15 Kasım 2009, Pazar 08:03:35

THY hosteslerine neler oluyor?

Yemek harika, servis aksak... Tuvalet tıkanıyor, gürültüyle servis arabası çekiliyor, kontrol sağlanamıyor... İngilizce konuşabilen pek yok. THY hosteslerine neler oluyor?
  • YA BU YURUM YAZAN GAZATECİ HÜRRİYETTEMİ YAZIYOR HANİ OLURYA BİR ÜNLÜ GÜNDEMDE KALMAK İÇİN OLUR OLMAZ ŞEYLER YAPIYOR BUDA HERHALDE İSMİNİN TANINMASI İÇİN THY Yİ KULLANDI YAZIK YAZIK TÜRKİYENİN EKONUMİSİNİ AYAKTA TUTAN BİR ŞİRKETİN BU ŞEKİLDE YAZILMASI BENCE GAZETE VE TELEVİZYON KURULUŞLARIDA ARTIK GERÇEK YAZAN VE GERÇEK YAYIN YAPAN JJJİNSANLAR ALINSIN
  • yorumların hepsını okudum..havacılık hakkında tek bısey bıle bılmeyen yorumcular ve sadece haber olsun diye acımasızca haber yazanlar bende bır gazetecı evladıyım babama sorarmısınız ben ucustayken gece yarılarına kadar uykusuz kızım ındınmı ıyımısın dıe arayan ,annecım ne zaman gelıceksın cok özledın dıyen evladıma,hergun saglıklı ınsın dıye dualar okuyan anacııma..SIZIN ISINIZ GUCUNUZ YOKMU??sIZ NEDEN BAHSEDIYORSUNUZ HE??BU ISI BILMEYENLERDE BIRAZ ARASTIRSIN KABIN MEMURU NEDIR NE YAPAR ASLINDA UCAKTA NEDEN VARDIR DIYE OLMAZMI
  • Bende 97 yılında bu sırkete gırdım..Kalıte tabıkıde degıstı ancak sımdı emeklı olan amırlere soruyorum kendılerı acaba ucakta cayımı kahvemı yaptınmı??yemegımı hazırla derken gazetesını okumuyormuydu??hatta ve hatta orgu oren vardı...şimdıkı şartlarda kac tanesı calısabılı acaba o ESKI TECRUBELI AMIRLERIN???calısmak zorunda olmaları pekı??bızlere yaşattıkları travmaları unutmuyoruz ..Emeklı oldular dıye sırketıme laf soyletmem o kadar...ıyıkı emeklı oldular ..TK bır numaradır .....Bu yazılanlar cok abartıdır...
  • Siyasi torpille hostes ve host alırsan böyle olur. İşi bilmeyen torpilliler dolunca uçaklara servisi benmi yapacağım. Olacağı budur ne bekliyorsunki örümcek kafalı zihniyetle yönetilen THY'den
  • AHH AH NERDE KALDI O ESKI GAZETECILER.UCAGA GELIP GOZLERIMIZIN ICINE BAKARAK MERHABA ARKADASLAR NASILSINIZ DEYIP KENDINI TANITAN.HIC BIRSEY YEMEDIGI HALDE BINLERCE KEZ GUVENLI UCUS ICIN TESEKKUR EDEN YETMEYIP GAZETESINDE BIZLERE OVGULER YAGDIRAN.SIMDI UCAGA GELIP KENDISINI TANIMADIGIMIZ ICIN BIZLERI AZARLAYAN BENI TANIMADINIZMI DIYE KAPRIS YAPAN.KENDILERI UNLU BIR AKTRIS SANKİ.ESKI BIR GAZETECI ARKADASIM A.VE B. DEDILERKI BU MESLEK ESKISI GIBI DEGIL SIMDIKI GAZETECILER KAFALARINA GORE YAZIYORLAR.ETIK OLMAYAN DAVRANISLAR SERGILIYORLAR.YEMEK ICMEK ICIN KALP KIRIYORLAR.NASIL OLDU GUZEL BIR YAZI DEGILMI.YAZDIM OLDU.DEMEKKI BUNLARI YAZMAK ICIN GAZETECI OLMAM GEREKMIYORMUS DEGIL MI.SAYGILAR
