17 Aralık 2009, Perşembe 15:21:46

THY UÇAĞI BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI!

Türk Hava Yolları'nın Londra-İstanbul seferini yapan uçağının havada büyük tehlike atlattığı iddia edildi.
  • KOKPİTTE SEFER ÖNCESİ UZUN SÜRE GSM' LE KONUŞAN BİR KAPTAN SAYESİNDE A-340 UÇAGI IST-JFK SEFERİ İÇİN MOTOR ÇALIŞTIRDI, ENG. STARTTA, LH OUTBOARD AIL SERVO FAULT VE YAW DAMPER MOT II FAULT ARIZA MESAJLARI ECAMA DÜŞTÜ. UÇAK TEKNİK NEDENDEN BREMZE CİVARINDA PARK ETMEK VE TEKNİK İNCELEMEYE TABİ TUTULDU. YAPILAN KONTROLDE PRIM 3 F/CONTROL BOX'ININ TAMAMEN ARIZALANDIĞI VE ONUN SORUMLULUK ALANINDA OLAN SERVOLARDAN ARIZA MESAJLARI ALINDIĞI GÖRÜLDÜ. BOX DEĞİŞTİ UÇAK SEFERE GİTTİ. BURADA HER YÜKSEK GÜÇ KULLANAN VE ELEKTROMAGNETİK DALGA YAYAN CİHAZIN ELEKTROMAGNETİK ENDÜKSİYONUNDAN YANİ HERHANGİ BİR SİSTEME MİLİVOLT DÜZEYİNDE YARATABİLECEĞİ PARAZİT SİNYANDEN BAHSEDİYORUZ, NAV, G/S, LOC, MARKER SİSTEMLERİNİN ÇALIŞMA FREKANSINDAN BAHSETMİYORUZ.
  • YILLARDIR HEP BU KONU KONUŞULUR,AMA ASLI ASTARI YOK.ÇÜNKÜ UÇAKTAKİ HİÇBİR CİHAZIN ÇALIŞTIĞI FREKANS BANDI CEP TLF İLE UYUMLU DEĞİL.SADECE KAPTANLAR TELSİZDEN BAZI SİNYAL DUYMUŞ OLABİLİRLER.AMA ASLA SİSTEMİ ETKİLEME SÖZ KONUSU OLAMAZ.KESİNLİKLE ASPARAGAN BİR HABER.BEN BUGÜNE KADAR NE GÖRDÜM NE DE ŞAHİT OLDUM.ZATEN BOEİNG BİLE AÇIKLADI.AMERİKA YA GİDİN DE UYGULAMAYI GÖRÜN.KALKIŞA KADAR İSTEYEN CEP TLF İLE KALKIŞA KADAR KONUŞUYOR.HATTA BEN BİLE KONUŞTUM.KALKIŞTAN ÖNCE KONUŞMAYI KESİYORLAR.KİMİSİDE KAPATMADI.OYUN OYNAYAN BİLE VARDI.YANİ KUSURA BAKMAYIN AMA BİR KAŞIK SUDA FIRTINA YARATMAYIN.CEP İN ETKİLEDİĞİNİ ISPATLAYIN DA GÖRELİM.ISPATLAYAMAZSINIZ.ZİRA BEN YAKLAŞIK 15 YILDIR YAKALAMAYA ÇALIŞIYORUM AMA HİÇBİR ŞEY OLMADI ŞİMDİYE KADAR.
  • CEP TELEFONLARI ELEKTROMAGNETİK ENDİSİYONA SEBEP OLABİLECEKLERİ İÇİN APPROACH MODDAKİ BİR UÇAK İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR. FMS BİLGİLERİNDE GİDİP GELMELER, AUTOPİLOTUN İSTEMDIŞI DEVREDEN ÇIKMASI, AİRBUS UÇAKLARININ ARINC BUSLARINI FLIGHT CONTROL COMPUTERLARIN COMMAND VE FEEDBACK SİNYALLERİNİ ETKİLEYEBİLİR. UÇUŞTA KAPALI TUTULMASINDA FAYDA VAR.
