24 Ocak 2010, Pazar 08:57:56

"THY, HOLDİNG GİBİ OLDU..."

TGS de 100 milyon lira hedefiyle yola çıktı, THY holding gibi oldu...
  • 40 dakkada bastırın diye nasıl üstüne gideceksin personelin? adam keyfinden mi 1 saatte yapıyor işini..uçak war 40 dakkalık ucak var 2 saatlik..mantıklı olun..
  • onu bunu bilmem de apronun tum yukunu yuklenen ambarları sırtlayan çocuklarına alın terıyle (hak edilmiş) para götüren işçilerınızın hakkını verın bu vebaldir ayıp dır gunah dır yanı kısacası malıyetı 100 de 30 düşürün ama işçinin emeğini hiç etmeyın hiç değilse TGS de
  • uçaklar kırk dakikada hazırlanacak 40 dk da hazırlanacak uçak var iki saate hazırlanacak uçak var havaştan tgs ye geçildi değişen ne oldu gene aynı timler işçi sayısı artacak dendi henüz bir şey yok araba ekipman teçhizattan uçaklar boşalamıyor yükleme gecikiyor sen önce bunları düzeltte ondan sonra kırk dakikada uçak kapatmayı düşün kullanacak araç bulamıyorlar boşaltacak araba traktör bulamıyorlar konuşacak telsiz yok yetersiz yetersiz ter
  • ayrıca 40 dk ucak hazırlanırmı.. zaten icab ederse degil apar topar hazırlanıyor hep ucaklar tuvalete girecek zaman kalmadan yolcu aldıgımız oluyor ayrıca odul dedigin seyi ben soyleleyeyim sevgili havacılık uzamnı odul dedikleri kabin amiri ve kaptana gelen bir SMSdir :)
  • Sayın PORT CLINIC yetkilileri tansiyon bakmaya ücret alınıyor mu merakımdan soruyorum hvlmnı personeliyimde birde ücret tarifenizi hvlmnı çalışanlarına bir şekilde ulaştırsanızda hasta olan kapınızdan geçmeye korkmasa dışarılarda derman aramasa nasıl olur....
  • Gazeteci, ecnebi bir mahalledeki kapıcıya sormuş "burada millet vekili olsan neler yaparsın" demiş. Kapıcı: "ben ne anlarım bey'im, benim işim kapıcılık, apartmanın işlerine bakarım" demiş. Türkiye'de ki bir kapıcıya sorduklarında ise başlamış anlatmaya: "şuraya otopark buraya havuz buraya cami oraya okul yaparım" demiş. Anafikir şu: Canım Türkiye'mde herkes ne kadar çok fikir sahibi her konuda ! Yorumlarınız boşa gitmesin,hadi bir gazateci de sizlere sormuş farzedelim: THY Genel Müdürü olsanız neler yapardınız !!
  • valla onu bunu bilmem ama bir iş yerine girebilmek için soğukta en az 20 dakika çabalayanların olduğu başka bir havayolu şirketi varmıdır dünyada merak ediyorum.barcelona'ya bilmem kime sponsor olacağınıza B KAPISINI düzeltin. personel sıkıntıdan kurtulsun rahat rahat işine gitsin VERİMLİ olsun.emin olun huzurlu bir personelden alacağınız kar BARCELONA VE MANCHESTER'dan alacağınız reklam gelirlerinden kat kat fazla olacaktır.
  • Gazeteci hiç can sıkıcı soru sormuyor demişsin ya, şu gazetecide karşıındakileri kızdıracak bir ifade var mı? Bu tipin devamlı patronların yanında yurdışı gezilerde olduğunu yazılarından öğrenebilirsin. Patronları kızdıracak, yahu bu karşımdakiler nereden bu noktalara geldi, ailesinin durmu neydi daha önceleri şimdi bu durumlara nasıl geldiler diyecek bir ifade görebiliyor musun? Ne diyeyim, balık kokalı çok zaman oldu, artık çok geç. Umut yok. Çocuklarımıza yazık.
  • cvr suçluyu ortaya çıkarır.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, söze karşımdaki büyüklüğü anımsatarak girdi:

- Şu anda karşında 1.5 milyar doları TAV, 3.2 milyar doları da THY olmak üzere toplam 4.7 milyar dolarlık değeri yöneten iki insan duruyor.

