06 Nisan 2010, Salı 07:26:59

"THY, Houston'a direkt uçabilir"

Türkiye’nin Houston Başkonsolosu Akil Öktem, geçen sonbaharda atandığı bu yeni görevinde Texas eyaleti ve çevresindeki Türk toplumu açısından en büyük beklenti olan Türk Hava Yolları’nca Houston’a direk seferler başlatılmasına uğraştığını açıkladı.
  • yolcu olduktan sonra her noktaya ucmali,tabii yeterli uzun menzilli ucak varsa.ya 777 lr olacak yada 345 olacak.
  • Houston-Istanbul THY uçuşu harika olur. Houston'ada Turkiye'ye ve Turkiye uzerinden baglantılı uçacak yeterli yolcu kapasitesi oldugunu düşünüyorum. Hem Houston ve çevresinde yerleşik Türkler ve Orta Doğu'lular, hem de iş baglantısı olan Turk ve ABD'li işadamları zorunlu olarak ya diğer havayollarını seçiyor ya da THY Chicago ile New York baglantısına yoneliyor. THY Chicago veya New York baglantısı da cogu kez bir çile haline gelebiliyor. Houston- Chicago veya New York uçuşunu yapacak olan ABD'li taşıyıcı ise akıl almaz zorluklar çıkarıyor. Ümit ederim gerçekleşir. Yaşar Öztürk
  • Apollo 13 filminde Tom Hanks derki "Houston we got a problem"- Houston bir problemimiz var- Umarim THY pilotlari Houston havalimaninda bunu ileride hic bir zaman soylemezler.
  • tabiki rötar veya arıza yapmazsa :))

Öktem, Ermeni meselesi konusunda ise kesinlikle Türkiye’yi tanıtmaya dönük uzun dönemli lobi faaliyetleri yapılması ve öncelikle de kendi vatandaşlarımızı bu soykırım iddiası konusunda bilgilendirmek gerektiğini söyledi.

Başkonsolosluk faaliyetleri hakkında soruları yanıtlayan Akil Öktem, Türk Hava Yolları konusundaki beklentiye dikkat çekerken, “Yeni bir gelişme olarak Houston merkezli Continental Airlines, Türk Hava Yolları’nın üyesi olduğu Star Alliance birliği üyesi oldu. Bu da bize yeni bir fırsat yarattı. Bu üyelik sistemi çerçevesinde, THY ile bu şirket arasında karşılıklı seferler düzenlemesi konusunda umutluyuz” dedi.

Türkiye ile Amerika arasındaki Ermeni meselesini de değerlendiren Öktem, “Lobi faaliyetlerimizi uzun soluklu yürütmemiz lazım. Biz de sivil toplum örgütlerimizle işbirliği halinde önce kendi vatandaşlarımızı bilgilendirmeliyiz. Eğer biz önce Türk vatandaşlarımızı yeterli bilgilendirebilirsek aynı zamanda Amerikan seçmeni oldukları için de onlar da Kongre üyeleri konusunda etkili olabilirler” diye konuştu.

Öncelikle Houston Başkonsolosluğu’ndaki görevlerinizi bize özetler misiniz?

Akil Öktem: Görev alanımızdaki 8 eyalette takriben 25 bin vatandaşımız var. 2 bine yakın çoğunluğu lisansüstü eğitim alan üniversite öğrencileri var. Buradaki Türk vatandaşı profili mesela Avrupa’dan farklı. Araştırmalarımıza göre yüzde 90’ı üniversite mezunu hatta master ya da doktorası olan vatandaşlar. Houston, enerji, tıp ve uzay ağırlıklı faaliyetlerde merkez olduğu için 20 yıl önce gelen vatandaşlarımız çoğunlukla tıp doktoru ve mühendis ağırlıklı. 5 bin enerji firması burada faaliyet gösterdiği düşünülürse… Ancak son dönemde Türkiye’den işadamlarımız buraya yerleşmekte. Vatandaş profilimiz yavaşça değişmekte. Son 10 yılda vatandaş sayımız ikiye katlanmış durumda. Buradaki vatandaşlarımızın en büyük talebi Türkiye’den buraya direk uçuş olması. Malumunuz Ekim’de Los Angeles’a ön seferler başlıyor. Washington DC’ye de seferler başlayacak. Ben de buradaki görevime başlamadan İstanbul’da Türk Hava Yolları merkeziyle görüşmede bulundum. Amerika’daki Türk Hava Yolları’nın merkez ofisi olan New York’taki yöneticimizle de sürekli temas halindeyim. Houston kentindeki havacılıkla ilgili yetkililerle temas ettim. Buradaki yetkililer, Türk Hava Yolları’nın burada olmasına olumlu bakıyor. Yeni bir gelişme olarak Houston merkezli Continental Airlines, Türk Hava Yolları’nın üyesi olduğu Star Alliance birliği üyesi oldu. Bu da bize yeni bir fırsat yarattı. Bu üyelik sistemi çerçevesinde, THY ile bu şirket arasında karşılıklı seferler düzenlemesi konusunda umutluyuz.

