20 Ekim 2014, Pazartesi 13:43:13

THY 'HAYATA EL VER'Dİ

Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde, Ankara Üniversitesi ve Resüsitasyon Derneği’nin katkılarıyla Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından başlatılan ‘Hayata El Ver’ kampanyası başladı. 16 Ekim’de başlatılan ve 2 yıl sürecek kampanyaya THY de destek verdi.
  • WHO veya avrupa resusitasyon'dan biri tam hatirlamiyorum , solunumu atlayip direk kalp masajina baslanabilecegine dair bir yayin yapmisti yakin zamanda dolayisiyla vucut salgisi ile bulasabilecek viruslere yakalanma riski de sifirlanir
  • Ucaklarimizda maske olarak kullanilan aletlerimoz de mevcuttur arkadaslar. Cunku kusmuş veya agzindan kan gelmis yolcuya da yeri geldiginde suni teneffus yapmamiz gerekebilir. Yolcunun agzina boru kismini sokup kendi agzimizla trmas ettirmeden kullanilan bir aparat vardir. Bunun ile hastalik kapma riski cok cok dusuk yuzdelerde oluyor.
  • Suni tenefüs yani kurtarıcı nefes verirken mikrop kapma olasılığı yüksektir. Bu yüzden mümkünse maske kullanmak gerekir. Mümkün değilse hastanın durumu gözlemlenmelidir. Unutmayın ilk yardım da öncelik sizsiniz. Siz sağlıklı olun, hayatta kalın ki başka insanlara yardım edebilesiniz. Kurtarıcı nefes çocuk ve bebeklerde çok önemlidir. Tıkanıklığı açma olasılığı yüksektir. Derslerde aldığımız bilgiler doğrultusunda yazdım. Umarım açıklayıcı olmuştur.
  • Uygulamada maske kullanılıyor zaten,hava geçirgenliği olan herhangi bişeyde olabilir,dikkatinizi sadece topuklar mı çekti? Garip gelmesine gerek yok hem o sivri topuk değil kalın topuk gayet normal ..
  • Tebrikler çok başarılı dikkat çekici olmuş
  • Topuklar birisinde sivri digerinde kut. Garip geldi. Yanlis mi dogru mu? Bilmedigimden soruyorum.
  • Suni teneffus yapilirken hastalik kapma riski kactir acaba?

Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde, Ankara Üniversitesi ve Resüsitasyon Derneği’nin katkılarıyla Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından başlatılan ‘Hayata El Ver’ kampanyası başladı. 16 Ekim’de başlatılan ve 2 yıl sürecek kampanyaya THY de destek verdi.

Bugün THY kabin ekibi simülasyon uçakta ‘ani kalp durması konusunda’ ilk müdahale ve yaşam desteği konularında aldıkları eğitimi başarıyla uyguladı.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Katı’nda hazırlanan simülasyon uçakta THY personeli ‘ani kalp durması’ halinde yapılması gerekenleri maketler üzerinde uygulayarak kampanyaya dikkat çekti. Kalbi duran yolcuya nasıl müdahale edileceğini gösteren kabin ekibi, simülasyon ile hastanın kalbinin tekrar nasıl çalıştırılabileceğini gösterdi.

‘THY AVRUPA RESÜSİTASYON’U TARAFINDAN SERTİFİKALI’

Kampanya kapsamında bir açıklama yapan Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci; ‘Bizim burada amacımız uçuş eğitimin yanında verdiğimiz ilk yardım eğitimleriyle yolculara verdiğimiz değeri sizlere tanıtmak. Bir hayatın bizim için ne kadar değerli olduğunu anlatmak istiyoruz. 2004 yılından beri Avrupa Resüsitasyon’u tarafından sertifikalandırılmış  bir eğitim merkezi olarak eğitim vermeye devam ediyoruz. Bütün kabin memuru arkadaşlarımız temel eğitimlerinden başlayarak bu eğitimleri alıyorlar ve bunların sonrasında ilk yardım yapma yetkinliğini kazanmış oluyorlar. Olabilecek herhangi bir durumda yolcuya anında müdahale etme imkanını buluyorlar.

Bütün uçaklarımızda defibrilatör cihazımız bulunuyor ve kabin memurlarımız bunu kullanma yetkisine sahiptir’ dedi.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof.Dr. Neslihan Alkış, Doç Dr. Tuğhan Utku ve Resüsitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr.Agah Çertuğ’un da katılarak kampanyanın önemine vurgu yaptığı ‘Hayata El Ver’ kampanyası kapsamında THY kabin ekibi ani kalp durması anında neler yapılacağını uygulamalı olarak gösterdi.

KAMPANYA İKİ YIL SÜRECEK

Ani kalp durması ABD ve Avrupa’da başlıca ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Ani kalp durması genellikle kalp atışlarında düzensizlik yada aşırı hız şeklinde oluşuyor ve hem beyne hem de vücudun geri kalanına giden kan akışı duruyor ve kişi yere yığılıyor. Aslında klinik açıdan ölü olarak kabul edilen bu kişileri zamanında ve doğru müdahale ile yeniden hayata döndürmek mümkün.

Ani kalp durması yaşayan bir insanın yaşama şansına sahip olabilmesi için temel yaşam desteği (kalp masajı ve suni solunum) gerekli. Müdahalenin faydalı olabilmesi için vakit kaybetmeden, tercihen ilk üç yada beş dakika içinde müdahale önem taşıyor.






















©AirportHaber

THY 'HAYATA EL VER'Dİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

kurtarici nefes ~ 9 yıl önce
WHO veya avrupa resusitasyon'dan biri tam hatirlamiyorum , solunumu atlayip direk kalp masajina baslanabilecegine dair bir yayin yapmisti yakin zamanda dolayisiyla vucut salgisi ile bulasabilecek viruslere yakalanma riski de sifirlanir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
Ucaklarimizda maske olarak kullanilan aletlerimoz de mevcuttur arkadaslar. Cunku kusmuş veya agzindan kan gelmis yolcuya da yeri geldiginde suni teneffus yapmamiz gerekebilir. Yolcunun agzina boru kismini sokup kendi agzimizla trmas ettirmeden kullanilan bir aparat vardir. Bunun ile hastalik kapma riski cok cok dusuk yuzdelerde oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yasas ~ 10 yıl önce
Suni tenefüs yani kurtarıcı nefes verirken mikrop kapma olasılığı yüksektir. Bu yüzden mümkünse maske kullanmak gerekir. Mümkün değilse hastanın durumu gözlemlenmelidir. Unutmayın ilk yardım da öncelik sizsiniz. Siz sağlıklı olun, hayatta kalın ki başka insanlara yardım edebilesiniz. Kurtarıcı nefes çocuk ve bebeklerde çok önemlidir. Tıkanıklığı açma olasılığı yüksektir. Derslerde aldığımız bilgiler doğrultusunda yazdım. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Uygulamada maske kullanılıyor zaten,hava geçirgenliği olan herhangi bişeyde olabilir,dikkatinizi sadece topuklar mı çekti? Garip gelmesine gerek yok hem o sivri topuk değil kalın topuk gayet normal ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Tebrikler çok başarılı dikkat çekici olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Topuklar birisinde sivri digerinde kut. Garip geldi. Yanlis mi dogru mu? Bilmedigimden soruyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Suni teneffus yapilirken hastalik kapma riski kactir acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000