05 Ocak 2012, Perşembe 15:28:42

"THY TÜRKİYE'NİN GÜCÜDÜR"

Yılın ilk ayında Skylife dergisi için bir yazı kaleme alan Hamdi Topçu göreve geldiklerinden bu yana THY'yi değerlendirirken, 2011 yılına ilişkin bilgiler verdi. İşte Topçu'nun Skylife'ta yer alan yeni yıl yazısı...
  • belli ki bu sektörden değilsin.bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma.dünyanın hiçbir şirketi prestij olsun diye uçak almaz.öte yandan bizim ayarımızda ülkelerin çoğu uçakları satın almaz kiralar.thy'nin uçaklarının büyük bölümü kiralıktır.prestij hattı tk0001 newyork uçuşlarında bile 777 'yi dolduramıyorsan gidip a 380 almazsın.emirates olayına gelince galiba ortaokul coğrafya dersinde başka şeylerle ilgileniyordun.
  • yaklaşık bir haftadan beri web sitenizdeki kalkış varış sorgu sayfasındaki takvim 2000 yılını gösteriyor,bunu kısa zamanda düzeltilmesini ve 2012 olarak güncellenmesini rica ederiz,söz konusu bu durum thy web sitesi için olumsuz bir durum
  • bu kadar mazeretlerin sıralanarak yayınlanması özrü kabahatinden büyük başbakan bu teranelere inanıyorsa hiç ummadığı bir zamanda gerçek zarar ortaya çıkar sürpriz olur. umuyorum BAŞBAKAN bu zarar açıklamalarını yutmaz. İstense mazeret daha da bulunabilir rüzgar tersten esti gibi
  • Doluluk SADECE yuzde 1 dustu diyorsun. Cok guzel. Su an doluluk iyi gibi gorunuyor ama bu yuksek dolulugu yakalamak icin ne yapildigini dusunelim. Koltuk sayisi artti. Ucaklari doldurmak icin yonetim bilet fiyatlarini indirmek zorunda kaldi. Buna "yolculara uygun fiyatlari" deniliyor. Ucaklar da dolu gibi gorunuyor. Tasinan yolcu sayisi da artmis. Herkes "Bravo!" diyor. Ama ucaktaki yolcularin cogu 5 kurusluk biletleri ile uctugunu unuttuk. Yakit fiyati artti degil mi? Bunu da unutmuyalim. "Uygun" fiyatinin sonucu ZARARdir. Ama bugun fiyatlari arttirmak mumkun degil cunku o halde doluluk duser. Cikmaz. Iste filonun dusunulmemis buyumesi sonucu- zarardir.
  • Bazi insanlar her istedikleri olsun istiyorlar ucak veyahut hat konusunda fakat yok o ucak yok bu hat diye bagriniyorlar,her dakika ucak ve hat arttirilirsa bu isin sonu fena,ortada ahmet beyin otobus sirketi yok !Koca bir sirket var ve A380'i veya 747'yi alsa,nasil doldurucak THY henuz zamani degil?Imaj yapipta nolucak Turk Hava Yollari?Suanda 747 veya 380'siz Avrupanin en iyi ve dunyanin sayili havayollari konumunda.Su sartlarda,THY icin en ideal ucaklar Airbus A350 ve Boeing 787'dir uzun menzil icin.Ayrica 777-200LR de dusunulebilir Uzak noktalara.
  • bu kadar hat acıldı şirket zararda diyenler doluluk sadece yuzde1 dustu.. ucaklar dolu ucuyor, ucaklarda sorun yok sorun ucuza satılan bilet ve star allainceın bedava ucurdugu yolcular
  • thy mutlaka 747-8I veya A380 almasi sart.imaj geregi bu ucaklar cok ses getirir. lufthansa bile diyor yolcular bize A380 icin biniyor diyor. neden yolcularin 100% 95 emirates ile ucmak istiyor?cünkü ucaklarin cogu büyük gövdeli yani 777,a380,a330
  • manila ne oldu? 2011 de baslayacakti....
  • SDNEY E ARTIK THY NİN UÇMASINI BEKLİYORUZ...ÇOK BİLE GEÇ KALINDI...UZAK DOGUYA NE KADAR ÇOK UÇAK KOYARSAN O KADAR ÇOK DOLAR...AYNI ZAMANDA AVRUPADA DA DAHA UÇULUCAK BİR ÇOK NOKTA VAR...
  • Ucak sayisi, ucus nokta sayisi, tasinan yolcu sayisi cok onemlidir. Bu tartismasizdir. Ama gelir, kar ve doluluk orani da var. Eger yolcu potansiali olmayan hatti aciliyorsa neyle ve neyi dusunuyorlar diye sormak istiyorum. Eger doluluk orani dusmusse filo buyumesinin anlami nedir sormak istiyorum. Kar yoksa baska bir sey konusulur mu?
Değerli Konuklarımız,