  • UÇAK AVİYONİK SİSTEMLERİNDE FARADAY KAFESİ TARZI BİR KORUMA YOKTUR. ZATEN FARADAY KAFESİ ELEKTROMAGNETİK DALGALARLA ÇALIŞAN SİSTEMLERİN KALİBRASYON İŞLEMİNDE KULLANILIR. AMAÇ KALİBRASYON YAPILIRKEN PARAZİT SİNYALLERİN OLMADIĞI BİR ORTAM OLUŞTURMAK. FARADAY KAFESİNİN NE OLDUĞUNU MERAK EDENLER TÜBİTAK'IN GEBZEDEKİ TİP I LİSANSLI KALİBRE ATELYESİNDE VE 3. HAVA İKMAL BAKIM MERKEZİ TİP II LİSANSLI KALİBRE ATELYESİNDE GÖREBİLİRLER. KONUMUZLA FARADAY KAFESİNİN BİR İLGİSİ YOK. UÇAK AVİYONİK SİSTEMLERİNİN PARAZİT SİNYALLERDEN (CEP TELEFONU,TELSİZ VS.) ETKİLENMEMESİ İÇİN O UCAĞIN KABLOLAMA SİSTEMİNİN FİBER OPTİK KABLO TEKNOLOJİSİYLE DONATILMASI GEREKİR. BUDA SADECE ABD BAŞKAN UÇAKLARI AIR FORCE ONE VE A-380 ' DE KULLANILMIŞTIR. ÇOK MALİYETLİ TE
  • hayır uçaktan atlamazlar; .... kaçınılmaz ise zevk almaya başlarlar. bunun nedeni görgüsüzlükleri... bu kadar cahillik veya aptallık olamaz, olsa olsa görgüsüz ve zavallı insanlar oldukları işçin bunu yaparlar. önemli biriymiş havası vermek için.
  • Hadi diyelim kaptan yanlışlıkla anonsu içeri yolculara yaptı.. Hostes hiç ''Uçağın ekranları gitti çalışmıyor'' diye bir cümleyi yolcuya kullanırmı! Atılırda bu kadar atılır. ipod dinliyormuş ona kızmış sinirlenmiş hanımefendi ipod dışarıya bir sinyal yaymıyorki neyini etkilesin.Ben uçak teknisyeniyim her uçuşumdada dinlerim.Sizde rahat olun. Telefon etkileyebilir sistemleri fakat ipod hayır.
  • pekala inene kadar bekleseniz ne oluyo farzedinkievinize hırsız veya tecavüzcü girmiş telefondan ögrendin uçaktanmı atlıyacan .
  • eğer uçtuğum uçakta biri telefonla konuşur veya mesaj atarken görürsem buradan haber olarak beni biri diye okumayın adım alp.
  • ne ki bu şimdi?!çok fake okudum,bu kadar bağıra bağıra 'ben fake'im!' diyenini duymadım...hostes 'ekranlar gitti çalışmıyor demiş,acayip bir basınç oluşmuş,uçak irtifa kaybetmiş,motorlar durur gibi olmuş...',yav afrika açıklarında denize çakılan 330 da ancak bu kadar hadise olmuştur,nasıl bir atmasyon bu!? :) uçağın yere değmesine 150 m kalmış ne acayip basıncı?kapıyı açsan yine bişey olmaz!..efendim cep telefonundan ekranlar gitmiş-miş,banka şubelerinde derler bunu 'ekranlar gitti' die...olsa bile,bir KM 'uçak bozuldu' tarzında konuşurmu?,ben böyle açıklama yapıldığına inanmıyorum!uçağın son yaklaşmada o rüzgarda deniz üzerinde sallanması gayet sıradan birşey,bu hanımefendi ilk defamı bindi uçağa acaba?neden söyleniyor bunlar çok
  • Uçağa binmeden,kabin ekibi tarafından telefonlar toplanmalı ve inişte geri verilmeli.Yoksa bu cahillere engel olmak mümkün değil.Ya da havalimanında telefonlar kapattırılıp bagaja konmalı.

