15 Mayıs 2014, Perşembe 19:43:19

THY UÇAĞINA KUŞ ÇARPTI KAPTAN SEFERE DEVAM ETTİ

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul - Erzincan seferini yapan uçağı'na kuş çarptı, uçak dönüş seferini ise yaklaşık 18 saat gecikmeli olarak gerçekleşti. İşte olayın detayları...
  • TUNCAY KAPTAN GELECEK DERTLER BITECEK.
  • Aslinda benim kastettigim bir davranis bicimi bir dusunce yapisiydi.777,330 gibi buyuk ucaklarda elbet her carpma farkedilemeyebilinir,ikaz alinmadikca tabii ki ucusa devam edilir.Ama carpmanin farkindaysaniz veya carpmadan supheleniyor fakat ikaz almadiysaniz ucusa devam eder misiniz?Eger her suphede geri donerseniz isinizi kaybedersiniz korkusu varsa bu bir guvenlik sorunu mudur?Belki hava yolundan havayoluna,pilottan pilota degisiyordur.Bir iki kaptanim duzgun bisekilde aciklamaya calismis,diger yorumlarda saldirma dalga gecme bile var.Bu ulkede herkes herseyi cok iyi bildigi icin ulkenin hali ortada.Not:Bu islerden pek anlamam dedim ,zira meslegim,isim pilotluk degil,yoksa atpl frozenim son derece iyi dlr sonuclarim vs.de var.Pardon pardon klavye delikanlisi da oluverdim.Tek motorlu ucakta kus carpmasi da yasayip geriye donmus biriyim.Herkese kazasiz kirimsiz emniyetli ucuslar.
  • Sevgili iphone emin ol bu kaptanlar bu ise gonullerini koyuyor paraya talip degil hizmete kendini adiyor yani her biri bu isi ask ile ve bazen buram buram ter dokerek emniyetli ucmak icin tum omrjnu egitimlerle harciyor kendilerini bukadar yipratmak inan kul hakki dir.ama son yazinla affettirdin kendjni.ltf birini karalamadan ne ozellikleri var neleri feda edip oralara gelmis bilip yorum yapalim derim ben.saygilar.
  • bizim memlekette herkes ama herkes herşeyi bilir ahkam keser yorum yapar..kesin ve net konuşurlar.. ama konuyla alakaları asla olmaz salla gitsin..
  • Cahilce bir yorum yapmisim tum kaptanlardan ozur dilerim.Ucaga kus carpsa da eger ciddi bir sorun yoksa ucusa devam edilecegini,hergun bircok ucaga aslinda kus carptigini ama bunun normal olabilecek bisey oldugunu ogrendim.Tesekkurler.
  • Bu kadar işsiz pilotlar varken hala lufthansa kaptanlarıyla uçulmasını anlayamıyorum. Ayrıca bu kuş çarpması olayı herşeyi anlatıyor ki pilot alma kriterlerinde dğişiklik yapılmalı. Universite mezunu değilde gerçekten pilot olmak isteyenler ama lise mezunu olur ,ingilizcesi o yüksek kriterlere uymamış olur . Bunlar sorun değil ingilizce ögrenilir bir şekilde diye düşünüyorum .bu iş gönül işi yani ustalık işi gerçekten isteyenler yapmalı .Universite mezunları da mesleğini yapsın biz de işimize bakalım . Benim yaptığım iş havaclık iş Safety , agzım var yazıyorum evet.. uçağı bıraksan zaten otonam gidiyor ..Aletli uçuş denen birşey var pilotlar sadece kuş çarpması ve benzeri durumlarda müdhale etmeli . Yorumum biraz düzgün türkçeyle oldu kusura bakmayın..
  • Bence yanlış olanı yapmış.En ufak bir şüpheye mahal vermemeliydi. İniş takımlarını birkez daha açıp kapasa herşeyi anlardı ve geri dönerdi.Uçak değişir 2saatlik gecikme ile olay halledilirdi. Malzeme gönder, ekip gönder,yolcu sorunu, gibi, gereksiz işler olmazdı. herhalde aferin demiyeceklerdir her kimse...
  • Geçmiş olsun Emniyetli uçuşlar
  • Buna sunu diyecegiz, hicbir seyden haberin yok
  • Dostum sen tip egiimini yeni bitirmis heyecanli bilmislere benziyosun. Cruise check saatte bir yapilir, yakit kontrolu 30 dakikada bir yapilir. Erzincan ucusu sence kac saat? 10 saat surmez dimi? En fazla 1:20 flight time dir. Ilk cruise checki ne zaman yapiorlar? Duz ucusa gecince, bu da takriben kalkistan sonra 20-25 dakika ediyor. Alcalmada 30 dakika civari surer bu da demektirki yaklasik olarak 30-35 dakika duz ucus yaptilar. Yani ikinci bir cruise check yapamamislardir. Hidrolik sivisi sizintisinida ilk cruise check te gorememen cok normal. Oyle oluk oluk akan bir sivi degildir kendileri. O yuzden sen sop ve tomelari okumaya devam et, calis biraz daha sonra yorum yap

