04 Ağustos 2010, Çarşamba 09:32:20

"THY HAVACILIKTA İKİ EKOLÜN TAM ORTASINDA"

Türk Havayolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Avrupa'nın ve Türkiye'nin önde gelen finansal yatırımcılarına THY'yi anlattı. İşte ayrıntılar...
  • Büyüsünde alt yapısız büyüme olurmu,kabin ekiplerinden örnek verelim eski buişe yıllarını vermiş tam tecrübelerinden yararlanacağı gençleri yetiştirecekonlara yazılıolmayan kuralları öğretecek,eğitecek kabin amirlerini emekli ettiler,ortalık çoluk çocuğa kaldı,mesele sadece güzel yemek vermekle bitmiyor,nerede yolcu emniyeti insanları idare edip güvenlik sağlama ,bunlar hep birikimle olurda ....anlayana !
  • amma da bos konusuyorsunuz THY buyudu mu buyumedi mi ona bakin ne olmasini bekliyorsunuz gozunuz nerede?ayiptir yahu boyle bos laflar
  • asıl şirketi büyüten gerçek kahramanları da farkedebilseniz biraz...
  • Bana cevap yazan kişi ya kurumla ilgisi yok yada yeteneksiz lerin ŞAKŞAKCISIN. 1-THY genl md. toplantı çağrısı yapıyor 4000 kişiye yakın KABİN PERSONELİ'nden 9 (DOKUZ)Kişi katılabiliyor.Müracat edipte katılamıyanlar ise Ya K.H bşk nı Emine tarafından o gün özellikle görev verildi veya katılmaları engellendi. PEKİ GENEL MD. BU TOPLANTIYI NEDEN YAPACAKTI BİLEN BİLİYOR.İşten atılma konusunda ise yer hizmetlerini saymıyorum o iş bir FACİA ama uçucular için ise eften püften işten atılıyorsunuz.Daha sonra mahkeye gidip kazanıyorsunuz ve işe geri alınmayıp tazminatınız veriliyor.Mahkeme kararı bu güne kadar kime uygulanmış.Ve THY şu ana kadar bu tür davaların yüzde 99 kaybetmiştir.Benim kalite anlayışım Ekiplefr içindeki KAOS vlardan meydanda.
  • Bu adam konusuyor, ve ne yazikki ne Airporthaber nede yorumcular, bunun konustuklarini irdelemiyor. Temel´e göre THY, Avrupada 4. büyük sirket. Tahminen LH,AF,BA dan sonra THY yi 4.büyük sayiyor. Peki hem yolcu sayisi, hem ucak sayisi, hemde ciro hacmi ile THY den halen büyük olan RYANNAIR, EASYJET ve AIRBERLIN´ i niye es geciyor akilli Temel? Üstelik bunlardan AirBerlin diger ikisi gibi ucuzcu olmaktanda cikmis, uzun yol ve business class´a sahip daha ciddiye alinan bir sirket. Temel niye her seferinde adi gecen bu 3 sirketi göz ardi ediyor, Türk halkina bunu böyle pazarliyor, ve bizim halkimizda sesini cikarmiyor bunu yiyor? Safmiyiz yoksa bizde mi carpitilan istatistikleri seviyoruz? Tugrul.
  • BAE'nin havayolu şirketlerine ucuz yakıt sağladığı iddiaları her zaman yapıldı. Ama bunun aslı astarı yok. Yoksa Dünya Ticaret Örgütü çoktan cezalandırmıştı. Avrupalılar da çoktan bu şirketleri yasaklamıştı. Emirates, yapsa yapsa mali gücü sayesinde yakıt kontratlarını uzun vadeli olarak düşük fiyattan yapabilir. Sonuçta Avrupa - Asya transferinde THY, körfez ülkelerinin 3 deviyle mücadele edemez.
