09 Ocak 2013, Çarşamba 11:25:04

THY HANGARINDA RADYASYONLU KONTROL TEPKİ ÇEKTİ (GÜNCELLENDİ)

Teknik bakımını Türk Hava Yolları Teknik A.Ş’de bir uçağın, çatlak kontrolü için röntgeni çekilecekti, özel alanda yapılması gereken işlem hangarda yapılmak istenince ortalık karıştı.
  • Bu gerçekten kabul edilemez bir olay ,bizlerden habersiz ,kaç kez bu uygulama yapıldı acaba ?THY gibi bir kuruluşun bu konudaki özensizliği ni EASA ya bildireceğim . THY avrupanın en iyi hava yolları seçilmiş kriterlerini merak ediyorum eminim iş güvenliğ konusunda gerçekleri bildirmemişlerdir.Çalışan sağlığı ve güvenliği konusunda yetersizlikleri ortada kendi çaışanının sağlığını düşünmedikleri gibi bu hangarın civarında çalışan insanlarında sağlıklarını önemsemiyorlar.Atatürk havalimanının adını THY Hava limanı olarak değiştirseler iyi olur istedikleri gibi at koşturuyorlar.Hem iş sağlığı kurallarına uymayacaksın hemde tebiyesizce hangar civarındaki insanlara emir buyurup hangarlarınızı terk edin ben radyasyon uygulamasıyla çatlak kontrol yapacağım.Buna hakkınız yok beyler.
  • Radyasyonun biriken etkisi cok onemli. Hastahanelerde doktorlar ve operatorler yakalarinda kucuk bir radyasyon kontrol karti tasirlar, bu kartlar ay sonu okunur, miktar fazla ise gelecek ay o kisi baska yerde calisir. Eger organizasyon bu kartlari o hangarda herkese dagitmadiysa dediklerine hic bir sekilde inanmamak gerekir.
  • İnsan sağlığını düşünmeyen sağa sola haber verip,emniyetli alan oluşturmaya çalışır mi? Komik olmayın.
  • insanlar böyle bir planlama yaptiklarini haber vermisler ,güvenlik bölgesini belirlemek üzere ön calisma yürütmüsler.sonrada isden vazgecmisler.Bu neyin tartismasi anlayamadim.
  • Arkadaşlar yorumunuz yapmışlardır etmişlerdir diye bizde aynı şeyi diyoruz yapmalılar etmeliler diye ama gel gör ki yapmadılar etmediler x-ray yönteminde emniyetsiz iş olmuş, işi bilen kişilere danışılmış, hepsi bu işin böyle yapılmamasını önlem alınmasını söylemiş, sorun burada ,sorun haberin değil işin cahilce yapılmasında.Saygılarımla.
  • Radyasyon işi küçümsenmeyecek kadar önemli. Bunun için özel yerler belirlenmelidir. Aksi takdirde etrafındaki canlılara büyük zararlar verir. Komşu hangarlara haber vermekle sorumluluktan kaçınılmaz. Ne yapacak şirketler hangarları bırakıp evlerine mi gidecekler. 24 saat uçuş oluyor. Ayrıca bir yangın durumunda hangarlar ne olacak. Heber verdik demekle olmuyor. DHMI'nin haberi var mı bu durumdan? Yoksa yeni mi oldu?
  • Arkadaşlar THY büyük bir firma ve milli taşıyıcımız burada THY'yi değil üşengeçliğinden işleri bu duruma getiren sorumlulara sesleniyoruz, eğer THY'nin VIP hangarı için TAEK'ten almış olduğu izin varsa göstersin bilelim, diğer büyük hangarı için izin alıp VIP hangarında işlem yapmak olmaz ayrıca her şirketin THY çatlak kontrolü yapacak diye hangarlarını terk etmelerini istemek bence uygun değil. Yorumlarınızı tarafsız olarak ve işin ne olduğunu öğrendikten sonra yaparsanız daha uygun olur diye düşünüyorum.
  • Buradaki önemli nokta, XRAY işleminin neden iptal edildiğidir. Madem THY Teknik Vip hangarının TAEK onayı var, sadece hangar içindekilerin uyarılması yeterli ama etraftaki hangarların da boşaltılması gerekiyorsa TAEK ne diye nasıl XRAY ruhsatı verir. XRAY izni o hangar için verilir.Eğer hangar küçükse ister istemez çevre tesislerin zarar görebilme ihtimali varsa ruhsat verilmemesi gereklidir.Çevre firmalar sizin isteğinize göre iş bırakmak zorunda değildir.
  • Burada bilip bilmeden cahilce yorum yapan ve bu yazıyı hiçbir bilgi almadan sırf haber olsun diye koyan site sakinlerine sesleniyorum , İşlem için bir uygunsuzluk yoktur. Adamlar yapması gereken en doğal şeyi yapmışlar ve haber vermişlerdir önlem amacıyla. Mantıklı düşünün. O çekimi yapan adamlar aletin başında duruyor. Size bunu haber diye sızdıran vatandaşın çalıştıgı şirketin uçağına hiç mi xray çekimi yapılmamış acaba. Kurşun kaplı alanda belli parçalar girer. Koca uçağa kursun hangar mı yapacak.Türkiye'de uçan yüzlerce uçağa bu çekimler yapılıyor da şimdi mi sorun oldu. Bilmiyorsanız araştırın sorun suradaki yorumları okuyun. Reyting olsun diye kendi kalitenizi düşürmeyin bu kadar
  • X-RAY çekimi yapan kurum/şirket TAEK tarafından lisanslı olmalıdır. Ayrıca çalışan personel radyasyon sağlığı ve güvenlik kursunu almış olmalıdır. Endüstriyel radyografide X ve GAMMA ışınları ile çekim şartlarına göre güvenli bölge ve korunma hesaplanarak açık saha uygulaması çekimleri yapılabilir. Sanırım çekim yapacak personel, çekim yapılacak bölgeye başka personelin girip kaza dozuna maruz kalmamaları için bilgi vermiş fakat çalışanların konuyu bilmemesi nedeniyle olay büyümüş.