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Erzincan uçuşunu yapacak olan TK 2654 sefer sayılı uçağı, Erzincan Havalimanı için kalkış yaptığı sırada uçağa kuş çarptı.

AirportHaber'in edindiği bilgilere göre olay şöyle gerçekleşti; İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan dün saat 14.02'de havalanan TK 2654 sefer sayılı TC-JUG tescilli Airbus 320 tipi uçağa, iniş takımlarını kapattığı sırada kuş çarptı.

Kaptan pilot çarpmadan kurtulduğunu düşünerek İstanbul - Erzincan seferine devam etti. Ancak kuş çarpması sonucu uçağın iniş takımlarındaki hidrolik boru delindi, yedek fren sistemi hidroliği boşalmaya başladı ve elektrik kabloları hasar gördü. 

İkaz lambası yanmayınca seferine devam eden THY'nin kaptan pilotu, Erzincan Havalimanı'na iniş için alçaldığı sırada hidrolik arızasını belirten ikaz ışığı yandı. THY pilotu uçağı güvenli bir şekilde havalimanına indirdi. A320 tipi uçakta inceleme yapan teknik ekip, kaza sonrası hidrolik borusunun çapma nedeniyle çatlayarak delindiği, yedek fren sistemindeki hidroliğin boşaldığın ve kablolarda ezilme meydana geldiğini fark etti ve İstanbul'dan parça istedi. 

Parçaların ertesi gün sabah saatlerinde Erzincan'a ulaşmasının ardından teknik ekip uçaktaki hasarı tamir etti. Yaşanan olay nedeniyle TK 2655 sefer numarasıyla yapılacak Erzincan - İstanbul uçağı ise bugün 11.53'de yaklaşık 18 saatlik rötar gerçekleştirerek İstanbul'a hareket etti. TC-JUG tescilli Airbus 320 tipi uçak 13.30'da Atatürk Havalimanı'na teker koydu.