  • THY yi Emirates ile karşılaştırman yanlış bir kere. orta dogu da petrol bol ve dogal olarak ucuz. bu da bilet fiyatlarına yansıyor haliyle
  • Madem büyüyüyeceksiniz , şimdiden yurtdışından pilot alımı için ilanları verin hatta alımları şimdiden yapın ki yabancı pilotlarımız hemencecik iş bulsun , nasıl olsa kaynak bol , kendi vatandaşına her türlü eziyet hak ; değil mi Sn Kotil?Merak etmeyin ne doğuda , ne batıda kendi vatantadaşını aşağılıyan yönetim anlayışı yok.Sizin yönetim anlayışınız dünyada türünün tek örneği merak etmeyin.Bu konuda gerçekten müthiş özgünlük ve değişim yarattınız.Tebrik ederim(!).
  • ne bekliyordun arkadaşım, temel kotilin 3500 - 4000 kişi ile aynı anda toplantı yapmasını mı? Hangi mantık üretti bunu çok merak ettim. THY de kaç bin personel çalışıyor. İşten çıkarmaların olması çok çok çok normal. Personel sayısına işten çıkarmaları bölersen eğer aslında THY nin çok fazla işten çıkaran bi şirket olmadığını görürsün. Bi de artık eskisi gibi değil herşey. yasa çalışanı koruyor işvereni değil. öyle sana uyuz oldum işine son veriyorum dönemleri geçti artık. sizce çok geride kalmışsınız. Uçak larda artıyor hizmet te artıyor kalite de. ha senin kalite anlayışın farklı ise onu bilemem
  • Sayın genel md. bu işler uçak alma ile tek başına çözülmez. Bu uçaklarda EMEK ve HİZMET veren personelin kaliteside GÖZ ARDI EDİLEMEZ .UÇAK tek başına hiç bir şey ifade etmez. THY genel md. T.Kotil bey Kabin toplantısına yaklaşık 3500-4000 bin kabin personeli varken NEDEN 9 (DOKUZ) KİŞİ KATILDI NEDEN..NEDEN..NEDEN.. Kokpit ve Kabin personeli korku ve baskı ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor(son olarak kabin amiri ve Tassa genel sekreteri Semra Dereli nin İŞTEN ATILMASI) THY da HİZMET kalitesinde büyük düşüş var.Uçucu personel KAOS içinde ne yapacaklarını bilmiyorlar.Bunun baş sorumlusu Uçuş İşlt. ,K.H.bşk ve diğer birimlerdeki YETENEKSİZ yöneticilerdir.
Temel Kotil, "THY'nin geleceği parlak, büyümemiz devam edecek. THY'nin önümüzdeki yıllardaki hedefi yılda dış uçuşlarda toplam 30 milyon yolcuya ulaşmak ve bu sayı içinde transit yolcuların sayısını da üçte ikiye çıkarmak. THY marka olarak artık Avrupa'nın en iyi bilinen hava yolu şirketlerinden biri" dedi. Bu arada havacılık sektörünün en önemli yayın organlarından olan Aviation Week dergisinin 2009 verileri üzerinden yaptığı araştırmada, THY finansal sağlık sıralamasında 80 puanla birinci gelirken, Aviation Week'in analiz ettiği 35 havayolu şirketini ve bu kategoride yer alan birçok ünlü havayolu şirketini de geride bıraktı.