  • AYNEN DEDIGIM GIBI BIZDE SIZ VE SIZIN GIBILERDEN HOSLANMIYORUZ.UCAGA GELIPP BAKINN BANA IYI DAVRANIN HEP BENLE ILGILENIN BEN GAZETECIYIM SIZI MAHCUP EDERIM YAZARIM YUKARI SOYLERIM DIYEN BAKISLAR TEHTITKAR TAVIRLAR.SIZI SEVMIYORUZ.SIZ O UCAKTA YOLCUSUNUZ YOLCU.GAZETECI DEGILSINIZ BIZLE UCAN BINLERCE INSAN GIBI SIZDE YOLCUSUNUZ.EGOLARINIZI ARKA PLANDA BIRAKIN ARTIK YETER.BIRGUN SIZLERE VERILEN BU PRIMLER BITECEK BUNUDA BILIN.SIZI EL USTUNDE TUTARIZ EXTRA ILGI GOSTERIRIZ AMA YINE OLMAZ NEDEN CUNKU BIZE CAMUR ATMAK KOLAYDIR.BIR DEFADA MARJINAL OLUNDA HAKKIMIZI VERIN.SADECE BIR GUN SIZ GIBI INSANLARLA UGRASINDA GORUN NEYIN NE OLDUGUNU.UNUTMAYIN DUNYADA BINLERCE GAZETECI VAR VE HEPSI INSAN.HER INSAN OZELDIR SADECE SIZ DEGIL.
  • SEVGILI YAZAR MEHVES EVIN SEYAHAT EDECEKSINIZ SANIRIM BILET LAZIM.NEDIR BU KARALAMA KAMPANYALARI.BU EMEKLI OLDUGU HALDE ISMINI BILE VERMEKTEN KORKAN ESKI A. VE B.HOSTESLERI.UCUSU SADECE RUJ SURMEK ZANNEDEN KAPIYI BILE ALAMAYACAK KADAR TOMBUL AMA HERSEYI EN IYI BILDIGINI SANAN EMERGENCYE AYKIRI YANINDA CALISAN ARKADASLARA KENDINE CILINGIR SOFRASI KURDURAN AHH O ESKI AMIRLERIMIZZ.ISTISNALAR KAIDEYI TABIKI BOZMAZ.BIRAKIN ARTIK BU HAVADAKILERI KARALAMA KAMPANYALARINI.ERISEMEDIGINIZ CIGERIZ BIZ CUNKU BIZ COK YUKARDAYIZ LIKE A STARS SIZ NE DERSENIZ DEYIN.KASTETTIGINIZ 1 CURUK ELMA KOCA BIR EFSANE SIRKETE VE HAVADA HERAN TEHLIKEYLE KARSI KARSIYA KALARAK EMEK HARCAYAN INSANLARA MAL EDILEMEZ.GIDIN BASKA MESLEKLERLE UGRASIN.MESELA GAZETECILERLE.
  • artık her torpili olan kişi kendi adamını thy' na alınıyor o yuzden hiç bir yolcu kalite aramasın ! kabin memurları bile neden orada olduklarının bilincinde degil kii iişlerini düzgün yapsın ..
  • Kabin memurlarının (Son zamanlarda alınan) lütfen bir kiyafetlerine bakın. Ayakkabılar boyasız. Elbiseler bakımsız. Genelleme yapmak istemiyorum ama hep de böylesi mi denk geliyor. Eskiden uçuştan önce üniformalar ütülenir, saçlar yapılır ayakkabılar boyanırdı. Neden mi ? Önce kendilerine olan, sonra yolcuya olan saygılarından. Şirketlerine duydukları aidiyet duygusundan. Şimdi ise düştükleri duruma bakın. Bu işlerden anlamak lazım. Durmak yok yola devam demekle olmuyor işte. Zorlamanın anlamı yok. Beceremiyorsunuz...
  • Sızı canı gonulden tebrık ederım yazmıs oldugunuz yazıdan dolayı Muhtesem gozlemlemıssınız varoslardan toplama ekıplerle best cabın degıl thy bad cabın durumunda star allıance olayı masal