TAV Havalimanları Holding bünyesindeki Airport Otel’de buluştuğumuzda, bir tarafımda Sani Şener, diğer tarafımda Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu vardı.
Buluşmamızın nedeni, THY ile TAV’a bağlı Havaş’ın ortaklaşa kurduğu Turkish Ground Service’yi (TGS) konuşmaktı. Hamdi Topçu, TGS’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Şener de yardımcısıydı.
THY, TGS’yi kurmaya karar verdiğinde kendine ortak bulmak için ihale açmış, “en uygun teklifi” 59 milyon Euro’yla Havaş vermişti. Böylece TGS’de yüzde 50-50 ortaklık gerçekleşmişti. İhaleye Çelebi Hava Servisi ile Fraport da katılmıştı.
İşlemlerin tamamlanması, Rekabet Kurulu’ndan izin çıkmasının ardından TGS, kolları sıvamış. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana’da THY’nin “Turkish” adıyla verdiği yer hizmetlerini devralmış.
Sani Şener heyecanlı:
- Türkiye’deki uçuşların yüzde 88’i bu 5 havalimanına gerçekleşir. Bunların yüzde 60’ı da THY’nindir. TGS’ye daha önce THY’de görevli olan 3 bin 500 personel kaydırıldı.
- Personel bu kadarla kalacak mı?
- Tüm istasyonlarda yapılanma tamamlandıktan sonra personel sayımız 5 bine kadar yükselecek.
Hamdi Topçu, bir ayrıntıya dikkat çekti:
- TGS’nin hizmetleri sadece apronla sınırlı kalmayacak.
- Başka neler var?
- Bilet satış, check-in dahil tüm yer hizmetleri TGS’ye geçecek.
- Bu durumda personel kaybı söz konusu oalacak mı? Personel bu geçişi kabul edecek mi?
- Aynı personel, aynı işi TGS çatısı altında yapacak. Ayrıca THY’de personel kaybı söz konusu olmayacak. Sürekli büyüyen THY’de istihdam daha da artacak.
Hamdi Topçu, TGS’yle ilgili hedeflerinin Türkiye ile sınırlı olmadığına vurgu yaptı:
- Hedefimiz TGS markasıyla 5 kıtada olmak.
Topçu, ardından THY’nin sayıları giderek artan şirketlerini anımsattı:
- Önce THY Teknik’i ayırmıştık. Bölgede uçak bakım merkesine dönüştü. Şimdi Pret&Whitney’le motor bakım işi de gelişecek. Uçaklarımıza yemek servisi yapan, başka şirketlere de aynı hizmeti sunan Turkish Do&Co da gayet başarılı. Şimdi bunlara TGS de eklendi.
- Hükümet yandan özelleştirmeler yaparken, THY’nin “yarı kamulaştırma” adımları çelişki değil mi?
- THY kamu şirketi gibi çalışmıyor ki...
- Öyle de olsa yönetimini hükümet atıyor.
- Hükümet, yönetimi atamak dışında THY’nin hiçbir işine müdahale etmiyor. Hisselerimizn çoğunluğu da halka açık.
Dünya krizde kıvranırken, Japonya gibi bir devin hava yolu şirketi bile iflasa sürüklenirken, THY  büyümeyi sürdürüyor, Barcelona ve Manchester’a sponsor olup dikkatleri çekiyor...
Bunlara bir de “holding görüntüsü” ekleniyor...

Maliyet yüzde 30 azalacak

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya sordum:
- TGS kurulana kadar yer hizmetlerinizi Turkish adı altında kendiniz gerçekleştiriyordunuz. Havaş’la ortak olduğunuz TGS’nin devreye girmesi ne fark yaratacak?
- Maliyetlerimizin düşmesini bekliyoruz.
- Bir uçağı eskiden uçuşa hazır hale getirmenin faturası neydi, şimdi ne olacak?
- Tek tek uçak üzerinden şu anda maliyet örneği veremem ama genelde yüzde 30 düzeyinde bir azalma bekliyoruz.
Topçu, ardından bir ekleme yaptı:
- THY, bir yandan daha ucuza hizmet alırken, diğer taraftan TGS’yle para da kazanacak.
- Nasıl?
- TGS, yüzde 7 kâr marjıyla hizmet verecek. bu yüzde 7’nin yüzde 3.5’lik bölümü THY’nin hanesine yazılacak.

