24 Temmuz 2014, Perşembe 12:00:56

THY KURALLARA UYDU MU?

Türk Hava Yolları uçağına yakıt ikmali sırasında çıkan yangın, bir çok soruyu akıllara getirdi. Uçakların yolcu aldıktan sonra yakıt ikmali yapması mümkün mü, son olayda ihmal var mı?
  • 50 dk ground time verirsen olacağı bu...
  • Böyle olmazdi.
  • Anlaşılan şudur ki THY uçmaya karar verdiği hiç bir hat için ticari herhangibir hat analizi yapmadığı gibi uçtuğu ülkelerdeki havaalanlar için de hiç bir risk analizi yapmamıştır. Saldım çayıra mevlam kayıra anlaşıyla yapılmaya çalışılan bu havacılığın birgün mutlaka duvara toslayacağını bilmek için ne havacı ne de falcı olmaya gerek yoktur. THY'nin geçen hergün zarar batağına saplandığını veya nakit sıkıntısı içerisine düştüğü için maaşları bile krediyle ödediği gerçeğini ne yaparsanız ortadan kaldıramzsınız. THY'nin geleceğinin karartıldığı bir gerçektir. THY'nin Yer İşletme Departmanının çok acele olarak emniyet risk oranı yüksek olan havaalanlarını tespit ederek bu havaalanlarında verilmesi gereken hizmetleri ve alınması gereken emniyet önlemlerini GOM'unda detaylı bir şekilde bilrtmeli ve yakıt alımlarının mutlaka uçaklarda yolcu olmadan alınması sağlanmalıdır. THY büyük bir tehlike atlatmıştır ve Allahın da yardımıyla bu tehlike ucuz atlatılmıştır. Laga luga etmenin anlamı yok ..
  • Afrika yatılarda yiyecek birşey yok kraker su falan aç kalıyorlar sonra muhakeme yeteneği ortadan kalkıyo böyle oluyo:)
  • Burada bir kez daha öğrenmiş oluyoruz ki, yakıt ihmali sırasında yolcunun olup olmamasınının önemi olmaksızın, ARFF emniyet tedbir hizmeti istenmelidir. JET A1 yangınları normal yangnlara gore cok daha tehlikelidir. Isı bir anda 2.000-3.000 santigratlara yükselmekte ve ucagı ciddi derecede tahrip etmektedir. Kaldıki zarar goren ucak seferden cekilecek ve sirket milyonlarca dolar zarar edicektir.Bunun maliyeti goze alindiginda ARFFA emniyet hizmetinin maaliyeti devede piredir. Yıllardır bunu savunurum ama kimin umrunda... cayir cayir yanicaktiki ucak milletin aklı başına gelsin.....
  • gecmis olsun. gorunen o ki aninda mudahale ile can kaybi olmadan halledilmis. tebrik ediyorum.
  • ne iyiymis :) !! bundan sonra bidonla gidecegim,indikten sonra arabayi fullerim artik :D :)))))
  • Yolcu ile yakıt alımında yerel otoritenin kuralları uygulanır. Örneğin Türkiye'de itfaiye gereklidir, Suudi arabistan'da yada Tayland'da gerek yoktur. Merak eden açar GOM'u bakar.
  • bin defa söyledik afrikada olduğunu unutma orası avrupa değil.Uçakta yolcu varken yakıt almak salaklıktır.Müdür Beyin antalyadaki alışkanlıkları devam ediyor maalesef.Bazı kurallar kitapta yazmaz allaha şükredin ki ölen olmadı.Ama bu zihniyet devam ettiği müddetçe mutlaka ölümlü bir kaza olur.
  • THY UÇUŞ GÜVENLİĞİNDE SONDAN 3. GENEL GÜVENLİKTE EN BÜYÜK 137 ŞİRKET ARASINA GİREMİYOR HALA ŞAKŞAKÇILAR YAĞCILIĞA DEVAM EDİYORLAR YÖNETİM DE UYUYOR YA DA UMURSAMIYOR !!!