Son zamanlarda yaptığım THY uçuşlarında dikkatimi çekiyor. Hostesler genç ve güleryüzlü fakat serviste ciddi aksamalar, eksiklikler yaşanıyor. Bir kere İngilizceleri epey alt seviyede. Basma kalıp cümleleri bile telaffuz edemeyenler var. Bazıları gerçekten zarafetten, bakımlı görüntüden uzak bir tablo çiziyor. Host sayısı da neredeyse hostesleri geçer oldu. Çoğu asık suratlı, ben niye buradayım der gibi bakıyor. Fiziklerine bakıyorum da kabine alınmaları bile ayrı bir tartışma konusu olmalı!

Hem iç, hem dış hat seferinde iki tuvaletten birinin arızalandığını ve insanların, uçak inme anonsu yaparken ayakta beklediğine yakın zamanda tanık oldum. Servis arabalarındaki eksikler bir türlü bitmiyor, paldır küldür bir tarz hakim olmuş...

YEMEĞE ÖZENLE İŞ BİTMEZ

Bilmem THY bu konuda önlem alacak mı? Çünkü yemek kalitesine ve büyük yatırım yapılarak alınan uçaklara gösterilen titizlik, kabin ekibine gösterilmiyor. 

Niyetim tüm THY hosteslerini rencide etmek değil; elbette işlerini mükemmele yakın yapanlar var. Ancak genel anlamda bazı sorunlar daha sık dile getiriliyorsa, standartları tutturamıyorsunuz demektir.

Yolcu olarak atıp tutmak kolay, peki bu işin profesyonellerinin yorumu nedir?

İki eski THY hostesi ile görüştüm. İkisi de kendi istekleriyle ayrılmış, yani THY’nin ‘zorla emekli ettiği’ hosteslerden değil. Biri başka bir iş yapmaya karar vermiş, diğeri başka bir havayolunda kabin amiri olarak görevli. Artık yolcu olarak THY uçağına biniyor ve kalitede bir düşüşün yaşandığını üzülerek doğruluyorlar.

HOSTES A: O DÖNEM BİTTİ

1996’da THY’ye girmiş hostes A. Şimdi dünyaca ünlü başka bir havayolunda, mesleğinin zirvesinde. ‘Aldığım servis eğitimini hala unutamıyorum, çok şanslıy-mışım’ diyen A, en önemli problemin erken yaşta emekli edilen hostesler olduğunu vurguluyor: “O zamanlar uçmak önemliydi. Çok iyi kolejlerden mezun, iyi aile kızları hostes olmak isterdi. Artık bu işe burun kıvırıyorlar.” Uçuşlar sıklaştıkça, hostesliği cazip kılan şartların değiştiğini, bu işe başvuranların işe gelip geçici olarak baktıklarını söylüyor A: “Erken emekli edilen hostesler büyük kayıptır. Onların tecrübesi ve bilgisi şimdiki gençleri katlar.”

BİR YILLIK HOSTES  UZUN UÇAMAZ

Tam 20 yıl hostes, kabin amiri ve kontrolör olarak çalışmış Hostes B. Bugün efsane hostesler arasında anılıyor. Beş yıl önce THY’den ayrılmış, artık yolcu olarak TK uçağına biniyor. THY’nin 45 yaşındaki hostesleri emekli etmesinin en büyük sorun olduğunu belirterek başlıyor: “Diğer havayollarına bakın, 50, 55, hatta 60 yaşında bu mesleği sürdürüyorlar. Neden? Çünkü tecrübelerinin doruk noktasındalar. Servisi bırakın, acil durumda ne yapılacağını en iyi onlar bilir.”
Zamanında beş yıllık uçuş tecrübesi olmayanın uzun uçuşta görevlendirilmediğini, şimdiyse bir veya iki yıllık hosteslerin yurtdışı uçuşunda görev aldığını söyleyen B, terfi sayılan bu durumun da ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Sizi bilmem ama ben, işin profesyonellerinden bu detayları duyunca hem üzüldüm, hem de ürktüm...

ACİL DURUM EĞİTİMİ EKSİK

Hostes A, THY’nin ‘casus yolcu’larla ve eğitim kalitesini artırarak sorunları çözebileceğine inanıyor.

- Ben makyajımı düzeltmek üzere üç kez tuvalete yollandığımı hatırlarım. Böyle bir kontrol artık kalmadı.
- Kızların kalitesi düştü. İngilizce yazılı sınavında eskiden 80’in üstünde almak gerekirdi, şimdi bu 60’lara kadar düştü diye duyuyorum. Sözlüye hiç dikkat edilmiyor zaten.

- En önemli sorun, emergency dediğimiz acil durum eğitiminin diğerlerine göre zayıf olması.
- THY ile uçarken bazen trolleyi nasıl getirdiklerini, yolcuya nasıl davrandıklarını gördükçe kahroluyorum. Ama bazen de kabini çok güzel idare edenlere rastlıyorum.
- Bir havayolu şirketinin CEO’su bizzat uçup denetliyor. THY ancak rapor tutacak ‘casus yolcu’larla ekibini denetleyebilir.
- Bir host, “Alkol servisi yapmayacağım” diye kabin amirine çıkışmıştı. Amir, durumu rapor ettikten sonra uzaklaştırıldı.
- Yurtdışı uçuşu yaptım, gıcır gıcır bir uçakla. Business Class’ta oturan yolcunun koltuğu bozuktu! Böyle bir şey dış hat uçuşunda kabul edilemez.