Temel Kotil, THY'nin ikram hizmetlerini karşılayan Turkish Do&Co İkram Hizmetleri'nin ev sahipliğinde, 20'nin üzerinde yatırımcı şirketinden finansal analistin katıldığı toplantıda şirketin büyüme stratejisine ve vizyonuna ilişkin bilgi verdi. Toplantıya uluslararası yatırımcıların yatırım kararlarına yön veren yaklaşık 30 civarında finansal analist katılırken, Temel Kotil, analistlerden gelen THY'nin yatırımları, iştirakleri ve iş gücü maliyetleri gibi konulardaki sorularına da yanıt verdi. Kotil, yatırımcı toplantılarının bir devamı olarak bu tarz bir toplantı yaptıklarını belirterek, "Bu aynı zamanda bizim görevimizin bir parçasını oluşturuyor.

THY'nin performansını, vizyonunu, yeni yatırımlarını dönem dönem yaptığımız yatırımcı toplantıları aracılığıyla anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Kotil, THY'nin 2009-2023 arasını kapsayan filo projeksiyon planına göre 105 yeni uçak alınacağını, kesin siparişlerin değerinin 1.66 milyar dolar olduğunu, opsiyonlarla birlikte bu rakamın 2.7 milyar dolar olacağını kaydetti.

"THY HAVACILIKTA İKİ EKOLÜN TAM ORTASINDA"

Toplantıda yaptığı sunumun yanı sıra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kotil, dünyada havacılıkta iki farklı ekol bulunduğunu, Türkiye'nin havacılık ekolleri arasında tam merkezde bir yerde durduğunu ve THY olarak hem kaliteyi hem ucuzluğu sağlamak istediklerini belirterek, "Dünyada havacılıkta iki farklı ekol var. Batı ucuz fiyatlamanın, doğu ise kalitenin önemli olduğunu söylüyor. Biz bu iki ekolün tam merkezinde yer alıyoruz. Hem kaliteyi hem ucuzluğu sağlamak istiyoruz. Batıdan verimliliği, doğudan kaliteyi öğreniyoruz'" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada 526 milyar dolarlık toplam havayolu taşımacılığı pazarında Avrupa'nın payının yüzde 28 olduğunu ve buraya 3 saatlik uçuş mesafesindeki İstanbul'un, transit uçuşlarda payını artırmak için önemli şansları bulunduğunu belirterek, "İstanbul hava trafiğinde bir hub olarak dünyada gerçekten benzersiz bir konuma sahip. Dünyadaki toplam transit uçuşların yüzde 66'sı Avrupa-Asya koridoru üzerinde gerçekleşiyor. Türkiye'den üç saatlik uçuş mesafelerinde tam 50 farklı ülkeye uçuş gerçekleştirebiliyor. THY'nin hedefi bu pazarda iddialı bir oyuncu haline gelmek" dedi.

"ULUSLARARASI UÇUŞLARDA TRANSİT YOLCU ORANI ÜÇTE İKİYE ÇIKACAK"

Kotil, "Şu anda transit yolcular, toplam yolcularımızın 3'te 1'ini oluşturuyor. Noktadan noktaya taşıdığımız 10 milyon yolcuya karşılık, 6 milyon transit yolcumuz var. Amacımız transit yolcu oranını 3'te 2'ye çıkarmak. Önümüzdeki yıllarda toplam dış hatlarda yolcu sayımız 30 milyona ulaşacak ve transit yolcu sayımız da 20 milyona çıkacak. Böylece uluslararası uçuşlarda iki kat büyümüş olacağız" diye konuştu.

Kotil, 2002 yılından bu yana transit uçuşlara, 2006 yılından bu yana da business class yolculara odaklandıklarını belirterek, Türkiye'nin dünyanın diğer bölgeleri ile artan ve iyileşen ilişkileri yanı sıra vizelerin kaldırılmasıyla birlikte turizm sektöründeki gelişmelerin de kendilerini olumlu etkilediğini söyledi. Temel Kotil, geçen yıl İstanbul Atatürk Havalimanında yolcu sayısında yüzde 5,2 artış kaydedilirken, THY'nin buradaki yolcu sayısındaki artışın yüzde 10,1 olduğunu, diğer havayollarının toplam yolcu sayısında ise yüzde 4,3 düşüş yaşandığını hatırlatarak, "Eğer THY'nin bu performansı olmasaydı Atatürk Havalimanı'ndaki yolcu sayısındaki büyüme de bu oranlara çıkamazdı" dedi.

