23 Ağustos 2010, Pazartesi 08:46:50

"THY NASIL KAR EDİYOR?"

Havacılık sektörü 5 milyar dolar zarar ederken, kârlılığını sürdüren THY'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yabancıların sürekli başarılarının sırrını sorduğunu söyledi.
  • thy havayolları yeni bir hava yolu şirketi mi? size kim diyor taşeronda çalışın diye sanki zorlayan var
  • Arkanızda her türlü devlet imkanı, birşeyden anlamayan, "ben buna binmem, sizin aileniz uçmanıza nasıl izinveriyor" diyen vatandaşlarının neyi niçin ödediğini sorgulamayan vatandaşların ülkesinde nasıl bir mucize karlılığı açıklayabilirki? Bizde aptalız ya yedik işte. Bu şirketin gelirleri sadece iktidar torpillilerinin şatafatının giderlerine bile yetmez. Kimi kandırıyonuz siz, kar ediyormuş...
  • THY NASIL KAR EDİYOR açıklaması benden tabiki taşeron firma adı altında thy havayollarına çalışan işciler sayesinde kar ediyor az maaş'la çok iş sistem çok basit ver taşerona işi alsın kaymagını sendika filan olmasın arada aman ha sakın az maaş'la çok iş yapalımki kaar etsin ulusal şirketimiz olan THY HAVAYOLLARI NOT : şimdi oradan sadece ve sadece kendini düşünen thy çalışanları benim yazdıklarıma yorum yapıcaklar hemen senin şirketinle sorununu çöz kardeşim THY havayollarının ne alakası var diyenler çıkacak sadece kendini düşünme bende hizmet ediyorum THY HAVAYOLLARINA KARDEŞİM BENİMDE HAKKIMal
  • sılot ne? bilmiyorum da hayatımd ilk defa duydum bunu
  • kar etmiyorsunuz. hep yalan söylüyorsunuz. bir zamanlar sizin yerinizde erman yerdelen vardı. oda kar deyip duruyordu. ödediğimiz vergilerle bizim paramızın üzerindesiniz. cavit bey ve süleyman beyin adamı bizleri kandırdı. şimdi sizde bizi büyük felakete götürerek kandırıyorsunuz. orası bizim hava yolumuz bir milletin bir ulusun ismini taşıyor. sende bellisin. rizeliler federasyonu. talip beyin adamısın. şirkette kaç rizeli çalışıyor. hep rizelilermi zeki. yok yok. güneş balcıkla sıvanmaz.
  • Bir söz vardır, atan türkün askeri, tutan türkün askeri. neyin karlığı. sılot sende, başbakan sende, bakan sende, dhm senin emrinde. özel hava yolları senin korkundan yeni slot açamıyor. 2x2=4 ama sende 5 eder. rizeliler çifliği olmuş orası.
  • thy teknik aş nasıl zarar ediyor bilen varsa açıklasın.
  • tabi yaa şirket bilançoyla oynuyo, bunu da şirketin ortakları yiyor bunu. yorum yaparken biraz daha mantıklı olun ya. sürekli uçak alınıyo borç yok. he tabi burası devletin ya (bazıları öyle sanıyor), devlet vergi almıyor thy den üstüne personel maaşları da devlet tarafından ödeniyor
  • Biriside THY zararları teknik a.ş. de gösteriyor demiş. Arkadaşım açıklanan kar rakamları konsalide rakamlardır. Sen zararırını istediğin şirketinde gösterirsen göster konsalide bilançoda o zarar seni yine bulur. Bilmediğiniz konularda sallamayı bırakın artık, THY kar siz istesenizde istemesede kar ediyor, etmeyede devam edecek. Öyle olmasa halka açık hisselerin %70'ini yabancılar elinde tutmazdı. Onlar sizden daha akıllı çünkü sizin gibi siyaset gözlüğüyle bakmıyorlar .
  • herkes ne kadar anliyormus bilancodan karliliktan, bilmediginiz konularda ahkam kesmemekte yarar var, SPK inaniyor bizim uzmanlar inanmiyor pek acayip bir durum sizi SPK ya uzman alalim gelin
Krizde havayolu şirketleri batarken Türk Hava Yolları (THY) kâr etmeye devam etti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu başarılarının altındaki sırrı anlattı.
Yabancı firmaların THY'nin nasıl kâr ettiğini merak ettiğini, sürekli kendilerine bunu sorduğunu dile getiren Topçu, "Biz de şunu diyoruz; THY'yi profesyonelce yönetiyoruz, ama amatörce çalışıyoruz" dedi. Topçu, THY'nin tarihindeki en yüksek itibarlı olduğu dönemi yaşadığını da belirtti. İşte THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun verdiği yanıtlar...

