23 Ağustos 2012, Perşembe 12:10:41

THY PİLOTUNDAN TARTIŞMALI İNİŞ!

Türk Hava Yolları’na ait uçağın pilotu geçtiğimiz günlerde henüz pisti terketmeyen bir uçak olmasına rağmen kulenin pas geçme talimatını dikkate almadan piste iniş yaptı. Olay rapor edildi, soruşturma sonucu SHGM kimi haklı buldu?
  • Pilot karar vermişse iner yani son söz onundur
  • Bir pilot genellemelerinin esiri ise... Gerçeğini bırakıp sadece FS'de takılmalıdır. Böylesi yolcular için daha güvenlidir. Kimsenin hayatını riske etmemiş olur hiç olmazsa... Demek atc'ler işlerinde çok zayıf? Bilmeyen TK istatistiklerde bir numara zanneder. Türk havacılık tarihi bu tip ego şişkini pilotların yaptığı hataların doğurduğu kazalar sonucu pek çok yolcusunun hayatını kaybetmesiyle kayıtlıyken hem de. Hangisi daha kötü bilmiyorum. Hatayı kabullenip ders çıkartmak yerine hatalı davranışın doğru olduğu konusunda ısrar etmek ancak okumuş ancak eğitilememiş cehaletin sonucu olabilir. Allahtan biz de yabancı kaptanları ve işlerini yaparken egolarından arınmış ciddiyetlerini görüyoruz ve farkı anlıyoruz. Üç nokta.
  • pilot adıyla yazmışsınız güzel.kurduğunuz cümlelerden pilot olduğunuzu varsayalım.şimdi istanbul kötü londra münih amsterdam iyi.pilot kardeşim sen edirnenin batısında atc alt yapısı nasıldır bilirmisin.radar frekans yazılım pist taksi yolu apron vs.bunların nasıl eksiksiz yedekleriyle sorunsuz çalıştığını bilirmisin.peki hala istanbulda antalyada radarın gittiğini ve kontrolörün ne hale geldiğini?..oralardaki maaş sosyal imkanlardan hiç bahsetmiyorum bile.şimdi sen oradaki kontrolörlere güvenmeye devam et etmesine de..amerikadaki pistte uçakların çarpışması,überlingende uçakların havada çarpışması ve sayabileceğim bir çok ölümlü hava kazalarını da hesaba katmayı unutma.istanbul yada herhangibir türk atc'ye dil uzatacağına havacılık kültüründe hatanın her zaman olabileceğini ve önemli olanın sistemlerin iyileştirilmesi olması gerektiğini de bir düşün derim.ve buyur gel istanbula ben şu kaptanım senin şu talimatına da uymuyorum de bakalım ne oluyor
  • son karar kimin diyene kişi; bir havayolunda ucmadığın brove iptali gibi bir jargon kullanmandan belli oluyor.. bir pilot olarak üzülerek sunu soyleyebilirim, ingilterede almanyada ya da daha genel olarak, bu işi olması gerektiği gibi yapan ülkelerde söylediklerinde haklı olabilirsin. ama ben ayda ortalama 20 iniş yaptığım istanbul da son kararı kontrolöre bırakamam.. bırakırsam pilot a diyen arkadaş o zaman görür tenerifleri.. kimse darılmasın gucenmesin ama su bir gerçekki istanbul kontrollörleri işlerinde cok zayıf. bir cok ulkede ucuyoruz ve farkı goruyoruz. nokta.
  • Herkes bir suru yorum yapmis ama noktayi asagida SON KARAR KIMIN diyen arkadas gayet net birsekilde koymus.Bu yorumun uzerine kelime eklemek ayip olur sanirim.
  • Yorumunuzun sadece son satirina katiliyorum. O da ``havacilikta herkesin basina hersey gelir``cumlesidir... Ancak soz konusu kaptan eger emercency deklare etseydi, hickimse konusmaz, yorum da yapmazdi. Inisten sonra da birileri umarim O`na sorardi ``aklin nerelerdeydi`` diye. Minumlardaymis yakiti. O zaman her yakitini minumularda dusunen atsin kendini piste. Anlasilan siz de tk mensubusunuz..Burada kral ciplak, atc de cok dogru karar vermis. Kabul edin artik.
  • Kimse kimseyi kandırmasın arkadaşlar. Kontrolör talimatları esastır ve pilot herhangi br gerekçe ile bu talimatı uygulayamayacağına kanaat getirirse bu durumu vakit geçirmeksizin kontrolöre bildirmekten ve yeni bir talimat almaktan sorumludur. ICAO bunu zorumlu kılmış. Bu olayda da anladığım kadarıyla kontrolör pas geçme talimatı vermiş. Pilot uçağın durumunu değerlendirerek pas geçmesinin mümkün olamayacağına karar vererek bu durumu kontrolöre bildirmiş. Kontrolör de Onur uçağının pozisyonunu yeniden değerlendirerek pilota iniş müsaadesi vermiş olmalı. Aksi bir durumda THY pilotunun brövesi iptal edilir ve vermiş olduğu iniş kararı da gerçek anlamda "Son Kararı" olurdu. Pilot arkadaşlarıma, ICAO tarafından belirlenen şartlar dışında, kontrolör talimatlarına uymamak gibi bir düşünceyi akıllarının ucundan bile geçirmemelerini öneriyorum. Son karar pilotun deyip kuralın devamını söylemeyerek akıl karıştırmaya çalışan aklı tutulmuş pilot arkadaşıma da kısa zamanda emekli olmasını :)
  • Maalesef bu ülkede yerli yersiz yorum yapmak, konu ile ilgisi, bilgisi olmayan veya olduğunu sanan kişiler tarafından adet haline gelmiş. Maksat birini karalamak aynı ''atc'' deki yorum gibi. 12 Yıl belliki yetmemiş. Yakıtın minimum olması nedeni ile yine facia olabileceğini düşünmeden ve sadece basında çıkan bir haber üzerine yorum yapmak yanlış. O anda kokpit ile kulenin dialoğunu bilemezsiniz. Araştırdınızmı belkide kontrolör yanlış karar aşamasında olamazmı? ''pilota'' yazısındaki yorum yapan arkadaşımız belliki pilot demekki acil durumda acil durumunu deklere etmeyip Clear to land'i bekleyecek. Bunu herkes bilirki Öncelikle Kaptanın hayatı herşeyden evvel önemlidir ki geri kalanı kurtarabilsin. ICAO da bu gibi durumlar için yukarıda belirtildiği şekilde bir talimat yayınlamıştır. Bu kadar kişi yapılanın doğru olduğunu ifade ederken bu karalama, hazımsızlık niye. Havacılıkta büyük ve çok bilmiş konuşmayacaksınız, yarının ne getireceği veya ne ile karşılaşılacağı hiç belli olmaz..
  • eğer haberde verildiği gibi ise , bu inişi Avrupa, Amerika gibi kıtalarda yapın, gelin yine tartışalım burada, bekliyorum,
  • değerli atc adlı yorumcu arkadaşım.keşke günlerce okumaya devam etseydin yorum yapacağına.ama demokrasi varsa ifade özgürlüğü de var.haklısın.(yorumun da değil tabi,yorum yapmakta!).