"YENİ İŞTİRAKLERLE ODAĞIMIZI KAYBETMİYORUZ"

Toplantı sırasında analistlerin kendilerine yatırımların riskli taraflarını sorduğunu aktaran Kotil, "Uçaklarımızın bir kısmı finansal, bir kısmı operasyonel. Her zaman yüzde 100 dolu gitme olanağı yok. Bunu biliyoruz. Bizim uzun vadeye yönelik tedbirimiz var" dedi.
Katılımcıların, THY'nin iştiraklerinin sayısına ve faaliyet alanlarına işaret ederek, odak noktalarının bozulabileceği ihtimaline ilişkin sorular da yönelttiğini söyleyen Kotil, "Ben THY Yönetim Kurulu'ndayım, bir de Sun Express'in Yönetim Kurulu Başkanıyım. Başka hiçbir şirkette değilim, diğer şirketlerle diğer arkadaşlar ilgileniyor, yani odağımızı kaybetmiyoruz" diye konuştu.

THY FİNANSAL SAĞLIKTA BİRİNCİ OLDU, EN BÜYÜK HAVAYOLLARINI GERİDE BIRAKTI

Genel Müdür Kotil, THY'nin havacılık sektörünün en önemli yayın organlarından olan Aviation Week dergisinde yer alan ve havayolu şirketlerinin çeşitli alanlarda performanslarının değerlendirildiği sıralamada, 2009 yılında finansal sağlığı en iyi durumda olan havayolu şirketi olarak seçildiğini belirterek, 2010'un ilk çeyreğinde net 79 milyon TL kar açıklayan THY için bunun çok iyi bir gelişme olduğunu söyledi. THY finansal sağlık sıralamasında 80 puanla birinci gelirken, Aviation Week'in analiz ettiği 35 havayolu şirketini ve bu kategoride yer alan birçok ünlü havayolu şirketini de geride bıraktı.

Temel Kotil, THY'nin 2009 verileriyle Avrupa'nın dördüncü büyük havayolu şirketi olduğunu, aylık bazda ise Nisan 2010 tarihinden bu yana da üçüncü sırada bulunduğunun altını çizerek, THY'nin Skytrax tarafından Güney Avrupa'nın en iyi havayolu seçildiğini, THY'nin ekonomi sınıfında en iyi ikram servisi ödülüne değer bulunduğunu sözlerine ekledi.
"THY HAVACILIKTA İKİ EKOLÜN TAM ORTASINDA"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
Büyüsünde alt yapısız büyüme olurmu,kabin ekiplerinden örnek verelim eski buişe yıllarını vermiş tam tecrübelerinden yararlanacağı gençleri yetiştirecekonlara yazılıolmayan kuralları öğretecek,eğitecek kabin amirlerini emekli ettiler,ortalık çoluk çocuğa kaldı,mesele sadece güzel yemek vermekle bitmiyor,nerede yolcu emniyeti insanları idare edip güvenlik sağlama ,bunlar hep birikimle olurda ....anlayana !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
amma da bos konusuyorsunuz THY buyudu mu buyumedi mi ona bakin ne olmasini bekliyorsunuz gozunuz nerede?ayiptir yahu boyle bos laflar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
asıl şirketi büyüten gerçek kahramanları da farkedebilseniz biraz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bana cevap yazan kişi ya kurumla ilgisi yok yada yeteneksiz lerin ŞAKŞAKCISIN. 1-THY genl md. toplantı çağrısı yapıyor 4000 kişiye yakın KABİN PERSONELİ'nden 9 (DOKUZ)Kişi katılabiliyor.Müracat edipte katılamıyanlar ise Ya K.H bşk nı Emine tarafından o gün özellikle görev verildi veya katılmaları engellendi. PEKİ GENEL MD. BU TOPLANTIYI NEDEN YAPACAKTI BİLEN BİLİYOR.İşten atılma konusunda ise yer hizmetlerini saymıyorum o iş bir FACİA ama uçucular için ise eften püften işten atılıyorsunuz.Daha sonra mahkeye gidip kazanıyorsunuz ve işe geri alınmayıp tazminatınız veriliyor.Mahkeme kararı bu güne kadar kime uygulanmış.Ve THY şu ana kadar bu tür davaların yüzde 99 kaybetmiştir.Benim kalite anlayışım Ekiplefr içindeki KAOS vlardan meydanda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu adam konusuyor, ve ne yazikki ne Airporthaber nede yorumcular, bunun konustuklarini irdelemiyor. Temel´e göre THY, Avrupada 4. büyük sirket. Tahminen LH,AF,BA dan sonra THY yi 4.büyük sayiyor. Peki hem yolcu sayisi, hem ucak sayisi, hemde ciro hacmi ile THY den halen büyük olan RYANNAIR, EASYJET ve AIRBERLIN´ i niye es geciyor akilli Temel? Üstelik bunlardan AirBerlin diger ikisi gibi ucuzcu olmaktanda cikmis, uzun yol ve business class´a sahip daha ciddiye alinan bir sirket. Temel niye her seferinde adi gecen bu 3 sirketi göz ardi ediyor, Türk halkina bunu böyle pazarliyor, ve bizim halkimizda sesini cikarmiyor bunu yiyor? Safmiyiz yoksa bizde mi carpitilan istatistikleri seviyoruz? Tugrul.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BAE'nin havayolu şirketlerine ucuz yakıt sağladığı iddiaları her zaman yapıldı. Ama bunun aslı astarı yok. Yoksa Dünya Ticaret Örgütü çoktan cezalandırmıştı. Avrupalılar da çoktan bu şirketleri yasaklamıştı. Emirates, yapsa yapsa mali gücü sayesinde yakıt kontratlarını uzun vadeli olarak düşük fiyattan yapabilir. Sonuçta Avrupa - Asya transferinde THY, körfez ülkelerinin 3 deviyle mücadele edemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY yi Emirates ile karşılaştırman yanlış bir kere. orta dogu da petrol bol ve dogal olarak ucuz. bu da bilet fiyatlarına yansıyor haliyle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Madem büyüyüyeceksiniz , şimdiden yurtdışından pilot alımı için ilanları verin hatta alımları şimdiden yapın ki yabancı pilotlarımız hemencecik iş bulsun , nasıl olsa kaynak bol , kendi vatandaşına her türlü eziyet hak ; değil mi Sn Kotil?Merak etmeyin ne doğuda , ne batıda kendi vatantadaşını aşağılıyan yönetim anlayışı yok.Sizin yönetim anlayışınız dünyada türünün tek örneği merak etmeyin.Bu konuda gerçekten müthiş özgünlük ve değişim yarattınız.Tebrik ederim(!).