Dün sabah Londra-İstanbul uçuşunu yapan TK1982 sefer sayılı THY uçağı inişe geçtiği sırada açık bir cep telefonu yüzünden göstergeleri bozulduğu ve Marmara Denizi üzerinde ani irtifa kaybettiği iddia edildi.

Açık cep telefonu yüzünden göstergeleri bozulan THY'nin Londra-stanbul uçağında ünlü spor yorumcusu Şansal Büyüka'nın kızı Sine Büyüka da bulunuyordu. NTV'de spor spikerliği yapan Sine Büyüka, olay anında yaşananları anlattı...

"Dün sabah 07.55 uçağıyla (TK 1982) Londra’dan İstanbul’a dönüyoruz. Uçak kalkmadan yanımızda bir İngiliz cep telefonuyla konuşuyor. Hosteslere söyledik, gidip adamı uyardılar. Adam oralı olmadı, başında beklediler. Yanımdaki arkadaşım Defne yolcuyu sertçe uyardı. Neyse adam sonunda kapattı.

İnişte ise şöyle bir şey yaşandı. İniş anonsu yapıldıktan bir 15 dakika sonraydı sanırım. Artık denizin üzerindeydik ve bulutların altına inmiştik. Hatta seviniyordum kötü havaya rağmen hiç sallanmadan yağ gibi iniyoruz, ne güzel diye. O sırada arka sıralardan bir mesaj sesi duyduk. Mesaj melodisinden Blackberry telefon olduğunu anladık. 5 dakika geçmeden ikinci mesaj sesini duyduk. Kim olduğunu anlamaya çalışırken, yemin ederim abartmıyorum, uçak birden sallanıp aniden alçalmaya başladı.

Hani türbülansa girince önce motorlar durur gibi olur, ses kesilir, free fall’a girer gibi olursunuz ya, aynen öyle. Feci bir basınç hissettik ve afedersiniz içimiz dışımıza çıktı! Gerçekten çok kötüydü.

Sonra tahmin ediyorum ki pilot kabin ekibine telsizle haber vermek isterken yanlışlıkla uçağın içine “Cep telefonu uyarısı yapın!” diye bağırdı! Arkasından bir host lütfen cep telefonlarınızın kapalı olduğunu kontrol ediniz diye anons yaptı.

İki tane hostes uçakta telaşla koştururken birini durdurduk, ne olduğunu sorduk. Uçağın ekranları gitti, çalışmıyor dedi. Uçakta açık cep telefonu var, dedi. Biz de arkadan mesaj sesi geldiğini, Blackberry telefon bakmalarını söyledik. Sonra birkaç sıra arkamızdaki bir yolcunun telefonunun açık olduğu farkedildi. Neyse ki telefon kapattırıldı, yolcu da sert bir şekilde uyarıldı.

Defne kim olduğunu görseydi parçalayacaktı valla. Uçak piste indiğinde ben de önümdeki adamın ipod dinlediğini farkettim! Şaka gibi! Açık cep telefonundan uçağın panelinin ekranı bozuluyor, önümüzdeki gamsız hala ipod dinliyor!!! Yani sonuçta 10 saniye sürdü bu düşüş ama Allah korusun, ödümüz patladı, çok daha fena olabilirdi! Gerçekten, ne İngiliz’i ne Türk’ü insanlar hala durumun ciddiyetini anlamış değil!"

