01 Ocak 2013, Salı 15:18:47

THY KUYRUK VURDU UÇAK KAMERUN’DA KALDI

Türk Hava Yolları’na ait TC-JYE kuyruk tescilli Boeing 737-900 tipi uçağı dün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkışı sırasında kuyruk vurdu. Yaounde seferini yapmak üzere kalkışa geçen uçağın kuyruk vurduğu Kamerun’da anlaşıldı.
  • Arkadaslar, Yorumlarınızı oldukça ilginç ancak V1 hızına gelmeden rotate yaparsanız lövyede hareket olmaz ve gerekli hıza geldiğinizde gövde de uzun olmasından anlık bir nose up olur ve kokpit ekibinin yapabileceği birşey olmaz.... Similatörlerde bu eğitimi BOEING belirli zamanlarda planlar... Selamlar...
  • istersen pilt vecihiyi getir eğitimini almayan pilot en tecrübelisi de olsa sonuç böyle oluyor...THY aletli uçuşu bırakıp göz kararı ile uçuş sistemine geçecekmiş:)
  • Tuğ rumuzu ile yazan vatandaş senin ''engin bilgin!'' bizden fazlaymış. Sen sanallığa devam etsen daha uygun olur
  • her ne kadar 800 ile aynı prototip kasa olsada haliyle biraz daha uzun olan 900 ler için pilotlara ayrı bir eğitim verilmelidir,daha fazla kuyruk sürtmesi,ve daha vahim bir olay yaşanmadan
  • yüksek istatistik eğitimleriniz sonucu cok bilimsel bir yorum yapmışsınız gerçekten.. Ne iş yapıorsunuz steward mı ?
  • ben bu pilotları merak ediyorum nasıl pilotlar yada ne kadar insanlar hissedipte o kadar insanın canını nasıl tehlikeye attılar yada daha ucagın kıcını vurdugunu hissetmeyecek kadar alakasızlarmı? nasıl uctunuz onca mesafeyi turk mantıgımıdır bu bişey olmamıstır diyecek kadarmı kor cahilsiniz?
  • Thy 1994 ten beri 4-5 yılda bir ölümcül kaza yapıyor. En son 2009 hollanda B737-800 kazası malesef bu yıl THY nin genel olarak tekrar eden kaza yıllarından biri. Bunu ben demiyorum rakamlar söylüyor. 1994-B737-400 Van kazası 1999-B737-400 Adana kazası 2003 RJ-100 Diyarbakır kazası 2009 B737-800 hollanda kazası. Ve şu anki yönetimide düşünürsek malesef yakında kötü bir olay yaşanabilir. Kıtalar arası uçuş dinlenme süresünü 24 saae düşüren minimum ekiple uçuşa giden 1 aylık eğitimle part time kabin personeli alan bir şirket hele ki eğitim bölümündeki eksikleri söylemiyorum bile yazık ne diyim mafettiniz koskoca THY bitti. Sahte reklamlarla kömik ödüllerle herseyde oldugu gibi araştırmaktan aciz halk bunlarada inanıyor umarım bu yönetim gider!
  • Onemli isler varmis demek ki:)
  • Arkadasim 747 kaptaniyim diyorsun da konuyla en alakasiz yorumu da sen yapiyorsun.. Cathayda lise mezunu olmayan kaptanlar olmasi veya 5 yildizli hava yolu olmasiyla kuyrugun carpmasinin ne alakasi var ? Zaten bu mevkiye gelebilen kisiler birsuru egitimden ve sinavdan geciyor .simulatorler vs onlari saymiyorum bile. Tabiki buyuk bir dikkatsizlik . Sonucta bu ucak kuyrugu vurarak kalksin diye tasarlanmadi. Ama bilen bilmeyen herkes yorum yapipnca boyle her jafadan bi ses cikiyor senin gibi cathay kaptaniyim diyen ne oldugu bile belli olmayan kisilerde sacma sapan yorumlar yapabiliyor.kokpit ve kabin ekibine gecmis olsun. Ama bu insanlari bu kadar dikkatsiz hale getirecek kadar ucuran sivil havaciliga ve sistemede selamlar.
  • Malesef eğitim sırasında fail olan pilot sayısı fazla ama bunlar yukarıya bildirilmiyor.Bu dönem Manav zamanında başladı line4 safety kaldırma kuralı elindeki pilotların uçuş saatleri dolmasın diye o zamanlarda ek tecrübeli pilot alma yoluna başvurmadı.Ve bu talebi üst yönetime bildirmedi, Sonuç gelen pilot adayları zaten uçuş eğtimleri çok verimli olmadığı için kaldılar uçuş hatındaki hocaların eline hocalar daha ne yapsın adamlar zaten sıfır gelmiş line4 dediğiniz ne ki 4 iniş 4kalkış ta saftey kaldırırsan olacaklar kaçınılmaz ancak bu kural bu tip uçakta uçmuş tecrübeli F/o için uygun yani sonuçta sistem biraz artık kağıt üzerine oldu hocalarda yoruldu tecrübelilerde sonuçta şirketin geçmişinde görev yapan eski olan bu tip başpilotlar ve uçuş işletme genel müdür yardımcıları basiretsizliği güzelim şirket ne hale getirdi çünkü şirket içinde CRM yerlerde kimse kimseye yardımcı değil.Üst yönetim ne yapsın..! Bu meslek her ne kadar tecübenin önemi olsada CRM dayalı bir meslek bunu unutmayın CRM sadece uçmak değil herşey demektir.Tecrübeli kaptanlarımda geçmiş olsun.