Olay, 13 Ağustos günü yaşandı. İzmir-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları’na ait uçak Atatürk Havalimanı’na iniş sırasında kule tarafından pas geçmesi konusunda uyarıldı.

35 sol pistin de henüz pisti terketmeyen ve A3 taksi yoluna girmek için ilerleyen Onur Havayolları uçağından dolayı THY uçağına iniş izni vermeyen kulenin bu uyarısı pilot tarafından dikkate alınmadı.

Yakıt minimumlarında olduğunu deklare eden pilot inişte ısrar edince uçak Atatürk Havalimanı’na inişini gerçekleştirdi. Onur Havayolları uçağı son anda pisti terk edince herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı ancak olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Trafik Yönetim Hizmetleri ile Bağlantılı Emniyet Olaylarının Rapor Edilmesi ve Değerlendirilmesi’ne ilişkin yönetmelik uyarınca açılan soruşturma sonucu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, pilotun inişte ısrar etmesini haklı buldu. Pilotun yakıt minimumlarında olması gerekçesiyle inişte ısrar etmesinin havacılık kuralları açısından uygun olduğu vurgulanırken pistteki trafik bilgisini eksizsiz pilota ileten kulenin de herhangi bir kusuru bulunmadığına ve iniş için nihai kararın pilotta olduğuna vurgu yaptı.

