27 Ocak 2009, Salı 07:40:24

THY temkinli davranıyor!

Havayolu şirketleri dünyada hedge nedeniyle büyük zararlar ettiği dönemde bu enstrümanı kullanmayan THY, petrol fiyatları düşünce yakıtının yüzde 10'unu hedge etme gereği duydu..
  • % 10 son derece makul bir nispet olmakla birlikte THY de bu iş zor olabilir. Zira, HEDGE enstrumanı her nekadar riskten korunma anlamına gelse de, zarar da bu işlemin olası sonuçlarından biridir. Dolayısıyla zarar oluşması halinde THY'nin kamu kuruluşu olması nedeniyle ilerleyen zamanlarda bu kararın altında imzası olanlar eleştiriye maruz kalabilecekleri gibi, teftişe de konu olabilirler diye düşünüyorum.

Türk Hava Yolları (THY) jet yakıtı maliyetinin yakıt fiyatlarında yaşanan değişimden etkilenmesini azalmak, jet yakıtı maliyetlerini belirli bir aralıkta sabitlemek ve yakıt borsasında oluşabilecek olumsuz durumlardan minimum derecede etkilenmesini sağlamak amacıyla, yıllık jet yakıtı tüketim miktarının yaklaşık yüzde 10'a kadar olan kısmı için riskten korunma (hedge) yöntemlerinin kullanılmasına karar verdiğini İMKB'ye bildirdi.

MERKEZ 55 DOLAR DEDİ
THY'nin böyle bir karar almasının arkasında ise petrol fiyatlarının dip noktaya varmış olduğu düşüncesi yatıyor. Petrol ucuzken hedge eden THY yükseldiği dönemde ise karlı duruma geçecek. Dün Merkez Bankası tarafından yapılan değerlendirmelerde ve senaryolarda da petrol fiyatının ortalama 55 dolar olması baz alındı. THY'den İMKB'ye yapılan bir başka açıklamada ise, 2009 yılı içerisinde İstanbul- Bingazi-İstanbul hattının açılarak seferlere başlanmasına karar verildiği belirtildi.

THY temkinli davranıyor!

Yorumlar

GMD ~ 15 yıl önce
% 10 son derece makul bir nispet olmakla birlikte THY de bu iş zor olabilir. Zira, HEDGE enstrumanı her nekadar riskten korunma anlamına gelse de, zarar da bu işlemin olası sonuçlarından biridir. Dolayısıyla zarar oluşması halinde THY'nin kamu kuruluşu olması nedeniyle ilerleyen zamanlarda bu kararın altında imzası olanlar eleştiriye maruz kalabilecekleri gibi, teftişe de konu olabilirler diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000