(Medyatava)

THY UÇAĞI BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Misafir ~ 14 yıl önce
KOKPİTTE SEFER ÖNCESİ UZUN SÜRE GSM' LE KONUŞAN BİR KAPTAN SAYESİNDE A-340 UÇAGI IST-JFK SEFERİ İÇİN MOTOR ÇALIŞTIRDI, ENG. STARTTA, LH OUTBOARD AIL SERVO FAULT VE YAW DAMPER MOT II FAULT ARIZA MESAJLARI ECAMA DÜŞTÜ. UÇAK TEKNİK NEDENDEN BREMZE CİVARINDA PARK ETMEK VE TEKNİK İNCELEMEYE TABİ TUTULDU. YAPILAN KONTROLDE PRIM 3 F/CONTROL BOX'ININ TAMAMEN ARIZALANDIĞI VE ONUN SORUMLULUK ALANINDA OLAN SERVOLARDAN ARIZA MESAJLARI ALINDIĞI GÖRÜLDÜ. BOX DEĞİŞTİ UÇAK SEFERE GİTTİ. BURADA HER YÜKSEK GÜÇ KULLANAN VE ELEKTROMAGNETİK DALGA YAYAN CİHAZIN ELEKTROMAGNETİK ENDÜKSİYONUNDAN YANİ HERHANGİ BİR SİSTEME MİLİVOLT DÜZEYİNDE YARATABİLECEĞİ PARAZİT SİNYANDEN BAHSEDİYORUZ, NAV, G/S, LOC, MARKER SİSTEMLERİNİN ÇALIŞMA FREKANSINDAN BAHSETMİYORUZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
YILLARDIR HEP BU KONU KONUŞULUR,AMA ASLI ASTARI YOK.ÇÜNKÜ UÇAKTAKİ HİÇBİR CİHAZIN ÇALIŞTIĞI FREKANS BANDI CEP TLF İLE UYUMLU DEĞİL.SADECE KAPTANLAR TELSİZDEN BAZI SİNYAL DUYMUŞ OLABİLİRLER.AMA ASLA SİSTEMİ ETKİLEME SÖZ KONUSU OLAMAZ.KESİNLİKLE ASPARAGAN BİR HABER.BEN BUGÜNE KADAR NE GÖRDÜM NE DE ŞAHİT OLDUM.ZATEN BOEİNG BİLE AÇIKLADI.AMERİKA YA GİDİN DE UYGULAMAYI GÖRÜN.KALKIŞA KADAR İSTEYEN CEP TLF İLE KALKIŞA KADAR KONUŞUYOR.HATTA BEN BİLE KONUŞTUM.KALKIŞTAN ÖNCE KONUŞMAYI KESİYORLAR.KİMİSİDE KAPATMADI.OYUN OYNAYAN BİLE VARDI.YANİ KUSURA BAKMAYIN AMA BİR KAŞIK SUDA FIRTINA YARATMAYIN.CEP İN ETKİLEDİĞİNİ ISPATLAYIN DA GÖRELİM.ISPATLAYAMAZSINIZ.ZİRA BEN YAKLAŞIK 15 YILDIR YAKALAMAYA ÇALIŞIYORUM AMA HİÇBİR ŞEY OLMADI ŞİMDİYE KADAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
CEP TELEFONLARI ELEKTROMAGNETİK ENDİSİYONA SEBEP OLABİLECEKLERİ İÇİN APPROACH MODDAKİ BİR UÇAK İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR. FMS BİLGİLERİNDE GİDİP GELMELER, AUTOPİLOTUN İSTEMDIŞI DEVREDEN ÇIKMASI, AİRBUS UÇAKLARININ ARINC BUSLARINI FLIGHT CONTROL COMPUTERLARIN COMMAND VE FEEDBACK SİNYALLERİNİ ETKİLEYEBİLİR. UÇUŞTA KAPALI TUTULMASINDA FAYDA VAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
UÇAK AVİYONİK SİSTEMLERİNDE FARADAY KAFESİ TARZI BİR KORUMA YOKTUR. ZATEN FARADAY KAFESİ ELEKTROMAGNETİK DALGALARLA ÇALIŞAN SİSTEMLERİN KALİBRASYON İŞLEMİNDE KULLANILIR. AMAÇ KALİBRASYON YAPILIRKEN PARAZİT SİNYALLERİN OLMADIĞI BİR ORTAM OLUŞTURMAK. FARADAY KAFESİNİN NE OLDUĞUNU MERAK EDENLER TÜBİTAK'IN GEBZEDEKİ TİP I LİSANSLI KALİBRE ATELYESİNDE VE 3. HAVA İKMAL BAKIM MERKEZİ TİP II LİSANSLI KALİBRE ATELYESİNDE GÖREBİLİRLER. KONUMUZLA FARADAY KAFESİNİN BİR İLGİSİ YOK. UÇAK AVİYONİK SİSTEMLERİNİN PARAZİT SİNYALLERDEN (CEP TELEFONU,TELSİZ VS.) ETKİLENMEMESİ İÇİN O UCAĞIN KABLOLAMA SİSTEMİNİN FİBER OPTİK KABLO TEKNOLOJİSİYLE DONATILMASI GEREKİR. BUDA SADECE ABD BAŞKAN UÇAKLARI AIR FORCE ONE VE A-380 ' DE KULLANILMIŞTIR. ÇOK MALİYETLİ TE

