05 Aralık 2012, Çarşamba 13:14:16

THY HAVALİMANI İŞLETMECİLİĞİNE Mİ SOYUNDU?

İstanbul’daki 3. Havalimanı projesinin ihalesi için çalışmalar hızlandırılırken, uzmanlar Rekabet Kurumu’nun ihale sürecinde yapacağı analiz detaylarını ortaya çıkardı. ‘Coğrafi Pazar ve Rekabet’i kapsayan analiz neticesinde tekel (hakim durum) olgusuna dikkat çekilirken, THY’nin havalimanı işletmeciliğine soyunabileceği ileri sürüldü.
  • THY böyle bir girişimle, liderliğe yaklaştığı avrupada rakiplerine karşı süper bir hamle yapmış olur. Filoya eklenecek uçaklarla ve bu sebeple koordine edilecek yeni destinasyonlarla İstanbul'u Dünyanın gözbebeği olan bir HUB'a çevirir. Bayrak taşıyıcısı olduğu ülkesine gurur kaynağı olacak dev bir havalimanına sahip olur. Açıkcası kendine yakışanı yapar. THY nin geleceği, Türkiyenin coğrafi konumu, Hükümetin uyguladığı Dış Ticaret politika ve Dünyanın Türkiye'yi yatırım-turizm ve yaşanabilir bir iklim olarak görmesiyle çok parlaktır.
  • Ben yeni havalimanında THY'nin özellikle dış hat yolcuları için özel bir terminali olmasını isterim. Her yerde bayrak taşıyıcı havayolunun böyle tesisleri varken neden İstanbul'da da olmasın.
  • 3.hv lm projesı şimdiden tam bır satranç oyununa dönmüş gıbı görünüyor. ışletmeler kndıne gore stratejiler gelıştırmekte, belkıde ortak bıle aramaktadırlar. gonul ısterkı, yenı hv lım ıcnde THY nın bayrak taşıyıcı olarak kendıne aıt bır termınalı olsun vede tum hızmetlerını kendısı üslensın..aynı hv lım ıcınde kı termınallerın her bırının ışletılmesının degışık kuruluşlara verılmesı, rekabetı ,ıyı hızmetı vede kalıtelışmeyı de artıracagı ıcın bolesıne bır hızmet yelpazesının de duşunulmesı yararlı olacaktır ,henuz denız gorunmeden paçalar sıvandıgına gore, her ışletme suyu gecmeye kararlı gorunerek calışmalarını vede projelerını yapıyor olmaları ortaya ıyı bır şeyın cıkacagı ışaretını vermektedır..umarım yetkılıler zamanı gelnce bu konuda ulkemız adına hayırlı olan kararlarını vereceklerdır ...
  • Valla zor olur. Tüm Rize, İstanbul'a taşınır ve havalimanında çalışanların bir çoğunun soyadı TOPÇU olur kanısındayım... İstanbul genelinde kira fiyatları artar, nüfus yükselir, trafikteki araç sayısı gelenler kadar artar, Yeni havalimanının en yakınına Güneysu mahallesi kurulur, mahallenin en uzun caddesi TOPÇU caddesi olur. Mahalleye Rizeli olmayan yada TOPÇU soyadı olmayanlar alınmaz, alınsa bile bilimum yerden referans istenir. Yok, yok sevmedim ben bu işi...
  • Thy yollarının bu yenı yapılıcak hava alanında kendı termınalı olması lazım bır cok buyuk havayollarının kendı base lerınde oldugu gibi Örnegın Qantas (Sydney Kingsford) Emirates (Dubai ) Buyuk ve İleriyı hedefleyen hava yollarının kendı yolcularına ayrıcalık tanıması lazım.

Yap – işlet - devret modeli ile yapılması planlanan ve 2013 yılı bitmeden ihalesi tamamlanması hedeflenen İstanbul’a 3. Havalimanı projesinde çalışmalar hızlandırıldı.

Karadeniz sahiline kurulmasına karar verilen 3. Havalimanı için 120 milyon yolcu kapasitesi hedeflenirken, ihale sürecini yakın takibe alan ACTECON Rekabet ve Regülâsyon Danışmanlık firması, Rekabet Kurumu’nun ihale sürecinde gerçekleştireceği analiz detaylarını ortaya çıkardı. Habertürk'te yer alan habere göre; Coğrafi Pazar ve Rekabet Analizi’ni kapsayan inceleme neticesinde tekel (hakim durum) olgusuna dikkat çeken ACTECON firmasının ortağı Şahin Ardıyok, başta THY olmak üzere birçok havayolu şirketinin 3. Havalimanı’nda terminal işletmeciliğine girerek dikey entegrasyon ile maliyetlerini düşürebileceklerini kaydederek, “Özellikle yer hizmetleri şirketi TGS ve catering hizmetleri şirketi Do&Co’da yüzde 50 hissesi olan Türk Hava Yolları’nın (THY) 3. Havalimanı ihalesine girerek havalimanı işletmeciliğine girebilmesi muhtemel” dedi.

