03 Mart 2010, Çarşamba 12:08:48

'THY TARİHİ'NİN EN ACI GÜNÜ! (GÜNCELLENDİ)

Türk Hava Yolları tarihinin en acı günü bugün... İşte yürekleri dağlayacak bir günün hikâyesi...
  • Türk Hava Yolları, 1967 yılında DC-9 uçaklarının sipariş edilmesiyle başlattığı jetleşme döneminin başından itibaren "J" Juliet serisi kuyruk tescil işaretlerini kullanmaya başlamıştır. Bunların ilki de filoya aynı yıl içinde kiralık olarak katılan DC-9/15 tipindeki "TOPKAPI" adlı uçağın TC-JAA çağrı kodlu tescil işaretidir. TC-JAA uçağı, THY'nin ilk jet uçağı olup aynı zamanda da J harfiyle başlayan tescil işaretlerinin ilkidir ve 1967'den günümüze kadar da alfabetik sıraya göre THY'na tahsislidir.
  • Bildiğim kadarı ile pervaneli DC-3'lerin ve Viscount'ların kullanıldığı zamanlarda jet motorlu uçaklara j ile başlayan tescl işareti veriliyordu. --Volvo--
  • Bu kaza olduğunda ilkokul 1.sınıfa gidiyordum ve yaklaşık 36 gün önce gene THY ait Van uçağı İzmir in cumaovası mevkinde düşmüş ve bir yakınımızı kaybetmiştik ne tesadüf ki bu uçağın kaptan pilotunun soyadı ölen yakınımızla aynıydı o dönemden hatırladığım bazı şeylerden biri ise telepazar adlı bir eğlence programını canan kumbasar ile Güneş Tecelli sunuyordu bende bir yandan ders yapıp o programı izliyordum bu acı haberi eline verilen bir kağıtta yazmışlar oda ekrandan bize duyurmuştu ama yüz ifadesi ve şaşkınlığı hala gözümün önünde siyah beyaz ekrandan kara bir haber çıkmış ve programı kesmişlerdi ÖlenlerE ALLAHTAN RAHMET DİLERİM DÜN GİBİ 36 YIL GEÇMİŞ....
  • Bu kazada rahmete kavusan Pilot Oral Ulusman'a tanrinin rahmetini niyaz ediyorum. Selman TENGÜZ
  • neden TK uçaklarının kuyruk tescili hep "J" ile başlar TC-JAV, bindiğim bütün TK uçakları diğer firmadan kiraladıkları hariç hep J ile başlıyor TC- JFK, JLO,JII,JIH gibi...firmalar genelde firmaların harfini tercih ediyor atlasjet haric öger sebebiyle "o" ile başlıyor ama neden TK nın ucakları "J" ile ?? bilen varsa açıklarsa sevinirim.
  • http://www.youtube.com/watch?v=FJhsBAnZJ0M
  • mdd firmasından bir mühendis kargo kapısındaki bu hatayı farkediyor ve üstlerine bildiriyor.fakat üretim maliyetini arttıracağından dolayı tasarımı komple değiştirmek yerine küçük değişiklikler yapıyorlar.
  • eğer thy her sene anma töreni yapacaksa otobüs ve tren kazalarında ölenler içinde otobüs firmaları ve tcdd de tören yapsın:)
  • Bu kazanın gerçek suçlusu insanları bile bile ölümüne göz yuman Mc Donald Douglas dır. Pek çok kez müşterilerinden uyarı almasına rağmen kapıyı değiştirmemiştir.isim konusunda arkadaşlara katılmıyorum. Dedem öldü ama ban onun ismini gururla taşıyorum. Çocuklarımda benzer isimleri taşıyacak. İsim devam etmeli tıpkı Ankara adı , A340 da taşınmaya devam etmesi gibi. Ölenlere allahtan rahmet dilerim. Bu olayı Tv de duyduğumda 9 yaşındaydım ve hala hatırlıyorum.
  • Arkadaslar bir kac zamandir bir anma konusunda elestiriler var. Boyle bir toren duzenlenmiyor diye kimse THy yi onemsemeemkle suclayamaz. hicbir ticari havayolu sirketi kazasiyla ilgili anma toreni yapmaz,yada cok fazla duyulmayacak sekilde kismen yapar.ama kazadan zarar goren yolcu ve aileleri ile ozel ilgilenir. bu hem aci olayin hatirlatilamamasi hemde ileride yasanacak ucma korkularinin onune gecilmesi adina yapilmamaktadir. havaci olanlarin hepsi bunu bilir zaten. ha

Tarih sayfaları 3 Mart 1974 Pazar gününü gösteriyordu...

