18 Nisan 2017, Salı 09:40:11

THY pilotlarının ‘kur’ isyanı

Türk Hava Yolları Akademi’de eğitim alan 800 civarında pilot, eğitim giderlerinin euro üzerinden alınmasından dolayı oluşan kur farkına isyan etti. THY’ye 100 bin euro borçlanan pilotlar, kurun sabitlenmesini istiyor.
  • "Akademi mezunları" denilmesi hayli yanlış olmuş. Lütfen kimse benim ve buradaki yazıdan haberi dahi olmayan diğer "100'lerce" kişinin adına yazılar yayınlatıp iç meselelerimizi yazmasın. Kendi adınıza konuşun sayın bu yazıyı yayınlatanlar.
  • İşte bu yüzden tk'da uçmam. önce insanlık, ego değil. sıfatınızı kenara bırakın, kişiliğinizle ön plana çıkın. küstah küstah cevaplar, yazılar. nerede hani bedava uçacak pilot? maaş aldığına şükret nedir bir de? emeğin o senin, alacaksın tabi. sen uçsana bedava madem capitano.
  • maaşların tl olup borcun eur olarak ödenmesi, herşeyi geçtim ciddi bir haksızlıktır. o zaman eur maaş vermelisin ey holy THY!!!
  • Arkadaslar, bazi yorumlar gercekten cok sasirtici ve sacma. Kendi adima konusayim 3.30 dan sozlesme yapsam 3.90 a sesim cikmazdi. Ama ben 2.30 dan sozlesme yapan gruplardanim. Bu yaziyi gonderen arkadas belliki yeni. 2.30 tan 4.00 gercekten buyuk bir fark. Madem konu buraya kadar gelmis aciklayayim. 3.50 lere geldiginde euro zaten kimsenin sesi cikmadi. Ama 4.0 leri bulmaya baslayinca ister istemez sirketimize konuyu sunduk. Cunku 10 olmayacaginin bir garantisi yok. Sirketin menfaati dogrultusunda egitim kurumuna odendigi kurdan sabitleme gibi. Bu konu egitimin cok baslarinda zaten gundeme geldi. Bize ust duzey bir yonetici tarafindan euronun son 5 yilina bakin zaten belli bir orani gecmez dendi. Boyle olacagini kimse bilemezdi. Biz bu riski zaten bilerek aldik. Kaygimiz ileriye donuk daha sacma kur dalgalanmalaridir. Suanki guncel kurlardan sozlesme yapan arkadaslari takdir ediyorum ben cesaret edemezdim :)
  • Akademi mezunları diyerek, haberimiz olmadan bizim adımıza da konuşan, hatta duyduğumuza göre bizim haberimiz olmadan isimlerimizi bazı başvuru listelerine koyan bu gerizekalılar kimse derhal isimlerini açık etmelidirler. Bu iş dedikleri gibi böyle ise, çok su götürür beyler! Sözleşmede bilerek Euro kuruna imza attın, dört takla atarak girdin. Şimdi seni pilot yapan şirketini medyaya şikayet etmeler ne ayak. Yok Cumhurbaşkanı TL ile alış veriş yapın demiş, bir de aradan siyasi laf çakmalar. Hepimiz töhmet altında bırakıyorsunuz, şerefimizi iki paralık ettiniz! TK adam alırken karakterine dikkat etmeli, ihtiyaç var diye sadece Hta sınavı ile karakteri bozuk adam alırsan böyle olur. Bunlar son 2-3 senede akademiye giren bir grup kişi. Herkesin adına açıklama yapmakta bahis görmüyorlar. Derhal kimler olduğunuzu da bildirin, kendi adınıza konuşun. Yoksa haberimiz ve onayımız olmadan, hepimizin adına başvuru yapan bu kişileri tespit etmek bize farz olur.
  • Bu zamanda iş aslanın ağzında. Ağlayıp sızlayacağınıza uçmayı öğrenin saatinizi arttırın, ne sistem bildiğiniz var ne başka birşey sanki bana bulunmaz hint kumaşı. Maaş verdiklerine şükredin. Biz bedava uçacak adam da buluruz sıfır. Geçin bu ayakları kapıda 1000 tane adam sırada bekliyor tk için.
  • Arkadaşlar, finasman gideri hesaplanırsa 2,5 yıl geri ödemesiz, 120 ay vade farksız zararlı çıkarsınız. Bir yer personeline şu teklif edilse, al sana 100.000 EUR, 2.5 yıl geri ödemeye yok. Peşinden 120 ay taksitle ödeme. Kabul etmeyeni döverler.
  • Basit bir hesapla arkadaşların 10 yılda yani 120 ayda 120X833=99960 Euro geri ödeme yapacağı görülüyor. Yani 0 fazili geri ödeme. Peki bunun faizi ne olacak. Gidip bankadan 10 yıl vadeli 100.000 Euro kredi alsam aylık %0,5 civarında faiz ödemem gerekir. Yani çok basit hesapla yıllık %6. Çok ince hasaba girilirse bunu da düşünmek gerekir. Ya da borcu fiilileştiği tarihte TL çevririp ortalama banka faizinden (ki en iyi oranla aylık %1 civarında olur) 10 yıl kredi kullanırmış gibi kabul edip geri ödeme planı oluşturmak gerekir. Kısacası dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da var. Bence hiç seslerini çıkarmasınlar, sonuçta bu sözleşme 10 yıllık iş garantisi gibi birşey.
  • Yorumlarınızdan çekememezlik akıyor, siz fakirler adına üzülüyorum. Zenginin malı cidden fakirin ağzını yoruyormuş, görmüş olduk. Utanın kendinizden, aynı şirkette birbirinizi korumanız gerekirken, kuyu kazıyorsunuz! Siz de ingilizce bilmiyorsunuz ama maaş alıyorsunuz o ne olcak? Tenha köşedeki garson bile ingilizce biliyor, sizler ne yolcuyla ne de yabancı kaptanlarla anlaşamıyorsunuz. Saçma saçma bin türlü dialog :) Umarım kısa zamanda ingilizce bilmeyenler tekrar işten atılır... Her şey madem kuralına göre, sizin havacılık sektöründe işiniz yok.
  • Söz konusu pilotlar derhal istifa etmeli. THY'nin böyle güvenilmez pilotlara asla ihtiyacı yok.

