15 Eylül 2015, Salı 10:11:57

THY pilotları neden gitti?

Poldy İK Sistemleri Genel Müdürü Kadri Demir, çalışan sadakati konusunda Airporthaber’in sorularını yanıtladı. İşte THY pilotları ile gündeme gelen çalışan sadakati hakkında bilinmeyenler….
  • adam aldıgı paraya bakar. neresi fazla verirse oraya gider. evrensel bir meslek bu sonuçta. iyi yapmışlar.
  • Sizden aidiyet mi bekleyen var, aidiyet de neymiş işinizi yapın gidin diyen bir uçuş işletme üst yönetiminin olduğu yerde ne konuşsak boş, susmak en iyisi
  • Hersey para değil tabi ki. Pegasus ile yapılan iş görüşmesinde insan kaynaklarından olan hanımın ısrarla ''THY gibi bir şirketden neden ayrılmak istiyorsunuz tam olarak anlayamadım.'' demesi ve insanın yüzüne şaşkın şaşkın bakması herşeyi birkez daha perçinliyor aslında...
  • Bizi seviyorlar çok sevindim. ( aile ve arkadas disi) Hayatımda ilk kez beni seven var. Tsk thy
  • Arkadaş biz de siviliz ancak havacılık ciddi iştir. Ne demek istiyorsun adam asker diye nasıl eleşticeğini şaşırmıssın.
  • Bizden giden gider kalan kalir,piyasada adam cok...yiyosa gidin hadi dubaide colde 50 derecede disarda gezin bogazda gezmek varken, her gece ucus sonrasi balikcida raki balik muhabbeti yapip ikinci ucuncu evin parasini istanbulda yasayip eft yapmak var dubaiden eft yapmak var...farkli bunlar...16000 tl ile baslayip 28000 e eyvallah diyicek coook adam var istanbulda..korfeze gidenide orda ucanida biliyorum ama burda aile hayati yasayip tamam diyicekte binlerce var...bu maasin yarisini verselerde ucucak adam binlerce var..
  • Bu konuda bile yine asker-sivil ayrımcılığı yapmışsın helal....bu kafa ile köle olmaya ve kalmaya mahkumsun kardeşim....yazık
  • Yorumlara bak forum mu ruh ve sinir hastalıkları hastanesi mi şaşırıyorum ne zaman şu siteye girip yorum okusam.
  • Ya onu bunu bırakında benim ülkemin şirketinde eğer 2alman benim işe girip girmeme en büyük engel ve çoğu türk pilotu işsiz dışarda dolanırken benim türk kaptanlarım bu almanların çocuklarıyla sağ koltukta uçuyoken bana hiç kimse hiçbişeyden bahsetmesin.
  • Söylediklerin çok doğru ve bir 737 Kaptanı olarak aynen katılıyorum. Bütün tepe yöneticiler zaten Üst Tip!!!'te uçuyor. Alt kademe yöneticiler de en kısa zamanda üst tipe geçerim diye elini taşın altına koymuyor. Alt tip algısı yaratılan Dar gövdeli uçaklar Geniş gövdeye geçiş için sanki bir basamak gibi kullanılıyor. Sonuçta ne iş yükü eşitliği var ne de gelir adaleti. Aidiyet mi? O konuya hiç girmeyelim...

Poldy İK Sistemleri Genel Müdürü Kadri Demir, çalışan sadakati konusunda Airporthaber’in sorularını yanıtladı.

Çalışan daha yüksek maaş veren bir iş yerine neden gider? Neden gitmez?

K.D: Ücret yönetimi sistemini günün koşullarına göre daha önceden planlanmalı veya öngörülere farklı planlar yapılmalıdır. Uluslararası faaliyet gösterip, özellikle önemli pozisyonlarda yabancı uyruklu personel çalıştırıyorsanız ücret yönetimi sistemi de uluslararası çalışma koşullarını kapsayacak şekilde olmalıdır. Yerli para birimine göre kurulan ücret yönetimi sonucunda döviz kurlarındaki değişiklik sonucunda doğal olarak çalışanların ücretleri döviz bazında değişecektir.

Bir çalışanın şirkette kalması için en temel faktörlerden biri olan ücret, şirketin yapısına uygun olarak kurulmalı ve yönetilmelidir. Aksi durumlarda toplu veya bireysel işten ayrılışlar gibi sonuçlar görülebilir. Ayrıca ayrılanların yerine ikame edilecek kişilerde yine yabancı uyruklu meslek sahipleri olacağından aynı ücretlendirme sistemi ile döviz kurlarındaki benzer değişikliklerde benzer sonuçlar alınması olasılığı vardır.

