22 Şubat 2013, Cuma 09:47:10

THY "İÇKİ SANSÜRÜ" DAVASINI KAYBETTİ

Bazı hatlarda alkollü içkiyi kaldırması nedeniyle eleştirilen THY, edebiyatçı Buket Uzuner’in açtığı ‘içki sansürü’ davasını da kaybetti.
  • Buket uzunere böyle reklam fırsatı verdiği için thy yetkililerini kınıyorum, entel sosyete imajı için böyle kişilere neden pirim verilir anlamış değilim...
  • thy yazısını yayınlayacak yazarmı bulamadı, hoşgörüsüz birinin yazısını yayınlarsan başına bunlar gelir , umarım yazar seçerken biraz düşünürler...
  • http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22584656.asp?utm_source=hurriyet&utm_medium=yazarlar&utm_campaign=yazarsonyazi
  • Icki'nin adina bile dayanamiyorlar, bir de icki vermemeyi ekonomik sebeplerle koyduk diyorlar. Dini sebeplerle yalan soylemek cayizmidir?
  • işe geri dönüş davalarını kaybet, sansür davasını kaybet...en iyisi thy hukuk bürosundaki elemanları değiştirsin!! başta torpilli avukatları!!!
  • sen sözde dini bütün müslüman olarak !!! milletin hakkını ye hukuklarını çiğne, bir sürü yandaşı torpille işe al müdür vs yap, uçak alımlarında komisyonları cebe indir, apronda deve kes, güvenlik sıralamasında sondan altıncı ol, havacılığı restorantcılıkla karıştır, ikram,reklam,sponsorluklarla bir sürü yanlışlığı örtmeye çalış sonra kalk ''alkol'' yüzünden yazıyı dergiden çıkar ,mahkemeyi kaybet,rezil ol !!!! neymiş? ülke imajıymış!!!! ülke imajına o kadar düşkünsen neden dil bilmeyenleri sırf torpilliler diye yurtdışına tayin ettiniz veya thy üst yönetimi yurtdışına gittiklerinde neden yanlarında tercümanlar ile dolaşıyorlar veya neden deve kesip de bizi tüm dünyaya rezil ettiniz??? deve keserken imajımızı neden düşünmediniz ey imaj düşkünleri?? yoksa bol para ödediğiniz imaj makerlarınız sizi uyarmadılar mı????
  • Dergi thy nin la istedigini yazar istedigini yazmaz ileri zekalilar
  • 2 tarafda çok komik
  • sen apronda deve keserken , dünyaya türkiye yi rezil ederken ülke imajı önemsiz di bir yazı ile mi ülke imajı önemli oldu ey takunyalı bademler???
  • ne güzel de karar vermişler!:))

Mahkeme edebiyatçının yazısının içkiyle alakalı bölümünü makaslayan havayolu şirketinin dergisi Skylife’ın o sayısının imha edilmesine karar verdi. Kararı Yargıtay da onadı.

Türk Hava Yolları’nın uçaklarda dağıttığı dergisi Skylife’ın Haziran 2009 sayısı için ‘Anadolu Yakasında Bir İstanbul Klasiği: Moda’ başlık bir yazı hazırlayan edebiyatçı Buket Uzuner, dergiyi eline alındığında büyük şaşkınlık yaşadı. Moda semtini anlatan yazısının İBB’nin Moda iskelesindeki kafeye alkol yasağı koymasını eleştirdiği bölümünün yayımlanmadığını gören Uzuner dergiye e-posta atıp “Neden yazımı sansürlediniz” diye sordu. Aldığı yanıt ise “Alkolle ilgili” oldu. Bunun üzerine Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Uzuner’in avukatı Abdullah Egeli, THY AŞ aleyhine dava açtı.

THY’DEN İMAJ SAVUNMASI

Avukat Egeli, yayının durdurulmasını, derginin toplatılarak imhasını, yazının tamamının yeni sayıda yayımlanmasını ve 2 lira manevi tazminat ödenmesini istedi. THY avukatları, 1983’ten beri yayımlanan SKYLIFE’ın politik tartışmalara girmediği, makalenin çıkartılan bölümünün ülke imajına zarar verebileceği iddiasıyla davanın reddini istedi. Eski Rum meyhanesi Koço restoranla ilgili bölümün de ‘reklam’ gerekçesiyle çıkartıldığı savunuldu.

‘YAZAR MEŞHUR, ESER EDEBİ’

Mahkeme Buket Uzuner’in meşhur bir yazar olduğunu vurgulayarak, sansürlenen makalesi için “FSEK uyarınca edebi eser mahiyetinde olduğu konusunda bir şüphe bulunmamaktadır” tespiti yaptı. Eser üzerinde her türlü tasarrufun yazara ait olduğunu ve izin alınması gerektiğini vurgulayan mahkeme davayı kabul etti. Kararda, “Davalı tarafın, davacıya ait eserden doğan manevi hakkının ihlaline yönelik tecavüzünün menine” denildi.