Türk Hava Yolları’nın TK-669 sefer sayılı Boeing 737-900 tipi uçağı İstanbul-Kamerun seferini yapmak üzere Atatürk Havalimanı’ndan kalkış yaptı. Uçağın kalkış sırasında kuyruğunu yere sürttüğü anlaşıldı. Kamerun Yaounde Havalimanı’nda teknik kontrol sırasında uçağın kuyruk bölümünde hasar tespit edildi.

Teknisyenlerin uçağın kalkışına izin vermemesi üzerine THY uçağı Kamerun’da kaldı. Türk Hava Yolları yetkilileri durumu Boeing’e danıştı. Boeing uçuşa izin verirse uçağın Kamerun’dan kalkış yapacağı bildirildi. Boeing kalkışa izin vermezse Türk Hava Yolları tarafından gönderilecek parçanın değişimi sonrasında kalkışa izin verilecek.

Boeing tipi uçaklarda uçağın kuyruk kısmının zarar görmemesi için tail skid denilen bir parça takılıyor.

THY yetkilileri yolcuların bağlantılı seferlerle taşındığı bilgisini verdi.

THY'nin 16 Ekim 2012'de İstanbul’dan Nijerya’nın Lagos kentine gitmek üzere 85 yolcusuyla havalanan aynı tipteki TC-JYC kuyruk tescilli Boeing 737-900ER tipi uçağı da kalkışta kuyruğunu piste çarpmıştı.

©AirportHaber

THY KUYRUK VURDU UÇAK KAMERUN’DA KALDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (103)

