05 Eylül 2015, Cumartesi 12:12:48

THY pilotundan kuleye: "Pistte uçak var"

Türk Hava Yolları'nın (THY) Edinburgh-İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 tipi uçağının Atatürk Havalimanı’na inişte pilotun pist üzerinde uçak olduğunu görmesi üzerine pisti pas geçtiği ortaya çıktı.
  • Olay şöyle oldu: Sabahın köründe ahl bomboştu sadece 2 ucak vardı birisi taxi yapıyor diğeride pas geçen uçak.ATC sanki dalga gecer gibi son yaklaşmada THY varken,yerdeki trafiğe 05 pistini kat etmesini söyledi.Kat etmeye çalışan uçakt agır davranınca Pas geçti.ATC ler gercekten trafiği karıştırmada başarılı.
  • Pas gecme hadisesinin haber degeri yoktur ama tam o esnada ,kule tarafindan pas gecis sebebi sorulmasi da sacma gercekten.Pilot soyler zaten sebebini kokpitte oncelikli isleri bitince.
  • Haber degeri olmayan bir hadise.
  • bir gazetecinin ''bugün yazı yazdı'' haberi ne kadar doğal ve önemsiz se bir pilotun pas geçmesi okadar doğal ve haber yapılacak kadar değeri yoktur.Araştırmacı olun aşın kendinizi.Biraz gayret.
  • Final'da stabil olmanın bir şartı da pistin temiz olmasıdır, dolayısıyla uçuş ekibinin bir taraftan pisti de gözetlemesi gerekir. Bu tarz olaylar gayet normaldir, baktın bir anormallik var ver Go-around'ı. Amerika'da her gün neler yaşanıyor görseniz, haber değeri bile kalmaz böyle bir durumun.
  • Bu kokpit ile laflama ve tartışmalardan dolayı kazalar oluyor.Van kazasını unutmayınız..
  • Oyle bi pas gecerim ki torunlarina anlatirsin.
  • Atatürk Havalimanında özel bir prosedür bulunmamaktadır . Dolayısıyla en geç 2 milde kule ya iniş ya da pas geçme talimatı vermek zorundadır . Gerisi boş laftır.
  • TC nin ANA sı SAW dan kalkarken tüm operasyon duruyor. Piste ortadan girip pist başına kadar taxi yapıyor. Bu arada ils e establish olan iki uçak pas geçiriliyor. Yerde ise 7 uçak kalkış sırasında. Biz de içimizden senin ANA nı diye küfür ediyoruz. Kalkınca da direk ANK alıyor. Seçimlerde az mı bekledik bu i. leri.
  • Kule pas gec demesine ragmen bir Tk ucagi kaptan karariyla inise devam etmisti??

Türk Hava Yolları’nın salı günü TK 1344 sefer sayılı Edinburgh’tan İstanbul’a gelen uçağı, Atatürk Havalimanı'na iniş için alçalmaya başladı.

TC-JHP kuyruk tescilli THY uçağı pilotu bu sırada pist üzerinde uçak gördü ve hemen inişten vazgeçti. THY uçağının pas geçtiğini gören Hava Trafik Kontrol Merkezi görevlisi ise neden pas geçtiğini sordu.

THY pilotu ise,"Tüm talimatlara uyduk ve pist içerisinde uçak olduğu için pisti pas geçmek zorunda kaldık, pisti terk etmemişti. Overrun üzerinde pas geçmek zorunda kaldık" cevabını verdi.

