16 Nisan 2013, Salı 08:47:44

THY UÇAĞINDA BOMBA PANİĞİ!

İstanbul-Kabil seferini yapan Türk Hava Yolları'na ait yolcu uçağında sahipsiz bir cep telefonu bulundu. Uçak, bomba şüphesiyle Atatürk Havalimanı'na geri döndü.
  • Anladığım kadarıyla THY Kabil yolcu profili hakkında pek bilginiz yok. O uçakla uçanların çok büyük kısmı Avrupa/ABD'de yaşayan veya okuyan Afganlardır. Ya memleketlerine aile ziyaretine giderler ya da tam tersi. Zira halihazırda hiçbir Afgan havayolu şirketi Avrupa'ya uçamadığı için en kısa yol THY ile İstanbul'a gelmeleridir. Sizin bahsettiğiniz yolcu tiplerinden ise ABD askeri tek-tük biner. Onlar da çeşitli sebeplerle acilen memleketlerine gitmeleri gerekenlerdir. Afgan askeri ise TSK yardımı ile ülkemize gelir-gider. Dün akşamki olayda ise kasıt olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen ya dalgın bir temizlikçi ya dalgın bir yolcu telefonu unutmuştur. Pilotun yaptığı ise zaten talimatlarla bellidir. Ona uygun hareket etmiştir.
  • Şüpheli cisimden dolayı Ankara'nın 110 Nm doğusundan İstanbul'a dönüyorsun ve ağırlık azaltmak için de ayrıca vakit kaybediyorsun. İyi ki cisim gerçek çıkmamış, yoksa hemen inmediğin için arkandan epey iyi laf saydırılırdı... Yahu overweight landingi bu durumda yapmayacaksan ne zaman yapacaksın ?
  • A320 lerde yakit bosaltma yok (-; Sadece MLOW i düzenlemek icin holda girmistir....
  • eski bir kabin memuru olarak söylemem lazım ki öncelikle security check hakkıyla yapılmıyor. Ayrıca turn around süresi çok az, kabin ekibi uçağa gelir gelmez baskı başlıyor. Yer görevlisi tarafından yolcuyu ne zaman alıyoruz? uçak rötara girerse sorumlusu sizsiniz gibi sözler? Genel çerçeveden bakarsak suç tek bir kişide değil. Herkes bu olayı düşünmeli Allah korusun bir patlama olsaydı ve facia yaşansaydı o rötarlardan daha mı az önemli? ya da security i hakkıyla yapmayan arkadaşlar kabinde servis yaparken çok yoruluyorsunuz biliyorum ama security hayati öneme sahip. Herkese hayırlı uçuşlar dilerim. Allah bu güzel ülkenin güzel havayolunun yolunu açık etsin.
  • Kabin check edilmiş, herşey normal, bir tanıdığım görevli isim vermiyorum.İşini bilen yada bir yolcu bu durumu neden olmuş..Bütün koltuk cepleri kontrol edilmiştir..Herkes cebinden çıkardığı şeyi ben burda buldum diyebilir.Juke denen arkadaşda tam bir patron ağızı ile konuşmuş belkide bilinçsiz bir arkadaş ki atıp tutuyor..Sen kabin ekibini suçlamadan önce ilk önce havalimanları suçla..Bomba ise o alana nasıl girdi onu ilk önce sorgula düşünmeden konuşma..Hem ekip hemde temizlik ekibi uçağa yolcu alınmadan önce kontrol eder bunu unutmayın.Kabile giden yolcuların çoğu normal değil zaten, ya savaştan dolayı yaralanmış bir afgan askeri, ABD askeri yada militandır.Bence kabin ekibinin hiç bir suçu yok.