THY’deki gelişmeyi İK penceresinden çalışan sadakati açısından nasıl yorumluyorsunuz?

K.D: Çalışanların bir şirketi tercih etmelerinin ana sebebi ücret olamaz. Şirketlerin göstereceği değer algısı karşılığında çalışanlardan göreceği sadakat ve performans başkadır. Ayrıca her bir çalışan için değer yargısı başkadır. İşte çalışanlardan bu değer yargılarını öğrenmek ve ölçmek için da ne daha iyi olabilir diye sorularla geri bildirimlerini almak gerekmektedir. Bunlara örnek olarak; daha iyi bir çalışma ortamı, daha huzurlu, daha güvenli, daha kişisel gelişim odaklı, daha sağlıklı, daha özgür, daha yaratıcılığı besleyen, daha iletişim dolu gibi sorular olabilir. Bu soruları çalışanlar arasındaki kuşak farklılıklarını dikkate alarak hazırlamak gerekecektir. Her kuşağın değer yargısı farklı olacaktır.

Çalışanlardan bu bilgileri öğrenmek ve ihtiyaçlarını ölçmek için İK olarak çalışan memnuniyeti anketleri hazırlanmaktadır. Bu anket ile geri bildirim alınmaya ve çıkan sonuçlara göre analizler yapılarak çalışan memnuniyeti ve sadakati için adımlar atılabilir.
THY’de kurumsal olarak pilotların sadakati için oluşturulan değer yargısı kriterleri nelerdir ve bunun karşılığında İK olarak pilotların değer yargısını ölçülmesinde kullanılan bilgiler önemli verileri oluşturacaktır.



Çalışan sadakati nasıl sağlanır?

K.D: Çalışanlarda sadakat ve bağlılık yaratmak şirketin misyon ve vizyonu ile başlamaktadır. Şirketteki liderler ve yöneticiler davranışlarıyla, sözleriyle ve hayata geçirdikleri değerleriyle bunlar arasında bütünlük sağlanmalıdır.

Çalışanlardaki değer duygusunu yaratabilmek için kendilerine fikirleri ve varsa önerileri sorularak geri bildirimler alınmalıdır. Bunun için ödül ve öneri sistemleri geliştirmelidir. Değerlendirmelerde şeffaf olup tarafsız olarak ölçmeler yapılmalıdır. Tüm bunlar için teknoloji alt yapısı ile hızlı iletişim kurulması sağlanabilir. Sistemler şirketin organizasyon yapısına uyumlu, basit ve herkes tarafından kolay, anlaşılır ve esnek olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Ayrıca çalışan bağlılığı için şirket için etkinlikler, eğitim programları ve tüm çalışanların katılımının sağlandığı farklı motivasyon arttırıcı faaliyetler düzenlenebilir.

Çalışan sadakati ne fayda sağlar? Buna ilişkin rakamlar var mı?

Çalışan sadakati toplu işten ayrılmayı önleyebilir. Kişi değer verildiği bir şirketten durup dururken bireysel veya topluca ayrılmak istemez.

Çalışan sadakati sonucunda çalışan ile kurum arasında karşılıklı bir kazanç ilişkisi kurulabildiği durumlarda şirket içinde bir değer zinciri yaratılabilir. Değer zinciri tedarikçilerden başlayıp şirket içindeki tüm çalışanlara kadar herkesin memnuniyeti arttıracak yönde olabilir. Bu şirketin rekabet gücünden başlayarak, karlılık, ciroların artışı, verimlilik, yüksek müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar getirebilir. Şirket içinde çalışanlar olarak daha uzun süre şirketine bağlı kişilerin oluşmasında en büyük etkeni sağlayabilir.

©AirportHaber

THY pilotları neden gitti?

Yorumlar Tüm Yorumlar (62)