Türk Hava Yolları Akademi’de eğitim alan 800 civarında pilot, eğitim giderlerinin euro üzerinden alınmasından dolayı oluşan kur farkına isyan etti. THY’ye 100 bin euro borçlanan pilotlar, kurun sabitlenmesini  istiyor.

Türk Hava Yolları’nın kendi bünyesinde eğitim verdiği pilot adayları, eğitim giderlerini döviz üzerinden maaşlarından kesilmesine isyan etti. Eğitim giderlerinin karşılığı olarak THY’ye 100’er bin euro borçlanan ve 10 yıl boyunca geri ödemek zorunda olan pilotlar, kurun yükselmesinden dolayı büyük sıkıntıya düştü. Bugünün kuru ile maaşlarından 833 euro karşılığı yaklaşık 3 bin 200 TL kesilen pilotlar, son bir yılda kur farkından dolayı mağdur oldu. 100 bin euro karşılığı THY’ye geçen yıl 320 bin TL borcu olan pilotların bugün kur farkı nedeniyle THY’ye ödemeleri gereken tutar 390 bin TL’nin üzerine çıktı.

Bir platform oluşturarak Airporthaber aracılığıyla seslerini duyurmak isteyen THY pilotları, ortaya çıkan mağduriyetlerini şu sözlerle dile getirdiler:

“Öncelikle bütün Türkiye havacılık camiasının takip ettiği tek dijital mecra olmanızdan ötürü sizleri kutluyoruz. Bizler 800 kişilik THY Anonim Ortaklığı çalışanı ikinci pilot grubuyuz. Hepimiz THY Akademi'ye sizin de bildiğiniz ve sitenizde zaman zaman yer verdiğiniz uzun eleme süreçlerinden geçerek kabul edildik, eğitim aldık ve hali hazırda ikinci pilot olarak Bayrak Taşıyıcı firmamızda gururla çalışıyoruz. Bilindiği üzere Şirketimiz eğitim masraflarımızı karşıladı ve 100.000 € tutarında 10 yıl geri ödemeli olacak şekilde bir sözleşme imzalattı. Her ay maaşlarımızdan 833€ karşılığı o günün kurundan TL tutar olacak şekilde kesinti yapılıyor. Ancak maaşların TL cinsinden yatırılması sebebiyle, Euro kurunun çok yükselmesinden ötürü borç miktarı sürekli artmakta. Kurun sabitlenmesi isteğimizi toplu olarak Tip Müdürlüklerine iletmiş olsak da herhangi bir geri dönüş alamamaktayız.
Sayın Cumhurbaşkanımızın emriyle 15 Temmuz sürecinden sonra Devlet ihalelerinin dahi TL üzerinden yapılmasının zorunlu tutulduğu bir dönemde, Şirket tarafından gerçekleştirilmiş ve ödenmiş harcamaların bize Euro cinsinin günlük kur karşılığı üzerinden geri ödetilmesi, bu yolla biz çalışanlar üzerinden finansal bir kazanç sağlanması adil midir ? Kötü finansal durumlar sebebiyle maaş zammı yapılmaması konusu oylandığında %99 çoğunlukla adeta "feda" dediğimiz bir dönemde bize haksızlık yapıldığını düşünüyoruz.

