30 Nisan 2011, Cumartesi 09:55:53

THY, ERMENİ LOBİSİNİ NASIL AŞTI?

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Fatih Çekirge, Türk Hava Yolları'nın Los Angeles seferleri için Ermeni Lobisi'ni nasıl aştığını yazdı. Peki, Çekirge neler dedi? İşte o yazı...
  • NEYİ AŞACAĞIZ EY HANGİ KANDAN,MİLLETTEN,BAYRAKTAN OLDUĞU BELLİ OLMAYAN ZAT???? ERMENİLER ONLARCA TÜRK KONSOLOS VE GÖREVLİYİ KATLETTİ...ONLAR İÇİN NE DİYECEKSİN??? ERMENİYİ KORUYUNCA BAŞIN GÖĞE Mİ ERİYOR??? ERMENİNİN HAKKI VAR DA TÜRK ÜN YOK MU???
  • biz değil ermeni bizimle uğraşıyor...tek taraflı bakma olaylara..neyin ne olduğunu bilmeden de yorum yapma...onun bunun avukatlığını yapacağına amerika ve kanada da ermenilerin türkiye ve türk düşmanlıklarını ne boyuta getirip bu düşmanlıklarını milyarlarca dolar kazanç kapısına nasıl çevirdiklerini bir araştır ,gör ondan sonra yalakalık,yağcılık yap...kendi ülkelerinde halk açlıktan sefil ama kendileri dünyanın en güzel yerlerinde kral gibiler ve ülkelerine 5 kuruş faydaları da yok..
  • OFISE ALINAN ERMENI ASILLI VATANDAS PERSONELMI?..SIVASLI ETHEM GUNERMI?
  • Bu bence bir safsata. Ofiste Ermeni bir vatandaşımız çalışıyor diye koca lobi bi anda frenlemez. Bırak bunu anlatmayı, inceden inanmak bile saflıktır. Saçma sapan hikayeler...
  • yeter aşın artık abicim bunları son 1yüzyılda iki kere birbiriyle uzun süre savaşan ülkeler bugün aynı parayı kullanıyor, siz hala ermenilele uğraşıyosunuz b.k gelişir bu memleket bu zihindekilerle
  • ya o kadar abartmayin ya fiyati düşük tutacak thy o kadar nasıl rusya uçuşlarını nerdeyse bedavaya yapiyor l.a da aynı olacak.sonuçta ordan gelecek insanlar fiyatlara bakıp kim daha ucuzsa onunla gelecekler.birde birisi sormuş erevana uçuş varmı diye var arkadaş hem arm avia uçuyor hem atlas jet.o kadar polit problem yaratmaya gerek yok sonuçta l.a ermenilerden ibaret değildir
  • pasifligin,iyiliklerin hep altinda kalan Turkler, ermenilere uygulanan politikanin,yabancilara yalakalik yapmanin bir faydasi olsaydi Turkiye Cumhuriyeti bugun cok farkli bir devlet olurdu,Thy ile nekadar uctunuz bilmem ama ben hatiri sayilir bir musterisiyim,buraya bir kez yazdim yine yaziyorum,istanbul-chicago-isanbul biletini istanbuldan almak istedim 1800tl ayni bileti kiev-istanbul-chicago-istanbul-kiev olarak aldim 1400tl kiev bacaklarini ucmadim 50$ civarinda alan vergisi iade aldim,Thy'ye sordum ruslari ukraynalilari ucuza ucurabilmeniz icinmi milli havayolumdan pahaliya ucmak zorundayim diye,Thy yarin erivana ucusa baslar,ermenilerde THY ile senden ucuza ucar,yalakaligin faydasi yok,dik durmasini ogrenelim, saygilarimla
  • arkadaşım işte bizim de ermenilerden farkımız bu. osmanlı torunları olarak onlara karşı üstünlüğümüzü yene gösterdik. bir şeyde üstünlük sağlamak illa savaşla gerçekleşmez, merhametle insalıkla gerçekleşir. onların yaptığı gibi hele hiç değil.
  • LA de 1 milyondan fazla da iran ve azerbaycan azerisi var..onlar icin ne yapiyorsun veya yapacaksin ey acilimcilarin yandaslari takunyali bademler??? biraz da bizim icin acilim yapilsin da biz de gorelim bakalim nasil bir seymis bu acilim???
  • senin bayragini yaksinlar,soydaslarini karabagda katletsinler,uluslararasi ortamlarin herturunde basina bela olsunlar,ermenistanda yasayanlari degilde bilhassa diasporasini tasimak icin kendini yirt,Allah askina Thy dahil bu devleti devletin kurumlarini kimler yonetiyor? haklarinda yazilan kitaplar,cikan haberler dogrumu acaba?acaba hepimiz harbiden ermenimiyiz?

