sekilde olmasi gerekli. Tartismaya acik, siyasal degerlendirmeler yerine, sektorel konularin haberlestirilmesi, sektor calisanlarinin birlik beraberligine de katki yapmis oluyor.
  • Sayın Airpor haber yetkilileri, bu haberiniz ve yorumunuzdan dolayı sizleri tebrik etmek istiyorum. Ülkemiz sivil havacılık otoritesinin eksikliğini adeta siz kapatıyorsunuz, sayenizde THY uçuşları daha emniyetli olacak. Ben haberin ve senaryonun tamamen doğru olduğuna inanan hatta o uçakta bulunan tüm yolcuların da mahkeme yoluyla yüklü tazminat (başvurdukları takdirde) alacaklarına inanıyorum. Ehh bunların sonucunda umarım THY de biz nerelerde yanlış yapıyoruzu (haberi kim uçurdudan çok) araştırmaya başlar. Keşke pilotun bu hatayı yapma sebepleri araştırılsa da gelecek nesil pilotların kulağına küpe olsa.... Ahhh ah.
  • olabilir belkide manuel override butonuna basıldı yanlışlıkla nelerini gördük insanız sonuçta dönse inse bu sefer o kadar yolcu nereye gidecekti o kadar oxy jeneratör varmı acaba thy de kim ne kadar zamanda değiştirecek yani anlayacağınız başı inanın en az şimdiki kadar ağrıyacaktı kesin yanlış bir karar verilmiş base dönülmüş haber olmasa bir güzel üstü kapatılırdı artık geçmiş olsun demekten başka çarede yok açıkcası
  • Sultanahmette Nargilecilik yaparken THY ‘ye yönetici olarak getirilen ve daha geldiği ilk gün "çabuk açın kapıları ben buraya müdür atandım" diyerek B kapısından özel aracıyla girmeye çalışan bir yer işletme başkanının (namıdeğer nargileci Hüseyin Keskin) olduğu bir yerde bu haberlere şaşırmamak gerek. Vah THY vah. Şuç bunlarda değil bu KAPASİTEDE insanları bu noktalara getirenlerde.
  • "pack'lerin unutulması ne demek?"şu demektir;pack'ler unutulmaz demektir...sen iş'den cok işin marabalık kısmında çalışmısın!bilgisayar oyunumu bu...cok fazla takılma onlara...oku ögren.
  • Ucus surecince hersey yolunda gittigi takdirde problem yok zaten, her pilot ucuyor. Ama bir problem ile karsilasildiginda o zaman pilotluk, karar vermek gerektiginde o zaman kaptanlik ortaya cikiyor. Herkes pilot olur ama her pilot kaptan olamaz, bunu o cpt lari yapan ogretmen pilotlar da biliyor ama gel de uygula. kapnin onunde bulma korkusu iste..

Tüm uluslar arası kuralları hiçe sayan olay şöyle gerçekleşti. Londra’dan İstanbul’a gelmek üzere havalanan THY’nin Boeing 737–800 tipi uçağı havalandıktan 15 dakika sonra binlerce metre yüksekliğe çıkarak normal irtifasına ulaştı. Ancak bu sırada hiç beklenmeyen bir durum gerçekleşti.

 

THY uçağının içindeki tüm oksijen maskeleri bir anda düştü. Hiçbir hava muhalefetinin olmadığı belirtilen olayda oksijen maskelerinin düşmesi karşısında yolcular prosedür gereği maskeleri taktılar. Takamayan yolculara da kabin memurları yardımcı oldu.

 

Bu sırada kokpitte maskelerin açıldığını fark eden pilot bunun nedenini araştırmaya başladı. Bir anda meydana gelen bu olay yolcular arasında panik yaşatırken, pilot durumu anlamaya çalıştı.

 

Kaptan pilotun kendi hatasını fark etmesi uzun sürmedi. Pilot ölümcül hata yaptığını uçağın basınçlandırılamadığını anlayınca faretti. Basınçlamayı sağlayan Pack’lerin kapalı olarak kalkış yaptığını bunun sonucu olarak da oksijen maskelerinin düştüğünü algıladı. Bu affedilemez hatayı yapan pilot hemen Pack’leri açarak uçak içindeki basıncı sağladı.

 

Ancak, pilotun hatası bununla kalmadı. Normal uluslar arası kurallar gereği bu durumlarda uçağın en yakın meydana acil iniş yapması gerekirken, pilot bu kuralları hiçe sayarak İstanbul’a kadar gelmeyi tercih etti.

 

Akıllara durgunluk veren bu olay hallerinde yapılması gereken müdahale şuydu. Uçak en yakın meydana inmeli ve oksijen jeneratörleri değişmeliydi. Kalkış yaptığı meydana 15 dakikalık bir mesafede gerçekleşen bu olayın ardından pilotun ısrarla İstanbul’a gelmesi akıllara şu soruyu getirdi.

 

Pilot hatası sonucu gerçekleşen bu olayın ardından gerçek bir basınç düşme sorunu olsa idi yolcuların oksijen jeneratörleri boşalmış olmasından ötürü yolcular nasıl nefes alacaklardı? Bu sorumsuzluğun cevabı nasıl verilecek?