Mantıklı ve hakkaniyetli olan, herkesin borcunun fatura kesim tarihi veya eğitim başlangıç tarihindeki €/TL kuruna göre TL cinsinden sabitlenmesi ve aylık olarak maaştan kesinti yapılmasıdır. Sizlerden ricamız bizim de sesimiz olmanız ve durumu kamuoyuyla paylaşmanız.

Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dileriz.

Akademi Mezunları


©AirportHaber

THY pilotlarının ‘kur’ isyanı

Yorumlar Tüm Yorumlar (257)

Akademi-fo ~ 7 yıl önce
"Akademi mezunları" denilmesi hayli yanlış olmuş. Lütfen kimse benim ve buradaki yazıdan haberi dahi olmayan diğer "100'lerce" kişinin adına yazılar yayınlatıp iç meselelerimizi yazmasın. Kendi adınıza konuşun sayın bu yazıyı yayınlatanlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
capitano ~ 7 yıl önce
İşte bu yüzden tk'da uçmam. önce insanlık, ego değil. sıfatınızı kenara bırakın, kişiliğinizle ön plana çıkın. küstah küstah cevaplar, yazılar. nerede hani bedava uçacak pilot? maaş aldığına şükret nedir bir de? emeğin o senin, alacaksın tabi. sen uçsana bedava madem capitano.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tk ~ 7 yıl önce
sen zaten uçamıyorsun
alpalpalpalpalp ~ 7 yıl önce
maaşların tl olup borcun eur olarak ödenmesi, herşeyi geçtim ciddi bir haksızlıktır. o zaman eur maaş vermelisin ey holy THY!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 7 yıl önce
Arkadaslar, bazi yorumlar gercekten cok sasirtici ve sacma. Kendi adima konusayim 3.30 dan sozlesme yapsam 3.90 a sesim cikmazdi. Ama ben 2.30 dan sozlesme yapan gruplardanim. Bu yaziyi gonderen arkadas belliki yeni. 2.30 tan 4.00 gercekten buyuk bir fark. Madem konu buraya kadar gelmis aciklayayim. 3.50 lere geldiginde euro zaten kimsenin sesi cikmadi. Ama 4.0 leri bulmaya baslayinca ister istemez sirketimize konuyu sunduk. Cunku 10 olmayacaginin bir garantisi yok. Sirketin menfaati dogrultusunda egitim kurumuna odendigi kurdan sabitleme gibi. Bu konu egitimin cok baslarinda zaten gundeme geldi. Bize ust duzey bir yonetici tarafindan euronun son 5 yilina bakin zaten belli bir orani gecmez dendi. Boyle olacagini kimse bilemezdi. Biz bu riski zaten bilerek aldik. Kaygimiz ileriye donuk daha sacma kur dalgalanmalaridir. Suanki guncel kurlardan sozlesme yapan arkadaslari takdir ediyorum ben cesaret edemezdim :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir başka akademi f/o ~ 7 yıl önce
Akademi mezunları diyerek, haberimiz olmadan bizim adımıza da konuşan, hatta duyduğumuza göre bizim haberimiz olmadan isimlerimizi bazı başvuru listelerine koyan bu gerizekalılar kimse derhal isimlerini açık etmelidirler. Bu iş dedikleri gibi böyle ise, çok su götürür beyler! Sözleşmede bilerek Euro kuruna imza attın, dört takla atarak girdin. Şimdi seni pilot yapan şirketini medyaya şikayet etmeler ne ayak. Yok Cumhurbaşkanı TL ile alış veriş yapın demiş, bir de aradan siyasi laf çakmalar. Hepimiz töhmet altında bırakıyorsunuz, şerefimizi iki paralık ettiniz! TK adam alırken karakterine dikkat etmeli, ihtiyaç var diye sadece Hta sınavı ile karakteri bozuk adam alırsan böyle olur. Bunlar son 2-3 senede akademiye giren bir grup kişi. Herkesin adına açıklama yapmakta bahis görmüyorlar. Derhal kimler olduğunuzu da bildirin, kendi adınıza konuşun. Yoksa haberimiz ve onayımız olmadan, hepimizin adına başvuru yapan bu kişileri tespit etmek bize farz olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ha? ~ 7 yıl önce