“Houston Türkiye açısından ihmal edilmiş bir bölge”

Ayrıca göreve başladığımdan beri vatandaşlarımızı bir araya getiriyoruz. Aralarında kaynaşmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz. Önümüzdeki dönem için beklentimiz, eğitim alanında vatandaş sayımızda artış bekliyoruz.

Anca şunu söylemeliyiz ki Türkiye açısından Houston ihmal edilmiş bir bölge. İkili ticaretimiz yılda 2 milyar doları buluyor. Son ekonomik krize rağmen ticari ilişkimiz istikrarını koruyor. Houston’dan 330 firma Türkiye ile iş yapıyor.

Eğer THY seferlerini de başlatabilirse ikili ticari ilişkilere de ivme kazandıracaktır. Ama en önemlisi başkonsolosluk olarak tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz.

Burada maalesef Türkiye hakkında ve potansiyeli hakkında büyük bir bilgi eksikliği var.

Texas dünyanın 12’nci büyük ekonomisi. Türkiye’de dünyanın 15’nci büyük ekonomisi. Bu çerçevede mutlaka işbirliğini artırmalıyız. Bu da karşılıklı heyet ziyaretleriyle olabilir.

Ben de bize bağlı 8 eyaletteki Amerikalı yetkilileri ziyaret ediyorum. Louisiana’ya, Arkansas’a gittim. 7 Nisan’da Mississippi’ye, 19 Mayıs’ta da Oklahoma’ya gideceğim.

Gittiğimde oradaki vatandaşlarımızı da sorunlarıyla ilgili dinlemek üzere toplantı da yapıyorum. Toplantıda internet iletişimini teşvik ediyorum. Başkonsolosluğumuz kapsadığı yüzölçümü bakımından göre sahası neredeyse Avrupa kıtası büyüklüğünde. Dolayısıyla internet üzerinden iletişim de çok önemli. Eğitim düzeyi yüksek olduğu için e-konsolosluk kullanılıyor. Şahsen işlemler için başvuru çok az.

Houston’a baktığımız da yeni belediye başkanı Annise Parker ile çok iyi ilişkilerimiz var. En önemlisi işadamlarıyla temas kurarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz.
 

 

(TurkishNY)

"THY, Houston'a direkt uçabilir"

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
yolcu olduktan sonra her noktaya ucmali,tabii yeterli uzun menzilli ucak varsa.ya 777 lr olacak yada 345 olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Houston-Istanbul THY uçuşu harika olur. Houston'ada Turkiye'ye ve Turkiye uzerinden baglantılı uçacak yeterli yolcu kapasitesi oldugunu düşünüyorum. Hem Houston ve çevresinde yerleşik Türkler ve Orta Doğu'lular, hem de iş baglantısı olan Turk ve ABD'li işadamları zorunlu olarak ya diğer havayollarını seçiyor ya da THY Chicago ile New York baglantısına yoneliyor. THY Chicago veya New York baglantısı da cogu kez bir çile haline gelebiliyor. Houston- Chicago veya New York uçuşunu yapacak olan ABD'li taşıyıcı ise akıl almaz zorluklar çıkarıyor. Ümit ederim gerçekleşir. Yaşar Öztürk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Apollo 13 filminde Tom Hanks derki "Houston we got a problem"- Houston bir problemimiz var- Umarim THY pilotlari Houston havalimaninda bunu ileride hic bir zaman soylemezler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tabiki rötar veya arıza yapmazsa :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000