Türk Hava Yolları Los Angeles’a ilk seferini başlatırken beklenmedik bir tepkiyle karşılaşıyor.

Markanın risk grafiği açısından önemli bir engel bu. Ve dünyadaki acımasız rekabet için keskin bir örnek. Sorun şu:

THY Los Angeles hattını açacak.

Ama daha ofis açılır açılmaz sıkıntı başlıyor. Çünkü Los Angeles Ermenilerin çok yoğun olduğu bir bölge. Ermeni lobilerinin merkezi. En etkin olduğu şehir.

Tabii oradan uçan rakip havayolu şirketleri de var. Ve THY’nin gelişinden rahatsızlar.

Son atılımlarla birlikte THY de artık Avrupa’da ilk 3’e oynuyor. Yani rakipleriyle dünya çapında bir rekabetin ortasında.

Birinci Lufthansa, ikinci Air France ve ardından üçüncülük yarışı...

Bir ay British Airways üçüncü oluyor ikinci ay THY... Yani rekabet vahşi...

Los Angeles da o rekabetin çok önemli duraklarından birisi.

İşte böyle bir ortamda THY Los Angeles hattını açma kararı alıyor. Ve anında yoğun bir tepki başlıyor.

Ermeni lobileri “THY ile uçmayın” kampanyası için düğmeye basıyor.

Sanki görünmez bir el bu karşı lobinin gürültülü korosunu yönetiyor.

Yerel medya ateşleniyor. Kulaktan kulağa, meydandan meydana bir kara kampanya:

“THY’ye binmek ihanettir.”

“THY ile uçmak ermeni soykırımına destektir.”

THY yönetimi ise kararı almış. Uçacak... Çünkü rakiplerini geçmesi için Los Angeles önemli bir şehir.

Ama kampanya öylesine yoğun ki; İlk seferlerde ağır bir baskı var. Erivan’a gitmek isteyen Ermeniler binemiyor.

O hattın en yoğun uçuşu Erivan’a... Erivan’a gidecek Ermeniler ya İstanbul’a gelecek, ya da British Airways, Lufthansa, Air France’dan birisini tercih edecek.

Yani THY o hatta gelene kadar bu rakipler yolcuları paylaşmış.

Ve THY yönetimi bu sorunu aşmak için düşünmeye başlıyor.

O andan itibaren yaşanan gelişmeyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu anlatıyor:

“Tabii durum zordu. Ciddi bir tepki yaratılmaya çalışıldı. Biz de bir açılım yaptık. İlk seferde Türkiye’deki Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerini davet ettik. Sağolsun hepsi geldiler. Bir şey daha yaptık. Los Angeles ofisine Sivas doğumlu bir Ermeni vatandaşımızı aldık. O kadar güzel çalıştı ki... İlişkiler kuruldu. Kısa sürede o lobinin kampanyası sonuçsuz kaldı. Şimdi o hatta yüzde 90 doluyuz.”

MARKALAR YÜZYILI

Evet bu olay önemlidir. Çünkü bu olay, yıllardır Türkiye’nin üzerine kabus gibi çöken sorunların, diplomasinin oyalama taktikleriyle değil, bu tür “marka çıkarmaları”yla bir sonuca ulaşabileceğini gösteriyor.

İşte, Ermeni lobisinin en güçlü olduğu Los Angeles’ta yaşanan kara kampanyayı bir Ermeni vatandaşımızla nasıl aştığımızın belgesi...

İşte THY’nin bir dünya markası olarak aldığı cesurca kararının sonucu.

Yıllarca “O Ermeni kökenlidir, dışişlerine almayalım” ya da “Subay olamaz” diyen o anlayışın bu ülkeye verdiği zarar şimdi daha iyi anlaşılmıyor mu?

Evet, artık bu yüzyılda ülkeleri yalnızca bayrakları ya da diplomatları temsil etmiyor.

Devletleri markalar yükseltiyor. Çünkü artık global markaların bayraklarla eşitlendiği bir çağdayız. Rekabetin çılgınca hızında, yorulmayan ve ayakta kalabilen markaların yarattığı bir çağ bu.

Mesela Güney Kore Başbakanı Türkiye’ye geldiğinde Kore bayraklarının yanında yol boyunca direklere Samsung afişleri ya da Hyundai logosu asılıyor.

Şimdi bakıyorum, İspanya’nın Malaga kentinde bir otelin lobisinde THY afişi var.

Dünyanın 139 kentinde dalgalanan bir THY markası.

Sözünü ettiğim “yeni bayraklar yüzyılı” budur işte.

THY’nin Ermeni lobisinin en güçlü olduğu kente bir Ermeni vatandaşımızla gitmesi, markalar arasındaki bu “ileri karakol savaşı”nın en güzel örneğidir.