KURALLAR DİKKATE ALINMALI

İstanbul’un hem ticaret hem de turizm açısından çok hızlı büyüyen bir destinasyon haline geldiğini belirten Şahin Ardıyok, “3. Havalimanı sayesinde İstanbul çok büyük bir yolcu transit merkezi haline gelecek. THY’nin de hedeflerine ulaşabilmesi için yeni bir havalimanına ihtiyacı var” dedi.

İhaleye girecek olan şirketlerin rekabet kuralları çerçevesinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin Ardıyok, “Rekabet Kurumu 3. Havalimanı ihalesine katılacak olan şirketleri, diğer özelleştirme süreçlerinde olduğu gibi, Coğrafi Pazar ve Rekabet konularında analiz edecek. İstanbul’daki 3 havalimanının birbirleri ile rekabet edebilmesi için en uygun şartlar belirlenecek. Eğer elinizde birbiriyle rekabet edebilecek üç havaalanı varsa, doğru çözüm düşük fiyat ve yüksek kalite için bunları farklı ellerde tutmaktır. Bu sayede hem yolcular kazanacak hem de yolcularına daha ucuz hizmet sunabilecek olan THY’nin hedeflerine ulaşması mümkün olabilecek” dedi. Devlet Hava Meydanları ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün fiyat regülasyonunun ‘en iyi ikinci çözüm’ olduğuna dikkat çeken Şahin Ardıyok, “Nitekim rekabetçi çözümlerin bu piyasada nasıl sonuç verdiği yurtiçi hatlarda uçan yolcu sayısındaki muazzam artış ile zaten test edilmiştir” dedi.

Gazipaşa Havalimanı baz alındı

Uzman ekibi ile Rekabet Kurumu’nun ihale sürecinde yapacağı analizleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Şahin Ardıyok, Antalya’da TAV’ın kazandığı Gazipaşa Havalimanı ihalesini baz aldıklarını söyledi. Şahin Ardıyok,  “Gazipaşa Havalimanı’nın Coğrafi Pazar Analizi yapılırken etrafında bulunan Antalya, Isparta, Burdur, Bodrum ve Dalaman havalimanları incelendi. Rekabet Analizi’nde ise Gazipaşa Havalimanı’nın işletmeye açılması halinde hangi havalimanları ile rekabet edeceği masaya yatırıldı. Bodrum ve Dalaman havalimanlarının kara yolu uzaklığı ve konfor problemleri nedeniyle Antalya için rakip olamayacağına karar verilirken, Isparta ve Burdur havalimanlarının ise küçük kapasiteli olmaları rekabet açısından elenmesine neden oldu. 150 kilometre uzaklıktaki Antalya Havalimanı’nın en güçlü rakip olduğuna karar veren Rekabet Kurumu, hakim durum olgusu nedeni ile bu havalimanı işletmecisi şirketin ihaleye girip girmediğini araştırdı. İhaleye girmediği belirlenince de en yüksek teklifi veren TAV’ın Gazipaşa Havalimanı’nın işletme hakkını almasına onay verdi” diye konuştu.

TERMİNAL İŞLETMECİSİ OLABİLİRLER

3. Havalimanının 5 terminalden oluşacağını ve her terminalin ayrı ayrı ihale edileceğini beklediğini söyleyen Şahin Ardıyok, tıpkı Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi, başta THY olmak üzere birçok havayolu şirketinin de terminal işletmeciliğine girerek dikey entegrasyon ile maliyetlerini düşürebileceğini kaydetti.

AHL işletmecisi şirketin 3. Havalimanı ihalesini almasının en çok da THY’yi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Şahin Ardıyok, ”İstanbul eğer çok büyük transit bir merkez haline gelecek ise, havaalanları arasındaki rekabetin istenen düzeyde olmaması THY’nin de işine gelmeyecektir. Bu doğrultuda THY’nin de 3. Havalimanı ihalesine girebilmesi muhtemeldir. THY’nin yer hizmetlerinde TGS’de catering hizmetlerinde ise Do & Co şirketinde yüzde 50 ortaklığı var. Bu iki alanda zaten var olan THY 3. Havalimanı ihalesine de girerek havalimanı işletmeciliğine de soyunabilir” dedi.

TAV AHL İŞLETMESİNİ DEVREDEBİLİR

İstanbul’un gerek konumu gerekse de işlevselliği açısından önemli bir destinasyon olduğunu hatırlatan Şahin Ardıyok, “İstanbul dahil olduğu coğrafi pazar Anadolu ve Avrupa yakası ile Trakya bölgesinden oluşuyor. Coğrafi pazarı Avrupa yakası olarak aldığımızda AHL ve 3. Havalimanı bu kapsamda değerlendiriliyor. Dolayısıyla da Sabiha Gökçen Havalimanı bu kapsamın dışında kalıyor. Ancak buradaki sorun şu; eğer 3. Havalimanı’nı AHL işletmecisi alırsa, o zaman da devreye hakim durum olgusu giriyor ki, Rekabet Kurumu’nun bu neticeye onay vermesi zorlu bir süreci beraberinde getiriyor. Coğrafi pazar Avrupa ve Anadolu yakası olarak baz alındığında ise o zaman Sabiha Gökçen Havalimanı da işin içine giriyor ve kapsam genişliyor. Bu kez de ortaya rekabet unsuru çıkıyor” diye konuştu.

