25 Nisan 2012, Çarşamba 14:17:56

THY KAZASINDA KARAR VERİLDİ!

THY uçağının düştüğü kazada, savcılar kimsenin kusurlu olmadığına hükmetti...
  • Beynelmilel bir olayda çağdışı bir karar,konusunda tecrübeli bilirkişiler bulunarak çok daha iyi sonlandırabilinidi.
  • Olay tam anlamiyla dediginiz gibi olmuyor.Birincisi Boeing'in hatasi olarak kabul edebilecegimiz yazilim hatasi degil,dizayn hatasi.Yani autothrust'in sadece cpt altimetresinden bilgi almasi(airbus'da cpt ve f/o'dan birlikte alir).Ikincisi pilotlar gaz acsaydi ucak dusmez ve mudahaleden dolayi autopilot devreden cikar ve kumanda cpt insiyatifine gecer yine ucak dusmezdi.Ucuncusu pilotlar yere 10 ft kala gaz acmayi akil ettikleri icin ucagin kuyrugu vurmus,daha buyuk bir faciadan donulmus ve her iki motor gaz acildigi icin kirimdan sonra one dogru firlamistir.
  • Airporthaber, haberi verirken eksik yazmış. Kapatılan soruşturma dosyası, uçağın düştüğü yer olan Haarlemmeehr Savcılarının kapattığı dosya. T.C. Savcılarının değil. Onun için T.C. savcılarına saldırmak için fırsat kollayan tipler hemen burada da ortaya çıktılar. İkinci nokta da, Hollanda'da olan kazanın soruşturmasını Hollanda mercileri dışında başkası yapamaz. Üçüncü nokta ise, dosya henüz tamamen kapanmış değil. Karara itiraz edilecektir yakında.
  • Merak etmeyin su boing mahkememiz bitsin tecnic ariza kaydini silen thy de,kaza alanina gec gelen amsterdam kurtarma ekibinede,laptoplari businessten toplayanlarada,yasayan murat kaptana mudahale etmeyenlerede,hepsine sira gelecek,bunlarin hepsinin amerikadaki avukatlarimizda kaydi var,bekleyin ve gorun!
  • Boeing'in yazılık hatası nedeniyle altimetrelerde sorun olduğunu kabul etmiş ve THY tekniğin 10 larca kere aynı hatanın uçuşda gerçekleştiğini bildirmesi üzerine, Boeing yazılım güncellemeleriyle bu hatayı kapatmaya çalışmıştır. Uçağın son yaklaşmasında yazılım hatasının tekrar olusması ve bu sorunun düşük irtifada gerçekleşmesi nedeniyle uçak indiğini sanıp gaz kesiyor. Pilotlar gazı arttırıyor ancak uçak yazılım nedeniyle 2. kere gaz kesip idle a geçiyor. O anı yaşamadığımız için neden gaz kollarını bıraktı vs. gibi yorumlar yapılabilir ancak kırımın kesinleştiği anda kontrollü kırım için son bir müdahelede bulunmak için kolların bırakılmış olması muhtemel. Aynı arıza bir çok havayolunda muhtelif irtifalarda olduğundan sorun çıkmamış.
  • Ucaktaki altimetre arizasi NO GO olmayacak kadar onemsiz bir arizadir.Onemli olan bu alet arizali iken pilotlarin bunu dikkate almasidir.Bu ariza ile bu ucagi uretici firma 10 gun ucurabiliyorsa,demekki altimetrenin arizali olmasi ucagi dusurmuyor.Ucagi dusuren yegane unsur,kokpit ekibinin yapmasi gerekeni(ellerini gaz kolu uzerinden cekmemesi)yapmamasidir.Allah rahmet eylesin ancak yorum olenleri suclamak degil,gelecekteki ayni bir durumda baska kazalarin onune gecmek icin gercekleri konusmaktir.Ayni meslektaslari neden bundan aliniyorlar anlamak mumkun degil
  • Kimsenin kusurlu omadigina karar veren Harleem savciligidir. Yani Hollanda otoritesi. Bazi yorumcular Turk makamlarinin sorusturmasi gibi algilamislar.
  • Problemin nedir? Bu kazada suçlu pilotlardır. Elbette kasıtlı yapmamaışlardır ama prosedürleri uygulamayarak (1000' te stabil olmadıkları halde pas geçmeyerek), uçağın hızını takip edip gereken müdehaleyi yapmayarak (uçuş eğitiminde verilen en temel prensiptir: süratini takip edeceksin) hayatlarının hatasını yapmışlardır ve bunu hayatları ile ödemişlerdir. Allah rahmet eylesin. Körü körüne taraftarlık, savunuculu yapmayın, hatanın sebebini, etkenleri araştırıp ders çıkarın ve bir daha olmaması için tedbir alın. Savcıların da kimseyi suçlu bulmaması TR'dde ki adalet eksikliğinin bence göstergesidir. Makinalar kimseye zarar vermez ama insanlar verir (bilinçli ya da biliçsiz olarak). Bu kazada pilotlar belki suçlu değil ama hatalılar.
  • Yolcu kardeş sen hakikaten buraya yorum yazanların gerçek pilot olduklarını mı zannediyorsun?? Çok safsın ya... Sim. KAHRAMANLARI ONLAR, ANCAK BİLGİSAYARDA UÇAR, BİLGİSAYARDA YORUMLARIYLA PİLOTLUK TASLARLAR. Sizin gibi saflar da pilotlarda kavga ettiklerini sanır avunurlar. Komik ama yaaa...
  • Pilot uçağı otopilot ve otothrottle ile kullanır. pilotluğun sadece otomatik sistemleri kullanmak sanan senin gibilerin uçak neyine. Otobüs bile fazla iken sana, geçer Bor'un pazarı sen Eşeğin semerinde bile gidemezsin Niğdeye

