27 Nisan 2010, Salı 08:14:50

THY keşke Barcelona yerine Bursaspor'a sponsor olsaydı

Bugün Gazetesi yazarlarından Aykut Işıklar, Türk Hava Yolları'nın Barcelona sponsorluğuna "yazık oldu" gözüyle baktığını söyledi... İşte Işıklar'ın o yazısı...
  • ggerçekten çok yazık olmuş yazar diye gazetede köşe wermişler.pes ya ancak bu kadar cahil düşünülebilir...
  • Bence A.Işıklar ın Bugün Gazetesinde YAZAR adıyla anılması çok yazık olmuş...
  • dünyanın en pahalı futbolcusu messi ve dünyanın en pahalı ve en çok izlenen takımı barcelona canını thy ye emanet ettiyse bundan daha büyük bir reklam olabilirmi ki. aykut bey bıraksın bu işi bence anlamıyor çüünkü havacılıktan felan
  • şimdi bursayla barca ne alaka anlayamadım. thy nin amacı iç hat karını artırmak değil ki. transit ve dış hat satış karını artırmak.
  • türkiye denilince fes giymiş, deveye binen araplara benzeyen insan tanımları yapılıyor.bazıları bu imajı silmek için çalışırken bazı beyinden bağımsızlarda restoranlarında işyerlerinde fes gitmiş elemanlar çalıştırıyor.THY ne yaparsa yapsın boş.ilk önce bu beyinsizleri eğitmek lazım.özellikle turizm bölgelerinde işyeri sahibi olanları sıkı bir eğitim ve denetlemeden geçirmek gerek.
  • Bir çok yabancıya "Türkiye hakkında bir şey biliyormusun" dediğinde nerede olduğunu bile bilmiyor.böyle bir sponsorluklarla Turkish adının bile duyulması gurur verici.Barca reklam filmi hakkında sayın Kotil şöyle bir açıklama yapmış: Türkiye'de de dört büyük kulüple benzer çalışmalar yapılabileceğini kaydeden Kotil, ancak kendileri için önceliğin global tanıtım olduğunun altını çizdi. Kotil, "Bizim gelirimizin yüzde 65'i yurtdışı satışlardan. Bu oranı yüzde 80'lere çıkarmak istiyoruz. Global bilinirliğimiz yüksek olsaydı bugünkü gelirimizi ikiye katlamıştık" diye konuştu.bu röportaj sponsorluğun nedenini biraz olsun belirtmiştir herhalde.
  • Bir sohretin sohretini devam ettirmesi onun gorunur olusuyla da ilgilidir. kararinda ve kaliteli gorunurlukler arz etmelidir. kiminle gorundugu ve nerede gorundugu onemlidir - ki sohreti yara almasin. bu tip sponsorluklar da boyledir. herhalde Aykut Bey, AXAnin, AVIVA'nin Vodafone'un, Siemens'in, Audi'nin (daha sayayim mi?) enayi oldugunu dusunmuyor. ama bunlarin hepsi sponsor ve THY'nin gorunurlugu bunlarla ayni lige dogru yanasiyor..
  • Bence THY en iyisini yapti helal olsun . Reklami da süper olmus bütün herkez beniyor . Vede söylim size bundan iyi reklam olmaz bir hava yolu sirketi icin. Ama bu isi bilmeyenler atip duruyor maksat laf olsun, gülüyüorum bazi yorumlara.bu gazeteci arkadasimiz Marketing den haberi yok herhalde öylesine yazmis milletde okuyor, bursanin nesine sponsor olsun anlamadim .bursanin en iyi sponsoru uludag olur . Lütfen biraz bilerek yazalim yazilarimizi öyle keskeyle bilmemeyle olmaz bu isler.keske bende lotoda 6yi bulsam (Keske)
  • Barcelona sponsorlugu zaten sampiyonlar ligi amacli degildir olamaz. cunku o ligin sponsorluk programi farkli. THY nin yaptigi en akilli iki yatirimdir arca ve ManU. bu tip sponsorluklar sizin adinizi cok anilir hale getirir ve sizi bilinir kilar . evet kimse gorur gormez "aaa hemen bilet alayim demez" ama bu gibi vesilelerle adiniz duyuldukca bir zamanlar "What is Turkish Airlines?" diyen kisilerin zihninde zamanla isminiz normallesir ve evet o gun acaba Lufthansa'dan mi alsam THY'den mi? Dur bi tarifelerine ve fiyatlarina bakayim demeye baslar.
  • Ülker ile THY'nin ufak bir farkı var, biri özel şirket diğeri devlet. Devletin şirketi sadece bir takıma destek olup sponsorluk yaparsa diğerlerinin isyanını kim çekecek. O durumda diğer takımların günehı ne?