©AirportHaber ÖZEL

THY UÇAĞINA KUŞ ÇARPTI KAPTAN SEFERE DEVAM ETTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

From Anywhere ~ 10 yıl önce
TUNCAY KAPTAN GELECEK DERTLER BITECEK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Aslinda benim kastettigim bir davranis bicimi bir dusunce yapisiydi.777,330 gibi buyuk ucaklarda elbet her carpma farkedilemeyebilinir,ikaz alinmadikca tabii ki ucusa devam edilir.Ama carpmanin farkindaysaniz veya carpmadan supheleniyor fakat ikaz almadiysaniz ucusa devam eder misiniz?Eger her suphede geri donerseniz isinizi kaybedersiniz korkusu varsa bu bir guvenlik sorunu mudur?Belki hava yolundan havayoluna,pilottan pilota degisiyordur.Bir iki kaptanim duzgun bisekilde aciklamaya calismis,diger yorumlarda saldirma dalga gecme bile var.Bu ulkede herkes herseyi cok iyi bildigi icin ulkenin hali ortada.Not:Bu islerden pek anlamam dedim ,zira meslegim,isim pilotluk degil,yoksa atpl frozenim son derece iyi dlr sonuclarim vs.de var.Pardon pardon klavye delikanlisi da oluverdim.Tek motorlu ucakta kus carpmasi da yasayip geriye donmus biriyim.Herkese kazasiz kirimsiz emniyetli ucuslar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ipone tsk. ~ 10 yıl önce
Sevgili iphone emin ol bu kaptanlar bu ise gonullerini koyuyor paraya talip degil hizmete kendini adiyor yani her biri bu isi ask ile ve bazen buram buram ter dokerek emniyetli ucmak icin tum omrjnu egitimlerle harciyor kendilerini bukadar yipratmak inan kul hakki dir.ama son yazinla affettirdin kendjni.ltf birini karalamadan ne ozellikleri var neleri feda edip oralara gelmis bilip yorum yapalim derim ben.saygilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 10 yıl önce
bizim memlekette herkes ama herkes herşeyi bilir ahkam keser yorum yapar..kesin ve net konuşurlar.. ama konuyla alakaları asla olmaz salla gitsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Cahilce bir yorum yapmisim tum kaptanlardan ozur dilerim.Ucaga kus carpsa da eger ciddi bir sorun yoksa ucusa devam edilecegini,hergun bircok ucaga aslinda kus carptigini ama bunun normal olabilecek bisey oldugunu ogrendim.Tesekkurler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kakir ~ 10 yıl önce
Bu kadar işsiz pilotlar varken hala lufthansa kaptanlarıyla uçulmasını anlayamıyorum. Ayrıca bu kuş çarpması olayı herşeyi anlatıyor ki pilot alma kriterlerinde dğişiklik yapılmalı. Universite mezunu değilde gerçekten pilot olmak isteyenler ama lise mezunu olur ,ingilizcesi o yüksek kriterlere uymamış olur . Bunlar sorun değil ingilizce ögrenilir bir şekilde diye düşünüyorum .bu iş gönül işi yani ustalık işi gerçekten isteyenler yapmalı .Universite mezunları da mesleğini yapsın biz de işimize bakalım . Benim yaptığım iş havaclık iş Safety , agzım var yazıyorum evet.. uçağı bıraksan zaten otonam gidiyor ..Aletli uçuş denen birşey var pilotlar sadece kuş çarpması ve benzeri durumlarda müdhale etmeli . Yorumum biraz düzgün türkçeyle oldu kusura bakmayın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acemilik ~ 10 yıl önce
Bence yanlış olanı yapmış.En ufak bir şüpheye mahal vermemeliydi. İniş takımlarını birkez daha açıp kapasa herşeyi anlardı ve geri dönerdi.Uçak değişir 2saatlik gecikme ile olay halledilirdi. Malzeme gönder, ekip gönder,yolcu sorunu, gibi, gereksiz işler olmazdı. herhalde aferin demiyeceklerdir her kimse...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sevgili dostum ~ 10 yıl önce