Uçakların gövde ve kanatlarında gözle görülmeyen çatlakların tespiti, kurşun duvarlarla kaplı özel hangarlarda yüksek radyasyon yayan röntgen cihazlarıyla yapılıyor. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş hangarında da buna uygun özel bir alan bulunuyor ve uçakların gövde ve kanatlarında gözle görülmesi mümkün olmayan çatlakları, röntgenleri çekilerek tespit ediliyor. Bu işlemin özel bir ekip tarafından özel bir bölümde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde tedavisi mümkün olmayan kalıcı rahatsızlıklara sebep verebiliyor.

Bütün bunlara rağmen dün gece bir uçak, THY Teknik A.Ş’nin Genel Havacılık apronunda bulunan hangarında pek de uygun olmayan koşullarda çatlak kontrolüne tabi tutulmak istendi.

Dün gece saat 23.00 ile 01.00 saatleri arasında yapılması planlanan işlem öncesinde THY Teknik A.Ş yetkilileri, komşu hangarlara bilgi vererek sözkonusu işlemin yapılacağı saatlerde hangarda kimsenin bulunmamasını istedi.

Teknik A.Ş hangarındaki yoğunluk gerekçesiyle kurşun kaplı bölümü götürülmeden şartları pek de uygun olmayan hangarda röntgen çekilmesine itiraz eden hangar sahipleri ve çalışanları, şikayet için Atom Enerjisi Kurumu’na ulaşmaya çalıştı. Ancak geç saatte hiçbir yetkiliye ulaşamayan hangar sahipleri, radyasyona maruz kalmamak için çaresiz hangarları boşaltmak zorunda kaldı.

THY Teknik A.Ş'den yapılan açıklamada, sözkonusu işlemin çevredeki hangar sahipleri tarafından istenmemesi üzerine iptal edildiği ve uçağa herhangi bir işlem uygulanmadığı kaydedildi.

RÖNTGEN IŞINLARININ ZARARLARI NELER?