Türk Hava Yolları’na ait Boeing 737-900 tipi TC-JYA kuyruk tescilli uçak Nijerya’nın Kano kentinde yakıt alımı sırasında büyük tehlike atlattı. Sebebi öğrenilemeyen bir şekilde yakıt aracı bir anda alev alırken THY uçağı alevlerin arasında kalmaktan son anda kurtuldu. Alev topuna dönen yakıt yükleme aracına itfaiye ekipleri anında müdahale ederken yanan aracın THY uçağının yanından uzaklaştırılması olası faciayı önledi.

Yaşanan bu olay birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. THY uçağı havacılık kurallarına aykırı mı davrandı? Uçakta yolcu varken yakıt alınması uygun mu?

Bu konuyla ilgili kurallar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı SHT OPS 1’de yer alıyor. İlgili düzenlemeye göre uçakların içerisinde yolcu varken yakıt almasında bir engel yok ancak bazı prosedürlerin uygulanması zorunlu kılınıyor.
Uçakların yakıt alımı sırasında en önemli görev uçağın kaptan pilotuna düşüyor. Kaptan pilot onay verirse uçağa yakıt konulabiliyor.

İşte yolculu uçağın yakıt alması sırasında uyulması gereken kurallar:

1. Yolcuların uçakta bulunduğu sırada gerçekleştirilen yakıt ikmali operasyonlarında; yangından korunma ve yangınla mücadele ile ilgili acil durum usullerini ve iletişimleri yürütmeye, tahliye başlatmaya ve yönetmeye ehil ve yetkili bir kişinin belirtilen konumda bulunması gereklidir.

2. Yakıt ikmalini gözlemleyen yer ekibi ile uçakta bulunan yetkili personel arasında uçağın iç iletişim sistemi vasıtasıyla ya da diğer uygun yollardan çift yönlü bir iletişim tesis edilecek ve kullanılabilir durumda tutulacaktır.

3. Ekibin, personelin ve yolcuların, yakıt ikmali ve boşaltımı yapılacağı konusunda uyarılması gereklidir

4. “Emniyet Kemerlerinizi Takın (Fasten Seat Belts)” ikaz işaretlerinin kapalı olması gereklidir

5. “Sigara içilmez (NO SMOKING)” ikaz işaretleri ile acil durum çıkışlarını gösteren iç aydınlatmanın
açık halde olması gereklidir

6. Yolculara, emniyet kemerlerini çözmeleri ve sigara içmemeleri talimatı verilmesi gereklidir

7. Asgari kabin ekibi sayısının uçakta ve derhal acil durum tahliyesi gerçekleştirmeye hazır olarak, görev yerlerinde bulunması gereklidir;

8. Uçakta yakıt buharı mevcudiyetinin tespit edilmesi halinde ya da yakıt ikmali ve boşaltımı sırasında herhangi bir başka tehlikenin ortaya çıkması halinde, yakıt ikmal veya boşaltım işleminin vakit geçirmeksizin durdurulması gereklidir

9. Acil durum tahliyesinde kullanılması planlanan çıkışların altı ile tahliye kızağı konuşlandırma alanlarında herhangi bir insan ya da nesnenin bulunmaması gereklidir.

10. Emniyetli ve hızlı bir tahliye için gerekli koşulların sağlanması gereklidir

BASINÇSIZ İKMALDE YOLCU OLMAMALI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün talimatlarına göre yolculu uçağın yakıt ikmali yapmasının önünde yasal olarak bir engel yok ancak istisnai bir durum hariç. Tek bir durumda yakıt ikmali yapan uçakta yolcu bulunmaması gerekiyor.  Kanat üstü metodu yani basınçsız yöntemle yakıt alınıyorsa o sırada uçakta yolcu bulunması emniyet açısından riskli olarak değerlendiriliyor ve izin verilmiyor. THY’nin yaşadığı olayda Kano’daki havaalanında hangi yöntemin kullanılarak uçağı yakıt ikmali yapıldığı ise bilinmiyor.

