02 Ağustos 2010, Pazartesi 08:27:01

THY Gana yolunu açtı, işadamları keşfe çıktı...

Batı Afrika'ya Gana'nın başkenti Akra ile giren Türk Hava Yolları, krizde, geniş pazar arayışındaki Türk ihracatçıları için de yeni bir umut kapısı araladı.
  • KONUSUNDA DEGIL DE PAZ SATIS GENEL MUDUR YARDIMCISI GIBI KONUSMUS :)
Türk Hava Yolları'nın 15 Temmuz'dan itibaren Akra seferlerine başlaması, Cuma günü Gana'nın başkenti Akra'da gerçekleştirilen etkinliklerle tanıtıldı. Etkinliklere katılmak üzere Türkiye'den Akra'ya giden yaklaşık 70 kişilik heyet, Akra Havaalanı'nda mahalli danslar eşliğinde karşılandı. Heyette bulunan yaklaşık 50 Türk işadamı THY'nin organizasyonuyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde, Ganalı işadamlarıyla bir araya gelerek ikili iş görüşmesi yaptı.

İŞ BAĞLANTILARI YAPILDI

Türk işadamlarının birçoğu Gana'ya ilk kez geldiklerini ifade ederken, bölgede ticaret ve yatırım için fırsat olduğu görüşünü bildirdiler. Troy Group Ortadoğu ve Afrika Direktörü Çağrı Eralp Terekli, Gana'nın endüstri bölgesi Tema'da 39 milyon dolarlık su arıtma tesisi yenileme işi aldıklarını söyledi.

SEFER SAYISI ARTIRILACAK

THY Gana Direktörü Engin Akbaş, Gana'nın THY'nin global bağlantısı açısından önemli bir yer tuttuğunu belirterek, haftada 4 olan sefer sayısının ileride artırılmasının hedeflendiğini ifade etti. THY Uçuş İşletme Genel Müdür Yardımcısı Asaf Ahmed Bora, Türkiye'nin Afrika ile olan ticaret hacmi 2005 yılında 9 milyar dolar iken, 2009 yılında bu rakam 15.9 milyar dolara çıktı. Hedefimiz bu rakamı daha yükseklere çıkarmaktır" dedi.

THY'Yİ AFRİKA UÇURDU

Ekonomik krizin etkisiyle havayolları bir bir küçülürken THY'nin 2009 yılında yolcu sayısını yüzde 11 artırarak 25.1 milyon yolcuya ulaştığını hatırlatan Bora, bu büyümede Afrika'nın yüzde 49.1'lik yolcu sayısı artışıyla önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Akra ile birlikte THY'nin yurtdışına uçtuğu nokta sayısının 127'ye ulaştığını, yıl sonunda bu rakamı 133'e çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden bora, THY'nin dünyanın en büyük 9. network'ü haline geldiğini vurguladı.

İstanbul'dan kutsal topraklara götürecek

THY'nin Gana'nın başkenti Akra'ya başlattığı uçuşlar, Türk ve Ganalı işadamları kadar, Ganalı Hristiyanları da sevindirdi. Ganalılar, Hıristiyan dünyasının önemli inanç merkezlerinden kabul edilen Selçuk ve Tarsus gibi yerlere atıf yaparak, yeni hattın açılışını "Türk Hava Yolları bizi kutsal topraklara bağlayacak" şeklinde değerlendirdi. 24 milyonluk Gana'nın nüfusunun sadece yüzde 16'sı Müslümanken, yüzde 68'i ise Hıristiyanlardan oluşuyor. Gana Hava Meydanları Direktörü Doreen Qwusu-Fianko, Türkiye'de Hristiyanlar açısından çok sayıda ziyaret edilecek yer olduğunu belirtirken, "İstanbul üzerinden Kudüs'e bağlantımızıngerçekleşecek olmasından dolayı heyecan duyuyoruz" ifadesini kullandı.

İş konseyi için anlaşma

Gazetecilerle bir sohbet toplantısı gerçekleştiren Gana'nın Türkiye Büyükelçisi Kenan Tepedelen DEİK ve Gana Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimiyle Türk-Gana İş Konseyi'nin kurulması için bir prensip anlaşması imzalandığını dile getirdi. Tepedelen, Türk-Gana İş Konseyi Başkanı'nın Tamer Taşkın olmasının beklendi bilgisini verdi. THY'nin Akra'ya ilk uçuşuyla birlikte Gana'ya inşaat, tarım, gıda ve petrokimya alanlarında olmak üzere 50'ye yakın iş adamının geldiğini belirterek, "İnşaat alanındaki firmalarımız Gana Su Kaynakları ve İskân Bakanı ile görüştü. Tarım ve gıda sanayi alanındaki iş adamlarımız, Gana Tarım Bakanı'yla bir araya geldi. Petrokimya alanındaki firmalar Gana Enerji Bakanı ile görüştü. Çok verimli görüşmeler oldu. İki ülke arasındaki 175 milyon dolarlık ticaret hacminin yakın bir zamanda 2'ye katlanacağını öngörüyoruz" dedi.Gana'da 1 milyon konut açığı bulunduğunu söyleyen Tepedelen, burada inşaat şirketlerine çok fazla iş düştüğünü bildirdi.
THY Gana yolunu açtı, işadamları keşfe çıktı...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
KONUSUNDA DEGIL DE PAZ SATIS GENEL MUDUR YARDIMCISI GIBI KONUSMUS :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000