04 Mart 2014, Salı 17:35:10

THY DIŞINDAKİLER NASIL BİRLEŞMELİ?

Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun Atatürk Havalimanı basın mensuplarıyla bir araya geldi, şirketin gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
  • Yolcu memnuniyeti önemli tabi ki birazda personelinizi önemsemis olsanız iyi olmaz mı
  • Dışarıya bu kadar atılım yaparken bıraz da turkiyede buyuseniz
  • kabine biraz zam yapin yazik orda burda sirket aciyosunuz bes kurusa gulucuk dagittiriyorsunuz insanlara
  • SKY / KAYI yönetiminin ( emekçileri değil dikkatinizi çekerim, oradan ekmek yiyen daha doğrusu yiyemeyip rezil olan bir sürü insan var ) verecek hesabı var.

Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun Atatürk Havalimanı basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Atlasjet için hem Simferopol’e düzenlediği tarifeli seferler hem de kurduğu şirket açısından büyük önem taşıyan Ukrayna’daki duruma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Coşkun, yeni kurulan şirketlerin yanı sıra yolcu memnuniyeti konusuna da değindi.

UKRAYNA’DAKİ SON DURUM NE?

Atlasjet’in Ukrayna’nın Simferopol kentine düzenlediği seferdeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun; ‘Biz Ukrayna’daki durumu haber aldığımızda tarifeli uçuşumuzu yapan uçağımız havadaydı ancak orada herhangi bir çatışma yada silahlı bir olay söz konusu değildi. Ben zaten sürekli temas halindeydim ama uçağı da Karadeniz üzerindeyken geri döndürdük. Ertesi gün de notam yayınlandı ve meydanı trafiğe kapattılar. Bu yüzden uçuşumuzu gerçekleştiremedik.  Ancak Ukrayna Sivil Havacılığı bu notamı iptal etti ve ‘meydan güvenlidir sorun yoktur’ açıklamasını yapınca biz de uçuşlarımıza geri döndük. Şu anda bir tane bile çatışma yok. Sorunsuz olarak operasyonlarımıza devam ediyoruz, yolcu sayısında da herhangi bir azalma söz konusu değil’.

‘10 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTIK, VAZGEÇEMEYİZ’

Atlasjet’in Ukrayna’da kurduğu Atlasjet Ukrayna Havayolları'yla ilgili planların 1 yıl öncesine dayandığını ve vazgeçmeyi düşünmediklerini ifade eden Coşkun; ‘Ukrayna’daki yatırıma 1 yıl önce karar verdik. O zaman ülkede bir problem yoktu ve yatırımımızı bu süreç içerisinde tamamlayıp şirketimizi kurduk. 3 uçak kiraladık ve ruhsatımızı da aldık. Bu uçaklardan iki tanesi bu ay içinde gelecek. Üçüncü uçağımızı Mayıs ayı içerisinde teslim alacağız ve o uçağın gelmesiyle Ukrayna’da kurduğumuz şirketi faaliyete geçireceğiz. Seferlerimizi hem charter (tarifesiz) hem de tarifeli olmak üzere iç hat ve dış hat olarak gerçekleştireceğiz. Ülkedeki gelişmeleri takip ediyoruz ancak bizim buradaki yatırımımız 10 milyon doları geçti ve bu ülkedeki yatırımımızdan vazgeçemeyiz’ dedi.

Ukrayna’da Ukrayna pasaportu olmayan personelin çalışmasının yasak olduğunu sözlerine ekleyen Coşkun; ‘Yönetim kademesinin dışındaki personel Ukraynalı olacak. Kabin ve kokpit ekibi de Ukraynalı olacak ama gerekli incelemeleri yaparak alımları yaptık. Pilotları buraya getirip gerekli testlerden geçirdik, kabin ekibini de biz yetiştireceğiz’ dedi.

‘ZAGROSJET OPERASYONLARA BAŞLIYOR’

Kuzey Irak’ta kurulan Zagros Jet’in şu an için 1 adet A321 tipi uçağının olduğunu belirten Orhan Coşkun; ‘2. uçak için de görüşmeler devam ediyor ve A320 tipi olacak uçağın da Mayıs ayı sonunda gelmesini bekliyoruz. Burada charter uçuş olmadığı için İstanbul’a tarifeli seferler düzenleniyor. İstanbul’un yanında Adana, Amman, Beyrut ve Stockholm uçuşları da yapılıyor ve Stockholm’den Erbil’e tarifeli uçuş gerçekleştiren tek havayolu şirketi de biziz. Planlarımız şimdilik 2 uçakla sınırlı ancak buradaki Umre ve Hac potansiyeline göre 3. uçağı da düşünebiliriz.'

‘SKY’IN BATMASIYLA KAZAKİSTAN’DAKİ DURUM KARIŞTI’

Kazakistan’da yeni bir havayolu şirketi kurulmasına izin verilmediğini ifade eden Coşkun; ‘Buradaki durum SKY’ın batmasıyla biraz karıştı. Kazakistan Sivil Havacılığı bu iflas üzerine ‘tarifeli uçuş yapmayan şirket bizden yolcu taşıyamaz’ şeklinde bir karar alınca bizim için iki opsiyon ortaya çıktı. Birincisi tarifeli uçmak, diğeri ise Kazakistan’da bir şirket kurmak. Biz ikinci seçeneği düşündük ancak şirket kurulmasına da izin vermedikleri için bu kez oradan bir şirketi satın almak durumunda kaldık ve Jet One Havayolları’nı satın aldık. Bu plan kapsamında Nisan ayı içinde ilk uçağımız A320’yi filomuza dahil edeceğiz ve Kazakistan ile Türkiye arasında Atlasjet Kazakistan olarak charter uçuşlara başlayacağız. En yakın zamanda da ikinci uçağımızı almayı hedefliyoruz’ şeklinde konuştu.