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Amsterdam seferini yapan yolcu uçağı, 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebatıyla Schiphol Havaalanı'na inişi sırasında, tarlaya düşmüştü.

Üç parçaya ayrılan uçakta 3'ü pilot 9 kişi hayatını kaybetmişti.
 
84 kişinin de yaralandığı kazaya ilişkin soruşturma bugün resmen kapandı.
 
Soruşturmayı yürüten yetkililer, kazayla bağlantılı herhangi bir suç tespit edilmediği için dava açılmayacağını açıkladı. Kazaya, uçağın hangi irtifada olduğunu gösteren altimetrenin bozuk olmasının yol açtığını belirten yetkililer, bu nedenle, otomatik pilotun aniden hız kestiğini ve yolcu uçağının yere çakıldığını bildirdi. (TRT Haber)
THY KAZASINDA KARAR VERİLDİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

HATALI ~ 12 yıl önce
Beynelmilel bir olayda çağdışı bir karar,konusunda tecrübeli bilirkişiler bulunarak çok daha iyi sonlandırabilinidi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Olay tam anlamiyla dediginiz gibi olmuyor.Birincisi Boeing'in hatasi olarak kabul edebilecegimiz yazilim hatasi degil,dizayn hatasi.Yani autothrust'in sadece cpt altimetresinden bilgi almasi(airbus'da cpt ve f/o'dan birlikte alir).Ikincisi pilotlar gaz acsaydi ucak dusmez ve mudahaleden dolayi autopilot devreden cikar ve kumanda cpt insiyatifine gecer yine ucak dusmezdi.Ucuncusu pilotlar yere 10 ft kala gaz acmayi akil ettikleri icin ucagin kuyrugu vurmus,daha buyuk bir faciadan donulmus ve her iki motor gaz acildigi icin kirimdan sonra one dogru firlamistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Airporthaber, haberi verirken eksik yazmış. Kapatılan soruşturma dosyası, uçağın düştüğü yer olan Haarlemmeehr Savcılarının kapattığı dosya. T.C. Savcılarının değil. Onun için T.C. savcılarına saldırmak için fırsat kollayan tipler hemen burada da ortaya çıktılar. İkinci nokta da, Hollanda'da olan kazanın soruşturmasını Hollanda mercileri dışında başkası yapamaz. Üçüncü nokta ise, dosya henüz tamamen kapanmış değil. Karara itiraz edilecektir yakında.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Merak etmeyin su boing mahkememiz bitsin tecnic ariza kaydini silen thy de,kaza alanina gec gelen amsterdam kurtarma ekibinede,laptoplari businessten toplayanlarada,yasayan murat kaptana mudahale etmeyenlerede,hepsine sira gelecek,bunlarin hepsinin amerikadaki avukatlarimizda kaydi var,bekleyin ve gorun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Boeing'in yazılık hatası nedeniyle altimetrelerde sorun olduğunu kabul etmiş ve THY tekniğin 10 larca kere aynı hatanın uçuşda gerçekleştiğini bildirmesi üzerine, Boeing yazılım güncellemeleriyle bu hatayı kapatmaya çalışmıştır. Uçağın son yaklaşmasında yazılım hatasının tekrar olusması ve bu