Röntgen ışınları ışığa benzeyen fakat gözle görülmeyen, oldukça delici özellikli bir salınımdır. Röntgen ışınlarının fazlası ve uzun tatbiki, vücut hücrelerinde tahribat yapar. Tehlikeleri düşünülerek teşhis veya tedâvi gâyesiyle devamlı X ışınlarına mâruz kalan şahıslarda radyo termit denen deri iltihapları ve durum daha da ilerlerse çeşitli kanserler ortaya çıkabilmekte, kısırlık, kansızlık, kan kanseri görülebilmektedir. Hâmileler, belirli bir dozun üstünde X ışınına mâruz kalınca, cenin üzerinde çeşitli anormalliklerden, ölüme kadar değişik hâdiseler meydana gelebilmektedir. Bu yüzden röntgen çekilmesi gereken hâmileler, doktorlarını ikaz etmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

UÇAKLARDA DA RADYASYON VAR

İnsanlar zaten doğadan belli miktarda radyasyon alıyor. Uçak seyahati, rutin çene ve diş röntgenleri; MR, tomografi gibi yollardan da radyasyon alıyor. Uçus rotasına göre 40 bin feet yükseklikteki bir uçuş saatte 3 ile 9 milisievert radyasyona yol açıyor. Genel olarak bir insan bir yılda hava ve topraktan 1 ile 10 milisievert radyasyon alıyor.

HANGİ MİKTARDA RADYASYON NEYE YOL AÇIYOR?

ABD Çevre Koruma Kurumuna göre milisievert birimiyle farklı radyasyon seviyeleri ve bunun insan sağlığı üzerinde muhtemel etkileri şöyle:

50-100 milisievert radyasyona maruz kalmak kanın kimyasını bozuyor.

500 milisievert:  Saatler içinde bulantıya yol açıyor.

700 milisievert: Kusma

750 milisievert: 2-3  hafta içinde saç dökülmesi

900 milisievert: İshal

1 000 milisievert: Kanama

4 000 milisievert: Tedavi uygulanmadıysa 2 ay içinde muhtemel ölüm.

10 000 milisievert: Bağırsaklarda tahribat, iç kanama, 1-2 hafta içinde ölüm.

THY HANGARINDA RADYASYONLU KONTROL TEPKİ ÇEKTİ (GÜNCELLENDİ)