‘TOPLATILIP, İMHASINA...’

Sansürlü yazının bulunduğu Haziran 2009 sayısının toplatılarak imhasına, THY internet sitesinden çıkartılmasına, 2 lira manevi tazminat ile 3 bin lira avukatlık ücretinin tahsiline, yazının tamamının karar kesinleştikten sonraki 3 ay içinde SKYLIFE’ta yayımlanmasına karar verdi. THY’nin temyiz istemi ve karar düzeltme başvurusu Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi ve karar kesinleşti. Yazının tamamı icra yoluyla dergide yayımlanacak.

SANSÜRLENEN BÖLÜM

‘Anadolu Yakasında Bir İstanbul Klasiği: Moda’ başlıklı yazının sansürlenen bölümü şöyle: “Bir Modalı olarak, İstanbul’un daima gurur duyduğum binlerce yıllık hoşgörü iklimine hiç ama hiç yakışmayacak biçimde, bu muhteşem iskeledeki kafede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıldır alkollü içki yasağı uyguladığını üzülerek belirtmek isterim. Yemek içmekten söz edilince, Moda’yla adı özdeşleşen Koço Restoran’ı mutlaka anmak gerekir. Çünkü Koço’suz Moda eksik kalır...” (Hürriyet)

THY "İÇKİ SANSÜRÜ" DAVASINI KAYBETTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

willy ~ 11 yıl önce
Buket uzunere böyle reklam fırsatı verdiği için thy yetkililerini kınıyorum, entel sosyete imajı için böyle kişilere neden pirim verilir anlamış değilim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hadi ordan ~ 11 yıl önce
cahil!!
emin ~ 11 yıl önce
thy yazısını yayınlayacak yazarmı bulamadı, hoşgörüsüz birinin yazısını yayınlarsan başına bunlar gelir , umarım yazar seçerken biraz düşünürler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kürre-i cemaatiyye ~ 11 yıl önce
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22584656.asp?utm_source=hurriyet&utm_medium=yazarlar&utm_campaign=yazarsonyazi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalanci ~ 11 yıl önce
Icki'nin adina bile dayanamiyorlar, bir de icki vermemeyi ekonomik sebeplerle koyduk diyorlar. Dini sebeplerle yalan soylemek cayizmidir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iyisi mi ~ 11 yıl önce
işe geri dönüş davalarını kaybet, sansür davasını kaybet...en iyisi thy hukuk bürosundaki elemanları değiştirsin!! başta torpilli avukatları!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neden??? ~ 11 yıl önce
sen sözde dini bütün müslüman olarak !!! milletin hakkını ye hukuklarını çiğne, bir sürü yandaşı torpille işe al müdür vs yap, uçak alımlarında komisyonları cebe indir, apronda deve kes, güvenlik sıralamasında sondan altıncı ol, havacılığı restorantcılıkla karıştır, ikram,reklam,sponsorluklarla bir sürü yanlışlığı örtmeye çalış sonra kalk ''alkol'' yüzünden yazıyı dergiden çıkar ,mahkemeyi kaybet,rezil ol !!!! neymiş? ülke imajıymış!!!! ülke imajına o kadar düşkünsen neden dil bilmeyenleri sırf torpilliler diye yurtdışına tayin ettiniz veya thy üst yönetimi yurtdışına gittiklerinde neden yanlarında tercümanlar ile dolaşıyorlar veya neden deve kesip de bizi tüm dünyaya rezil ettiniz??? deve keserken imajımızı neden düşünmediniz ey imaj düşkünleri?? yoksa bol para ödediğiniz imaj makerlarınız sizi uyarmadılar mı????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ulan ~ 11 yıl önce
Dergi thy nin la istedigini yazar istedigini yazmaz ileri zekalilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yok ya? ~ 11 yıl önce
Bir yazarin yazisi degistirelemez. Ya yaziyi tum yayinlarsin, ya da yayinlamazsin.
ulan ~ 11 yıl önce
anladın mı şimdi hacı?
Pilot K ~ 11 yıl önce
2 tarafda çok komik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
devekesen imajı.. ~ 11 yıl önce
sen apronda deve keserken , dünyaya türkiye yi rezil ederken ülke imajı önemsiz di bir yazı ile mi ülke imajı önemli oldu ey takunyalı bademler???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeter artik. ~ 11 yıl önce
Batirdiniz guzelim ulkenin ve THY' nin imajini. Yeter birakin artik bu alkol ve kiyafetlerle insanlari ayristirmayi. Cekinmeden yolcularini, velinimetlerini sadece alkol istiyorlar diye azarliyarak polimik yaratip kar amaci guden bir sirkette yolcusunu alkol kullanmayanlardan secmek isteyen bir baskan. Nasil bir zihniyet ? ? ?
ohhhhh ~ 11 yıl önce
ne güzel de karar vermişler!:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000