biz diye bahsettiğin akademi mezunu pilotlar grubunda olsaydın thy'nin akademi için uyguladığı pilot seçim sürecinde hta olmadığını bilirdin.
Capitano ~ 7 yıl önce
Bu zamanda iş aslanın ağzında. Ağlayıp sızlayacağınıza uçmayı öğrenin saatinizi arttırın, ne sistem bildiğiniz var ne başka birşey sanki bana bulunmaz hint kumaşı. Maaş verdiklerine şükredin. Biz bedava uçacak adam da buluruz sıfır. Geçin bu ayakları kapıda 1000 tane adam sırada bekliyor tk için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
degisik ~ 7 yıl önce
sen ne diyorsun degisik?
ÜCRET ~ 7 yıl önce
Arkadaşlar, finasman gideri hesaplanırsa 2,5 yıl geri ödemesiz, 120 ay vade farksız zararlı çıkarsınız. Bir yer personeline şu teklif edilse, al sana 100.000 EUR, 2.5 yıl geri ödemeye yok. Peşinden 120 ay taksitle ödeme. Kabul etmeyeni döverler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Finansman gideri ~ 7 yıl önce
Basit bir hesapla arkadaşların 10 yılda yani 120 ayda 120X833=99960 Euro geri ödeme yapacağı görülüyor. Yani 0 fazili geri ödeme. Peki bunun faizi ne olacak. Gidip bankadan 10 yıl vadeli 100.000 Euro kredi alsam aylık %0,5 civarında faiz ödemem gerekir. Yani çok basit hesapla yıllık %6. Çok ince hasaba girilirse bunu da düşünmek gerekir. Ya da borcu fiilileştiği tarihte TL çevririp ortalama banka faizinden (ki en iyi oranla aylık %1 civarında olur) 10 yıl kredi kullanırmış gibi kabul edip geri ödeme planı oluşturmak gerekir. Kısacası dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da var. Bence hiç seslerini çıkarmasınlar, sonuçta bu sözleşme 10 yıllık iş garantisi gibi birşey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çekemeyen FAKİRLER :) ~ 7 yıl önce
Yorumlarınızdan çekememezlik akıyor, siz fakirler adına üzülüyorum. Zenginin malı cidden fakirin ağzını yoruyormuş, görmüş olduk. Utanın kendinizden, aynı şirkette birbirinizi korumanız gerekirken, kuyu kazıyorsunuz! Siz de ingilizce bilmiyorsunuz ama maaş alıyorsunuz o ne olcak? Tenha köşedeki garson bile ingilizce biliyor, sizler ne yolcuyla ne de yabancı kaptanlarla anlaşamıyorsunuz. Saçma saçma bin türlü dialog :) Umarım kısa zamanda ingilizce bilmeyenler tekrar işten atılır... Her şey madem kuralına göre, sizin havacılık sektöründe işiniz yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çarli Bravo ~ 7 yıl önce
Söz konusu pilotlar derhal istifa etmeli. THY'nin böyle güvenilmez pilotlara asla ihtiyacı yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çarli Bravo ya ~ 7 yıl önce
haklısın. bunlar işten çıkarılmalı.
Çarli Bravo ve destekçisine ~ 7 yıl önce
Oscar Charlie olarak rumuzlarınızı düzeltin lütfen...
Thy acık cagri ~ 7 yıl önce
Thy bunlari işten cikarsin yari maaşa calisirim.bunlarin aglandigi gibide aglanmam.her turlu senette imzalarim aglamiyacagim diye....trafikte araba kullanamayanlara ucak emanet etmisler birde maasimiz az diye aglaniyolar..hadi ordan.hadi ordan sizi gidiler sizi...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000