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hayır uçaktan atlamazlar; .... kaçınılmaz ise zevk almaya başlarlar. bunun nedeni görgüsüzlükleri... bu kadar cahillik veya aptallık olamaz, olsa olsa görgüsüz ve zavallı insanlar oldukları işçin bunu yaparlar. önemli biriymiş havası vermek için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hadi diyelim kaptan yanlışlıkla anonsu içeri yolculara yaptı.. Hostes hiç ''Uçağın ekranları gitti çalışmıyor'' diye bir cümleyi yolcuya kullanırmı! Atılırda bu kadar atılır. ipod dinliyormuş ona kızmış sinirlenmiş hanımefendi ipod dışarıya bir sinyal yaymıyorki neyini etkilesin.Ben uçak teknisyeniyim her uçuşumdada dinlerim.Sizde rahat olun. Telefon etkileyebilir sistemleri fakat ipod hayır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pekala inene kadar bekleseniz ne oluyo farzedinkievinize hırsız veya tecavüzcü girmiş telefondan ögrendin uçaktanmı atlıyacan .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
eğer uçtuğum uçakta biri telefonla konuşur veya mesaj atarken görürsem buradan haber olarak beni biri diye okumayın adım alp.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne ki bu şimdi?!çok fake okudum,bu kadar bağıra bağıra 'ben fake'im!' diyenini duymadım...hostes 'ekranlar gitti çalışmıyor demiş,acayip bir basınç oluşmuş,uçak irtifa kaybetmiş,motorlar durur gibi olmuş...',yav afrika açıklarında denize çakılan 330 da ancak bu kadar hadise olmuştur,nasıl bir atmasyon bu!? :) uçağın yere değmesine 150 m kalmış ne acayip basıncı?kapıyı açsan yine bişey olmaz!..efendim cep telefonundan ekranlar gitmiş-miş,banka şubelerinde derler bunu 'ekranlar gitti' die...olsa bile,bir KM 'uçak bozuldu' tarzında konuşurmu?,ben böyle açıklama yapıldığına inanmıyorum!uçağın son yaklaşmada o rüzgarda deniz üzerinde sallanması gayet sıradan birşey,bu hanımefendi ilk defamı bindi uçağa acaba?neden söyleniyor bunlar çok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçağa binmeden,kabin ekibi tarafından telefonlar toplanmalı ve inişte geri verilmeli.Yoksa bu cahillere engel olmak mümkün değil.Ya da havalimanında telefonlar kapattırılıp bagaja konmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000