08 Ocak 2012, Pazar 12:18:24

THY FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ

Türk Hava Yolları’na ait İstanbul – Bakü seferini yapan B737-800 tipi yolcu uçağı pitot arızası yaşadı. Uçak Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesinden gelen yükseklik ve hız komutlarıyla indirildi.
  • Ne zaman THY hakkinda haber ciksa ayni zevzek tipler basliyor firmayi kotulemeye.. Herhalde THY bir ucak dusurse de bi yerimize kina yaksak diye cam kenarinda oturup havaya bakiyolar, bos bos, aylak aylak.. Ne kadar bossunuz ve de gereksizsiniz. Hani derler ya adam olamamis bu diye.. Tam o iste.. Kaliteniz ve seviyeniz yazi tipinizden anlasiliyor zaten de neyse.. Ama bu kadar degerli bilgi ve yorumlarin arasinda sizlerin de olmasi bu gazetenin her kesime hitap ettiginin bir gostergesi.. Yapacak birsey yok.. Okuma diyemeyiz.. Yazma hic diyemeyiz.. Yaz kardesim.. Uçak dusunce de sukret dustu diye.. Onu istiyosun belli.. Ama anlattigin karsindakinin anladigi ile sinirli iste... Vizzzzz...
  • Şu haberi bir doğru düzgün okuyan yokmu kardeşim? Bu kaptan uçağı var olan 3 göstergeside farklı bir şey okurken emniyetli bir şekilde indirmiş . Hem de bulutlu rüzgarlı kapalı olan berbat bir gecede.(o gece hava öyleydi) Böyle bir arızadan dolayı geçmişte bir sürü uçak düştü. Başka bir yerde bu adamı kahraman ilan ederlerdi. Adına kitaplar tezler yazılırdı. Kendinizi 1 dakika bu kaptanın yerine koysanıza . Hiç bir güvenilir göstergeniz olmadan duvar gibi bulutun veya sisin içinde gece vakti arkanızda bilmem kaç yolcuyla. Araba kullanıyor olsanız kaza yaparsınız be!! Adam sağ sağlim uçağı indirmiş. İnsaf edelim ve bu kaptana teşekkür edelim. Benim kahramanım Gürkan Onur kaptandır! THY da böyle bir kaptandan dolayı tebrik ederim!
  • sayın sefa inan arkadaşım o durumla karşılaşan pilot ilk once QRH e başvurmaz QRH e başvurmadan evvel şöyle yazar 'FLY THE AİRCRAFT ' bunun için diger göstergeler gps dahil kontrol edilerek hız bulunmaya çalışılır buna göre bir sonuca ulaşamıyorsanız Unrealible airspeed degerleri baz olarak alınabilir ! Diğer dersler ücrete tabidir
  • Yalnız o resimdeki uçak 800 değil
  • Yahu kardeşim komik olmayın.Alemi kendinize güldürmeyin.Ben gülüyorum ama sinirden.BU UÇAKTA STANDBY AIRSPEED , ALTITUDE,ATITUDE GÖSTERGELERİ VE QRH ÇEKLİSTİ YOKMUYMUŞ?
  • bakalım senin fosssss dibe vuruncada böyle gülecekmişsin komik insan
  • Malesef ,sizin gibi düşünenler, yıllar önce yerli uçak üretmemize bile engel olmuştu...bırakında bunları güvenin biraz ülkenize ve ülke insanınıza... güvenin THY ye...
  • şu ara hiç komedi seyretmeye gerek yok.. buradaki THY düşmanlarının miyavlamaları kadar komik hiçbir şey yok... globally fosss ha ha ha ... THY ilerledikçe kahrolanlar ne yapacağını şaşırıyor artık..
  • valla hemde ne fosss bu globally...insanlar korkusuzca nasıl biniyolar buna yawwww? deli cesareti olsa gerek
  • Birilerine laf yetistirmeden once okumayi ogrenmeniz gerekiyor beyler ... Kimse "HIZ" bilgisi transponder'dan gidiyor demiyor burada , eger pilotsaniz irtifa bilgisinin pitot ile baglantili oldugunu ve ATCO'ya (ister twr ister app fark etmez) SSR ustunden iletildigini de biliyor olmaniz gerekir . Telsiz muhaberatinda acik acik ATCO irtifa bilgisi okuyor ekibe , duymadiysaniz dikkatle bir daha dinleyin (ki Sefa beye sorulan sorudaki teknik mantik bunun icin , GS yada IAS sorulmuyor !) . Bu olayin AeroPeru olayi ile alakasi yok demeden once de acin o kazanin raporunu okuyun bakin bakalim neler varmis etkenler arasinda ve hangi arizalar hangi sistemler ile iliskili imis . Ahkam keserek havaci olunmuyor maalesef , okuyup arastirmak gerek !
Dün gece yarısı yaşanan olay şöyle gerçekleşti;
Atatürk Havalimanı’ndan Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’na gitmek üzere havalanan THY 338 sefer sayılı TC-JGD kuyruk tescilli B737-800 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa bir süre sonra hız göstergelerinde arıza yaşadı.

