27 Mayıs 2009, Çarşamba 08:11:18

THY parayı yabancı yolcudan kazanıyor

Milliyet Gazetesi yazarlarından Meral Tamer, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ile yaptığı görüşmeyi bugünkü köşesine taşımış. İşte Tamer'in kaleminden THY Genel Müdürü Temel Kotil ile yapılan o söyleşi...
  • Tabi kar ederler AMS-ANK -AMS 2 cocuk 2 yetiskin 04-07-09 dan 12-08-09 2600 euro ya TK 2700 Corendon ondan sonra ben parayi yabancidan kazaniyorum diyorlar,bizim milletimiz gibi firsatci bi millet yok ayip ya
  • bir de benden kazanıyor. 3 ay önce aldığım amerika bileti dünyanın her yerinde %40 lara varan indirimle alırken ben şu anda %70 zarardayım, bilet neredeyse 4/3 ucuzladı.O yüzden NYC uçağındaki tüm herkesi ben ödedim ben istediğim yere de otururum herhalde :)
  • sen diyorsin ki YABANCI ALMIŞ YABANCI UÇURUYOR O ZMANA GİT BU ÜLKEDEN THY DİYORSUN PEKALA GİT BU ÜLKEDEN THY DERKEN NEDEN THY DİYORSUN NEDEN HY DEMİYORSUN ONUN AÇILIMI NEY TÜRK HAVA YOLLARI BAŞINDAKİ NEY TÜRK BİZ NEYİZ TÜRK ÜZ OZAMAN Bİ YERE GİDEMEZ THY HEP BİZİMLE ALACAK VE HİÇ DE AYRILMASIN BURDAN BİTR YERE.YABANCILARI UÇURSUN BIRAK İŞTE SENDE THY YLE GİT YABANCIDAN ALALIM PARAYI SENDE HİÇ BİR ŞEYDEN ANLAMIYORSUN.
  • THY almış arkasına devlet desteğini, istediği yere uçar tabi, sen dever aynı imkanları özel sektöre bak nasıl uçuyorlar...
  • Karı da yabancılardan kazanıyor işi de yabancılara veriyor bu kadar işte.o zaman git bu ülkeden; yurtdışında uç sevgili THY.
  • guzel insan, pazarlama da "nische" lere konsantre olmak diye bir kavram vardir. bu kimsenin ilgilenmedigi pazara odaklanmak anlamina geliyor. Sirketler sahip olduklari birtakim özelliklere güvenerek bu pazarlara girerler. bu anlamda thy nin secimleri hic de yanlis degildir. esas soruyu söyle sorman gerekir, diger iyi, büyük vs dedigimiz havayollari bizim girdigimiz pazarlara girebilir mi?
  • İç hat uçuşlarda thy genel olarak tekel konumunda ve fiyatı yüksek bence.Anadolu jet sadece Ankara çıkışlı ve dönüşlü ama thy gibi konforlu değil.Madem thy dış hatlardan çok kar ediyor,iç hat fiyatlarını biraz daha indirirse uygun olur kanaatimce.
  • THY nin tek başına uçtuğu dediğiniz noktalara belki yerli hiçbir havayolu uçmuyor. Ama dünyada sadece THY mi uçuyor bu noktalara çok büyük oyuncuların uçtuğu noktalarda bile bazı yabancı yolcular aktarma yaparak THY konforunu tercih ediyor. Pegasus, Atlas, Onur Air v.b. leride uzun menzilli uçaklar alıp yolcu kapasitelerini arttırıp uçsunlar Brezilyaya uzak doğuya doğu bloku ülkelerine afrikaya. 737-800 lemi MD lerlemi uçacaklar oda muamma tabi. Sırf eleştiri olsun diye eleştirmeyin. Güneş balçıkla sıvanmaz...
  • Arkadaşım tek başına uçuyor dediğiniz hatların yanında hiç yolcu olmadığı halde bayrak taşıyıcı olması nedeniyle uçtuğu hatları neden konuşmuyorsunuz. Örneğin pegasus hep sızlanıyor şureye bizde uçalım diye. Yeni hattı kendiniz oluşturun oraya uçun mesela. THY nin hazır oturmuş hattına gidip ucuzum diye oturmak kolay. Atlas jet in Sharm El sheik hattı gibi. Kendi noktanızı oluşturun. Moğolistana uçtunuzda size uçma diyenmi oldu. Dakara neden uçmadınız veya Bingaziye? Hariçten gazel okumayalım.
  • benim ve herkesin demek istediği bu kanımca "net karımızın %78ini dış hatlardan sağlıyoruz diyor iftaharla" Bence bu hiçte iftahar edilecek bir durum değil. Sadece kendinin uçtuğu tekel olduğun hatlarda tabiki böyle rakamlar çıkarırsın. hakiki havacıysan, ben iyi şirketim diyorsan kendine güveniyorsan rakabetin olduğu birçok şirketle beraber uçtuğun hatlarda bu rakamları yakalıycaksın. bu bence çok iftahar edilecek bir şey değil ben şahsen utanırdım be bunu söylemezdim.... saygılarımla köyün imamı