Yeni ve taptaze bir başlangıçla birlikteyiz. Geride bıraktığımız 2011 yılı Türk Hava Yolları için başarılarla dolu ve 2006 yılında başlayan büyüme hamlemizi sürdürdüğümüz bir yıl oldu. Uçulan nokta sayısından uçak sayısına, yeni ortaklıklardan altyapı yatırımlarına kadar her alanda artık daha da güçlü bir Türk Hava Yolları var. Türk Hava Yolları bu yönüyle artık küresel güçlü bir markadır.

Türk Hava Yolları’nın elde ettiği başarıda uçuş emniyetinden ürün kalitesine, uygun fiyattan güler yüzlü hizmetine, kısaca tüm faaliyetlerinde maksimum müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışının büyük payı vardır. Yolcu sayımızın son yıllarda ortalama olarak yüzde 20’lere yakın artışının arkasında sahip olduğu güçlü yanlarıyla farklılık oluşturması ve yolcularını memnun etmesi yatıyor. Avrupa’nın en iyi havayolu seçilmemiz de geçtiğimiz yılın önemli olaylarından biriydi.

Türk Hava Yolları’nın küresel bir marka olmasının bir diğer faktörü ise Türkiye’dir. Türkiye, coğrafi olarak kıtalararası trafiğin yüzde 66’sına yakınının geçtiği Avrupa-Asya hattının tam ortasındadır. İstanbul ise bu trafiğin ortasında son yıllara kadar var olan potansiyeli yeterince kullanılamamış bir aktarma merkezidir. Türkiye’yi özel kılan bir diğer nokta da son yıllarda bölgesel ve küresel rolündeki yükseliştir. Türkiye’nin hem coğrafi konumu hem de bölgesel ve küresel alandaki bu yükselişi, ülkenin bayrak taşıyıcı ve en büyük havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları’nı öne çıkardı ve tercih edilmesini sağladı.

Değerli Konuklarımız,

2011 yılı Türk Hava Yolları için başarılı bir yıl oldu. Ancak yönetim olarak beklemediğimiz gelişmeler de oldu. Bu gelişmeler performansımızı etkiledi. Bunların başında Japonya’da yaşanan tsunami felaketi geliyor. Japonya’da meydana gelen felaket, geniş gövdeli uçuşları olmasının yanı sıra o uçuşlara bağlı aktarmalı uçuşların da iptaline yol açtı.

İkinci gelişme yılın hemen başında Tunus’ta başlayıp, Mısır, Libya, Suriye, Yemen ve Bahreyn’de yaşanan gelişmeler oldu. Özellikle Mısır, Libya ve Suriye gibi bizim için büyüyen pazarlarda olayların uzun sürmesi kurum olarak bizi olumsuz etkiledi.

Üçüncü olumsuz gelişme ise 2008’de başlayan küresel mali krizin Avrupa’da devam etmesi oldu. Gerek petrol fiyatının yükselmesi gerekse Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz bizi olumsuz olarak etkiledi.

