14 Eylül 2010, Salı 11:41:41

THY UÇAĞI FACİADAN DÖNDÜ!

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Toronto seferini yapan Airbus A330-200 tipi yolcu uçağı Toronto Havalimanı'na inişinin ardından taksi yoluna dönmek üzere durup bunu kuleye bildirmeyince aynı pistten kalkışa geçen Air Canada ile çarpışmaktan son anda kurtulduğu iddia edildi.
  • Kaza yanlış yazılmış. 747lerin ikisi de kalkıyor. Pan am taxi yaparken pisti terketmeden KLM pilotu pist başına gelir ve hemen basar gaza. Pan Am uçağı hala pisttedir ışıkları görünce sola ani manevra yapar. Gaz kolunu sonuna kadar itse de pistten kaçamaz. Üstteki uçak alttakinin üst katını götürüp 2 motorunu kaybeder ve az ilerde stall olur ve sonuç ateş topu... Diğer uçağın alt katındaki yolcular kanat üzerinden çıkarlar. Ancak araç gelmediği için yukarda beklemek zorunda kalırlar. Pilotlar gazı kesiyor mu kesmiyor mu bilmiyorum ancak bir motor yakıtını bitirene kadar (zaten kanat hasar görmüş, yakıt dışarı akıyor motoru 2 dakika tutuyor.) hasarlı çalışıp dururken türbin bıçaklarını fırlatıp 1 kişinin ölümüne sebep olur.
  • klm pilotununda büyük hatasi var hemde en tecrübeli pilotu,ama telsizde parazit problemide var...
  • Cep telefonu-parazit-tenerife vs.vs.. O kazada parazit falan yok. sadece aptal klm pilotu var.
  • Aşağıdaki like bakarsanız herşey açıkça belli: ATC CHANGES TAXI PROCEDURES AOPA Foundation President Bruce Landsberg sits down with AOPA Live Executive Producer Warren Morningstar to review the new taxi-to procedures that went into effect June 30. Watch AOPA Live >> ( http://www.aopa.org/aopalive/?watch=Jrcm1pMTpdhtXJ5m-XXRuEtKnJrB3dql&WT.mc_id=100910epilot&WT.mc_sect=gan )
  • burada bilip bilmeden kuleyi yada pilotu suçlayacağınıza konuyla ilgili en son haberi ve pilotun açıklamasını okuyun isterseniz.çok zorlanmazsınız 2-3 satır yukarıda haber
  • kule pisti gormuyormusymus,kulenin anlamai ne zaten yüksek bir yapi her tarafi gör diye ucagin pistten ciktigini görmeden niye izin verirsin digerine,ayrica diger bir önemli konu ise cep telefonlarinin ucaga böyle zarar verdigi ve ucusu tehlikeye atmasidir,ucak yere inince bütün kemerler cözülür ve cep telefonlari acilir,o acilan cep telefonlari haril haril hat arar ve tabikii kuleye kokpitin telsiz görüsmelerine parazit yapip haberlesmeyi engelleyebilir veya yanlis anlamalara sebeb olur,yani cep telefonunun motoru bozdugu filan yok bu gibi zararlari var ey cahil ucak yolculari...nitekim konuda bahsi gecen o teneriffedeki büyük kazayada telsiz görüsmesine karisan bir parazitin sebeb oldugu ortaya cikmistir...
  • iniş yapan uçak pistten çıktığını söylememişse kule nasıl diğer uçağa kalkış verir..burda thy'nin değil kulenin suçu var ki zaten ilk yorumu yapan arkadaş soruşturmanın bittiğini de yazmış.
  • anlamadım. bir kere adam "ben pistten çıktım"dememiş ise diğer uçağa neden izin verirler? mantık örgüsünde hata var.
  • Eğer pistten çıktıktan sonra taxi yoluyla diğer pisti cross geçmesi gerekiyor ise, ben zannetmiyorum ki kule ile haberleşmeden diğer pist cross geçilsin. Bunu thy pilotlarının yapacağını sanmıyorum. Mutlaka izin alırlar. Orda olsa olsa kulenin suçu olur. Zira pist başında bir uçak görülüyorsa hiç kimse kafasına göre o pisti geçmez.
  • Aman geçmiş olsun.

İddiaya göre; 4 Eylül’de meydana geldiği belirtilen olayda, Türk Hava Yolları’nın TK0017 sefer sayılı İstanbul-Toronto uçağı, Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı'na inişinden sonra C4 taksiyoluna girdi ve durdu. Fakat uçuş ekibi durumu kuleye bildirmedi. Bunun üzerine kule, THY'ye ait uçağın pisti terk ettiğini düşünerek ve kalkış için pist başında bekleyen Air Canada'ya ait A320 tipi uçağa kalkış izni verdi.

Air Canada uçağının pilotları kuleden gelen talimatla Toronto-Vancouver seferi yapmak üzere kalkış için hızlanmaya başladı. Pilotlar, henüz pisti terk etmemiş THY uçağını görünce acil frenleme yapmak zorunda kaldı. Acil frenleme yapan uçağın yaklaşık 500 metre sonra durabildiği belirtildi.