bilgili arkadasim, hidrolik kacagi zaman icerisinde anlasilir. Inis takimi acip kapayinca hop diye olmaz. Anlamiyorum ya insanlar ne kadar bilmis bilmis yorumlar yaziyorlar. En ufak supheyle geri donersen birkac ay icerisinde isten atilmis bir kaptan olursun. Sen saniyormusunki kus carpmasi cok az olan bir olay? Her gun kac ucak kus carpmasina maruz kaliyor biliyormusun? Ben sana soyliyim, onlarca ucak sadece Istanbul'da buna maruz kaliyor. Hepsi en ufak suphede geri donse ne olacak? Biraz kafayi calistirin ve blimediginiz konularda yorum yapmayin. Oyle atip tutarak ancak kendini rezil edersin.
korkunç bir yorum ~ 10 yıl önce
Yukarıdaki yorumunuza katılmak mümkün değil hatta katılmanın ötesinde korkunç bir ifade olduğunu düşünüyorum. Bir kaptan emniyetsiz bir durumdan şüphe ettiği her olayda mutlaka ama mutlaka geri dönmelidir. Yok her olayda kaptan geri dönerse işten atılırmış vs. Ya o uçakta kuş çarpması sonucu tüm hidrolik boşalsa idi? Olur olmazı tartışmıyorum,ortada ihtimal dahilinde olan emniyetsiz bir riskin varlığından bahsediyorum. Hidrolik boşalması değil başka herhangi arıza da meydana gelebilirdi. İşte bu olayda da risk gerçeğe dönüşmüş zaten,bundan daha güzel bir kanıdı var mı söylediklerimin? Neyseki major bir durum oluşmamış. Sonu kötü bitmemiş. Ama uçağa kuş çarpmış, "bişey olmaz devam" dersen Osmanlı usul uçak idaresinden başka birşey olmaz bu. Ortada en ufak bir emniyetsizlik şüphesi var ise kaptanın asli görevi o riski ortadan kaldırıp operasyona o şekilde devam etmektir. Yoksa öyle "bişey olmaz koçum" tarzı tayyarecilik yüzünden 20 yılda bu kadar kaza yaptı Türk Sivil Havacılığı..
yorum ~ 10 yıl önce
''Kanıdı'' var söylediklerinin. Türkçe bilgin oldukça zayıf. Ama temel bilgi eksikliği bişey olmaz koçum, düzeltirsin.
Korkunc yoruma ~ 10 yıl önce
Abi sen yorumu nasil okuyorsun? Emniyetsiz durum varsa tabiki herkes geri doner. Pilotlar canini sokakta bulmadi bundan emin olabilirsin. Ama tum kitaplarda da yazar, eger gostergelerde anormal birsey yoksa devam et der. Ucaklarda her sistemin yedegi ve yedeginin de yedegi vardir. Merak etme bir kus butun hidrolik sistemlerini bosaltacak zarar veremez. Tek hidrolik kaybida tahmin ettiginiz kadar korkunc birsey degildir. Emniyetli bir sekilde inisi cok rahatca gerceklestirirsiniz. Benim anlatmaya calistigim, gostergelerde hicbirsey yokken, ben sadece suphelendim birsey olmustur diyip geri donersen sirket senden hesap sorar. Bu sadece Turkiye'de olan birsey degil Avrupa'da da boyledir. Ama kus carpmasindan sonra motorda titresim goruyorsan, egt artiyorsa veya ne bileyim hidrolik azaliyorsa tabiki devam edersin demiyorum. Akil var mantik var. her kus carpmasi suphe uyandiran bir olaydir. Ama parametreler normalse neye dayanarak geri donecen?
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Geçmiş olsun Emniyetli uçuşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Buna sunu diyecegiz, hicbir seyden haberin yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10:51 iphone a ~ 10 yıl önce
Dostum sen tip egiimini yeni bitirmis heyecanli bilmislere benziyosun. Cruise check saatte bir yapilir, yakit kontrolu 30 dakikada bir yapilir. Erzincan ucusu sence kac saat? 10 saat surmez dimi? En fazla 1:20 flight time dir. Ilk cruise checki ne zaman yapiorlar? Duz ucusa gecince, bu da takriben kalkistan sonra 20-25 dakika ediyor. Alcalmada 30 dakika civari surer bu da demektirki yaklasik olarak 30-35 dakika duz ucus yaptilar. Yani ikinci bir cruise check yapamamislardir. Hidrolik sivisi sizintisinida ilk cruise check te gorememen cok normal. Oyle oluk oluk akan bir sivi degildir kendileri. O yuzden sen sop ve tomelari okumaya devam et, calis biraz daha sonra yorum yap

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000