  • GIDILEN YERIN ONEMI YOK ONEMLI OLAN YAPILAN ISIN KALITESI SONUCDA O CEP TELEFONU BULSAYDINIZDA KAHRAMAN OLSAYDINIZ SUCLUSUNUZ DEMIYORUM SONUCDA BIR BIR OLAY VAR MI VAR SECURTY TAM MANASIYLA YAPILDI MI HAYIR .OLAYIN OLUP BITTIKDEN SONRA KESKE BÖYLE YAPSAYDIM DIYE BIR LÜKSÜMÜZ YOK UMARIM BUNU BILIYORSUNUZDUR.YAZDIGIMA SIMDI YENIDEN BAKTIMDA CIKARTIRIDIM SANIRIM BIRAZ AĞIR OLDU.EGITIME GONDERIRDIM DEMELIYDIM .ARKADASIN BIRIDE UCAKDAN BIRI DENEME AMACIYLA YADA EGITIM AMACIYLA KONDUGUNU DUSUNURSEM HERKES EGITIMDEN FAİL OLDU DESENE NEYSE OLAN OLMUS BİRKERE YINE COK GECMIS OLSUN TK 706 ekıbıne BIRAZ DAHA DIKKATLİ OLALIM HERKESE EMINIYETLI UÇUŞLAR DILERIM ALLAHIM KAZADAN BELADAN KORU BIZI IYI GÜNLER
  • Gidilen yer Kabil, o uçak normalden daha dikkatli kontrol edilmiştir, ekip yolculardan önce kendi can güvenliğini sağlar ben kabin ekibinin bi ihmali olduğunu düşünmüyorum . Bulunan o telefon patlayıcı olsaydı şu an dikkatsizlikle suçladığınız ekip kahraman dikkatli ekip onlar sayesinde faciadan dönüldü olacaktı değil mi???
  • Juke cok haklisin butun kontrollerin yapilmis olmasi lazim fakat telefonu ucaktan biri bomba susu vermek icin koyduysa yada bu bir denemeyse kabin ekibinin bir sucu oldugunu dusunmuyorum... ama gercektwn unutulmus bir telefonsa ihmal coook buyuk
  • Yakin zamanda hakinda resmi sorusturma acilacak bilgine..
  • Ben uçuş ısletme baskanın yerınde olsam kabın ekıbını sırketı zarara ugratmakdan isden çıkartırdım. TK 706 Kabın ekıbıne seslenıyorum uçağa bındıgınızde safety checklıst yapmıyormusunuz ?bakmıyormusunuz kabıne? bakmıyormusunuz koltuk ceplerıne ? Kaptana securty check complete demıyormusunuz? Adam da sizin sozunuze güvenerek hazırsanız yolcuyu alalım değmiyor mu ? Sımdı KABINdekı arkadaslar bana kızacak ama CCM bunlar yazmıyormu ?kabınde yabancı bır şey gördüğünüzde kabın amırıne bılgı verın demıyorlar mı ?sonra kızıyorsunuz kaptanlara .ben yanlıssam ozur dılerım ama ben boyle bılıyorum.dıkkat edersenız kımseye hakaret etmıyorum saygı cervesınde dusuncelerımı belırtıyorum NEYSE TK 706 EKIBINE COK GECMIS OLSUN