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne bekliyordun arkadaşım, temel kotilin 3500 - 4000 kişi ile aynı anda toplantı yapmasını mı? Hangi mantık üretti bunu çok merak ettim. THY de kaç bin personel çalışıyor. İşten çıkarmaların olması çok çok çok normal. Personel sayısına işten çıkarmaları bölersen eğer aslında THY nin çok fazla işten çıkaran bi şirket olmadığını görürsün. Bi de artık eskisi gibi değil herşey. yasa çalışanı koruyor işvereni değil. öyle sana uyuz oldum işine son veriyorum dönemleri geçti artık. sizce çok geride kalmışsınız. Uçak larda artıyor hizmet te artıyor kalite de. ha senin kalite anlayışın farklı ise onu bilemem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın genel md. bu işler uçak alma ile tek başına çözülmez. Bu uçaklarda EMEK ve HİZMET veren personelin kaliteside GÖZ ARDI EDİLEMEZ .UÇAK tek başına hiç bir şey ifade etmez. THY genel md. T.Kotil bey Kabin toplantısına yaklaşık 3500-4000 bin kabin personeli varken NEDEN 9 (DOKUZ) KİŞİ KATILDI NEDEN..NEDEN..NEDEN.. Kokpit ve Kabin personeli korku ve baskı ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor(son olarak kabin amiri ve Tassa genel sekreteri Semra Dereli nin İŞTEN ATILMASI) THY da HİZMET kalitesinde büyük düşüş var.Uçucu personel KAOS içinde ne yapacaklarını bilmiyorlar.Bunun baş sorumlusu Uçuş İşlt. ,K.H.bşk ve diğer birimlerdeki YETENEKSİZ yöneticilerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000