Üç aydır uçağa binmiyorum. Hem Urfa, hem de Hatay’dan dönüşte uçak rötar yaptığı için saatlerce havaalanında pineklemek zorunda kalınca -THY’den başka havayolu ile uçmadığım için- diğer günübirlik yolculuklarımı iptal ettim. Oysa Harran ve Mustafa Kemal üniversitelerinin ardından Anadolu’da birkaç üniversitede daha öğrencilerle buluşacak, konferans verecektim.

Köşemde yazdım zaten bunları. Yazınca da “Bir dokun, bin ah işit” misali, yüzlerce okurun rötarlarla ilgili benzeri şikâyetleri birbirini izledi. Ayrıca yılbaşına kadar tıkır tıkır işleyen telefonla ve internet üzerinden rezervasyon sistemi de THY ile uçanları bezdirmeye başlamıştı...

Geçen hafta THY Basın Müşaviri Dr. Ali Genç’in daveti üzerine Genel Müdür Doç. Dr. Temel Kotil’le buluştuk. Ve Kotil’in son derece iddialı hedeflerini dinledikten sonra, THY’nin sadık yolcusu olarak bizler bu sıkıntıları çekmeye devam ederiz gibi geldi.

Lufthansa kadar kâr etti

Çünkü Kotil’in önceliği hem çok hızlı büyüme temposunu sürdürmek, hem de kârlılığı en yükseklerde tutmak: “Lufthansa’nın cirosu 25 milyar euro, gariban THY’nin ise son yıllardaki koşar adım büyümesine rağmen hâlâ 3.2 milyar euro. Ama Lufthansa’nın geçen yılki kârı 599, gariban THY’ninki 598 milyon euro. Ciromuz sekizde bir, ama Lufthansa kadar kâr etmişiz!”

Öncelik yabancı yolcuda

Kotil’in iddialı hedefleri sınır tanımıyor:

“Biz, bu kadar hızlı büyümeye rağmen hâlâ dünya havacılığının % 1’iyiz. O yüzden de daha ‘shopping and fishing’ yapabileceğimiz çok alan var. Ben THY’nin cirosunun 25 milyar dolara yükselebileceğini hayal ediyorum.”

Milli havayolumuzun, Lufthansa kadar ciro yapmasını elbet biz de isteriz; ama ciro 3 yılda 1.6 milyar euro’dan 3.2 milyar euro’ya çıkarken bile THY’nin yerli yolcuları olarak şikâyetlerimiz epey arttıysa, 25 milyar dolara çıkarken halimiz nice olur bilemiyorum.
Zira THY’nin yüksek kârlılık oranını dış hat uçuşlarından sağladığına işaret eden Kotil, “Biz paramızı yabancılardan kazanıyoruz. Net kârın % 78’ini dış hatlardan sağlıyoruz,” diyor iftiharla. Zaten yabancı yolcu oranını artırmak, THY’nin öncelikli hedeflerinin başında yer alıyor.

THY’nin Kotilli yılları

Kotil, kendisinin görevde bulunduğu yılların muhasebesini şöyle yapıyor:

“-  2006, delice hat açtığımız yıl, şirketin döndüğü yıl oldu. 73 hat vardı; biz 24 yeni hat açtık. Allayıp pulladık ki daha yakışıklı olsun; borsada iyi para yapsın. 2006’da kamudan ayrıldık.

-  2007’de 4 yıldızlı havayolu seçildik. Uluslararası pazara ağırlık verdik. Business Class yolcu sayımızda artış başladı. IATA Yönetim Kurulu’na giren ilk Türk oldum.

-  2008, krizle boğuşup başardığımız yıl oldu. Star Alliance üyesi olduk. Dünyada tanınılırlığımız arttı.

-  2009, iddialı yılımız. Herkes kapasite azaltırken, biz % 21 artırdık. Herkes % 10-15 gerilerken, biz % 6 büyüdük. İyi ki eksiklerimiz vardı. Krizi avantaja dönüştürdük. Yolcu sayısı 2005’te 14.1 milyondu, şimdi 26.8 milyon. Business Class yolcumuz 2005’te 591 bindi, bugün 969 bine yükseldi. Uluslararası transit yolcu 2005’te 575 binken şimdi 2 milyonu aştık.”