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

DİP ~ 11 yıl önce
Bu gerçekten kabul edilemez bir olay ,bizlerden habersiz ,kaç kez bu uygulama yapıldı acaba ?THY gibi bir kuruluşun bu konudaki özensizliği ni EASA ya bildireceğim . THY avrupanın en iyi hava yolları seçilmiş kriterlerini merak ediyorum eminim iş güvenliğ konusunda gerçekleri bildirmemişlerdir.Çalışan sağlığı ve güvenliği konusunda yetersizlikleri ortada kendi çaışanının sağlığını düşünmedikleri gibi bu hangarın civarında çalışan insanlarında sağlıklarını önemsemiyorlar.Atatürk havalimanının adını THY Hava limanı olarak değiştirseler iyi olur istedikleri gibi at koşturuyorlar.Hem iş sağlığı kurallarına uymayacaksın hemde tebiyesizce hangar civarındaki insanlara emir buyurup hangarlarınızı terk edin ben radyasyon uygulamasıyla çatlak kontrol yapacağım.Buna hakkınız yok beyler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Radyasyon etkisi ~ 11 yıl önce
Radyasyonun biriken etkisi cok onemli. Hastahanelerde doktorlar ve operatorler yakalarinda kucuk bir radyasyon kontrol karti tasirlar, bu kartlar ay sonu okunur, miktar fazla ise gelecek ay o kisi baska yerde calisir. Eger organizasyon bu kartlari o hangarda herkese dagitmadiysa dediklerine hic bir sekilde inanmamak gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cokbilen2 ~ 11 yıl önce
İnsan sağlığını düşünmeyen sağa sola haber verip,emniyetli alan oluşturmaya çalışır mi? Komik olmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
insanlar böyle bir planlama yaptiklarini haber vermisler ,güvenlik bölgesini belirlemek üzere ön calisma yürütmüsler.sonrada isden vazgecmisler.Bu neyin tartismasi anlayamadim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar yorumunuz yapmışlardır etmişlerdir diye bizde aynı şeyi diyoruz yapmalılar etmeliler diye ama gel gör ki yapmadılar etmediler x-ray yönteminde emniyetsiz iş olmuş, işi bilen kişilere danışılmış, hepsi bu işin böyle yapılmamasını önlem alınmasını söylemiş, sorun burada ,sorun haberin değil işin cahilce yapılmasında.Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arkadaşlar ~ 11 yıl önce
Radyasyon işi küçümsenmeyecek kadar önemli. Bunun için özel yerler belirlenmelidir. Aksi takdirde etrafındaki canlılara büyük zararlar verir. Komşu hangarlara haber vermekle sorumluluktan kaçınılmaz. Ne yapacak şirketler hangarları bırakıp evlerine mi gidecekler. 24 saat uçuş oluyor. Ayrıca bir yangın durumunda hangarlar ne olacak. Heber verdik demekle olmuyor. DHMI'nin haberi var mı bu durumdan? Yoksa yeni mi oldu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Bilen ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar THY büyük bir firma ve milli taşıyıcımız burada THY'yi değil üşengeçliğinden işleri bu duruma getiren sorumlulara sesleniyoruz, eğer THY'nin VIP hangarı için TAEK'ten almış olduğu izin varsa göstersin bilelim, diğer büyük hangarı için izin alıp VIP hangarında işlem yapmak olmaz ayrıca her şirketin THY çatlak kontrolü yapacak diye hangarlarını terk etmelerini istemek bence uygun değil. Yorumlarınızı tarafsız olarak ve işin ne olduğunu öğrendikten sonra yaparsanız daha uygun olur diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acaba ~ 11 yıl önce
Buradaki önemli nokta, XRAY işleminin neden iptal edildiğidir. Madem THY Teknik Vip hangarının TAEK onayı var, sadece hangar içindekilerin uyarılması yeterli ama etraftaki hangarların da boşaltılması gerekiyorsa TAEK ne diye nasıl XRAY ruhsatı verir. XRAY izni o hangar için verilir.Eğer hangar küçükse ister istemez çevre tesislerin zarar görebilme ihtimali varsa ruhsat verilmemesi gereklidir.Çevre firmalar sizin isteğinize göre iş bırakmak zorunda değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğrucu ~ 11 yıl önce
En önemlisi bu zaten izin olan yerde değil olmayan yerde çekiyorlar ve işinizi bırakıp gidin biz çekim yapacağız demek ayıp.
aa ~ 11 yıl önce
Burada bilip bilmeden cahilce yorum yapan ve bu yazıyı hiçbir bilgi almadan sırf haber olsun diye koyan site sakinlerine sesleniyorum , İşlem için bir uygunsuzluk yoktur. Adamlar yapması gereken en doğal şeyi yapmışlar ve haber vermişlerdir önlem amacıyla. Mantıklı düşünün. O çekimi yapan adamlar aletin başında duruyor. Size bunu haber diye sızdıran vatandaşın çalıştıgı şirketin uçağına hiç mi xray çekimi yapılmamış acaba. Kurşun kaplı alanda belli parçalar girer. Koca uçağa kursun hangar mı yapacak.Türkiye'de uçan yüzlerce uçağa bu çekimler yapılıyor da şimdi mi sorun oldu. Bilmiyorsanız araştırın sorun suradaki yorumları okuyun. Reyting olsun diye kendi kalitenizi düşürmeyin bu kadar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 11 yıl önce
Arkadaş asıl sen bu işi önce araştırıp sonra yazsaydın böyle mahçup olmazdın. Türkiyedeki yüzlerce uçağa onaylı ve yetkili bakım merkezlerinde çekim yapılıyor, Özel hangarlar bölgesindeki uçakların hemen hemen tümü yurtdışında yetkili bakım merkezlerinde X-Ray çekimi yapılıyor, ayrıca o çekimi yapan arkadaşların boynunda dozometre var hemde aletin arkasında durmalarına rağmen. Sorun burada sevgili aa
dozimetri ~ 11 yıl önce
X-RAY çekimi yapan kurum/şirket TAEK tarafından lisanslı olmalıdır. Ayrıca çalışan personel radyasyon sağlığı ve güvenlik kursunu almış olmalıdır. Endüstriyel radyografide X ve GAMMA ışınları ile çekim şartlarına göre güvenli bölge ve korunma hesaplanarak açık saha uygulaması çekimleri yapılabilir. Sanırım çekim yapacak personel, çekim yapılacak bölgeye başka personelin girip kaza dozuna maruz kalmamaları için bilgi vermiş fakat çalışanların konuyu bilmemesi nedeniyle olay büyümüş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000