THY son dönemde adından en çok söz ettiren şirketlerin başında geliyor. Geçmiş ile bugün arasında ne değişti?

THY'nin bugünkü başarısını görmek için geçmişe gitmek gerekir. 1992-2001 arasındaki 10 yıla bakılırsa, 4.7 milyon olan yolcu sayısının 10.3 milyona çıktığını görüyoruz. Yolcu sayısında başarı sözkonusu ama aynı dönemde şirket zarar etmiş. 1992'den 2001'e kadar sadece 1995 ve 1996'da kar edilmiş. 2001'de 151 milyon dolar zarar etmiş şirket. Performans olarak başarılı ama bunu kara dönüştüremeyen bir şirket sözkonusuydu.

Bu tablo nasıl değişti?
2003'te yönetimi devraldık. Bir araştırma yaptırdık. Yolcu sayısı artarken faaliyet kârının neden artmadığını anlamaya çalıştık. Dünya havacılığını inceledik. THY'nin mevcut yapısının hantal, karar süreçlerinin uzun olduğunu gördük. Bu kadar büyük bir yapıyı sadece yönetim kurulu ile yönetemeyeceğimizi düşünüp, yönetim kurulu başkanı, başkanvekili ve genel müdürden oluşan icra kurulu oluşturduk. Bu kurul günün her saati toplanıp, hızlı karar alabiliyor. Yatırımlar yaptık. 2002'de yolcu sayısı 10.4 milyon iken, 2009'da bu sayı 25.1 milyona çıktı. 2002'de 255 milyon dolar olan faaliyet kârı geçen yıl 538 milyon dolar oldu.

Ne tür yatırımlar yaptınız?
Geldiğimizde filoda 64 uçak vardı. 11'i RC tipiydi. Bunların uçuşları durduruldu, 2004'te filo 53 uçağa indi. Türkiye hem business hem de turistlik trafikten hakettiği yolcuyu alamıyordu. 61 uçak siparişi verdik. Uçaklar filoya girmeye başladıkça THY atağa kalktı. 2005'te uçak sayımız 85'e, 2006'da 102'ye, 2008'de 127'ye, 2009'da da 133'e çıktı. Bu yıl sonun da 147'ye ulaştıracağız. Personel alımı ve eğitimi, uçuş güvenliğinin artırılması ve bakım tesislerinin modernizasyonuna da yatırım yaptık. Türkiye dünyada ve bölgesinde siyaseten yükselirken, Türkiye'nin en önemli şirketlerinden THY'nin yerinde sayması doğru olmazdı. Türkiye yükseldikçe yeni yatırımlarla yükselişe geçtik.

'Sponsorluk anlaşmaları adımızı dünyaya duyurdu'
"İspanya'nın Barcelona ve İngiltere'nin Manchester United kulüplerine sponsor olduk. Yunanistan Basketbol Kulübü Moroussi ve basketbol milli takımımızın da sponsoruyuz. Bu sponsorluklar dünyada adımızın duyulmasını sağladı. Türkiye'deki 4 büyük kulübe de sponsorluğumuz sürüyor. Son olarak Euroleague Basketbol Ligi'ne sponsor olduk. Ligin adı Turkish Airlines Euroleague Basketball oldu."

'Dünya devlerini geride bıraktık'

THY'yi ticari açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu konuda tek bir tanım olsaydı 'yüksek verimlilik' derdim. THY net kâr açısından 370.2 milyon dolarla sektörde dünya 6'ıncısı. Aviation Week THY'yi mali açıdan en sağlam havayolu şirketi seçti. Dünya devleri Lufthansa, British Airways'i geride bıraktık.

Yeni personel alacak mısınız?
2005'te 11 bin 125 olan personel sayımız 2010 Haziran sonunda 15 bin 934'e çıktı. Pilot sayımız 2005'te 900 iken, şu anda bin 844. Bu yıl bin hostes almış olacağız. 600 pilota ihtiyacımız var. Yurtdışından da alım yapıyoruz. 25 ülke vatandaşı şirketimizde uçuyor.