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Paris-Londra seferini yapacak olan TK981 uçuş sayılı ve TC-JAV kuyruk tescilli uçağı, İstanbul'dan az sayıda yolcu ile sorunsuz kalkış yaptı. Öğlen saatlerinde Paris’e indi. Bu sırada Paris’te çok yoğun saatler yaşanıyordu. Paris’te Fransa-İngiltere arasında yapılan rugby maçını izleyen İngiliz yolcular BOAC(British Overseas Airline Company) pilotlarının grevi yüzünden boş uçak bulamıyorlardı. Neredeyse boş olan ve kısa zamanda yolcuları Londra’ya götürecek olan THY uçağı onlar için bir şanstı.

Yer hizmetlerinde görevli olan Cezayirli bir bagaj görevlisi İngilizce bilmediği için uyarıyı okumayarak uçağın kapı kolunu abanarak kapatmıştı. Kapı, kokpitteki göstergelerde kapalı olarak görünüyordu. Halbuki abanmayla içerideki demir menteşeler yamulmuş ve kapı düzgün kapanmıştı.

Kargo kapısı düzgün kapanmayan Ankara adlı THY uçağı, 333 yolcu ve 13 mürettebatıyla güneşli Pazar gününde Paris Orly Havalimanı'ndan kalkış yaptı. Uçak kalkıştan bir kaç dakika sonra yerdeki radarda 7000 feette önce ikiye ayrıldı bir parçası geride kayboldu diğer parçası ise devam ederek kayboldu.
Daha sonra dinlenilen CVR (Cockpit Voice Recorder) yani kara kutu kayıtlarına göre kalkıştan bir kaç dakika sonra kabinden büyük bir patlama sesi geliyor ve pilotlar 77 saniye boyunca komutlarına cevap vermeyen bu uçağı kontrol etmeye çalışıyorlar ama başarmıyorlardı. Kaptan pilot Nejat Berkoz’un çabaları yetersiz kalıyordu.

Peki, ne olmuştu?

Uçak aynen Chicago'da ki gibi basınçlı irtifaya ulaştığında yine kapı açılmış ama bu sefer uçağın ağır olmasıyla patlamış, patlamanın etkisiyle 2 adet 3'lü koltukta oturan 6 kişi 7000 feetten aşağı düşmüş ve asıl enkazın 15 kilometre gerisinde bulunmuştu. Uçak, bundan sonra kapıyla beraber yok olan hidrolik kabloların yokluğunda 7000 feetten saatte neredeyse 820 kilometre bir hızla yere doğru yönelmişti.

Uzun süre kokpitte uçağı kurtarmak için çaba gösteren kaptan pilot, son anda motorlarda ki hızı maksimuma getirip uçağı kanat gerisinde ki kontrollerle düzleştirmeyi başarmış ama bunu sırada uçak yere 100 metreden az bir mesafede ve hızını kesmeden düşüşüne devam ediyordu.

Uçak, Paris’in kuzeyindeki Ermenonville ormanının orta yerine düşmüş, tam anlamıyla paramparça olmuş ve enkazdan geriye en korkunç savaşlarda bile görülemeyecek bir manzara çıkmıştı.

Bazı insanlar uçağın düştüğü Ermenonville ile Ermeni terörünü ilişkilendirmiş ve sabotaj iddialarını desteklemişlerdi. Çünkü sabotaj olasılığı o dönemde saçma bir ihtimal değildi. Nitekim uçaktan bir patlama sesi gelmiş ve infilak eden bir enkazdan bahsedilmişti.

Bu olaydan sonra DC-10 tipi uçakların kapı bölmeleri tamamen değişti.

346 kişinin hayata veda ettiği bu kaza, o güne kadar Dünya Sivil Havacılık Tarihi'nin en büyük kayıplı uçak kazasıydı. Bu kazadan 3 yıl sonra ise bu kötü rekor, 27 Mart 1977 tarihinde Santa Cruz de Tenerife'de bir Pan-AM'a ait B747 ile KLM'e ait B747'nin pistte kafa kafaya çarpışmasıyla 583 kişinin hayatını kaybetmesiyle kırılacaktı.

Havacılık camiasının bir daha bu tür büyük acılar yaşamaması dileğiyle AirportHaber Ailesi olarak ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz...