sorunun düşük irtifada gerçekleşmesi nedeniyle uçak indiğini sanıp gaz kesiyor. Pilotlar gazı arttırıyor ancak uçak yazılım nedeniyle 2. kere gaz kesip idle a geçiyor. O anı yaşamadığımız için neden gaz kollarını bıraktı vs. gibi yorumlar yapılabilir ancak kırımın kesinleştiği anda kontrollü kırım için son bir müdahelede bulunmak için kolların bırakılmış olması muhtemel. Aynı arıza bir çok havayolunda muhtelif irtifalarda olduğundan sorun çıkmamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ucaktaki altimetre arizasi NO GO olmayacak kadar onemsiz bir arizadir.Onemli olan bu alet arizali iken pilotlarin bunu dikkate almasidir.Bu ariza ile bu ucagi uretici firma 10 gun ucurabiliyorsa,demekki altimetrenin arizali olmasi ucagi dusurmuyor.Ucagi dusuren yegane unsur,kokpit ekibinin yapmasi gerekeni(ellerini gaz kolu uzerinden cekmemesi)yapmamasidir.Allah rahmet eylesin ancak yorum olenleri suclamak degil,gelecekteki ayni bir durumda baska kazalarin onune gecmek icin gercekleri konusmaktir.Ayni meslektaslari neden bundan aliniyorlar anlamak mumkun degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kimsenin kusurlu omadigina karar veren Harleem savciligidir. Yani Hollanda otoritesi. Bazi yorumcular Turk makamlarinin sorusturmasi gibi algilamislar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Problemin nedir? Bu kazada suçlu pilotlardır. Elbette kasıtlı yapmamaışlardır ama prosedürleri uygulamayarak (1000' te stabil olmadıkları halde pas geçmeyerek), uçağın hızını takip edip gereken müdehaleyi yapmayarak (uçuş eğitiminde verilen en temel prensiptir: süratini takip edeceksin) hayatlarının hatasını yapmışlardır ve bunu hayatları ile ödemişlerdir. Allah rahmet eylesin. Körü körüne taraftarlık, savunuculu yapmayın, hatanın sebebini, etkenleri araştırıp ders çıkarın ve bir daha olmaması için tedbir alın. Savcıların da kimseyi suçlu bulmaması TR'dde ki adalet eksikliğinin bence göstergesidir. Makinalar kimseye zarar vermez ama insanlar verir (bilinçli ya da biliçsiz olarak). Bu kazada pilotlar belki suçlu değil ama hatalılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yolcu kardeş sen hakikaten buraya yorum yazanların gerçek pilot olduklarını mı zannediyorsun?? Çok safsın ya... Sim. KAHRAMANLARI ONLAR, ANCAK BİLGİSAYARDA UÇAR, BİLGİSAYARDA YORUMLARIYLA PİLOTLUK TASLARLAR. Sizin gibi saflar da pilotlarda kavga ettiklerini sanır avunurlar. Komik ama yaaa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Pilot uçağı otopilot ve otothrottle ile kullanır. pilotluğun sadece otomatik sistemleri kullanmak sanan senin gibilerin uçak neyine. Otobüs bile fazla iken sana, geçer Bor'un pazarı sen Eşeğin semerinde bile gidemezsin Niğdeye

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000