Türk Hava Yolları'nın dünyanın en popüler futbol takımı Barcelona'ya milyonlarca dolar vererek sponsor olduğunu okuduğunuz zaman ne düşündünüz? Ben daha o saniye "Yazık oldu THY'nin ve Türkiye'nin parasına deyip" çok üzülmüştüm.

Acaba kim uçak bileti almadan önce "Aaaa öyleyse ben de THY ile uçayım. Baksana Barcelona'nın sponsoru olmuş, Messi bile TV reklamlarında oynuyor" demiştir veya diyebilir? Az gelişmiş ülkelerin, az gelişmiş insanları bile bu mantıkla bakmaz olaya...

Barcelona'ya sponsor olduğu için THY'nin bilet satışının artacağını hiç sanmıyorum. Uçak tercih ederken çok başka etkenler akla gelir akıllara. Önce can güvenliği... Topa iyi kafa atan futbolcu ile iyi çalım atan futbolcu kimsenin umurunda bile olmaz. Uçakların yeni olmasından tutun da teknik bakımlarına, catering hostesinin güler yüzüne ve en önemlisi parasına dek pek çok detay akla gelir. Ama Arjantinli Messi'nin harika golleri gelmez.

Özetle kimse Barcelona için para verip THY'den bilet almaz.

THY'nin marka değeri de böyle sağlanır. Kalitesi kulaktan kulağa yayılacak. Bir yabancı yolcu, bir yıl sonra 100 yabancı yolcu getirir. Güler yüzlü hostesin sunduğu güzel ikram, yeni ve temiz uçaklar, deneyimli pilotlar marka değerini yükseltir. Çünkü insanlar uçağa binerken canını emanet ediyor. Markasına bakıp deri çanta almıyor. Hele parfüm hiç...

Bir önemli konu daha var ki çok önemli. THY yönetimi yoldaş medyaya sevimli görünmek zorunda değil. Bu kompleks neden? Atatürk Havalimanı'nda kurban edilen deve ile genel müdürlerinin umre dönüşü giydiği terliği her fırsatta hatırlatmaya devam edecekler. Bu iki fotoğrafı beyinlerde hep taptaze tutacaklar. Ayşe Arman'ı İtalya'da istedikleri kadar gezdirseler de...

THY'nin yolcu sayısı zaten giderek artıyordu. Geçen yıl bütün dünyada havayolları zarar ederken, THY kârını katlamış. Yolcu sayısı yüzde 20 artmış. Bunlar hep iyi ve doğru çalışmanın sonuçları. THY yeni uçak filosu, kaç noktaya uçtuğu, uçuş sayısı, taşıdığı yolcu sayısı gibi değerlere göre Avrupa'nın ilk beşinde gözüküyor. Hatta dünya sıralamasında bile tepelerde dolaşıyor. Demek ki THY dünya markası. Barcelona'ya hiç ihtiyacı yok. Barcelona'ya o milyonlarca doları Arap ülkeleri, Pakistan filan verseydi 'hadi' derdim. Normaldir, imaj çalışması yapıyorlar. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri ulusal havayolu olan Emirates, İngiliz Arsenal kulübünün sponsoru. Hatta Londra'ya stat bile yaptılar. Ama ben, Arsenal'e sponsor oldukları için Emirates ile uçan kişiye rastlamadım. Kaliteli İngiliz pilotlarını övenlere rastladım ama. Singapur Hava Yolları'nı da taa Singapur'da inceledim. Bu şöhrete layıklar.

THY zaten çok zengin ve popüler olan Barcelona'ya para vereceğine Ülker gibi yapsaydı ya. Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri hele hele basketbol takımları Ülker sayesinde ayakta duruyor. Önümüzdeki yıl Şampiyonlar Ligi'nde ülkemizi temsil edecek olan Bursaspor formasına THY amblemi yakışmaz mı? Buna karşılık iki yabancı futbolcu mesela...

Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı'nı Acıbadem Hastanesi şampiyon yapıyor. Voleybol ve basketbolda kız yetişmiyor. Türk kızlarından oluşan takım yapsa ve Avrupa'da başarılar kazansaydık ya...

Futbolda kaliteli genç yabancı futbolcu transferine maddi yardım sağlayabilirdi. Turkcell Süper Ligi'nin ilk beşine birer futbolcu hediye etseydi... Veya Anadolu'da futbol okulu açsaydı da Barcelona'dan hoca getirseydi. Köylerde çim sahalar yaptırsaydı, amatör takımlara forma ve krampon hediye etseydi. Bize mi kaldı Barcelona'ya milyonlar vermek?