ne sadakati abicim ~ 9 yıl önce
adam aldıgı paraya bakar. neresi fazla verirse oraya gider. evrensel bir meslek bu sonuçta. iyi yapmışlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sergio ~ 9 yıl önce
Sizden aidiyet mi bekleyen var, aidiyet de neymiş işinizi yapın gidin diyen bir uçuş işletme üst yönetiminin olduğu yerde ne konuşsak boş, susmak en iyisi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hatbakım ~ 9 yıl önce
Hersey para değil tabi ki. Pegasus ile yapılan iş görüşmesinde insan kaynaklarından olan hanımın ısrarla ''THY gibi bir şirketden neden ayrılmak istiyorsunuz tam olarak anlayamadım.'' demesi ve insanın yüzüne şaşkın şaşkın bakması herşeyi birkez daha perçinliyor aslında...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
beterin beteri vardir demek istemiş olabilirmi ? :)
Y. ~ 9 yıl önce
Bizi seviyorlar çok sevindim. ( aile ve arkadas disi) Hayatımda ilk kez beni seven var. Tsk thy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Köleye ~ 9 yıl önce
Arkadaş biz de siviliz ancak havacılık ciddi iştir. Ne demek istiyorsun adam asker diye nasıl eleşticeğini şaşırmıssın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bizden giden gider kalan kalir,piyasada adam cok...yiyosa gidin hadi dubaide colde 50 derecede disarda gezin bogazda gezmek varken, her gece ucus sonrasi balikcida raki balik muhabbeti yapip ikinci ucuncu evin parasini istanbulda yasayip eft yapmak var dubaiden eft yapmak var...farkli bunlar...16000 tl ile baslayip 28000 e eyvallah diyicek coook adam var istanbulda..korfeze gidenide orda ucanida biliyorum ama burda aile hayati yasayip tamam diyicekte binlerce var...bu maasin yarisini verselerde ucucak adam binlerce var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
Üfürme arkadaş o rakı balık efsanesini bu uçuş programı ile ancak evde tv karşısında şalgam suyu içersin :) tabi halin kalmışsa...
Köle ~ 9 yıl önce
Bu konuda bile yine asker-sivil ayrımcılığı yapmışsın helal....bu kafa ile köle olmaya ve kalmaya mahkumsun kardeşim....yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nankörler'e... ~ 9 yıl önce
Yorumlara bak forum mu ruh ve sinir hastalıkları hastanesi mi şaşırıyorum ne zaman şu siteye girip yorum okusam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Ya onu bunu bırakında benim ülkemin şirketinde eğer 2alman benim işe girip girmeme en büyük engel ve çoğu türk pilotu işsiz dışarda dolanırken benim türk kaptanlarım bu almanların çocuklarıyla sağ koltukta uçuyoken bana hiç kimse hiçbişeyden bahsetmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
El insaf'a ~ 9 yıl önce
Söylediklerin çok doğru ve bir 737 Kaptanı olarak aynen katılıyorum. Bütün tepe yöneticiler zaten Üst Tip!!!'te uçuyor. Alt kademe yöneticiler de en kısa zamanda üst tipe geçerim diye elini taşın altına koymuyor. Alt tip algısı yaratılan Dar gövdeli uçaklar Geniş gövdeye geçiş için sanki bir basamak gibi kullanılıyor. Sonuçta ne iş yükü eşitliği var ne de gelir adaleti. Aidiyet mi? O konuya hiç girmeyelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptanim ~ 9 yıl önce
Cok dogru yazmissiniz. Ust tip de nedir? Kendi kafalarindan bir laf uydurmuslar herkes de oraya gecmeyi hayal ediyor. Genis Govde/Wide Body denilmesi gereken tip ust tip diye adlandirilan dunyadaki tek sirket THY dir herhalde. Airbus ile Boeing filosu nasil ayri yerlere ucup ayrimcilik yapiliyorsa ust tip alt tip diye de baska bir ayrimcilik var. Airbustakiler mutlu, genis govdedekiler mutlu, burada isin butun acimasizligi butun ameleligi Boeing 737 filosu tarafindan cekilmektedir. Airbus filosu neden Sabiha ucusu yapmaz, Airbus filosu neden Afrika ucusu yapmaz? Nereye kadar bu Boeing filosuna yuklenegeginizi saniyorsunuz? Sivil olarak aldiginiz genc pilotlari siz salak mi saniyorsunuz? Biz akilsiz miyiz hem bu adetsiz dagilimdaki ucuslari yapacagiz, hem bize ATPL vermeyeceksiniz onumuzu kapatacaksiniz *aklinizca, hem de bi bu sirkette devam edecegiz. Bir sene, sadece bir sene sonra gorusecegiz. Zaten burada da haberi yapilir ve herkes etme bulma neymis gorur. Alma mazlumun agini cikar aheste aheste diye bir laf vardir. Sizler bu B737 pilotlarinin cok ahini aldiniz ama bu film bizler icin mutlu sizler icin kotu son olacak, az kaldi...
atarlı ergen ~ 9 yıl önce
azcık sabır. 77ye geçince senin de sesin kesilir.
Soru ~ 9 yıl önce
Yaa kardeşim bu boeing size ne etti? Afrika, Sabiha falan boeing anca.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000