Ancak bu olumsuz gelişmelere rağmen Türk Hava Yolları son yıllarda yakalamış olduğu trendi devam ettirmiştir. Hedeflediğimiz yolcu sayısına ulaştık ve yaklaşık 33 milyon yolcu taşıdık. Dünyanın küresel ekonomik krizle yaşadığı dönemde, Türk Hava Yolları olarak biz bu krizi fırsata çevirdik. Uçuş ağımızı genişlettik, filomuzdaki uçak sayısını uzun menzilli ve geniş gövdeli uçaklarla artırmaya devam ettik. Hizmet kalitemizi her noktada geliştirmek için elimizden gelen çabayı gösterdik.

İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nda 380 bin m² alanda inşaatı devam eden HABOM bünyesinde Haziran 2012’de dar gövde uçak hangarlarını hizmete açacağız. Böylece Türk Hava Yolları bölgede bakım, onarım merkezi olma yolunda önemli bir adım atmış olacak ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin bakım-onarım pazarlarına hitap eder duruma gelecektir. Yine uluslararası bir uçuş okulunu Aydın’da faaliyete geçireceğiz. Türk Hava Yolları’nı küresel bir marka yapan bir diğer alan da iştirak ve ortaklıklardır. 15’e yakın iştirak ve ortaklık bizi havacılık sektörünün her alanında söz sahibi yapmaktadır. Tüm bunlar toplam 29 bin 600’ü bulan çalışanımızın gücüyle gerçeğe dönüşüyor.

Türk Hava Yolları 2010 ve 2011 yıllarında yaptığı yatırımlarla 2012’ye hazır. Bu yatırımların sonuçlarını büyümeyi sürdüreceğimiz 2012 yılından itibaren almaya başlayacağımızı düşünüyorum. Açmayı planladığımız yeni hatlarla dünyanın 7. büyük network’ü olmak istiyoruz. Daha önce anlaşmasını yaptığımız 19 yeni uçak 2012 yılında filomuza katılacak. 2012 yılında 38 milyon yolcu taşımayı ve 14,6 milyar TL ciro yapmayı hedefliyoruz.

Görevi devraldığımız 2003 yılında 10 milyon olan yıllık yolcu sayısını yaklaşık 33 milyona, 65 olan uçak sayısını 178’e, 104 olan uçuş noktası sayısını 189’a uçtuğumuz havalimanı sayısı 196’ya taşıdık. Dünyanın en büyük ve önemli havayolu ittifakı Star Alliance’ın üyesi olarak Türkiye’yi Avrupa ile Asya’nın arasında en önemli bağlantı noktası haline getirme stratejimizde çok önemli bir adım attık. Bugün dünyanın dört bir yanından gelen yolcular, Türk Hava Yolları’nı kullanarak bağlantılı noktalara ulaşıyor.

Bütün bu girişimlerimiz, 2023 Stratejisi olarak adlandırdığımız uzun vadeli yol haritamız çerçevesinde gerçekleşmektedir. Amacımız, Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk Hava Yolları’nı küresel alanda zirveye ulaştırmaktır. Bu konuda en büyük şansımız Türk Hava Yolları çalışanları ve Türkiye’nin gücüdür.

Bu zorlu hedefe doğru yürürken en büyük güvencemiz ve motivasyonumuz sizlerin Türk Hava Yolları’na gösterdiği derin teveccüh ve ilgidir. Sizler, Türk Hava Yolları’nı tercih ettikçe, tüm çalışanlarla birlikte el ele veriyor, daha iyisini sunma yolunda azimle ilerlemeyi sürdürüyoruz.

İlk ayını yaşadığımız 2012 yılının siz Türk Hava Yolları dostlarına sağlık, mutluluk getirmesini temenni ediyor, hepinize iyi uçuşlar diliyorum.