Test pilotu ~ 11 yıl önce
Arkadaslar, Yorumlarınızı oldukça ilginç ancak V1 hızına gelmeden rotate yaparsanız lövyede hareket olmaz ve gerekli hıza geldiğinizde gövde de uzun olmasından anlık bir nose up olur ve kokpit ekibinin yapabileceği birşey olmaz.... Similatörlerde bu eğitimi BOEING belirli zamanlarda planlar... Selamlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enes ~ 11 yıl önce
istersen pilt vecihiyi getir eğitimini almayan pilot en tecrübelisi de olsa sonuç böyle oluyor...THY aletli uçuşu bırakıp göz kararı ile uçuş sistemine geçecekmiş:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CULA ~ 11 yıl önce
Tuğ rumuzu ile yazan vatandaş senin ''engin bilgin!'' bizden fazlaymış. Sen sanallığa devam etsen daha uygun olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
System ~ 11 yıl önce
her ne kadar 800 ile aynı prototip kasa olsada haliyle biraz daha uzun olan 900 ler için pilotlara ayrı bir eğitim verilmelidir,daha fazla kuyruk sürtmesi,ve daha vahim bir olay yaşanmadan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
istatistik ~ 11 yıl önce
yüksek istatistik eğitimleriniz sonucu cok bilimsel bir yorum yapmışsınız gerçekten.. Ne iş yapıorsunuz steward mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilotlar ~ 11 yıl önce
ben bu pilotları merak ediyorum nasıl pilotlar yada ne kadar insanlar hissedipte o kadar insanın canını nasıl tehlikeye attılar yada daha ucagın kıcını vurdugunu hissetmeyecek kadar alakasızlarmı? nasıl uctunuz onca mesafeyi turk mantıgımıdır bu bişey olmamıstır diyecek kadarmı kor cahilsiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 11 yıl önce
Thy 1994 ten beri 4-5 yılda bir ölümcül kaza yapıyor. En son 2009 hollanda B737-800 kazası malesef bu yıl THY nin genel olarak tekrar eden kaza yıllarından biri. Bunu ben demiyorum rakamlar söylüyor. 1994-B737-400 Van kazası 1999-B737-400 Adana kazası 2003 RJ-100 Diyarbakır kazası 2009 B737-800 hollanda kazası. Ve şu anki yönetimide düşünürsek malesef yakında kötü bir olay yaşanabilir. Kıtalar arası uçuş dinlenme süresünü 24 saae düşüren minimum ekiple uçuşa giden 1 aylık eğitimle part time kabin personeli alan bir şirket hele ki eğitim bölümündeki eksikleri söylemiyorum bile yazık ne diyim mafettiniz koskoca THY bitti. Sahte reklamlarla kömik ödüllerle herseyde oldugu gibi araştırmaktan aciz halk bunlarada inanıyor umarım bu yönetim gider!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PİS TEPSİLERDEN DAHA ~ 11 yıl önce
Onemli isler varmis demek ki:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işmi ~ 11 yıl önce
stewardlık.. pehh
Cathay kaptanina ~ 11 yıl önce
Arkadasim 747 kaptaniyim diyorsun da konuyla en alakasiz yorumu da sen yapiyorsun.. Cathayda lise mezunu olmayan kaptanlar olmasi veya 5 yildizli hava yolu olmasiyla kuyrugun carpmasinin ne alakasi var ? Zaten bu mevkiye gelebilen kisiler birsuru egitimden ve sinavdan geciyor .simulatorler vs onlari saymiyorum bile. Tabiki buyuk bir dikkatsizlik . Sonucta bu ucak kuyrugu vurarak kalksin diye tasarlanmadi. Ama bilen bilmeyen herkes yorum yapipnca boyle her jafadan bi ses cikiyor senin gibi cathay kaptaniyim diyen ne oldugu bile belli olmayan kisilerde sacma sapan yorumlar yapabiliyor.kokpit ve kabin ekibine gecmis olsun. Ama bu insanlari bu kadar dikkatsiz hale getirecek kadar ucuran sivil havaciliga ve sistemede selamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
REDBarOn.. ~ 11 yıl önce
Senin NE Oldugun Belli mi? Yorum gayet acik ve net!Sacma Olan Senin Yorumun Her kimsen???..
şanşsızlık... ~ 11 yıl önce
Malesef eğitim sırasında fail olan pilot sayısı fazla ama bunlar yukarıya bildirilmiyor.Bu dönem Manav zamanında başladı line4 safety kaldırma kuralı elindeki pilotların uçuş saatleri dolmasın diye o zamanlarda ek tecrübeli pilot alma yoluna başvurmadı.Ve bu talebi üst yönetime bildirmedi, Sonuç gelen pilot adayları zaten uçuş eğtimleri çok verimli olmadığı için kaldılar uçuş hatındaki hocaların eline hocalar daha ne yapsın adamlar zaten sıfır gelmiş line4 dediğiniz ne ki 4 iniş 4kalkış ta saftey kaldırırsan olacaklar kaçınılmaz ancak bu kural bu tip uçakta uçmuş tecrübeli F/o için uygun yani sonuçta sistem biraz artık kağıt üzerine oldu hocalarda yoruldu tecrübelilerde sonuçta şirketin geçmişinde görev yapan eski olan bu tip başpilotlar ve uçuş işletme genel müdür yardımcıları basiretsizliği güzelim şirket ne hale getirdi çünkü şirket içinde CRM yerlerde kimse kimseye yardımcı değil.Üst yönetim ne yapsın..! Bu meslek her ne kadar tecübenin önemi olsada CRM dayalı bir meslek bunu unutmayın CRM sadece uçmak değil herşey demektir.Tecrübeli kaptanlarımda geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
laleli lions ~ 11 yıl önce
uzun yazınca çok mantıklı bilimsel konuştuğunu sanan insan modeli... maşallah herşeyi çok biliyorsunuz da, 900'lerde iniş kalkışın f/o'da değil kaptanda olduğunu bilmiyorsunuz. işkembe büyük belliki...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000