©Airporthaber.com
 

THY KURALLARA UYDU MU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
50 dk ground time verirsen olacağı bu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ilyushin olsa... ~ 10 yıl önce
Böyle olmazdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saldım Çayıra ~ 10 yıl önce
Anlaşılan şudur ki THY uçmaya karar verdiği hiç bir hat için ticari herhangibir hat analizi yapmadığı gibi uçtuğu ülkelerdeki havaalanlar için de hiç bir risk analizi yapmamıştır. Saldım çayıra mevlam kayıra anlaşıyla yapılmaya çalışılan bu havacılığın birgün mutlaka duvara toslayacağını bilmek için ne havacı ne de falcı olmaya gerek yoktur. THY'nin geçen hergün zarar batağına saplandığını veya nakit sıkıntısı içerisine düştüğü için maaşları bile krediyle ödediği gerçeğini ne yaparsanız ortadan kaldıramzsınız. THY'nin geleceğinin karartıldığı bir gerçektir. THY'nin Yer İşletme Departmanının çok acele olarak emniyet risk oranı yüksek olan havaalanlarını tespit ederek bu havaalanlarında verilmesi gereken hizmetleri ve alınması gereken emniyet önlemlerini GOM'unda detaylı bir şekilde bilrtmeli ve yakıt alımlarının mutlaka uçaklarda yolcu olmadan alınması sağlanmalıdır. THY büyük bir tehlike atlatmıştır ve Allahın da yardımıyla bu tehlike ucuz atlatılmıştır. Laga luga etmenin anlamı yok ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O BASKA BU BAŞKA ~ 10 yıl önce
Hat analizi vede GOM ile bunun ne alakası var? Konu yakıt alımıdır ve gayet normal bir operationdur UCAKTA YOLCU VARKEN YAKIT ALINMAZ DIYE BİR KAİDE DE olmadığıuna göre bir sakınca yoktur.Artı FIRE FIGHTING CATEGORY de bu uygulama ile doğrdu orantılıdır..
Yaşamak bu değl ~ 10 yıl önce
Afrika yatılarda yiyecek birşey yok kraker su falan aç kalıyorlar sonra muhakeme yeteneği ortadan kalkıyo böyle oluyo:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gundi ~ 10 yıl önce
rudder görsen bomba zanneder polisi ararsın, burda espri yapıyon millete.
ARFF ~ 10 yıl önce
Burada bir kez daha öğrenmiş oluyoruz ki, yakıt ihmali sırasında yolcunun olup olmamasınının önemi olmaksızın, ARFF emniyet tedbir hizmeti istenmelidir. JET A1 yangınları normal yangnlara gore cok daha tehlikelidir. Isı bir anda 2.000-3.000 santigratlara yükselmekte ve ucagı ciddi derecede tahrip etmektedir. Kaldıki zarar goren ucak seferden cekilecek ve sirket milyonlarca dolar zarar edicektir.Bunun maliyeti goze alindiginda ARFFA emniyet hizmetinin maaliyeti devede piredir. Yıllardır bunu savunurum ama kimin umrunda... cayir cayir yanicaktiki ucak milletin aklı başına gelsin.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
personele helal ~ 10 yıl önce
gecmis olsun. gorunen o ki aninda mudahale ile can kaybi olmadan halledilmis. tebrik ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu! ~ 10 yıl önce
ne iyiymis :) !! bundan sonra bidonla gidecegim,indikten sonra arabayi fullerim artik :D :)))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yolcu ile yakıt alımında yerel otoritenin kuralları uygulanır. Örneğin Türkiye'de itfaiye gereklidir, Suudi arabistan'da yada Tayland'da gerek yoktur. Merak eden açar GOM'u bakar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arkadaş ~ 10 yıl önce
bin defa söyledik afrikada olduğunu unutma orası avrupa değil.Uçakta yolcu varken yakıt almak salaklıktır.Müdür Beyin antalyadaki alışkanlıkları devam ediyor maalesef.Bazı kurallar kitapta yazmaz allaha şükredin ki ölen olmadı.Ama bu zihniyet devam ettiği müddetçe mutlaka ölümlü bir kaza olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ! ~ 10 yıl önce
THY UÇUŞ GÜVENLİĞİNDE SONDAN 3. GENEL GÜVENLİKTE EN BÜYÜK 137 ŞİRKET ARASINA GİREMİYOR HALA ŞAKŞAKÇILAR YAĞCILIĞA DEVAM EDİYORLAR YÖNETİM DE UYUYOR YA DA UMURSAMIYOR !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAYNAK ~ 10 yıl önce
KAYNAK BELIRTEBILIR MISINIZ LUTFEN?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000