Arıza sonucu kontrol kulesiyle irtibata geçen uçağın pilotu Gürkan Onur pitotlarda arıza yaşadığını göstergelerde uyumsuzluk olduğunu kuleye bildirdi.

Kule uçağın hızını ve yüksekliğini pilota dakika dakika vererek uçağın Atatürk Havalimanı’na inmesini sağladı.

Üç farklı detayın alındığı göstergenin pitot tüpüne bağlı olması geçmişte de büyük kazalarda bu parçanın ne kadar önemli olduğunu göstermişti.

Hatırlanacağı üzere 1996 yılında Birgen Air’e ait B757 tipi yolcu uçağı yaklaşık 25 gün yerde kaldıktan sonra uçağın pitot tüplerinin Dominikli teknisyenler tarafından kapatılmadığı, bu sırada bölgede yaygın olan eşek arılarının sürati ve irtifayı gösteren pitot tüplerine yuva yapması nedeniyle bu değerlerin alınamadığı ve düştüğü belirtilmişti.

2009 yılında AirFrance’a ait yolcu uçağının 249 yolcusu Atlantik Okyanusu’na düşmesinde de Airbus pitot tüplerinin arızasını sorumlu göstermişti.

'Pitot tüpü' nedir?

"Pitot Tüpü" uçakların hızını ölçmek için kullanılıyor. 8 milimetre çapında olan ve yüzeyi çok düzgün olmak zorunda olan tüp, genellikle paslanmaz çelikten yapılıyor. Savaş uçaklarında bir, yolcu uçaklarında birden fazla var. Pitot tüpü, içine giren havanın basıncıyla uçağın hızını ölçen bir sisteme sahip. Doğru veri için tüpteki deliklerin açık ve temiz olması şart. Air France, kazaya pitot tüplerinin buzlanmasının neden olduğunu savunmuş, Airbus ise bütün Airbus 330 ve Airbus 340 işletmecilerine Thales imalatı pitot tüplerini, Goodrich imalatı pitotlarla değiştirmelerini tavsiye etmişti.

İŞTE TÜRK HAVA YOLLARI İLE KULE ARASINDAKİ O KONUŞMALARI

Kule: Türker 3 3 8 İstanbul

Pilot: Devam edin lütfen

Kule: Efendim şimdi seviyeniz 2 5 4 olarak takip ediyorum

Pilot: Anladım efendim durumu şöyle açıklayayım ben. Şu anda göstergelerimiz arızalı. Hangisini okuduğunu bulmaya çalışıyoruz.

Kule: Şu anda ground speediniz 3 2 2 efendim.

Pilot: Teşekkür ederim.

Yaşanan konuşmaların ardından diğer inişe geçen bir uçağın da inişi askıya alınarak TC-JGD kuyruk tescilli arıza yaşayan uçağa acil iniş yaptırıldı.