İŞ OLARAK GÖRMÜYORLAR

Hostes B’ye göre yeni nesil, hostesliğe geçici bir iş gibi bakıyor:

- Manikürsüz, saçı başı dağılmış bir görüntü kabul edilemez. Bir gömlek ve fular bir kez giyilebilir.
- Bazı uçuşlarda host sayısı hostesi geçiyor. Mutlaka denge olmalı.
- Eskiden hostesler amirden çekinir, efendimsiz konuşmazdı. Kural budur, yoksa kontrolü kaybedersiniz. Şimdi amirler memurlardan korkuyor!
- Bu işin standartları belli. 12 günlük first class eğitimi şimdiki gibi iki günde bitiremezsiniz.
- Trolley çekilirken yolcu rahatsız edilmez, dürterek uyandırılmaz. 


Mehveş EVİN
Milliyet

THY hosteslerine neler oluyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (125)

Misafir ~ 14 yıl önce
YA BU YURUM YAZAN GAZATECİ HÜRRİYETTEMİ YAZIYOR HANİ OLURYA BİR ÜNLÜ GÜNDEMDE KALMAK İÇİN OLUR OLMAZ ŞEYLER YAPIYOR BUDA HERHALDE İSMİNİN TANINMASI İÇİN THY Yİ KULLANDI YAZIK YAZIK TÜRKİYENİN EKONUMİSİNİ AYAKTA TUTAN BİR ŞİRKETİN BU ŞEKİLDE YAZILMASI BENCE GAZETE VE TELEVİZYON KURULUŞLARIDA ARTIK GERÇEK YAZAN VE GERÇEK YAYIN YAPAN JJJİNSANLAR ALINSIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yorumların hepsını okudum..havacılık hakkında tek bısey bıle bılmeyen yorumcular ve sadece haber olsun diye acımasızca haber yazanlar bende bır gazetecı evladıyım babama sorarmısınız ben ucustayken gece yarılarına kadar uykusuz kızım ındınmı ıyımısın dıe arayan ,annecım ne zaman gelıceksın cok özledın dıyen evladıma,hergun saglıklı ınsın dıye dualar okuyan anacııma..SIZIN ISINIZ GUCUNUZ YOKMU??sIZ NEDEN BAHSEDIYORSUNUZ HE??BU ISI BILMEYENLERDE BIRAZ ARASTIRSIN KABIN MEMURU NEDIR NE YAPAR ASLINDA UCAKTA NEDEN VARDIR DIYE OLMAZMI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bende 97 yılında bu sırkete gırdım..Kalıte tabıkıde degıstı ancak sımdı emeklı olan amırlere soruyorum kendılerı acaba ucakta cayımı kahvemı yaptınmı??yemegımı hazırla derken gazetesını okumuyormuydu??hatta ve hatta orgu oren vardı...şimdıkı şartlarda kac tanesı calısabılı acaba o ESKI TECRUBELI AMIRLERIN???calısmak zorunda olmaları pekı??bızlere yaşattıkları travmaları unutmuyoruz ..Emeklı oldular dıye sırketıme laf soyletmem o kadar...ıyıkı emeklı oldular ..TK bır numaradır .....Bu yazılanlar cok abartıdır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Siyasi torpille hostes ve host alırsan böyle olur. İşi bilmeyen torpilliler dolunca uçaklara servisi benmi yapacağım. Olacağı budur ne bekliyorsunki örümcek kafalı zihniyetle yönetilen THY'den