IĞDIR VE VAN SEFERLERİ NEDEN DURDURULDU?

Sabiha Gökçen’den yapılan Iğdır ve Van uçuşlarının durdurulmasına açıklık getiren Orhan Coşkun; ‘Bu meydanlardaki hava durumu maalesef çok kötü. Genellikle sis var, bu meydanlarda CAT2-CAT3 yoksa, sürekli divert etmek durumunda kalıyorsanız sefer yapamaz hale geliyorsunuz. Yolcu potansiyelimiz çok iyi durumda olmasına rağmen durdurup dış hatlara yönelmek zorunda kaldık’ dedi.

‘YOLCU EŞYA MUAMELESİ GÖREMEZ’

Atlasjet’in başarısını yolcu memnuniyeti bağlayan Orhan Coşkun; ‘Bir yolcu eğer uçuşundan sonra vakit ayırıp şikayet yazısı yazıyorsa sonuna kadar dikkate alıyoruz ve gerekeni yapıyoruz.

Bizim koltuklarımız bile İtalya’da özel üretim ve sadece bize özel koltuklar. Ayrıca yolcuyu mağdur etmemek için bir uçağımızı mutlaka yedekte bekletiyoruz, çünkü yolcu bizim için çok önemli bir unsur, onları bir eşya gibi göremezsiniz. Kabin ekibine yolcuyla diyalog için özel eğitimler veriyoruz. Örneğin her uçuştan sonra 5 yolcuyu arıyoruz ve o 5 yolcudan hepsi memnun olduğunu söylerse kabin ekibine prim veriyoruz. Ama 5 yolcudan 1’i memnun değilse prim alamıyorlar ve bu yolla kendilerini de kontrol etmek durumunda kalıyorlar.

Biz bu yüzden Business sınıfı koyma kararı aldık. Business yolcuyu ağırlamak kolay bir iş değildir, örneğin bagajını önce almalı, uçağa ayrı araçla gelmeli, ikramı farklı olmalı. Yolcu bu ayrıcalığı görmeli, çünkü o ayrıcalık için para ödüyor’ dedi.

TAVAN FİYAT UYGULAMASI ORTADAN KALKTI MI?

Tavan fiyat uygulamasının yazılı bir anlaşma içermediğinin altını çizen Coşkun; ‘Bu konuyla ilgili bir baskı unsuru yok. Bu sözler verildiği zamanki döviz ve petrol fiyatlarına bakmak gerekiyor. Bizim giderlerimizin büyük bir kısmı döviz. Bu durumda şirketler de fiyatlarını değiştirebilir’ dedi.

'BİRLEŞME ANCAK ŞÖYLE OLABİLİR'

Geçmiş dönemde şirketlerin birleşmesiyle ilgili açıklamalarının yanlış anlaşıldığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Coşkun; ‘Keşke mümkün olsa da THY dışında yapıları uygun olan şirketler tek vücut olarak değil tabi ama yumuşak olarak  bir şekilde birleşseler. Bunu örneklendirmek gerekirse; bir motor yaptırmak istesem toplasanız 5 tane şirket bulamazsınız ama bulunduğumuz çevrede ikisi MTU, Lufthansa ve ADC olmak üzere 3 tane şirket var. Hepimiz paramızı bunlara veriyoruz ve 40 motor ile 400 motor arasında inanılmaz bir fark ortaya çıkıyor. İşte yumuşak birleşmeden kastım bu; yani altta bir birleşme yada anlaşma yapılabilir. Bir parça havuzu yapılsa ve şirketler bu havuzdan faydalansa çok büyük faydası olacaktır. Bir çok konuda bu paydayı sayabiliriz. Maliyetleri ancak yumuşak birleşmelerle düşürebilirsiniz’ dedi.

‘SUUDİ ARABİSTAN’DA ŞİRKET KURACAĞIZ’

Atlasjet’in Wet Lease operasyonu artık düşünmediğini ifade eden Coşkun; ‘Suudi Arabistan’da artık bir şirket kurmayı planlıyoruz. Görüştüğümüz gruplar ve ortaklarımız var ancak oradaki bürokrasi çok yavaş ilerliyor. Eğer gerçekleştirebilirsek Umre ve Hac operasyonları yapmayı hedefliyoruz. Çalışmamız var ama tarih vermek şu an için pek mümkün değil, 1 yıl içinde kurmayı amaçlıyoruz.'

©AirportHaber

THY DIŞINDAKİLER NASIL BİRLEŞMELİ?

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yolcu memnuniyeti önemli tabi ki birazda personelinizi önemsemis olsanız iyi olmaz mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Dışarıya bu kadar atılım yaparken bıraz da turkiyede buyuseniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
kabine biraz zam yapin yazik orda burda sirket aciyosunuz bes kurusa gulucuk dagittiriyorsunuz insanlara

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SKY ~ 10 yıl önce
SKY / KAYI yönetiminin ( emekçileri değil dikkatinizi çekerim, oradan ekmek yiyen daha doğrusu yiyemeyip rezil olan bir sürü insan var ) verecek hesabı var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000