Kule: 10.000 feet alçalış serbest altimetre 1 00 5

Pilot: 1.00.5 tamam

THY FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

Misafir ~ 12 yıl önce
Ne zaman THY hakkinda haber ciksa ayni zevzek tipler basliyor firmayi kotulemeye.. Herhalde THY bir ucak dusurse de bi yerimize kina yaksak diye cam kenarinda oturup havaya bakiyolar, bos bos, aylak aylak.. Ne kadar bossunuz ve de gereksizsiniz. Hani derler ya adam olamamis bu diye.. Tam o iste.. Kaliteniz ve seviyeniz yazi tipinizden anlasiliyor zaten de neyse.. Ama bu kadar degerli bilgi ve yorumlarin arasinda sizlerin de olmasi bu gazetenin her kesime hitap ettiginin bir gostergesi.. Yapacak birsey yok.. Okuma diyemeyiz.. Yazma hic diyemeyiz.. Yaz kardesim.. Uçak dusunce de sukret dustu diye.. Onu istiyosun belli.. Ama anlattigin karsindakinin anladigi ile sinirli iste... Vizzzzz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Şu haberi bir doğru düzgün okuyan yokmu kardeşim? Bu kaptan uçağı var olan 3 göstergeside farklı bir şey okurken emniyetli bir şekilde indirmiş . Hem de bulutlu rüzgarlı kapalı olan berbat bir gecede.(o gece hava öyleydi) Böyle bir arızadan dolayı geçmişte bir sürü uçak düştü. Başka bir yerde bu adamı kahraman ilan ederlerdi. Adına kitaplar tezler yazılırdı. Kendinizi 1 dakika bu kaptanın yerine koysanıza . Hiç bir güvenilir göstergeniz olmadan duvar gibi bulutun veya sisin içinde gece vakti arkanızda bilmem kaç yolcuyla. Araba kullanıyor olsanız kaza yaparsınız be!! Adam sağ sağlim uçağı indirmiş. İnsaf edelim ve bu kaptana teşekkür edelim. Benim kahramanım Gürkan Onur kaptandır! THY da böyle bir kaptandan dolayı tebrik ederim!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sayın sefa inan arkadaşım o durumla karşılaşan pilot ilk once QRH e başvurmaz QRH e başvurmadan evvel şöyle yazar 'FLY THE AİRCRAFT ' bunun için diger göstergeler gps dahil kontrol edilerek hız bulunmaya çalışılır buna göre bir sonuca ulaşamıyorsanız Unrealible airspeed degerleri baz olarak alınabilir ! Diğer dersler ücrete tabidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yalnız o resimdeki uçak 800 değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yahu kardeşim komik olmayın.Alemi kendinize güldürmeyin.Ben gülüyorum ama sinirden.BU UÇAKTA STANDBY AIRSPEED , ALTITUDE,ATITUDE GÖSTERGELERİ VE QRH ÇEKLİSTİ YOKMUYMUŞ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bakalım senin fosssss dibe vuruncada böyle gülecekmişsin komik insan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Malesef ,sizin gibi düşünenler, yıllar önce yerli uçak üretmemize bile engel olmuştu...bırakında bunları güvenin biraz ülkenize ve ülke insanınıza... güvenin THY ye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
şu ara hiç komedi seyretmeye gerek yok.. buradaki THY düşmanlarının miyavlamaları kadar komik hiçbir şey yok... globally fosss ha ha ha ... THY ilerledikçe kahrolanlar ne yapacağını şaşırıyor artık..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
valla hemde ne fosss bu globally...insanlar korkusuzca nasıl biniyolar buna yawwww? deli cesareti olsa gerek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Birilerine laf yetistirmeden once okumayi ogrenmeniz gerekiyor beyler ... Kimse "HIZ" bilgisi transponder'dan gidiyor demiyor burada , eger pilotsaniz irtifa bilgisinin pitot ile baglantili oldugunu ve ATCO'ya (ister twr ister app fark etmez) SSR ustunden iletildigini de biliyor olmaniz gerekir . Telsiz muhaberatinda acik acik ATCO irtifa bilgisi okuyor ekibe , duymadiysaniz dikkatle bir daha dinleyin (ki Sefa beye sorulan sorudaki teknik mantik bunun icin , GS yada IAS sorulmuyor !) . Bu olayin AeroPeru olayi ile alakasi yok demeden once de acin o kazanin raporunu okuyun bakin bakalim neler varmis etkenler arasinda ve hangi arizalar hangi sistemler ile iliskili imis . Ahkam keserek havaci olunmuyor maalesef , okuyup arastirmak gerek !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000