Özellikli işlerde monopol riski var

HAMDİ Topçu ve Sani Şener’le TGS üzerine konuşurken, 1980’li yılların ikinci yarısında, dönemin ANAP hükümetinin ilk özelleştirme girişimini anımsadım.
ANAP, ilk denemeyi Boğaziçi Hava Taşımacılığı (BHT) ile yapmayı planlamıştı. Necati Doğru yönetimindeki Milliyet ekonomi sayfalarında, “BHT peşkeş çekiliyor” başlığıyla başlayıp, kampanyaya dönüşen haberler yapmıştık.
Sonunda bir gün rahmetli Adnan Kahveci arayıp sitem etmişti:
- BHT’yi özelleştiremedik ama kapatıyoruz.
Sonra ANAP, Çitosan çatısı altındaki çimento fabrikalarını özelleştirdi. Uçaklara yemek servisi yapan Usaş da ilk özelleştirme örneklerinden biri oldu. Yine Havaş da, özelleştirmeyle önce Ciner Grubu’na, daha sonra da TAV Havalimanları Holding’e geçti...
Hamdi Toplu’ya Usaş ve Havaş’ı anımsattım:
- Bu iki şirketin verdiği hizmeti şimdi kendi ortak olduğunuz Turkish Do&Co ve TGS’den almayı yeğlediniz.
- Özellikli bazı işlerde “monopol riski” ortaya çıkıyor. Buralarda da öyle oldu.
Sani Şener araya girdi:
- Zaten yer hizmetleri konusunda Avrupa Birliği (AB) kuralı da en az üç şirketin devrede olması yönünde...
Çelebi Hava Servisi ve Havaş’ın yanına Havaş’ın ortak olduğu TGS de eklendi...
Bu üçlüyle özlenen rekabet ortamı oluşur mu?

Uçaklar 1 saat yerine 40 dakikada hazırlanır

TAV Havalimanları Holding CEO’su ve TGS’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sani Şener, THY’yle ortaya koyacakları sinerjiyle yer hizmetlerinde önemli değişime imza atacaklarını vurgulayınca, Hamdi Topçu’ya döndüm:
- Kendiniz bir uçağı ne kadar sürede uçuşa hazır hale getiriyordunuz?
- 1 saatte hazır ederdik.
- Şimdi TGS’yle bu süre azalacak mı?
- Rötara giren uçaklarda TGS’ye daha rahat bastıracağız. İcabında, “40 dakikada hazırlayın” deyip, rötarın 20 dakikasını önleyebileceğiz.
Topçu, yeri gelmişken, TGS’deki prim sistemine vurgu yaptı:
- Kaliteden ödün vermeden, uçakları erken hazır hale getiren personel, karşılığında prim alabilecek.

Eğitimden 20 milyon dolar kazanıyor

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bir yandan TGS’yi anlatırken, diğer taraftan henüz ayrı şirkete dönüşmemiş, ancak hızla öne çıkan bir operasyonlarına dikkat çekti:
- Değişik ülkelerden 20 farklı havayolu şirketinin pilotları bizim simülasyon merkezimizde eğitim görüyor.
- Buradan ne kadar gelir elde ediyorsunuz?
- Yılda 20 milyon doları buluyor.
- Bu eğitim birimini de ayrı şirkete dönüştürecek misiniz?
- Belki ilerde olabilir...

Pilot listesiyle Hava Kuvvetleri Komutanı ilgilenirdi

Hamdi Topçu, THY’nin uçuş okulunda yılda 150-200 pilot yetişeceğini anlatırken, 2003’te iş başına geldikleri günleri anımsadı:
- O dönem-lerde Hava Kuvvetleri Komutanlığı her yıl 25 pilotu emekli edip, THY’ye yönlendirirdi. THY’nin tek pilot alabildiği yer Hava Kuvvetleri-mizdi. Hava Kuvvetleri Komutanı, bu listelerle bizzat ilgilenirdi.
- Şimdi durum nasıl?
- Şimdi Hava Kuvvetleri’nden de gelen pilotlar var ama yeterli olmuyor. Eskişehir’deki okul da pilot yetiştiriyor. Ancak, sektör büyüyünce, orası da yetersiz kaldı. Biz de kendi uçuş okulumuzu kurduk.