 

Oksijen maskeleri ile seyahat yapmak zorunda kalan yolcular için ne gibi tedbir alındı? Böyle durumlarda uçağın en yakın meydana inmemesi halinde alçak irtifada uçulması gerekirken, pilot üç buçuk saatlik yolu nasıl geldi? Pilot oksijenli bölge olan alçak irtifaya indimi? Alçak irtifada uçabilmek için tüm yol boyu uçuş kulelerinden izin alındı mı? Alçak irtifada uçtu ise fazla yakıt yakacağından yakıt miktarını nasıl hesapladı.

 

Türk Havayolları’ndan AirportHaber’e yapılan açıklamada konunun derhal incelenmeye alındığı, karakutuların incelemeye alındığı hataya neyin sebep olduğu bu incelemelerin ardından anlaşılacağı belirtildi. Öte yandan konu ile ilgili Sivil havacılık Genel Müdürlüğü’ne de bilgi verildiği ifade edildi.

 

©AirportHaber Özel

THY UÇAĞINDA KORKUNÇ OLAY

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Rumuz ~ 15 yıl önce
HOSTESLER ACEMİ PİLOTLAR ACEMİ THY KENDİNE GEL Bİ PERSONELİNE BAK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mühendis ~ 15 yıl önce
packlerin açılmadan kalkmışsa take-off checklistini uygulamamış demektir.Bunu affetmesinler.Ancak yolcular açısından o çok güvenilen oksijen jeneratörlerinin ömrü sadece 15 dk. dır.Ayrıca sistem arızası olup açılmayabilirdi de. pilot kendi oksijen sistemi ile kendini besleyip uçağı 8-10k ft e indirir, herşey düzelir. abartmayın her şeyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FLY ~ 15 yıl önce
YASLI PİLOTLARI EMEKLİ ETMEK EN DOGRUSU ARTIK YAPAMIOLAR DAGLARI BULUT ZANNEDİOLAR SONRADA YÜZLERCE İNSAN ÖLÜYO.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
insan hayatı bukadar ucuzmu hata yapmış olabilir olamaz yapmıycak hata kaldırmaz bir sürü insan pilot hatasından öldü kim vericek bunun hesabını atlas jet ısparta ucagı pilot hatasından düştü ölen insanlar yok bu iş hata kaldırmaz o kadar parayı neden veriolar o insanların cnnı rske atamassınız hemen yargılıycaksınız cezası neyse cekicek bu hataların affı olmamalı inmesi gerekiosa inecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAKI ~ 15 yıl önce
Airport Haberi tebrik ederim. THY yi ve sektoru gelistirecek haberlerin devamini istiyoruz. Sektor haberciliginin bu sekilde olmasi gerekli. Tartismaya acik, siyasal degerlendirmeler yerine, sektorel konularin haberlestirilmesi, sektor calisanlarinin birlik beraberligine de katki yapmis oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OTORITE ~ 15 yıl önce
Sayın Airpor haber yetkilileri, bu haberiniz ve yorumunuzdan dolayı sizleri tebrik etmek istiyorum. Ülkemiz sivil havacılık otoritesinin eksikliğini adeta siz kapatıyorsunuz, sayenizde THY uçuşları daha emniyetli olacak. Ben haberin ve senaryonun tamamen doğru olduğuna inanan hatta o uçakta bulunan tüm yolcuların da mahkeme yoluyla yüklü tazminat (başvurdukları takdirde) alacaklarına inanıyorum. Ehh bunların sonucunda umarım THY de biz nerelerde yanlış yapıyoruzu (haberi kim uçurdudan çok) araştırmaya başlar. Keşke pilotun bu hatayı yapma sebepleri araştırılsa da gelecek nesil pilotların kulağına küpe olsa.... Ahhh ah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olabilir ~ 15 yıl önce
olabilir belkide manuel override butonuna basıldı yanlışlıkla nelerini gördük insanız sonuçta dönse inse bu sefer o kadar yolcu nereye gidecekti o kadar oxy jeneratör varmı acaba thy de kim ne kadar zamanda değiştirecek yani anlayacağınız başı inanın en az şimdiki kadar ağrıyacaktı kesin yanlış bir karar verilmiş base dönülmüş haber olmasa bir güzel üstü kapatılırdı artık geçmiş olsun demekten başka çarede yok açıkcası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ağa ~ 15 yıl önce
Sultanahmette Nargilecilik yaparken THY ‘ye yönetici olarak getirilen ve daha geldiği ilk gün "çabuk açın kapıları ben buraya müdür atandım" diyerek B kapısından özel aracıyla girmeye çalışan bir yer işletme başkanının (namıdeğer nargileci Hüseyin Keskin) olduğu bir yerde bu haberlere şaşırmamak gerek. Vah THY vah. Şuç bunlarda değil bu KAPASİTEDE insanları bu noktalara getirenlerde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
"pack'lerin unutulması ne demek?"şu demektir;pack'ler unutulmaz demektir...sen iş'den cok işin marabalık kısmında çalışmısın!bilgisayar oyunumu bu...cok fazla takılma onlara...oku ögren.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kokpit ~ 15 yıl önce
Ucus surecince hersey yolunda gittigi takdirde problem yok zaten, her pilot ucuyor. Ama bir problem ile karsilasildiginda o zaman pilotluk, karar vermek gerektiginde o zaman kaptanlik ortaya cikiyor. Herkes pilot olur ama her pilot kaptan olamaz, bunu o cpt lari yapan ogretmen pilotlar da biliyor ama gel de uygula. kapnin onunde bulma korkusu iste..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000