THY uçağı, yaklaşık 18 dakika sonra Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

THY pilotundan kuleye: "Pistte uçak var"

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Olay ~ 9 yıl önce
Olay şöyle oldu: Sabahın köründe ahl bomboştu sadece 2 ucak vardı birisi taxi yapıyor diğeride pas geçen uçak.ATC sanki dalga gecer gibi son yaklaşmada THY varken,yerdeki trafiğe 05 pistini kat etmesini söyledi.Kat etmeye çalışan uçakt agır davranınca Pas geçti.ATC ler gercekten trafiği karıştırmada başarılı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yürü len lavuk ~ 9 yıl önce
O atc ler sayesinde yıllardır emniyetle uçuyoruz.
Lavuk ? ~ 9 yıl önce
bu ifade tarzına bakılırsa eğitimden nasibini almamışsın. Trafiği karıştırmanda normaldir
Yycy ~ 9 yıl önce
Pas gecme hadisesinin haber degeri yoktur ama tam o esnada ,kule tarafindan pas gecis sebebi sorulmasi da sacma gercekten.Pilot soyler zaten sebebini kokpitte oncelikli isleri bitince.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaniliyorsun ~ 9 yıl önce
Belki windshear aldilar ve kule arkadaki ucagida uyarmak istiyor. Belki pistte gergedan gorduler ve kule sen indikten sonra baskasina kalkis izni verecekti . Hemen sormali.
yanılmıyorum ~ 9 yıl önce
Pas geçme işlemi haydi hoppa pas geçiyoruz diyerek yurumuyor. İçerideki işler bitsin temas edilir zaten arkadaki ucaga 180 kt until 6 deniliyor 20 milden
bir pilot ~ 9 yıl önce
Haber degeri olmayan bir hadise.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haber değeri yok ~ 9 yıl önce
bir gazetecinin ''bugün yazı yazdı'' haberi ne kadar doğal ve önemsiz se bir pilotun pas geçmesi okadar doğal ve haber yapılacak kadar değeri yoktur.Araştırmacı olun aşın kendinizi.Biraz gayret.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
normal ~ 9 yıl önce
Final'da stabil olmanın bir şartı da pistin temiz olmasıdır, dolayısıyla uçuş ekibinin bir taraftan pisti de gözetlemesi gerekir. Bu tarz olaylar gayet normaldir, baktın bir anormallik var ver Go-around'ı. Amerika'da her gün neler yaşanıyor görseniz, haber değeri bile kalmaz böyle bir durumun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
vallamı?
stabil ~ 9 yıl önce
stabil olmanın pistin temiz olmasıyla alakası yoktur. öyle olsaydı şu an Atatürk havalimanına inecek tüm uçaklar pas geçiyor olurdu. iniş izni yoğun trafik esnasında 600 ft civarındayken anca alınabiliyor.
Acaba ~ 9 yıl önce
Final dediğin yer neresi?
dikkat ~ 9 yıl önce
Bu kokpit ile laflama ve tartışmalardan dolayı kazalar oluyor.Van kazasını unutmayınız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zuhtu ~ 9 yıl önce
Oyle bi pas gecerim ki torunlarina anlatirsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rain ~ 9 yıl önce
Atatürk Havalimanında özel bir prosedür bulunmamaktadır . Dolayısıyla en geç 2 milde kule ya iniş ya da pas geçme talimatı vermek zorundadır . Gerisi boş laftır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bak abi ~ 9 yıl önce
TC nin ANA sı SAW dan kalkarken tüm operasyon duruyor. Piste ortadan girip pist başına kadar taxi yapıyor. Bu arada ils e establish olan iki uçak pas geçiriliyor. Yerde ise 7 uçak kalkış sırasında. Biz de içimizden senin ANA nı diye küfür ediyoruz. Kalkınca da direk ANK alıyor. Seçimlerde az mı bekledik bu i. leri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
773 ~ 9 yıl önce
siz bu ülkenin gururusunuz.
TC TUR ~ 9 yıl önce
Olmasi gereken bu.Sartlar bunu gerektiriyor.Daha da fazlasi var neyseki onlari bilmiyorsun.
Gecenlerde ~ 9 yıl önce
Kule pas gec demesine ragmen bir Tk ucagi kaptan karariyla inise devam etmisti??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Plt ~ 9 yıl önce
Kule pas geç derse inişi devam etmemiz normal degil pas gecmek en güvenli yol.Ancak yakit sikintisinda bile hâla tur'an demeleri cildirtiyor.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000