06 Mayıs 2012, Pazar 10:18:20

THY ONUR AIR'İ SATIN ALMALI!

Atatürk Havalimanı'ndaki rötar sorunu gündemden düşmezken, konu ile ilgili bir öneri de Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut'tan geldi. Turgut bu haftaki köşe yazısında THY'nin rötarlarına ilginç bir öneride bulundu. İşte Turgut'un köşe yazısı...
  • Ne o Onur Air zor durumda mı? Herşeyi THY na kakalamak mı istiyorlar. Sizi gidi uyanıklar sizi!! önce takke takıp, takunya giyin sonra inşallah ve maaşallahla bu iş olur.
  • Yok mu bu işi düzeltebilecek, kafası çalışan bir babayiğit? Atatürk havaalanı 24 saat kullanılacak şekilde slot planlaması yapılmalı ve pist kalkış sırası verilerek en geç 10 dk içinde kalkacak şekilde pist başına gidilmeli ( en fazla 5 uçak kalkış sırası beklemeli) . Aksi takdirde dün olduğu gibi 16 ncı sırada yakıt yakarak ve zaman harcayarak yerde 45 dakika bekler ve 35 dakika sonra İzmir'e gideriz. Yazık bu ulusun boşa harcanan dövizine ve en önemlisi yerine konulamayan boşa geçen zamanına.
  • 3. hava alanı için geç kalındı en iyi ihtimal 7-8 sene türk havacılığı o kadar bekleyemez 8 senede 11 kat büyüyen havacılık sektörümüzde daha dün sabiha gökçen açılmadan önce desen 3. hava alanı şart olcak diye herkes gülerdi herhalde,, Hatta bu sektör öyle büyüyorki pegasustan tut atlas jete yeni uçak siparişleri var,,AHL ye yeni park alanı açmak veya slotta olsa kalıcı çözüm değildir rakamlar gelen turist ve artan dış ticaretle dahada artacaktır , yeşilköy hava üssünü taşıyıp yerine terminal pist yapsalar kim bilir kaç milyar ve sene ,eğer hemen çözüm bulunmak isteniyorsa thy uluslar arası aktarmalı uçuşların bir kısmını polonya milli hava yolu şirketi sayesinde warşovayı üs yaparak gerçekleştirebilir yani thy nin ikinci aktarma noktası,,,thy de filo sayısıyla devler ligindeyse diğer büyük şirketler gibi farklı ülkelere üs kurabilir bu en hızlı ve ucuz çözümdür eğer 7-8 sene beklemeyeceksen,,, örneğin luftansa nın uzak doğuda bile bakım hangarları var....
  • Temel ile Idris (THY'de bu Hamdi oluyor) 2 gune yolcu meraklanmayin. Isi bilen adamlar geliyor, oyle ucuk kacik lot mot isleride rafa kalkiyor insallah.
  • giderim sabiha gökçene beklemeden rötarsız ve keyifle uçarım.ahl ye gidip niye sürüneyim
  • Bütün yazarlar da başımıza havacı kesildiler..herkesin dilinde thy. cok biliyorsanız siz yonetin.bıyık da varsa azıcık tamamdır :D hey Allahım ya
  • tolga bey THY ile ilgili çok doğru ve yerinde tespitlerde bulunmuş ama bu mantıklı önerileri kim dikkate alacak.polonya LOT havayollarını satın alam işi akılcı bir yatırım olarak gözükmüyor özellikle de şöyle bir dönemde.LOT'un mali durumu sallantıda,THY de milyarlık zararlar içindeyken bu yatırıma 1.1 milyar TL para verileceği söyleniyor.air bosna'da yapılan milyonlarca liralık zarardan sonra bu hamle de başarısızlıkla sonuçlanırsa THY'yi sonu olmayan bir maceraya hatta iflasa bile sürükleyebilirler.en başından çok geç olmadan artılarını ve eksilerini iyi düşünmek gerekir.daha sonra bosna işinde olduğu gibi başarmak istedik ama olmadı gibi açıklamalar işi kurtarmaz.burada muvaffak olmazsanız 100 kat daha fazla zarar edersiniz.LOT havayollarının THY'den başka doğru dürüst talibi bile yok.bu şirketi almak çok gerçekten çok cazip olsaydı dünyada birçok alıcı çıkardı.bize yedirirlermiydi,bırakırlarmıydı adamlar.millet aptal biz çok akıllıyız galiba.onların göremediği bir şeyi mi gördüler
  • Türkiyeden Bu vb konularda çevre ülkelere danışmanlık hizmeti veren mühendislik firması var. Neden bizimkiler göremezler
  • 3. havalimanı icin hayal kuranlar. ataturku terk ettiginiz gibi bırakın pegasusu onuru lufthansa yada emirates gelip ataturku base yapar.. bu kadar cazip bir merkezi kim niye bıraksın.. ayrıca iç hatlarda hiicbir yolcu taa silivriye gitmez..otobanlar bitmiş olur otobandan basar gider
  • anadolujeti sunexpresse versinler tk için cok daha ii olacaktır.cünkü tk standartlarına yakısmanayn ucaklar vs. hoş olmuyor.istanbul rötarları için de 3.havalanı beklioruz..