İstanbul-Kabil seferini yapmak üzere havalanan Türk Hava Yolları'nın TK706 sefer sayılı A320 tipi  yolcu uçağı sahipsiz bir cep telefonu yüzünden havadan geri döndü.

135 yolcusuyla Kabil seferini yapmak üzere saat 03.05'te Atatürk Havalimanı'ndan havalanan TC-JPU kuyruk tescilli uçağın 7C numaralı koltuğunda bulunan sahipsiz cep telefonu sonrası pilotlar geri dönme kararı aldı.

Havada yakıt boşaltan uçak sabaha karşı 05.45'te Atatürk Havalimanı'na indi.

Güvenli bir alana çekilen uçak çok sayıda polis tarafından aramadan geçirildi.Uçak altına getirilen mobil X-Ray cihazıyla uçakta bulunan valizler teker teker arandı.Uçağın kabin ve kargo bölümünde yapılan incelemelerde patlayıcı madde unsuruna rastlanılmadı.  

THY UÇAĞINDA BOMBA PANİĞİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Security'e Cevaben ~ 11 yıl önce
Anladığım kadarıyla THY Kabil yolcu profili hakkında pek bilginiz yok. O uçakla uçanların çok büyük kısmı Avrupa/ABD'de yaşayan veya okuyan Afganlardır. Ya memleketlerine aile ziyaretine giderler ya da tam tersi. Zira halihazırda hiçbir Afgan havayolu şirketi Avrupa'ya uçamadığı için en kısa yol THY ile İstanbul'a gelmeleridir. Sizin bahsettiğiniz yolcu tiplerinden ise ABD askeri tek-tük biner. Onlar da çeşitli sebeplerle acilen memleketlerine gitmeleri gerekenlerdir. Afgan askeri ise TSK yardımı ile ülkemize gelir-gider. Dün akşamki olayda ise kasıt olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen ya dalgın bir temizlikçi ya dalgın bir yolcu telefonu unutmuştur. Pilotun yaptığı ise zaten talimatlarla bellidir. Ona uygun hareket etmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Land ASAP ~ 11 yıl önce
Şüpheli cisimden dolayı Ankara'nın 110 Nm doğusundan İstanbul'a dönüyorsun ve ağırlık azaltmak için de ayrıca vakit kaybediyorsun. İyi ki cisim gerçek çıkmamış, yoksa hemen inmediğin için arkandan epey iyi laf saydırılırdı... Yahu overweight landingi bu durumda yapmayacaksan ne zaman yapacaksın ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A320captain ~ 11 yıl önce
A320 lerde yakit bosaltma yok (-; Sadece MLOW i düzenlemek icin holda girmistir....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 11 yıl önce
eski bir kabin memuru olarak söylemem lazım ki öncelikle security check hakkıyla yapılmıyor. Ayrıca turn around süresi çok az, kabin ekibi uçağa gelir gelmez baskı başlıyor. Yer görevlisi tarafından yolcuyu ne zaman alıyoruz? uçak rötara girerse sorumlusu sizsiniz gibi sözler? Genel çerçeveden bakarsak suç tek bir kişide değil. Herkes bu olayı düşünmeli Allah korusun bir patlama olsaydı ve facia yaşansaydı o rötarlardan daha mı az önemli? ya da security i hakkıyla yapmayan arkadaşlar kabinde servis yaparken çok yoruluyorsunuz biliyorum ama security hayati öneme sahip. Herkese hayırlı uçuşlar dilerim. Allah bu güzel ülkenin güzel havayolunun yolunu açık etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
karakter ~ 11 yıl önce
İş bu yorumu eskimeden SHGM'e yapmanız gerekiyordu şimdi sadece eski kabin memuru olarak kafa karıştırıyorsunuz...
Security ~ 11 yıl önce
Kabin check edilmiş, herşey normal, bir tanıdığım görevli isim vermiyorum.İşini bilen yada bir yolcu bu durumu neden olmuş..Bütün koltuk cepleri kontrol edilmiştir..Herkes cebinden çıkardığı şeyi ben burda buldum diyebilir.Juke denen arkadaşda tam bir patron ağızı ile konuşmuş belkide bilinçsiz bir arkadaş ki atıp tutuyor..Sen kabin ekibini suçlamadan önce ilk önce havalimanları suçla..Bomba ise o alana nasıl girdi onu ilk önce sorgula düşünmeden konuşma..Hem ekip hemde temizlik ekibi uçağa yolcu alınmadan önce kontrol eder bunu unutmayın.Kabile giden yolcuların çoğu normal değil zaten, ya savaştan dolayı yaralanmış bir afgan askeri, ABD askeri yada militandır.Bence kabin ekibinin hiç bir suçu yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KIRMIZI YA ~ 11 yıl önce
GIDILEN YERIN ONEMI YOK ONEMLI OLAN YAPILAN ISIN KALITESI SONUCDA O CEP TELEFONU BULSAYDINIZDA KAHRAMAN OLSAYDINIZ SUCLUSUNUZ DEMIYORUM SONUCDA BIR BIR OLAY VAR MI VAR SECURTY TAM MANASIYLA YAPILDI MI HAYIR .OLAYIN OLUP BITTIKDEN SONRA KESKE BÖYLE YAPSAYDIM DIYE BIR LÜKSÜMÜZ YOK UMARIM BUNU BILIYORSUNUZDUR.YAZDIGIMA SIMDI YENIDEN BAKTIMDA CIKARTIRIDIM SANIRIM BIRAZ AĞIR OLDU.EGITIME GONDERIRDIM DEMELIYDIM .ARKADASIN BIRIDE UCAKDAN BIRI DENEME AMACIYLA YADA EGITIM AMACIYLA KONDUGUNU DUSUNURSEM HERKES EGITIMDEN FAİL OLDU DESENE NEYSE OLAN OLMUS BİRKERE YINE COK GECMIS OLSUN TK 706 ekıbıne BIRAZ DAHA DIKKATLİ OLALIM HERKESE EMINIYETLI UÇUŞLAR DILERIM ALLAHIM KAZADAN BELADAN KORU BIZI IYI GÜNLER

