11 Ağustos 2008, Pazartesi 08:29:57

THY tabağı, Anadolujet perdeleri kaldırdı!

THY-IATA Yakıt Tasarrufu Projesi çerçevesinde önce uçaklara yüklediği suyu azaltan THY, ikramda bardak ve tabak gibi malzemeleri daha hafif olanlardan seçmeye başladı. Anadolujet de perdelerini kaldırdı..

Maliyetlerinin yüzde 30-40'ı yakıt olan uçak şirketleri, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle arka arkaya yeni tasarruf tedbirlerini gündemlerine alıyorlar. Bu yıl içinde alınacak tedbirler ile 100 milyon dolarlık tasarruf öngören THY, kolonyalı mendilden, çerezliklere, ikram malzemelerinde daha hafif ağırlıklı olanların tercih edilmesinden, seperatörlere kadar her şeyi hafifletmeye başladı. THY tasarruf tedbirlerini bu yıl nisan ayından itibaren uçuşlarını başlatan alt markası Anadolujet'e de taşıdı. Anadolujet'te de THY'de olduğu gibi ağırlık azaltılması çerçevesinde genelde daha hafif ikram malzemeleri kullanılması veya daha önce fazladan yüklenen bazı malzemelerde daha dikkatli ve kontrollü yüklemelerin yapılması gündemde. Anadolujet'te THY'den farklı olarak business class uygulaması olmaması nedeniyle sınıf ayrımı yapan perdeler de kaldırıldı.

19 UÇAĞIN KANADINA WINGLET
THY yetkilileri, bagajlara sınır getirilmesi veya koltukların daha hafif malzemeli olanlarla değiştirilmesi gibi önlemlerin bulunmadığını belirterek, akaryakıt giderlerinde IATA Green Team ile birlikte yapılan maliyet azaltıcı önlemler doğrultusunda ilk yıl 100 milyon dolarlık tasarruf amaçladıklarının altını çizdiler. Bu arada uçuşlarla yılda toplam 4 milyon 231 bin ton karbon (CO2) emisyonu salan THY, emisyon değerlerinin azaltılması için harekete geçti. Bu amaçla uçak gövdesi kaynaklı yakıt sarfiyatının da azaltılması için 19 uçakta kanat uçlarına verimi artırıcı kanatçıklar (winglet) takıldı. THY'den alınan bilgiye göre sadece 19 uçağa takılan bu kanatçıklar sayesinde yılda 10 ton karbon salınımı engelleniyor. Tanesi 1 milyon dolar olan kanatçıklar yüzde 10'lara varan yakıt tasarrufu sağladığından kendini 4-5 yıl içinde amorti ediyor.

Sabah

THY tabağı, Anadolujet perdeleri kaldırdı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000