Personelin eğitimini nasıl sağlıyorsunuz?
Bu konuya özel önem veriyoruz. Kendi pilot okulumuzu kurduk. Uçuş Akademisi'nde yılda 100 pilot yetiştiriyoruz. Kapasiteyi 300 pilot yetiştirecek şekle getirmek için yer bakıyoruz. Florida'da bir üniversite ile işbirliği yaptık. 200 üniversite mezunu genci oraya gönderdik. 14 ay sonra pilot olacaklar. O üniversitenin eğitim modelini Türkiye'ye getirmeyi planlıyoruz.

(Sabah)

"THY NASIL KAR EDİYOR?"

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Misafir ~ 14 yıl önce
thy havayolları yeni bir hava yolu şirketi mi? size kim diyor taşeronda çalışın diye sanki zorlayan var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkanızda her türlü devlet imkanı, birşeyden anlamayan, "ben buna binmem, sizin aileniz uçmanıza nasıl izinveriyor" diyen vatandaşlarının neyi niçin ödediğini sorgulamayan vatandaşların ülkesinde nasıl bir mucize karlılığı açıklayabilirki? Bizde aptalız ya yedik işte. Bu şirketin gelirleri sadece iktidar torpillilerinin şatafatının giderlerine bile yetmez. Kimi kandırıyonuz siz, kar ediyormuş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY NASIL KAR EDİYOR açıklaması benden tabiki taşeron firma adı altında thy havayollarına çalışan işciler sayesinde kar ediyor az maaş'la çok iş sistem çok basit ver taşerona işi alsın kaymagını sendika filan olmasın arada aman ha sakın az maaş'la çok iş yapalımki kaar etsin ulusal şirketimiz olan THY HAVAYOLLARI NOT : şimdi oradan sadece ve sadece kendini düşünen thy çalışanları benim yazdıklarıma yorum yapıcaklar hemen senin şirketinle sorununu çöz kardeşim THY havayollarının ne alakası var diyenler çıkacak sadece kendini düşünme bende hizmet ediyorum THY HAVAYOLLARINA KARDEŞİM BENİMDE HAKKIMal

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sılot ne? bilmiyorum da hayatımd ilk defa duydum bunu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kar etmiyorsunuz. hep yalan söylüyorsunuz. bir zamanlar sizin yerinizde erman yerdelen vardı. oda kar deyip duruyordu. ödediğimiz vergilerle bizim paramızın üzerindesiniz. cavit bey ve süleyman beyin adamı bizleri kandırdı. şimdi sizde bizi büyük felakete götürerek kandırıyorsunuz. orası bizim hava yolumuz bir milletin bir ulusun ismini taşıyor. sende bellisin. rizeliler federasyonu. talip beyin adamısın. şirkette kaç rizeli çalışıyor. hep rizelilermi zeki. yok yok. güneş balcıkla sıvanmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir söz vardır, atan türkün askeri, tutan türkün askeri. neyin karlığı. sılot sende, başbakan sende, bakan sende, dhm senin emrinde. özel hava yolları senin korkundan yeni slot açamıyor. 2x2=4 ama sende 5 eder. rizeliler çifliği olmuş orası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
thy teknik aş nasıl zarar ediyor bilen varsa açıklasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tabi yaa şirket bilançoyla oynuyo, bunu da şirketin ortakları yiyor bunu. yorum yaparken biraz daha mantıklı olun ya. sürekli uçak alınıyo borç yok. he tabi burası devletin ya (bazıları öyle sanıyor), devlet vergi almıyor thy den üstüne personel maaşları da devlet tarafından ödeniyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Biriside THY zararları teknik a.ş. de gösteriyor demiş. Arkadaşım açıklanan kar rakamları konsalide rakamlardır. Sen zararırını istediğin şirketinde gösterirsen göster konsalide bilançoda o zarar seni yine bulur. Bilmediğiniz konularda sallamayı bırakın artık, THY kar siz istesenizde istemesede kar ediyor, etmeyede devam edecek. Öyle olmasa halka açık hisselerin %70'ini yabancılar elinde tutmazdı. Onlar sizden daha akıllı çünkü sizin gibi siyaset gözlüğüyle bakmıyorlar .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
herkes ne kadar anliyormus bilancodan karliliktan, bilmediginiz konularda ahkam kesmemekte yarar var, SPK inaniyor bizim uzmanlar inanmiyor pek acayip bir durum sizi SPK ya uzman alalim gelin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000