THY pilotunun tartışmalı inişi pilotlar arasında da son günlerde en önemli tartışmalardan biri haline geldi. THY Uçuş İşletme Başkanlığı pilotlara birer mesaj göndererek DHMİ tarafından olayla ilgili olarak hazırlanan değerlendirme raporunun bulunduğunu söyledi ve doğru inisiyatif alarak inişini gerçekleştiren pilota teşekkür etti.

SHGM ve THY’nin pilotu haklı bulmasına rağmen hava trafik kontrolörleri bu konuda farklı düşünüyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir hava trafik kontrolörü, pilotun söz konusu durumda kesinlikle kulenin talimatına göre hareket etmesi gerektiğine vurgu yaparak, “ Pistteki diğer uçak son anda pisti terketmemiş olsaydı pilotun bu kararı faciayla sonuçlanabilirdi. İniş inisiyatifi pilotta olabilir ancak bu gibi durumlarda kulenin talimatları kesindir ve uyulması zorunludur” dedi.

©AirportHaber Özel

THY PİLOTUNDAN TARTIŞMALI İNİŞ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (75)

STALL ~ 11 yıl önce
Pilot karar vermişse iner yani son söz onundur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot'a ~ 12 yıl önce
Bir pilot genellemelerinin esiri ise... Gerçeğini bırakıp sadece FS'de takılmalıdır. Böylesi yolcular için daha güvenlidir. Kimsenin hayatını riske etmemiş olur hiç olmazsa... Demek atc'ler işlerinde çok zayıf? Bilmeyen TK istatistiklerde bir numara zanneder. Türk havacılık tarihi bu tip ego şişkini pilotların yaptığı hataların doğurduğu kazalar sonucu pek çok yolcusunun hayatını kaybetmesiyle kayıtlıyken hem de. Hangisi daha kötü bilmiyorum. Hatayı kabullenip ders çıkartmak yerine hatalı davranışın doğru olduğu konusunda ısrar etmek ancak okumuş ancak eğitilememiş cehaletin sonucu olabilir. Allahtan biz de yabancı kaptanları ve işlerini yaparken egolarından arınmış ciddiyetlerini görüyoruz ve farkı anlıyoruz. Üç nokta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ~ 12 yıl önce
pilot adıyla yazmışsınız güzel.kurduğunuz cümlelerden pilot olduğunuzu varsayalım.şimdi istanbul kötü londra münih amsterdam iyi.pilot kardeşim sen edirnenin batısında atc alt yapısı nasıldır bilirmisin.radar frekans yazılım pist taksi yolu apron vs.bunların nasıl eksiksiz yedekleriyle sorunsuz çalıştığını bilirmisin.peki hala istanbulda antalyada radarın gittiğini ve kontrolörün ne hale geldiğini?..oralardaki maaş sosyal imkanlardan hiç bahsetmiyorum bile.şimdi sen oradaki kontrolörlere güvenmeye devam et etmesine de..amerikadaki pistte uçakların çarpışması,überlingende uçakların havada çarpışması ve sayabileceğim bir çok ölümlü hava kazalarını da hesaba katmayı unutma.istanbul yada herhangibir türk atc'ye dil uzatacağına havacılık kültüründe hatanın her zaman olabileceğini ve önemli olanın sistemlerin iyileştirilmesi olması gerektiğini de bir düşün derim.ve buyur gel istanbula ben şu kaptanım senin şu talimatına da uymuyorum de bakalım ne oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 12 yıl önce
son karar kimin diyene kişi; bir havayolunda ucmadığın brove iptali gibi bir jargon kullanmandan belli oluyor.. bir pilot olarak üzülerek sunu soyleyebilirim, ingilterede almanyada ya da daha genel olarak, bu işi olması gerektiği gibi yapan ülkelerde söylediklerinde haklı olabilirsin. ama ben ayda ortalama 20 iniş yaptığım istanbul da son kararı kontrolöre bırakamam.. bırakırsam pilot a diyen arkadaş o zaman görür tenerifleri.. kimse darılmasın gucenmesin ama su bir gerçekki istanbul kontrollörleri işlerinde cok zayıf. bir cok ulkede ucuyoruz ve farkı goruyoruz. nokta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Son karar kimin'e tebrikler ~ 12 yıl önce