Bakın yurtdışı deplasmanları fiyasko... Şampiyonlar Ligi yarı final maçı için İtalyan Inter ile oynayacaklar idi. Milano'ya otobüsle gittiler. İzlanda'daki yanardağ patlamasının bulutlarından korkup karayolunu tercih ettiler. İki gün sonra Barcelona'da Inter'i en az 2-0 veya 4-1 yenemezlerse kupaya veda edecekler. Ee THY'nin verdiği sponsor parası ne olacak?

Aykut IŞIKLAR
BUGÜN

THY keşke Barcelona yerine Bursaspor'a sponsor olsaydı

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Misafir ~ 14 yıl önce
ggerçekten çok yazık olmuş yazar diye gazetede köşe wermişler.pes ya ancak bu kadar cahil düşünülebilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bence A.Işıklar ın Bugün Gazetesinde YAZAR adıyla anılması çok yazık olmuş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dünyanın en pahalı futbolcusu messi ve dünyanın en pahalı ve en çok izlenen takımı barcelona canını thy ye emanet ettiyse bundan daha büyük bir reklam olabilirmi ki. aykut bey bıraksın bu işi bence anlamıyor çüünkü havacılıktan felan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
şimdi bursayla barca ne alaka anlayamadım. thy nin amacı iç hat karını artırmak değil ki. transit ve dış hat satış karını artırmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
türkiye denilince fes giymiş, deveye binen araplara benzeyen insan tanımları yapılıyor.bazıları bu imajı silmek için çalışırken bazı beyinden bağımsızlarda restoranlarında işyerlerinde fes gitmiş elemanlar çalıştırıyor.THY ne yaparsa yapsın boş.ilk önce bu beyinsizleri eğitmek lazım.özellikle turizm bölgelerinde işyeri sahibi olanları sıkı bir eğitim ve denetlemeden geçirmek gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir çok yabancıya "Türkiye hakkında bir şey biliyormusun" dediğinde nerede olduğunu bile bilmiyor.böyle bir sponsorluklarla Turkish adının bile duyulması gurur verici.Barca reklam filmi hakkında sayın Kotil şöyle bir açıklama yapmış: Türkiye'de de dört büyük kulüple benzer çalışmalar yapılabileceğini kaydeden Kotil, ancak kendileri için önceliğin global tanıtım olduğunun altını çizdi. Kotil, "Bizim gelirimizin yüzde 65'i yurtdışı satışlardan. Bu oranı yüzde 80'lere çıkarmak istiyoruz. Global bilinirliğimiz yüksek olsaydı bugünkü gelirimizi ikiye katlamıştık" diye konuştu.bu röportaj sponsorluğun nedenini biraz olsun belirtmiştir herhalde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir sohretin sohretini devam ettirmesi onun gorunur olusuyla da ilgilidir. kararinda ve kaliteli gorunurlukler arz etmelidir. kiminle gorundugu ve nerede gorundugu onemlidir - ki sohreti yara almasin. bu tip sponsorluklar da boyledir. herhalde Aykut Bey, AXAnin, AVIVA'nin Vodafone'un, Siemens'in, Audi'nin (daha sayayim mi?) enayi oldugunu dusunmuyor. ama bunlarin hepsi sponsor ve THY'nin gorunurlugu bunlarla ayni lige dogru yanasiyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bence THY en iyisini yapti helal olsun . Reklami da süper olmus bütün herkez beniyor . Vede söylim size bundan iyi reklam olmaz bir hava yolu sirketi icin. Ama bu isi bilmeyenler atip duruyor maksat laf olsun, gülüyüorum bazi yorumlara.bu gazeteci arkadasimiz Marketing den haberi yok herhalde öylesine yazmis milletde okuyor, bursanin nesine sponsor olsun anlamadim .bursanin en iyi sponsoru uludag olur . Lütfen biraz bilerek yazalim yazilarimizi öyle keskeyle bilmemeyle olmaz bu isler.keske bende lotoda 6yi bulsam (Keske)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Barcelona sponsorlugu zaten sampiyonlar ligi amacli degildir olamaz. cunku o ligin sponsorluk programi farkli. THY nin yaptigi en akilli iki yatirimdir arca ve ManU. bu tip sponsorluklar sizin adinizi cok anilir hale getirir ve sizi bilinir kilar . evet kimse gorur gormez "aaa hemen bilet alayim demez" ama bu gibi vesilelerle adiniz duyuldukca bir zamanlar "What is Turkish Airlines?" diyen kisilerin zihninde zamanla isminiz normallesir ve evet o gun acaba Lufthansa'dan mi alsam THY'den mi? Dur bi tarifelerine ve fiyatlarina bakayim demeye baslar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ülker ile THY'nin ufak bir farkı var, biri özel şirket diğeri devlet. Devletin şirketi sadece bir takıma destek olup sponsorluk yaparsa diğerlerinin isyanını kim çekecek. O durumda diğer takımların günehı ne?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000