Dünya genelinde son yılların en hızlı büyüyen ve son ayların en fazla rötar yapan havayolu THY için ilginç bir önerim var... Atatürk Havalimanı'ndan yurtiçi ve yurtdışı tarifeli/tarifesiz seferler düzenleyen orta ölçekli Onur Air'i satın almak THY'ye orta-uzun vadede tahmin ettiğinden fazla avantaj sağlayabilir. Yurtdışında da benzer bir birleşmeyi British Airways gerçekleştirmişti.

Atatürk Havalimanı'ndaki rötar ve kapasite sorununa Başbakanlık düzeyinde çözüm arandığı söylense de önümüzdeki yıllarda durum kronikleşecekmiş gibi gözüküyor. Onur Air'i satın almanın THY'ye sağlayacağı en büyük katkı Atatürk Havalimanı'ndaki slot ilavesi olacaktır. Onur Air'in iş modeli THY'nin alt markası olup uçuş sertifikası AOC'ye sahip olmayan Anadolujet'e çok benziyor. Onur Air'i satın alsalar, bir yandan Atatürk Havalimanı'nda slotlarını değerlendirip öte yandan Anadolujet operasyonunu Onur Air ismiyle devam ettirebilirler. Anadolujet kendi başına bir marka olmadığı ve THY uçuş koduyla uçtuğu için ileride hiçbir zaman satılarak katma değer yaratılacak bir tüzel kişilik değil. Ne var ki Onur Air operasyonuyla THY'nin orta-uzun vadede daha da karlı olması pek mümkün. Onur Air'in filosunda tamamı Airbus'lardan oluşan 33 uçak bulunuyor. Bunların arasında sadece A300 modeli THY filosunda yok. Diğer bir ifadeyle her iki havayolunun filo yapıları da örtüşüyor.

İNGİLİZLER DE YAPTI
British Airways de geçtiğimiz aylarda Londra Heathrow'da slot artışı elde etmek için BMI isimli şirketi satın alma yoluna gitmişti. Sektörde buna benzer farklı örnekleri görmek mümkün. Hatırladığım kadarıyla Onur Air yıllar önce Pegasus ile aylarca flört etmiş ancak bir sonuç alınamamıştı. Şu anki konjonktürde Onur Air'in de artık büyüme şansı kalmadığı için THY'den gelecek tekliflere daha olumlu bakabilir. Kanımca THY'nin böyle bir hamlesi şu sıralar satın alma çalışmaları yaptığı Polonyalı Lot Havayolları'ndan daha stratejik olabilir.

THY ÇOK GEÇ KALDI
Geçtiğimiz günlerde THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Atatürk Havalimanı'ndaki kapasite sorunlarıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'na çözüm önerileri sunduklarını ve sık görüştüklerini ifade etti. Ne var ki bu çalışmaların yıllar önce ve çok kapsamlı olarak başlatılması gerekiyordu.

THY, 2005 yılı itibarıyla yaptığı filo büyüme planlamaları esnasında, havalimanı kapasite uzmanı bir danışmanlık firmasına birkaç yüzbin dolar ödeyerek Atatürk Havalimanı için bir çalışma yaptırmış olsaydı, bugün fazladan sarf ettiği milyonlarca dolarlık yakıt ücretinden kurtulduğu gibi imaj erozyonuna da uğramazdı. Biz Türkler girişimcilik ve pratik zeka konusunda ne kadar başarılıysak orta-uzun vade strateji üretme ve konu uzmanlarına itibar etme konusunda da o kadar başarısız bir milletiz. Bir de son dakika çözümlerine ne kadar bayıldığımızın altını çizmek gerekiyor tabii ki.

Atatürk Havalimanı'nda kapasite artırmak için sunulan öneriler arasında kanımca iflas eden hacizli uçakların ve kule yakınlarındaki yer hizmetleri şirketlerine ait binaların kaldırılması büyük önem taşıyor. Bu sayede uçak park etme kapasitesi arttırılabilir. Uçak park kapasitesi arttırmak kısmen bir rahatlama getirse de en önemli husus pist kullanım oranının (runway occupancy time) minimize edilmesini sağlamak olacak ve çözümü kapasiteyi çok daha fazla arttıracaktır. Bunu sağlamak ise uçak taksi bağlantı yollarını revize etmek ve birkaç tane yüksek sürat taksi yolu (high speed taxi exit) çıkışı ilavesiyle mümkün olur. THY ve DHMİ yetkililerine tavsiyem bu işi bilen yabancı uzman danışmanlık firmalarına süratle yönelmeleri olacak, zira bilmemek değil, öğrenmemek ayıp...

Küçük bir not: Herkes üçüncü havalimanına kurtarıcı gözüyle bakıyor ancak sıfırdan inşa edilecek 100 milyon yolcu/yıl kapasiteli bir havalimanı en iyi şartlarla ancak 7-8 yılda tamamlanır. Bizden hatırlatması.