Saygılarımla,
Hamdi Topçu
Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı
"THY TÜRKİYE'NİN GÜCÜDÜR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 12 yıl önce
belli ki bu sektörden değilsin.bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma.dünyanın hiçbir şirketi prestij olsun diye uçak almaz.öte yandan bizim ayarımızda ülkelerin çoğu uçakları satın almaz kiralar.thy'nin uçaklarının büyük bölümü kiralıktır.prestij hattı tk0001 newyork uçuşlarında bile 777 'yi dolduramıyorsan gidip a 380 almazsın.emirates olayına gelince galiba ortaokul coğrafya dersinde başka şeylerle ilgileniyordun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yaklaşık bir haftadan beri web sitenizdeki kalkış varış sorgu sayfasındaki takvim 2000 yılını gösteriyor,bunu kısa zamanda düzeltilmesini ve 2012 olarak güncellenmesini rica ederiz,söz konusu bu durum thy web sitesi için olumsuz bir durum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bu kadar mazeretlerin sıralanarak yayınlanması özrü kabahatinden büyük başbakan bu teranelere inanıyorsa hiç ummadığı bir zamanda gerçek zarar ortaya çıkar sürpriz olur. umuyorum BAŞBAKAN bu zarar açıklamalarını yutmaz. İstense mazeret daha da bulunabilir rüzgar tersten esti gibi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Doluluk SADECE yuzde 1 dustu diyorsun. Cok guzel. Su an doluluk iyi gibi gorunuyor ama bu yuksek dolulugu yakalamak icin ne yapildigini dusunelim. Koltuk sayisi artti. Ucaklari doldurmak icin yonetim bilet fiyatlarini indirmek zorunda kaldi. Buna "yolculara uygun fiyatlari" deniliyor. Ucaklar da dolu gibi gorunuyor. Tasinan yolcu sayisi da artmis. Herkes "Bravo!" diyor. Ama ucaktaki yolcularin cogu 5 kurusluk biletleri ile uctugunu unuttuk. Yakit fiyati artti degil mi? Bunu da unutmuyalim. "Uygun" fiyatinin sonucu ZARARdir. Ama bugun fiyatlari arttirmak mumkun degil cunku o halde doluluk duser. Cikmaz. Iste filonun dusunulmemis buyumesi sonucu- zarardir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bazi insanlar her istedikleri olsun istiyorlar ucak veyahut hat konusunda fakat yok o ucak yok bu hat diye bagriniyorlar,her dakika ucak ve hat arttirilirsa bu isin sonu fena,ortada ahmet beyin otobus sirketi yok !Koca bir sirket var ve A380'i veya 747'yi alsa,nasil doldurucak THY henuz zamani degil?Imaj yapipta nolucak Turk Hava Yollari?Suanda 747 veya 380'siz Avrupanin en iyi ve dunyanin sayili havayollari konumunda.Su sartlarda,THY icin en ideal ucaklar Airbus A350 ve Boeing 787'dir uzun menzil icin.Ayrica 777-200LR de dusunulebilir Uzak noktalara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bu kadar hat acıldı şirket zararda diyenler doluluk sadece yuzde1 dustu.. ucaklar dolu ucuyor, ucaklarda sorun yok sorun ucuza satılan bilet ve star allainceın bedava ucurdugu yolcular

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
thy mutlaka 747-8I veya A380 almasi sart.imaj geregi bu ucaklar cok ses getirir. lufthansa bile diyor yolcular bize A380 icin biniyor diyor. neden yolcularin 100% 95 emirates ile ucmak istiyor?cünkü ucaklarin cogu büyük gövdeli yani 777,a380,a330

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
manila ne oldu? 2011 de baslayacakti....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SDNEY E ARTIK THY NİN UÇMASINI BEKLİYORUZ...ÇOK BİLE GEÇ KALINDI...UZAK DOGUYA NE KADAR ÇOK UÇAK KOYARSAN O KADAR ÇOK DOLAR...AYNI ZAMANDA AVRUPADA DA DAHA UÇULUCAK BİR ÇOK NOKTA VAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ucak sayisi, ucus nokta sayisi, tasinan yolcu sayisi cok onemlidir. Bu tartismasizdir. Ama gelir, kar ve doluluk orani da var. Eger yolcu potansiali olmayan hatti aciliyorsa neyle ve neyi dusunuyorlar diye sormak istiyorum. Eger doluluk orani dusmusse filo buyumesinin anlami nedir sormak istiyorum. Kar yoksa baska bir sey konusulur mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000