Air Canada'ya ait uçağın 40 dakika gecikmeyle Toronto-Voncouver seferi için yeniden havalandığı ve olayla ilgili Kanada Ulaştırma Emniyet Dairesi tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

TENERIFE FACİASINI HATIRLATTI!

Öte yandan yaşanan olay akıllara 27 mart 1977 tarihinde İspanya'nın Kanarya Adaları'na bağlı Tenerife’deki Los Rodeos Havaalanı'nda yaşanan ve sivil havacılık tarihinin en büyük faciası olarak kayıtlara geçen kazayı hatırlattı.

Meydana gelen faciada iki Boeing 747 çarpışmış ve 582 kişi hayatını kaybetmişti.

Las Palmas havaalanında gerçekleşen bombalı saldırının ardından hem Pan Amerikan hem de KLM uçakları Tenerife'ye yönlendirildi. Uzun süre bekletildikten sonra iki uçağın da piste inmesi istendi. Pan Am uçağı pistten çıkmadan KLM Havayolları'nın uçağı kalkış noktasına geldi.

Pan Am uçağı çıkışı kaçırarak yükselmeye devam etti. Pistteki yoğun sisten dolayı ve KLM Havayolları uçağının Pan Am kalkmadan kalkış yapmasından dolayı arkadan gelen KLM uçağı Pan Am uçağına çarptı. 

Bu kaza, sivil havacılığın bugüne kadarki en fazla can kaybı yaşanan faciası olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı. 
 

THY UÇAĞI FACİADAN DÖNDÜ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
Kaza yanlış yazılmış. 747lerin ikisi de kalkıyor. Pan am taxi yaparken pisti terketmeden KLM pilotu pist başına gelir ve hemen basar gaza. Pan Am uçağı hala pisttedir ışıkları görünce sola ani manevra yapar. Gaz kolunu sonuna kadar itse de pistten kaçamaz. Üstteki uçak alttakinin üst katını götürüp 2 motorunu kaybeder ve az ilerde stall olur ve sonuç ateş topu... Diğer uçağın alt katındaki yolcular kanat üzerinden çıkarlar. Ancak araç gelmediği için yukarda beklemek zorunda kalırlar. Pilotlar gazı kesiyor mu kesmiyor mu bilmiyorum ancak bir motor yakıtını bitirene kadar (zaten kanat hasar görmüş, yakıt dışarı akıyor motoru 2 dakika tutuyor.) hasarlı çalışıp dururken türbin bıçaklarını fırlatıp 1 kişinin ölümüne sebep olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
klm pilotununda büyük hatasi var hemde en tecrübeli pilotu,ama telsizde parazit problemide var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Cep telefonu-parazit-tenerife vs.vs.. O kazada parazit falan yok. sadece aptal klm pilotu var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Aşağıdaki like bakarsanız herşey açıkça belli: ATC CHANGES TAXI PROCEDURES AOPA Foundation President Bruce Landsberg sits down with AOPA Live Executive Producer Warren Morningstar to review the new taxi-to procedures that went into effect June 30. Watch AOPA Live >> ( http://www.aopa.org/aopalive/?watch=Jrcm1pMTpdhtXJ5m-XXRuEtKnJrB3dql&WT.mc_id=100910epilot&WT.mc_sect=gan )

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
burada bilip bilmeden kuleyi yada pilotu suçlayacağınıza konuyla ilgili en son haberi ve pilotun açıklamasını okuyun isterseniz.çok zorlanmazsınız 2-3 satır yukarıda haber

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kule pisti gormuyormusymus,kulenin anlamai ne zaten yüksek bir yapi her tarafi gör diye ucagin pistten ciktigini görmeden niye izin verirsin digerine,ayrica diger bir önemli konu ise cep telefonlarinin ucaga böyle zarar verdigi ve ucusu tehlikeye atmasidir,ucak yere inince bütün kemerler cözülür ve cep telefonlari acilir,o acilan cep telefonlari haril haril hat arar ve tabikii kuleye kokpitin telsiz görüsmelerine parazit yapip haberlesmeyi engelleyebilir veya yanlis anlamalara sebeb olur,yani cep telefonunun motoru bozdugu filan yok bu gibi zararlari var ey cahil ucak yolculari...nitekim konuda bahsi gecen o teneriffedeki büyük kazayada telsiz görüsmesine karisan bir parazitin sebeb oldugu ortaya cikmistir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
iniş yapan uçak pistten çıktığını söylememişse kule nasıl diğer uçağa kalkış verir..burda thy'nin değil kulenin suçu var ki zaten ilk yorumu yapan arkadaş soruşturmanın bittiğini de yazmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
anlamadım. bir kere adam "ben pistten çıktım"dememiş ise diğer uçağa neden izin verirler? mantık örgüsünde hata var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Eğer pistten çıktıktan sonra taxi yoluyla diğer pisti cross geçmesi gerekiyor ise, ben zannetmiyorum ki kule ile haberleşmeden diğer pist cross geçilsin. Bunu thy pilotlarının yapacağını sanmıyorum. Mutlaka izin alırlar. Orda olsa olsa kulenin suçu olur. Zira pist başında bir uçak görülüyorsa hiç kimse kafasına göre o pisti geçmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Aman geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000