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kırmızı ~ 11 yıl önce
Gidilen yer Kabil, o uçak normalden daha dikkatli kontrol edilmiştir, ekip yolculardan önce kendi can güvenliğini sağlar ben kabin ekibinin bi ihmali olduğunu düşünmüyorum . Bulunan o telefon patlayıcı olsaydı şu an dikkatsizlikle suçladığınız ekip kahraman dikkatli ekip onlar sayesinde faciadan dönüldü olacaktı değil mi???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 11 yıl önce
Juke cok haklisin butun kontrollerin yapilmis olmasi lazim fakat telefonu ucaktan biri bomba susu vermek icin koyduysa yada bu bir denemeyse kabin ekibinin bir sucu oldugunu dusunmuyorum... ama gercektwn unutulmus bir telefonsa ihmal coook buyuk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dc3e ~ 11 yıl önce
Yakin zamanda hakinda resmi sorusturma acilacak bilgine..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dc3e'e ~ 11 yıl önce
:)
Juke ~ 11 yıl önce
Ben uçuş ısletme baskanın yerınde olsam kabın ekıbını sırketı zarara ugratmakdan isden çıkartırdım. TK 706 Kabın ekıbıne seslenıyorum uçağa bındıgınızde safety checklıst yapmıyormusunuz ?bakmıyormusunuz kabıne? bakmıyormusunuz koltuk ceplerıne ? Kaptana securty check complete demıyormusunuz? Adam da sizin sozunuze güvenerek hazırsanız yolcuyu alalım değmiyor mu ? Sımdı KABINdekı arkadaslar bana kızacak ama CCM bunlar yazmıyormu ?kabınde yabancı bır şey gördüğünüzde kabın amırıne bılgı verın demıyorlar mı ?sonra kızıyorsunuz kaptanlara .ben yanlıssam ozur dılerım ama ben boyle bılıyorum.dıkkat edersenız kımseye hakaret etmıyorum saygı cervesınde dusuncelerımı belırtıyorum NEYSE TK 706 EKIBINE COK GECMIS OLSUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğru ama ~ 11 yıl önce
Siz o security check complete´lerin hepsi kontroller yapılmış ve kabin güvenli anlamına mı geliyor sanıyorsunuz gerçekten? Eğer öyleyse çok iyimsersiniz yada çok naif. Birçok sefer kabin ekibi alelacele dolaşıp kabini okey´i veriyorlar. Eğer bir yolcu birşeyin bulunmasını istemiyorsa zaten onu mal gibi koltuğunun üzerinde bırakacak değil. Bu yorum hem kabin memuru hem FO uçmuş hali hazırda da Kaptan uçan biri tarafından yazılmıştır. Saygılarımla.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000