İşte dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic tarafından hazırlanan, THY'ye ait uçak düşmeden yalnızca 2 yıl önce yaşanan olayı da içeren ve büyük bir ihmal sonucu meydana gelen o kazaya ilişkin "uçak kazası raporu" belgeseli:

'THY TARİHİ'NİN EN ACI GÜNÜ! (GÜNCELLENDİ)

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 14 yıl önce
Türk Hava Yolları, 1967 yılında DC-9 uçaklarının sipariş edilmesiyle başlattığı jetleşme döneminin başından itibaren "J" Juliet serisi kuyruk tescil işaretlerini kullanmaya başlamıştır. Bunların ilki de filoya aynı yıl içinde kiralık olarak katılan DC-9/15 tipindeki "TOPKAPI" adlı uçağın TC-JAA çağrı kodlu tescil işaretidir. TC-JAA uçağı, THY'nin ilk jet uçağı olup aynı zamanda da J harfiyle başlayan tescil işaretlerinin ilkidir ve 1967'den günümüze kadar da alfabetik sıraya göre THY'na tahsislidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bildiğim kadarı ile pervaneli DC-3'lerin ve Viscount'ların kullanıldığı zamanlarda jet motorlu uçaklara j ile başlayan tescl işareti veriliyordu. --Volvo--

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu kaza olduğunda ilkokul 1.sınıfa gidiyordum ve yaklaşık 36 gün önce gene THY ait Van uçağı İzmir in cumaovası mevkinde düşmüş ve bir yakınımızı kaybetmiştik ne tesadüf ki bu uçağın kaptan pilotunun soyadı ölen yakınımızla aynıydı o dönemden hatırladığım bazı şeylerden biri ise telepazar adlı bir eğlence programını canan kumbasar ile Güneş Tecelli sunuyordu bende bir yandan ders yapıp o programı izliyordum bu acı haberi eline verilen bir kağıtta yazmışlar oda ekrandan bize duyurmuştu ama yüz ifadesi ve şaşkınlığı hala gözümün önünde siyah beyaz ekrandan kara bir haber çıkmış ve programı kesmişlerdi ÖlenlerE ALLAHTAN RAHMET DİLERİM DÜN GİBİ 36 YIL GEÇMİŞ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu kazada rahmete kavusan Pilot Oral Ulusman'a tanrinin rahmetini niyaz ediyorum. Selman TENGÜZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
neden TK uçaklarının kuyruk tescili hep "J" ile başlar TC-JAV, bindiğim bütün TK uçakları diğer firmadan kiraladıkları hariç hep J ile başlıyor TC- JFK, JLO,JII,JIH gibi...firmalar genelde firmaların harfini tercih ediyor atlasjet haric öger sebebiyle "o" ile başlıyor ama neden TK nın ucakları "J" ile ?? bilen varsa açıklarsa sevinirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
http://www.youtube.com/watch?v=FJhsBAnZJ0M

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
mdd firmasından bir mühendis kargo kapısındaki bu hatayı farkediyor ve üstlerine bildiriyor.fakat üretim maliyetini arttıracağından dolayı tasarımı komple değiştirmek yerine küçük değişiklikler yapıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
eğer thy her sene anma töreni yapacaksa otobüs ve tren kazalarında ölenler içinde otobüs firmaları ve tcdd de tören yapsın:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu kazanın gerçek suçlusu insanları bile bile ölümüne göz yuman Mc Donald Douglas dır. Pek çok kez müşterilerinden uyarı almasına rağmen kapıyı değiştirmemiştir.isim konusunda arkadaşlara katılmıyorum. Dedem öldü ama ban onun ismini gururla taşıyorum. Çocuklarımda benzer isimleri taşıyacak. İsim devam etmeli tıpkı Ankara adı , A340 da taşınmaya devam etmesi gibi. Ölenlere allahtan rahmet dilerim. Bu olayı Tv de duyduğumda 9 yaşındaydım ve hala hatırlıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaslar bir kac zamandir bir anma konusunda elestiriler var. Boyle bir toren duzenlenmiyor diye kimse THy yi onemsemeemkle suclayamaz. hicbir ticari havayolu sirketi kazasiyla ilgili anma toreni yapmaz,yada cok fazla duyulmayacak sekilde kismen yapar.ama kazadan zarar goren yolcu ve aileleri ile ozel ilgilenir. bu hem aci olayin hatirlatilamamasi hemde ileride yasanacak ucma korkularinin onune gecilmesi adina yapilmamaktadir. havaci olanlarin hepsi bunu bilir zaten. ha

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000