30 Mart 2008, Pazar 12:34:18

THY gönüllü denetleniyor

Türk Havayollarının gönüllü denetçiler tarafından denetlendiği ileri sürüldü. Peki, kim bu gönüllü denetçiler? THY'yi neden denetliyorlar? İşte ayrıntılar...

Şişecam’ın Bulgaristan’ın Targovishte kentinde 2004’te temelini attığı ve 100 milyon dolarla yola çıktığı yatırım, iç içe 4 tesis ve cari fiyatlarla toplam 400 milyon dolara ulaşmıştı. Tesiste üretim 2005’ten itibaren adım adım başlamış, 2007 itibariyle 175 milyon dolarlık ciro, 45 ülkeye 150 milyon dolarlık ihracat boyutuna ulaşmıştı.

Günübirlik Targovishte’ye gitmemizin nedeni, hazır Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üç Balkan ülkesi turundayken, "resmi kurdele kesimi"ni gerçekleştirmekti.

1.5 saatlik yol boyunca hem Şişecam’ı, hem de güncel konuları konuştuk. Ancak, Doğan Arıkan sık sık telefonla biraz da fısıldayarak birilerine mesaj iletiyordu. Arıkan’ın yol boyunca fısıltılı telefon konuşmalarının sırrını fabrikaya varınca çözdüm.

Fabrikanın yönetim katında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Başkanvekili Mehmet Büyükekşi, Bilgili Holding Başkanı Serdar Bilgili, Şişecam’ın Düzcam Grubu Başkanı Gülsüm Azeri’yle sohbet ederken, Arıkan, Ahmet Kırman’a, "Olmadı" anlamına gelen el işareti yaptı.

Arıkan, ardından işareti "sözlü bilgi"ye dönüştürdü: "Belçikalı rakibimiz 138 milyon dolara çıktı, daha da yükselebileceği işaretini gördük, o yüzden çekildik."

Biz Targovishte’ye giderken, Şişecam Kimyasallar Grubu Başkanı Ateş Kut, Mısır’ın "soda özelleştirmesi ihalesi"nde Belçikalı rakipleri Solvay’la kapışmakla meşguldü. Kut, Arıkan’dan aldığı vizelerle fiyat artırabiliyordu.

Solvay, teklifini 138 milyon dolara çıkardığında, Ateş Kut yeniden Arıkan’ı arayıp, son sözünü almıştı: "Yönetim kurulumuzdan aldığımız yetkinin sınırlarını zorladık, burada duralım."

Şişecam, camın önemli hammaddesi sodada Avrupa devi olan Belçikalı Solvay’la aslında Bulgaristan’da ortak üretim yapıyordu. Varna’daki tesiste Şişecam’ın yüzde 25 ortaklığı vardı. Ama Mısır’daki ihalede karşı karşıya gelmişlerdi.

İhaleyi öğrenince, 3-4 ay önceki bir buluşmayı hatırladım. Mısır’ın 6 Ekim kentinde "Türk Sanayi Bölgesi" oluşturmak üzere yola çıkan Polaris International’ın iki ortağı Oğuz Satıcı ve Tunç Özkan, İstanbul’da Mısır Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid onuruna yemek vermişti. Raşid, yemekte Doğan Arıkan ve Gülsüm Azeri’yi ısrarla Mısır’da yatırıma çağırmıştı.

Şişecam’ın Mısır’daki soda özelleştirmesi ihalesine katılmasının bu çağrıyla ilgisi var mıydı? Arıkan yanıtladı: "Mısır’daki soda ihalesini uzun süredir bekliyorduk."

İhalede Belçikalı rakibine yenilen Şişecam, belki de Mısır’da yeni soda tesisi kurmayı düşünecek...

Şişecam, Türkiye, Rusya ve Bulgaristan’da hızlı büyüyor, dünya devleri liginde güçleniyor...

Uçuş rekortmeni müşteri THY’yi gönüllü denetliyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Mısır gezisi sırasında Kipaş Grubu’nun ortaklarından Ahmet Öksüz, havada kırdığı rekordan söz etti: "Fuarlar, müşteri ziyaretleri derken dünyada mekik dokuyorum. Türk Hava Yolları’nın (THY) uçuş rekortmeni müşterileri arasında ilk 100’e girdim."

Ahmet Öksüz, "en çok uçan ilk 100 müşteri" arasına girdiğini, THY’den aldığı mektupla öğrenmişti: "Artık ’gönüllü gözlemci’mizsiniz. Uçuş izlenimlerinizi, gözlediğiniz aksaklıkları bildirin."

Öksüz’den öğrendiğim bu bilgiyle, Varna Havaalanı’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi’ye sordum: "THY’nin uçuş rekortmeni müşterisi kim?"

Büyükekşi, isim vermedi: "Garanti Bankası’nın bir genel müdür yardımcısı geçen yıl en çok uçan müşterimiz çıkmıştı."

THY, miles&miles kartı sahiplerine dönük hizmetlerini gözden geçirirken, yılda 80 bin milin üzerinde uçanları da belirlemiş. O günlerde 750 kişinin yılda 80 bin milin üzerinde uçtuğunu saptamış. Şimdilerde bu sayı 2 bin kişiyi de aşmış.

"Uçuş rekortmeni" müşterilerin gözlemleri acaba THY’de neleri değiştiriyor?

Şükrü Saracoğlu Stadı’na ihracatçı locası geliyor

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı (Fenerbahçeli), Başkanvekili Mehmet Büyükekşi (Galatasaraylı), Şişecam Genel Müdürü Doğan Arıkan (Galatasaraylı) ve Beşiktaş’ın eski Başkanı Serdar Bilgili bir arada olunca, Targovishte’de konu sık sık futbola kaydı.

Oğuz Satıcı, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün "ekonomik başarıları"nı övdü, kafasındaki plandan ipucu verdi: "Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Şeref Tribünü’nün bulunduğu tarafta ’ihracatçı locası’ yapılacak. Orası bize ait olacak."

"Biz" kim? TİM, Şükrü Saracoğlu Stadı’ndan loca mı alacak? Önce Mehmet Büyükekşi yanıt verdi: "TİM’in loca için harcayacak parası yok."

Satıcı, loca parasını "ihracatçılar arasında çözeceklerini" belirtip, gerekçesini anlattı: "Zaman zaman konuklarımız oluyor, onları maça götürmemiz gerekiyor. Aynı şeyi başka statlar için de düşünebiliriz."

Stadyumda loca almak, ihracata katkı yapar mı?

THY gönüllü denetleniyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000