Herkes bir suru yorum yapmis ama noktayi asagida SON KARAR KIMIN diyen arkadas gayet net birsekilde koymus.Bu yorumun uzerine kelime eklemek ayip olur sanirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazik` a cevap ~ 12 yıl önce
Yorumunuzun sadece son satirina katiliyorum. O da ``havacilikta herkesin basina hersey gelir``cumlesidir... Ancak soz konusu kaptan eger emercency deklare etseydi, hickimse konusmaz, yorum da yapmazdi. Inisten sonra da birileri umarim O`na sorardi ``aklin nerelerdeydi`` diye. Minumlardaymis yakiti. O zaman her yakitini minumularda dusunen atsin kendini piste. Anlasilan siz de tk mensubusunuz..Burada kral ciplak, atc de cok dogru karar vermis. Kabul edin artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Son karar kimin ? ~ 12 yıl önce
Kimse kimseyi kandırmasın arkadaşlar. Kontrolör talimatları esastır ve pilot herhangi br gerekçe ile bu talimatı uygulayamayacağına kanaat getirirse bu durumu vakit geçirmeksizin kontrolöre bildirmekten ve yeni bir talimat almaktan sorumludur. ICAO bunu zorumlu kılmış. Bu olayda da anladığım kadarıyla kontrolör pas geçme talimatı vermiş. Pilot uçağın durumunu değerlendirerek pas geçmesinin mümkün olamayacağına karar vererek bu durumu kontrolöre bildirmiş. Kontrolör de Onur uçağının pozisyonunu yeniden değerlendirerek pilota iniş müsaadesi vermiş olmalı. Aksi bir durumda THY pilotunun brövesi iptal edilir ve vermiş olduğu iniş kararı da gerçek anlamda "Son Kararı" olurdu. Pilot arkadaşlarıma, ICAO tarafından belirlenen şartlar dışında, kontrolör talimatlarına uymamak gibi bir düşünceyi akıllarının ucundan bile geçirmemelerini öneriyorum. Son karar pilotun deyip kuralın devamını söylemeyerek akıl karıştırmaya çalışan aklı tutulmuş pilot arkadaşıma da kısa zamanda emekli olmasını :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 12 yıl önce
Maalesef bu ülkede yerli yersiz yorum yapmak, konu ile ilgisi, bilgisi olmayan veya olduğunu sanan kişiler tarafından adet haline gelmiş. Maksat birini karalamak aynı ''atc'' deki yorum gibi. 12 Yıl belliki yetmemiş. Yakıtın minimum olması nedeni ile yine facia olabileceğini düşünmeden ve sadece basında çıkan bir haber üzerine yorum yapmak yanlış. O anda kokpit ile kulenin dialoğunu bilemezsiniz. Araştırdınızmı belkide kontrolör yanlış karar aşamasında olamazmı? ''pilota'' yazısındaki yorum yapan arkadaşımız belliki pilot demekki acil durumda acil durumunu deklere etmeyip Clear to land'i bekleyecek. Bunu herkes bilirki Öncelikle Kaptanın hayatı herşeyden evvel önemlidir ki geri kalanı kurtarabilsin. ICAO da bu gibi durumlar için yukarıda belirtildiği şekilde bir talimat yayınlamıştır. Bu kadar kişi yapılanın doğru olduğunu ifade ederken bu karalama, hazımsızlık niye. Havacılıkta büyük ve çok bilmiş konuşmayacaksınız, yarının ne getireceği veya ne ile karşılaşılacağı hiç belli olmaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
değerli efeler ~ 12 yıl önce
eğer haberde verildiği gibi ise , bu inişi Avrupa, Amerika gibi kıtalarda yapın, gelin yine tartışalım burada, bekliyorum,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ye ~ 12 yıl önce
değerli atc adlı yorumcu arkadaşım.keşke günlerce okumaya devam etseydin yorum yapacağına.ama demokrasi varsa ifade özgürlüğü de var.haklısın.(yorumun da değil tabi,yorum yapmakta!).

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000