Ermeni’si, Yahudi’si, Kürt’ü, Arnuvut’u, Çerkez’i, Gürcü’sü, Laz’ıyla bu insan zenginliği dünyaya açılabilirse, bu marka yarışında elbette başarılı olunur.

THY’nin Los Angeles’ta yaptığı bu zenginliğin kullanılmasıdır.

Fatih ÇEKİRGE
HÜRRİYET

THY, ERMENİ LOBİSİNİ NASIL AŞTI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (181)

Misafir ~ 13 yıl önce
NEYİ AŞACAĞIZ EY HANGİ KANDAN,MİLLETTEN,BAYRAKTAN OLDUĞU BELLİ OLMAYAN ZAT???? ERMENİLER ONLARCA TÜRK KONSOLOS VE GÖREVLİYİ KATLETTİ...ONLAR İÇİN NE DİYECEKSİN??? ERMENİYİ KORUYUNCA BAŞIN GÖĞE Mİ ERİYOR??? ERMENİNİN HAKKI VAR DA TÜRK ÜN YOK MU???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
biz değil ermeni bizimle uğraşıyor...tek taraflı bakma olaylara..neyin ne olduğunu bilmeden de yorum yapma...onun bunun avukatlığını yapacağına amerika ve kanada da ermenilerin türkiye ve türk düşmanlıklarını ne boyuta getirip bu düşmanlıklarını milyarlarca dolar kazanç kapısına nasıl çevirdiklerini bir araştır ,gör ondan sonra yalakalık,yağcılık yap...kendi ülkelerinde halk açlıktan sefil ama kendileri dünyanın en güzel yerlerinde kral gibiler ve ülkelerine 5 kuruş faydaları da yok..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
OFISE ALINAN ERMENI ASILLI VATANDAS PERSONELMI?..SIVASLI ETHEM GUNERMI?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu bence bir safsata. Ofiste Ermeni bir vatandaşımız çalışıyor diye koca lobi bi anda frenlemez. Bırak bunu anlatmayı, inceden inanmak bile saflıktır. Saçma sapan hikayeler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yeter aşın artık abicim bunları son 1yüzyılda iki kere birbiriyle uzun süre savaşan ülkeler bugün aynı parayı kullanıyor, siz hala ermenilele uğraşıyosunuz b.k gelişir bu memleket bu zihindekilerle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ya o kadar abartmayin ya fiyati düşük tutacak thy o kadar nasıl rusya uçuşlarını nerdeyse bedavaya yapiyor l.a da aynı olacak.sonuçta ordan gelecek insanlar fiyatlara bakıp kim daha ucuzsa onunla gelecekler.birde birisi sormuş erevana uçuş varmı diye var arkadaş hem arm avia uçuyor hem atlas jet.o kadar polit problem yaratmaya gerek yok sonuçta l.a ermenilerden ibaret değildir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
pasifligin,iyiliklerin hep altinda kalan Turkler, ermenilere uygulanan politikanin,yabancilara yalakalik yapmanin bir faydasi olsaydi Turkiye Cumhuriyeti bugun cok farkli bir devlet olurdu,Thy ile nekadar uctunuz bilmem ama ben hatiri sayilir bir musterisiyim,buraya bir kez yazdim yine yaziyorum,istanbul-chicago-isanbul biletini istanbuldan almak istedim 1800tl ayni bileti kiev-istanbul-chicago-istanbul-kiev olarak aldim 1400tl kiev bacaklarini ucmadim 50$ civarinda alan vergisi iade aldim,Thy'ye sordum ruslari ukraynalilari ucuza ucurabilmeniz icinmi milli havayolumdan pahaliya ucmak zorundayim diye,Thy yarin erivana ucusa baslar,ermenilerde THY ile senden ucuza ucar,yalakaligin faydasi yok,dik durmasini ogrenelim, saygilarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşım işte bizim de ermenilerden farkımız bu. osmanlı torunları olarak onlara karşı üstünlüğümüzü yene gösterdik. bir şeyde üstünlük sağlamak illa savaşla gerçekleşmez, merhametle insalıkla gerçekleşir. onların yaptığı gibi hele hiç değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
LA de 1 milyondan fazla da iran ve azerbaycan azerisi var..onlar icin ne yapiyorsun veya yapacaksin ey acilimcilarin yandaslari takunyali bademler??? biraz da bizim icin acilim yapilsin da biz de gorelim bakalim nasil bir seymis bu acilim???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
senin bayragini yaksinlar,soydaslarini karabagda katletsinler,uluslararasi ortamlarin herturunde basina bela olsunlar,ermenistanda yasayanlari degilde bilhassa diasporasini tasimak icin kendini yirt,Allah askina Thy dahil bu devleti devletin kurumlarini kimler yonetiyor? haklarinda yazilan kitaplar,cikan haberler dogrumu acaba?acaba hepimiz harbiden ermenimiyiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000