Vahap MUNYAR
HÜRRİYET

"THY, HOLDİNG GİBİ OLDU..."

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Misafir ~ 14 yıl önce
40 dakkada bastırın diye nasıl üstüne gideceksin personelin? adam keyfinden mi 1 saatte yapıyor işini..uçak war 40 dakkalık ucak var 2 saatlik..mantıklı olun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
onu bunu bilmem de apronun tum yukunu yuklenen ambarları sırtlayan çocuklarına alın terıyle (hak edilmiş) para götüren işçilerınızın hakkını verın bu vebaldir ayıp dır gunah dır yanı kısacası malıyetı 100 de 30 düşürün ama işçinin emeğini hiç etmeyın hiç değilse TGS de

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uçaklar kırk dakikada hazırlanacak 40 dk da hazırlanacak uçak var iki saate hazırlanacak uçak var havaştan tgs ye geçildi değişen ne oldu gene aynı timler işçi sayısı artacak dendi henüz bir şey yok araba ekipman teçhizattan uçaklar boşalamıyor yükleme gecikiyor sen önce bunları düzeltte ondan sonra kırk dakikada uçak kapatmayı düşün kullanacak araç bulamıyorlar boşaltacak araba traktör bulamıyorlar konuşacak telsiz yok yetersiz yetersiz ter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ayrıca 40 dk ucak hazırlanırmı.. zaten icab ederse degil apar topar hazırlanıyor hep ucaklar tuvalete girecek zaman kalmadan yolcu aldıgımız oluyor ayrıca odul dedigin seyi ben soyleleyeyim sevgili havacılık uzamnı odul dedikleri kabin amiri ve kaptana gelen bir SMSdir :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın PORT CLINIC yetkilileri tansiyon bakmaya ücret alınıyor mu merakımdan soruyorum hvlmnı personeliyimde birde ücret tarifenizi hvlmnı çalışanlarına bir şekilde ulaştırsanızda hasta olan kapınızdan geçmeye korkmasa dışarılarda derman aramasa nasıl olur....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gazeteci, ecnebi bir mahalledeki kapıcıya sormuş "burada millet vekili olsan neler yaparsın" demiş. Kapıcı: "ben ne anlarım bey'im, benim işim kapıcılık, apartmanın işlerine bakarım" demiş. Türkiye'de ki bir kapıcıya sorduklarında ise başlamış anlatmaya: "şuraya otopark buraya havuz buraya cami oraya okul yaparım" demiş. Anafikir şu: Canım Türkiye'mde herkes ne kadar çok fikir sahibi her konuda ! Yorumlarınız boşa gitmesin,hadi bir gazateci de sizlere sormuş farzedelim: THY Genel Müdürü olsanız neler yapardınız !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
valla onu bunu bilmem ama bir iş yerine girebilmek için soğukta en az 20 dakika çabalayanların olduğu başka bir havayolu şirketi varmıdır dünyada merak ediyorum.barcelona'ya bilmem kime sponsor olacağınıza B KAPISINI düzeltin. personel sıkıntıdan kurtulsun rahat rahat işine gitsin VERİMLİ olsun.emin olun huzurlu bir personelden alacağınız kar BARCELONA VE MANCHESTER'dan alacağınız reklam gelirlerinden kat kat fazla olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gazeteci hiç can sıkıcı soru sormuyor demişsin ya, şu gazetecide karşıındakileri kızdıracak bir ifade var mı? Bu tipin devamlı patronların yanında yurdışı gezilerde olduğunu yazılarından öğrenebilirsin. Patronları kızdıracak, yahu bu karşımdakiler nereden bu noktalara geldi, ailesinin durmu neydi daha önceleri şimdi bu durumlara nasıl geldiler diyecek bir ifade görebiliyor musun? Ne diyeyim, balık kokalı çok zaman oldu, artık çok geç. Umut yok. Çocuklarımıza yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
cvr suçluyu ortaya çıkarır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000