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
AHH AH NERDE KALDI O ESKI GAZETECILER.UCAGA GELIP GOZLERIMIZIN ICINE BAKARAK MERHABA ARKADASLAR NASILSINIZ DEYIP KENDINI TANITAN.HIC BIRSEY YEMEDIGI HALDE BINLERCE KEZ GUVENLI UCUS ICIN TESEKKUR EDEN YETMEYIP GAZETESINDE BIZLERE OVGULER YAGDIRAN.SIMDI UCAGA GELIP KENDISINI TANIMADIGIMIZ ICIN BIZLERI AZARLAYAN BENI TANIMADINIZMI DIYE KAPRIS YAPAN.KENDILERI UNLU BIR AKTRIS SANKİ.ESKI BIR GAZETECI ARKADASIM A.VE B. DEDILERKI BU MESLEK ESKISI GIBI DEGIL SIMDIKI GAZETECILER KAFALARINA GORE YAZIYORLAR.ETIK OLMAYAN DAVRANISLAR SERGILIYORLAR.YEMEK ICMEK ICIN KALP KIRIYORLAR.NASIL OLDU GUZEL BIR YAZI DEGILMI.YAZDIM OLDU.DEMEKKI BUNLARI YAZMAK ICIN GAZETECI OLMAM GEREKMIYORMUS DEGIL MI.SAYGILAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
AYNEN DEDIGIM GIBI BIZDE SIZ VE SIZIN GIBILERDEN HOSLANMIYORUZ.UCAGA GELIPP BAKINN BANA IYI DAVRANIN HEP BENLE ILGILENIN BEN GAZETECIYIM SIZI MAHCUP EDERIM YAZARIM YUKARI SOYLERIM DIYEN BAKISLAR TEHTITKAR TAVIRLAR.SIZI SEVMIYORUZ.SIZ O UCAKTA YOLCUSUNUZ YOLCU.GAZETECI DEGILSINIZ BIZLE UCAN BINLERCE INSAN GIBI SIZDE YOLCUSUNUZ.EGOLARINIZI ARKA PLANDA BIRAKIN ARTIK YETER.BIRGUN SIZLERE VERILEN BU PRIMLER BITECEK BUNUDA BILIN.SIZI EL USTUNDE TUTARIZ EXTRA ILGI GOSTERIRIZ AMA YINE OLMAZ NEDEN CUNKU BIZE CAMUR ATMAK KOLAYDIR.BIR DEFADA MARJINAL OLUNDA HAKKIMIZI VERIN.SADECE BIR GUN SIZ GIBI INSANLARLA UGRASINDA GORUN NEYIN NE OLDUGUNU.UNUTMAYIN DUNYADA BINLERCE GAZETECI VAR VE HEPSI INSAN.HER INSAN OZELDIR SADECE SIZ DEGIL.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SEVGILI YAZAR MEHVES EVIN SEYAHAT EDECEKSINIZ SANIRIM BILET LAZIM.NEDIR BU KARALAMA KAMPANYALARI.BU EMEKLI OLDUGU HALDE ISMINI BILE VERMEKTEN KORKAN ESKI A. VE B.HOSTESLERI.UCUSU SADECE RUJ SURMEK ZANNEDEN KAPIYI BILE ALAMAYACAK KADAR TOMBUL AMA HERSEYI EN IYI BILDIGINI SANAN EMERGENCYE AYKIRI YANINDA CALISAN ARKADASLARA KENDINE CILINGIR SOFRASI KURDURAN AHH O ESKI AMIRLERIMIZZ.ISTISNALAR KAIDEYI TABIKI BOZMAZ.BIRAKIN ARTIK BU HAVADAKILERI KARALAMA KAMPANYALARINI.ERISEMEDIGINIZ CIGERIZ BIZ CUNKU BIZ COK YUKARDAYIZ LIKE A STARS SIZ NE DERSENIZ DEYIN.KASTETTIGINIZ 1 CURUK ELMA KOCA BIR EFSANE SIRKETE VE HAVADA HERAN TEHLIKEYLE KARSI KARSIYA KALARAK EMEK HARCAYAN INSANLARA MAL EDILEMEZ.GIDIN BASKA MESLEKLERLE UGRASIN.MESELA GAZETECILERLE.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
artık her torpili olan kişi kendi adamını thy' na alınıyor o yuzden hiç bir yolcu kalite aramasın ! kabin memurları bile neden orada olduklarının bilincinde degil kii iişlerini düzgün yapsın ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kabin memurlarının (Son zamanlarda alınan) lütfen bir kiyafetlerine bakın. Ayakkabılar boyasız. Elbiseler bakımsız. Genelleme yapmak istemiyorum ama hep de böylesi mi denk geliyor. Eskiden uçuştan önce üniformalar ütülenir, saçlar yapılır ayakkabılar boyanırdı. Neden mi ? Önce kendilerine olan, sonra yolcuya olan saygılarından. Şirketlerine duydukları aidiyet duygusundan. Şimdi ise düştükleri duruma bakın. Bu işlerden anlamak lazım. Durmak yok yola devam demekle olmuyor işte. Zorlamanın anlamı yok. Beceremiyorsunuz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sızı canı gonulden tebrık ederım yazmıs oldugunuz yazıdan dolayı Muhtesem gozlemlemıssınız varoslardan toplama ekıplerle best cabın degıl thy bad cabın durumunda star allıance olayı masal

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000