Akşam

THY ONUR AIR'İ SATIN ALMALI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

??? ~ 12 yıl önce
Ne o Onur Air zor durumda mı? Herşeyi THY na kakalamak mı istiyorlar. Sizi gidi uyanıklar sizi!! önce takke takıp, takunya giyin sonra inşallah ve maaşallahla bu iş olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Yok mu bu işi düzeltebilecek, kafası çalışan bir babayiğit? Atatürk havaalanı 24 saat kullanılacak şekilde slot planlaması yapılmalı ve pist kalkış sırası verilerek en geç 10 dk içinde kalkacak şekilde pist başına gidilmeli ( en fazla 5 uçak kalkış sırası beklemeli) . Aksi takdirde dün olduğu gibi 16 ncı sırada yakıt yakarak ve zaman harcayarak yerde 45 dakika bekler ve 35 dakika sonra İzmir'e gideriz. Yazık bu ulusun boşa harcanan dövizine ve en önemlisi yerine konulamayan boşa geçen zamanına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1 milyar $ a warşovayı üs yap....... ~ 12 yıl önce
3. hava alanı için geç kalındı en iyi ihtimal 7-8 sene türk havacılığı o kadar bekleyemez 8 senede 11 kat büyüyen havacılık sektörümüzde daha dün sabiha gökçen açılmadan önce desen 3. hava alanı şart olcak diye herkes gülerdi herhalde,, Hatta bu sektör öyle büyüyorki pegasustan tut atlas jete yeni uçak siparişleri var,,AHL ye yeni park alanı açmak veya slotta olsa kalıcı çözüm değildir rakamlar gelen turist ve artan dış ticaretle dahada artacaktır , yeşilköy hava üssünü taşıyıp yerine terminal pist yapsalar kim bilir kaç milyar ve sene ,eğer hemen çözüm bulunmak isteniyorsa thy uluslar arası aktarmalı uçuşların bir kısmını polonya milli hava yolu şirketi sayesinde warşovayı üs yaparak gerçekleştirebilir yani thy nin ikinci aktarma noktası,,,thy de filo sayısıyla devler ligindeyse diğer büyük şirketler gibi farklı ülkelere üs kurabilir bu en hızlı ve ucuz çözümdür eğer 7-8 sene beklemeyeceksen,,, örneğin luftansa nın uzak doğuda bile bakım hangarları var....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Temel ile Idris (THY'de bu Hamdi oluyor) 2 gune yolcu meraklanmayin. Isi bilen adamlar geliyor, oyle ucuk kacik lot mot isleride rafa kalkiyor insallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sabiha gökçen ~ 12 yıl önce
giderim sabiha gökçene beklemeden rötarsız ve keyifle uçarım.ahl ye gidip niye sürüneyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazarlar ~ 12 yıl önce
Bütün yazarlar da başımıza havacı kesildiler..herkesin dilinde thy. cok biliyorsanız siz yonetin.bıyık da varsa azıcık tamamdır :D hey Allahım ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LOT ~ 12 yıl önce
tolga bey THY ile ilgili çok doğru ve yerinde tespitlerde bulunmuş ama bu mantıklı önerileri kim dikkate alacak.polonya LOT havayollarını satın alam işi akılcı bir yatırım olarak gözükmüyor özellikle de şöyle bir dönemde.LOT'un mali durumu sallantıda,THY de milyarlık zararlar içindeyken bu yatırıma 1.1 milyar TL para verileceği söyleniyor.air bosna'da yapılan milyonlarca liralık zarardan sonra bu hamle de başarısızlıkla sonuçlanırsa THY'yi sonu olmayan bir maceraya hatta iflasa bile sürükleyebilirler.en başından çok geç olmadan artılarını ve eksilerini iyi düşünmek gerekir.daha sonra bosna işinde olduğu gibi başarmak istedik ama olmadı gibi açıklamalar işi kurtarmaz.burada muvaffak olmazsanız 100 kat daha fazla zarar edersiniz.LOT havayollarının THY'den başka doğru dürüst talibi bile yok.bu şirketi almak çok gerçekten çok cazip olsaydı dünyada birçok alıcı çıkardı.bize yedirirlermiydi,bırakırlarmıydı adamlar.millet aptal biz çok akıllıyız galiba.onların göremediği bir şeyi mi gördüler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Danışmanlık Firması ~ 12 yıl önce
Türkiyeden Bu vb konularda çevre ülkelere danışmanlık hizmeti veren mühendislik firması var. Neden bizimkiler göremezler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
steward ~ 12 yıl önce
3. havalimanı icin hayal kuranlar. ataturku terk ettiginiz gibi bırakın pegasusu onuru lufthansa yada emirates gelip ataturku base yapar.. bu kadar cazip bir merkezi kim niye bıraksın.. ayrıca iç hatlarda hiicbir yolcu taa silivriye gitmez..otobanlar bitmiş olur otobandan basar gider

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
anadolujeti sunexpresse versinler tk için cok daha ii olacaktır.cünkü tk standartlarına yakısmanayn ucaklar vs. hoş olmuyor.istanbul rötarları için de 3.havalanı beklioruz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000