24 Kasım 2008, Pazartesi 08:05:58

THY tarifesiz uçmaya hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretiyle yeni bir döneme giren Türkiye-Ermenistan ilişkileri, giderek gelişiyor. Dışişleri bakanları Ali Babacan ile Edward Nalbandyan bugün İstanbul'da bir araya gelecek.

Diplomasi trafiği hızlanırken, ilişkilerin normalleşmesi için farklı alanlarda da önemli adımlar atılıyor. Pazar payındaki artışı dikkate alan Türk Hava Yolları (THY), Erivan'a charter (tarifesiz) uçmaya hazırlanıyor. Kurum, söz konusu girişimin şartlarını araştırmaya başladı. Bu amaçla geçen hafta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'na yazı gönderen THY, Ermenistan havayolları Armavia'nın hangi anlaşma ve düzenlemelere göre İstanbul'a tarifesiz uçuş gerçekleştirdiğini sordu. 6 Eylül'de özel uçuşla A Milli Futbol Takımı'nı Erivan'a götüren THY, önümüzdeki günlerde Dışişleri'ne yeniden başvurup, uçuşların 'millî menfaatlere uygun olup olmadığı' yönünde görüş alacak.

Alınan bilgilere göre Türk Hava Yolları, 10 ve 15 Kasım tarihlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu. Gayri resmi yazıda Armavia'nın hangi anlaşma ve düzenlemelere göre Türkiye'ye uçtuğu soruldu. Sivil Havacılık Anlaşmalar Müdürlüğü'nden gelen cevapta Dışişleri Bakanlığı'nın onayı doğrultusunda Armevia'nın Türkiye'ye uçtuğu belirtildi. Ankara'nın Ermeni havayollarının Türkiye uçuşları için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü vasıtasıyla her iki üç haftada gerekli izinleri yeniden verdiği ifade edildi. THY'nin yakın bir zamanda Dışişleri Bakanlığı'na başvurarak Ermenistan'a tarifesiz uçuş konusunda Ankara'nın pozisyonunu soracağı öğrenildi.

Armavia, Ankara'nın izniyle uçuyor

Ankara, Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesi için müzakereleri sürdürürken bu ülkeye jestlerde bulunuyor. Bu ülkeyle kara sınırı kapalı olmasına rağmen Erivan'dan İstanbul ve Ankara'ya tarifesiz uçuşlara izin veriliyor. Ayrıca özellikle İstanbul'da kaçak şekilde çalışan binlerce Ermenistan vatandaşı da "görmezden geliniyor". Emniyet, Ankara'nın pozisyonu gereği Ermeni vatandaşlarına anlayışlı davranarak sınır dışı etmiyor. Halihazırda özel Türk havayolu firması Atlasjet'in de Erivan'a charter uçuşları bulunuyor. Armavia ve Atlasjet'in uçuşları charter (düzensiz) gerçekleşmesine rağmen her iki havayolu, haftanın belirli günlerinde düzenli olarak yolcu taşıyor.

THY 'stratejik açılımın aracı'

Üst düzey bir yetkilinin Zaman'a verdiği bilgiye göre THY, Türk dış politikasının yürütülmesinde ö-nemli görevler üstleniyor. Yetkili, THY'yi "Türkiye'nin stratejik açılım siyasetinin önemli bir aracı" olarak tarif ediyor. Yeni konulacak yurtdışı seferlerinde Dışişleri Bakanlığı'nın fikri alınıyor. Kâr amacı güdülmeksizin Ankara'nın politikasına göre seferlere karar veriebiliyor. Yetkililer hiçbir havayolu şirketinin bir yıl içerisinde 24 yeni uçuş noktası açmadığına dikkat çekerek, "stratejik açılım" hedefiyle THY'nin bunu gerçekleştirdiğini vurguluyor. Ankara, önümüzdeki bir yıl içerisinde Afrika'da 15 civarında yeni büyükelçilik açma kararı verirken THY, bu ülkelerin bazılarına uçuşları başlatmış durumda. Türkiye'nin Güney Amerika ile de ilişkileri geliştirme amacıyla THY gelecek yıl Brezilya'nın başkenti Sao Paulo'ya uçacak. Milli havayolu, Irak'la ilişkilerin artmasına paralel olarak geçtiğimiz ay bu ülkenin başkenti Bağdat'a uçmaya başlamıştı.

Özal'ın da hayaliydi

Türkiye'den Ermenistan'a ilk sivil uçak seferi 16 Ekim 2003 tarihinde özel Fly Air Havayolları tarafından İstanbul-Erivan arasında gerçekleşti. Seyahati düzenleyen Tower Aviation ve turizm şirketi sahibi Dikran Altun, Türk bayraklı bir uçağın Ermenistan'a gitmesinin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından bir dönüm noktası olduğunu belirterek, 9. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bu yöndeki dileğini aktardı. Altun, ilk uçuşun düzenlendiğini gün bu yöndeki hatırasını şu sözlerle aktarmıştı: "Bu, 1991 senesinde o zamanki cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal'ın da hayaliydi. Benim yanımda zamanın THY Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kozlu'ya, 'THY, Erivan seferlerine başlasın.' demişti. Aradan 12 sene geçti, bana kısmet oldu."

Zaman

THY tarifesiz uçmaya hazırlanıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000