Rekabet Analizi ile havalimanları arasındaki fiyat politikasının incelendiğini açıklayan Şahin Ardıyok, “İstanbul’da AHL işletmecisinin ihaleyi alması halinde yer hizmetlerinde ve diğer işletme konularında ne tip bir fiyat politikası izleneceği Rekabet Analizi’nin temel konusu. Bunun yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinde bir rekabet baskısı oluşabilir mi? Bu da çok önemli. İncelemeler neticesinde Rekabet Kurumu’nun yine hakim durum olgusu nedeni ile AHL işletmecisine onay vermemesi söz konusu olabilir” dedi. AHL işletmecisi şirketin mevcut havalimanını 2021’e kadar işletme hakkı bulunduğunu hatırlatan Şahin Ardıyok, “3. Havalimanının 2017’de devreye girmesi planlanıyor. AHL işletmecisi şirket, eğer isterse 4 yıl önceden AHL işletmesini devretmeyi taahhüt ederek, ihaleye daha ciddi bir alıcı olarak dahil olabilir” dedi.

Airporthaber Başyazarı Sefa İnan da, Altta Kalanın Canı Çıksın başlıklı yazısında THY'nin Lufthansa ile birlikte üçüncü havalimanı ihalesini alarak terminal işletmeciliğine soyunabileceğini öne sürmüştü.

İşte o yazı: ALTTA KALANIN CANI ÇIKSIN (TIKLAYIN)

THY HAVALİMANI İŞLETMECİLİĞİNE Mİ SOYUNDU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Fırat ~ 11 yıl önce
THY böyle bir girişimle, liderliğe yaklaştığı avrupada rakiplerine karşı süper bir hamle yapmış olur. Filoya eklenecek uçaklarla ve bu sebeple koordine edilecek yeni destinasyonlarla İstanbul'u Dünyanın gözbebeği olan bir HUB'a çevirir. Bayrak taşıyıcısı olduğu ülkesine gurur kaynağı olacak dev bir havalimanına sahip olur. Açıkcası kendine yakışanı yapar. THY nin geleceği, Türkiyenin coğrafi konumu, Hükümetin uyguladığı Dış Ticaret politika ve Dünyanın Türkiye'yi yatırım-turizm ve yaşanabilir bir iklim olarak görmesiyle çok parlaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kemal ~ 11 yıl önce
Ben yeni havalimanında THY'nin özellikle dış hat yolcuları için özel bir terminali olmasını isterim. Her yerde bayrak taşıyıcı havayolunun böyle tesisleri varken neden İstanbul'da da olmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
erdınc durmazer ~ 11 yıl önce
3.hv lm projesı şimdiden tam bır satranç oyununa dönmüş gıbı görünüyor. ışletmeler kndıne gore stratejiler gelıştırmekte, belkıde ortak bıle aramaktadırlar. gonul ısterkı, yenı hv lım ıcnde THY nın bayrak taşıyıcı olarak kendıne aıt bır termınalı olsun vede tum hızmetlerını kendısı üslensın..aynı hv lım ıcınde kı termınallerın her bırının ışletılmesının degışık kuruluşlara verılmesı, rekabetı ,ıyı hızmetı vede kalıtelışmeyı de artıracagı ıcın bolesıne bır hızmet yelpazesının de duşunulmesı yararlı olacaktır ,henuz denız gorunmeden paçalar sıvandıgına gore, her ışletme suyu gecmeye kararlı gorunerek calışmalarını vede projelerını yapıyor olmaları ortaya ıyı bır şeyın cıkacagı ışaretını vermektedır..umarım yetkılıler zamanı gelnce bu konuda ulkemız adına hayırlı olan kararlarını vereceklerdır ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi yaaaa ~ 11 yıl önce
Valla zor olur. Tüm Rize, İstanbul'a taşınır ve havalimanında çalışanların bir çoğunun soyadı TOPÇU olur kanısındayım... İstanbul genelinde kira fiyatları artar, nüfus yükselir, trafikteki araç sayısı gelenler kadar artar, Yeni havalimanının en yakınına Güneysu mahallesi kurulur, mahallenin en uzun caddesi TOPÇU caddesi olur. Mahalleye Rizeli olmayan yada TOPÇU soyadı olmayanlar alınmaz, alınsa bile bilimum yerden referans istenir. Yok, yok sevmedim ben bu işi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Thy yollarının bu yenı yapılıcak hava alanında kendı termınalı olması lazım bır cok buyuk havayollarının kendı base lerınde oldugu gibi Örnegın Qantas (Sydney Kingsford) Emirates (Dubai ) Buyuk ve İleriyı hedefleyen hava yollarının kendı yolcularına ayrıcalık tanıması lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000