Meral TAMER
MİLLİYET

THY parayı yabancı yolcudan kazanıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 15 yıl önce
Tabi kar ederler AMS-ANK -AMS 2 cocuk 2 yetiskin 04-07-09 dan 12-08-09 2600 euro ya TK 2700 Corendon ondan sonra ben parayi yabancidan kazaniyorum diyorlar,bizim milletimiz gibi firsatci bi millet yok ayip ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bir de benden kazanıyor. 3 ay önce aldığım amerika bileti dünyanın her yerinde %40 lara varan indirimle alırken ben şu anda %70 zarardayım, bilet neredeyse 4/3 ucuzladı.O yüzden NYC uçağındaki tüm herkesi ben ödedim ben istediğim yere de otururum herhalde :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sen diyorsin ki YABANCI ALMIŞ YABANCI UÇURUYOR O ZMANA GİT BU ÜLKEDEN THY DİYORSUN PEKALA GİT BU ÜLKEDEN THY DERKEN NEDEN THY DİYORSUN NEDEN HY DEMİYORSUN ONUN AÇILIMI NEY TÜRK HAVA YOLLARI BAŞINDAKİ NEY TÜRK BİZ NEYİZ TÜRK ÜZ OZAMAN Bİ YERE GİDEMEZ THY HEP BİZİMLE ALACAK VE HİÇ DE AYRILMASIN BURDAN BİTR YERE.YABANCILARI UÇURSUN BIRAK İŞTE SENDE THY YLE GİT YABANCIDAN ALALIM PARAYI SENDE HİÇ BİR ŞEYDEN ANLAMIYORSUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY almış arkasına devlet desteğini, istediği yere uçar tabi, sen dever aynı imkanları özel sektöre bak nasıl uçuyorlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Karı da yabancılardan kazanıyor işi de yabancılara veriyor bu kadar işte.o zaman git bu ülkeden; yurtdışında uç sevgili THY.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
guzel insan, pazarlama da "nische" lere konsantre olmak diye bir kavram vardir. bu kimsenin ilgilenmedigi pazara odaklanmak anlamina geliyor. Sirketler sahip olduklari birtakim özelliklere güvenerek bu pazarlara girerler. bu anlamda thy nin secimleri hic de yanlis degildir. esas soruyu söyle sorman gerekir, diger iyi, büyük vs dedigimiz havayollari bizim girdigimiz pazarlara girebilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İç hat uçuşlarda thy genel olarak tekel konumunda ve fiyatı yüksek bence.Anadolu jet sadece Ankara çıkışlı ve dönüşlü ama thy gibi konforlu değil.Madem thy dış hatlardan çok kar ediyor,iç hat fiyatlarını biraz daha indirirse uygun olur kanaatimce.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY nin tek başına uçtuğu dediğiniz noktalara belki yerli hiçbir havayolu uçmuyor. Ama dünyada sadece THY mi uçuyor bu noktalara çok büyük oyuncuların uçtuğu noktalarda bile bazı yabancı yolcular aktarma yaparak THY konforunu tercih ediyor. Pegasus, Atlas, Onur Air v.b. leride uzun menzilli uçaklar alıp yolcu kapasitelerini arttırıp uçsunlar Brezilyaya uzak doğuya doğu bloku ülkelerine afrikaya. 737-800 lemi MD lerlemi uçacaklar oda muamma tabi. Sırf eleştiri olsun diye eleştirmeyin. Güneş balçıkla sıvanmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadaşım tek başına uçuyor dediğiniz hatların yanında hiç yolcu olmadığı halde bayrak taşıyıcı olması nedeniyle uçtuğu hatları neden konuşmuyorsunuz. Örneğin pegasus hep sızlanıyor şureye bizde uçalım diye. Yeni hattı kendiniz oluşturun oraya uçun mesela. THY nin hazır oturmuş hattına gidip ucuzum diye oturmak kolay. Atlas jet in Sharm El sheik hattı gibi. Kendi noktanızı oluşturun. Moğolistana uçtunuzda size uçma diyenmi oldu. Dakara neden uçmadınız veya Bingaziye? Hariçten gazel okumayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
benim ve herkesin demek istediği bu kanımca "net karımızın %78ini dış hatlardan sağlıyoruz diyor iftaharla" Bence bu hiçte iftahar edilecek bir durum değil. Sadece kendinin uçtuğu tekel olduğun hatlarda tabiki böyle rakamlar çıkarırsın. hakiki havacıysan, ben iyi şirketim diyorsan kendine güveniyorsan rakabetin olduğu birçok şirketle beraber uçtuğun hatlarda bu rakamları yakalıycaksın. bu bence çok iftahar edilecek bir şey değil ben şahsen utanırdım be bunu söylemezdim.... saygılarımla köyün imamı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000